Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 1 сат, Zoran Đurović рече

Такође појам васкрсао на крсту упућује на одређено место тј. неку тачку у простору, Па уперивши поглед у крст и рекавши васкрсао још увек видимо распето Тело што ствара конфузију. И у овоме случају есхатолошко васкрсење бива ограничавано простором јер нас везује за место. Стога ми је најприродније да разумем да је Христос васкрсао одмах по смрти тј. прешао је из смрти у живот и то у есхатолошком смислу као Бог. А у трећи дан васкрсао из гроба истим тим васкрсењем као што је и писано и у овом случају можемо исповедити веру у васкрсење нагласивши време и место.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

Васкрсао СА Крста?

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

Стигла трећа смена... :)

Штета што нисмо мало равномерније распоређени по планети, растурао би форум 24/7. Ал полако, ради Вучић на томе... :smeh1:

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Е, ај сад ти мени то објасни. Како то си ти у јуче, а ја данас у ствари теби у сутра? Ха?

:))

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Него, јесте ли ви приметили кад анђео каже мироносицама "није овде него устаде" да јој не каже "није овде васкрсе" зато што је то (васкрсење) већ "било". Тј. old news је то сестре драге:)) Као да им каже, шта је вама, јесте ли добро, "што тражите живога међу мртвима", "зар му нисте веровали кад вам је говорио да ће васкрснути па сад дошли са мирисима ко мртвацу", "хајте фино покупите те мирисе, и шедше проповједите учеником Јего" 

Ма ови анђели су ми, баш онако, кул! :cheesy3:

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Grizzly Adams рече

Ал полако, ради Вучић на томе... :smeh1:

То ко она шала на рачун ХР преЦједнице кад је била у Ирској. Каже има доста сличности између Хр и Ирске, подтекст томе је "да имају једнак број Хрватских држављана" 12:smeha:

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Е, ај сад ти мени то објасни. Како то си ти у јуче, а ја данас у ствари теби у сутра? Ха?
:))

То ти је есхатон...

Sent from my iPad using Tapatalk

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Once again darkness is put to flight, once again light comes into being, once again Egypt is punished by darkness, once again Israel is illumined by the pillar [of fire]. Let “the people who sit in the darkness” of ignorance see “the great light” of divine knowledge. “Old things have passed away; behold, all things have become new.” The letter gives way, the Spirit gains ground, the shadows disappear, the truth takes their place. Melchisedech finds his fulfillment: the one without mother comes into being without father—motherless first, fatherless next! The laws of nature are shattered; the world above is fully realized. Christ is in command—let us not resist him! “All nations, clap your hands,” for “a child has been born for us, and a son given to us, whose rule is upon his shoulder”—for he is lifted up, along with his cross—“and his name is ‘Angel of great counsel’” — the counsel of the Father. Let John cry out, “Prepare the way of the Lord!”I shall cry out the meaning of this day: the fleshless one is made flesh, the Word becomes material, the invisible is seen, the intangible is touched, the timeless has a beginning, the Son of God becomes Son of Man—“Jesus Christ, yesterday and today, the same also for all ages!” Let the Jews take offense, let the Greeks scoff, let the heretics wear out their tongues with chatter! They will believe one day, when they see him ascending into
heaven—or if not then, at least when he comes from heaven again, enthroned as judge!

This is our feast, this is what we celebrate today: God’s coming to the human race, so that we might make our way to him, or return to him (to put it more precisely), so that we might put off the old humanity and put on the new, and that as we have died in Adam so we might live in Christ, being born with Christ and crucified with him and buried with him and raised with him.

Беседа 38. Св Григорија Богослова

Ех! О чему то Григорије прича на празник (Богојављења - Рождества) да је Он уздигнут заједно са Крстом? Како то на Божић? Јел и Григорије мисли да су два Христа, па се један рађа, а други узноси на Крст. Или он врши можда комеморацију Божића па му се у глави помешало који је празник? Како то да беспочетни има почетак, да је Он управо Исус Христос ЈУЧЕ и данас, и исти за сва времена. И како јуче кад се данас родио? Зар се не измени? И како то да треба да се вратимо њему опет, кад нисмо отишли од Њега јер нисмо били с Њиме? Зар није само Адам а не и ми? И како да се родимо са Њим, и распнемо са Њим, и сахранимо са Њим, и устанемо са Њим? Кад је он све ово већ урадио пре 2000+ година? 

Или Григорије Богослов сушту истину говори или алегорише и поетски прича о сликама и символима и футуру? Ја мислим да сушту истину говори.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Grizzly Adams рече

То ти је есхатон...

Замисли то човече. Есхатон у времену. Каква је то нова наука?

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Vedran рече

They will believe one day, when they see him ascending into
heaven
—or if not then, at least when he comes from heaven again, enthroned as judge!

Заборавих ово. А како ће јеретици поверовати једног дана, кад Га виде да се пење на небо, ако знамо да се већ вазнео на небо тачно 40 дана након оног "трећег дана по Писму"? Да се неће други Христос попети на небо, или ће то бити исти Христос, а само неко ново вазнесење, ултрахоливудски спектакл за све назочне, репириза, за оне који су пропустили премијеру? Шта ли ће то бити и кад ли ће то да се деси? А очигледно да мора да се деси, јер мора да се попне пре него дође као Судија! Какве муке нам задаје овај Григорије свети. :whackado: 

БОГОСЛОВ! (а јел имао он диплому? 12:smeha:)

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Vedran рече

И како да се родимо са Њим, и распнемо са Њим, и сахранимо са Њим, и устанемо са Њим? Кад је он све ово већ урадио пре 2000+ година? 

Не би му овакве изјаве прошле код Ивана!:)) Научио би га овај да се јасно и прецизно изражава кад би га пропустио кроз решето!:2v2e0jr:

А ја им изгледам Новојављени перверзни Златоусти!:))

Треба једно да знамо: ова екипа не чита предањске текстове да би нешто ново нашла и научила, него да потврде своја виђења ствари. За њих је све већ речено, теологија не може да се развија. Цео Палама постоји нпр. у Јаковљевој посланици. Палама није урадио ништа оригинално јер је то учење већ постојало код свих отаца! Он га је само мало дотерао. Тако Симеона назваше подругљиво Новим Богословом и узеше штапове да га мало ослободе жеља за новотарством... :D То је базична разлика између нас и њих. За њих је Хр урадио приватне ствари и само трасирао пут, и што ми рече Иван спрдајући се са мном: Ја се нисам крстио у Јордану него у Раковици, где ли, не сећам се. Није научни податак па да памтим.

Иначе, практично исту реченицу (крстили, распели и васкрсли са Ис) имамо у папе Лава (то је док католици још нису били отпали од евхаристије).

А онај @елТорнеро нам још неприведе цитат у коме вели да му је мајка васкрсла... После се самоинтерпретирао, али бих ја да видим цитат.   

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Zoran Đurović рече

Тако Симеона назваше подругљиво Новим Богословом и узеше штапове да га мало ослободе жеља за новотарством... :D 

А посебно им ишао на живце кад је говорио да се можеш исповедати нерукоположеном. 12:smeha:

У суштини ишао им је на живце јер им је ударао на систем, схему, шаблон, у којег су веровали, уместо у Христа Господа. 

Данас је нешто другачије? ;)

Систем, шаблон треба да се конзервира и да се не мућка пуно јер требаће да се употреби корз једно хиљаду, две, година, кад сви они што седе испред Раја ожедне и огладне. 

Не таласај, не испитуј, не истражуј, не мисли, и не говори .... 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Vedran рече

Не таласај, не испитуј, не истражуј, не мисли, и не говори .... 

Мени није сад јасно како нисам успео да направим црквену каријеру? Ја сам фин, ћутљив и послушан по природи... :sunce:

Рече једном приликом владика Максим: А, добар је о. Зоран, али је превише безбожан! :))12:smeha::)) Ја сам убеђен да он то искрено мисли.

Послах му једно писмо за неке људе, никад не добих одговора. То ми се овде деслило само са бискупом из Палестрине (када бисте га видели, он је прави ревнитељ за чистоту католичке вере, све би вам било јасно). Сви други бискупи и кардинали су ми уредно одговарали. Звах једног кардинала да ли бих могао да га видим, а он ме упита: Можеш да дођеш данас? - Ја се одузео јер знам каква су библијска времена у нашијенаца. :D 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...