Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 2 минута, Zoran Đurović рече

Рече једном приликом владика Максим: А, добар је о. Зоран, али је превише безбожан! :))12:smeha::)) Ја сам убеђен да он то искрено мисли.

Да сте питали другог Максима, артемитског, новобрдског, он би рекао да не можеш бити добар кад си безбожан. 12:smeha: 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 6 часа, Матусал рече

Такође појам васкрсао на крсту упућује на одређено место тј. неку тачку у простору, Па уперивши поглед у крст и рекавши васкрсао још увек видимо распето Тело што ствара конфузију. И у овоме случају есхатолошко васкрсење бива ограничавано простором јер нас везује за место. Стога ми је најприродније да разумем да је Христос васкрсао одмах по смрти тј. прешао је из смрти у живот и то у есхатолошком смислу као Бог. А у трећи дан васкрсао из гроба истим тим васкрсењем као што је и писано и у овом случају можемо исповедити веру у васкрсење нагласивши време и место.

Не бих ово потписао. Васкрсава се телесно, а то је једнако и једино васкрсење после издахнућа и убијања смрти, јер је немогуће да смрт држи Господара Живота. Не треба да приписујемо једне квалитете Васкрслом тада у Јудеји а друге његовом телу које је са десне Оцу. Ако верујемо да је оно сада овде на невидљив начин присутно и да саваскрсавамо са њим, онда исту логику применити на проблем петак-недеља. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Vedran рече

Да сте питали другог Максима, артемитског, новобрдског, он би рекао да не можеш бити добар кад си безбожан. 12:smeha: 

Изгледа да ми једнако мисле сви Максими, и ови наши и они њихови!:))

Подели на овим сајтовима

Флора пише о Нисенцу: "Но Григорий указываег и другую причину: «зачем стараться делать то, что не делает ни блаженным, ни к Царствию небесному близким»? Ведь Господь не заповедывал путешествия в Иерусалим, как доброго дела… «Да и что большого получит тот, кто побывает в этих местах, — точно Господь доселе телесно в них обитает, а от нас удалился, или будто Дух святой обитает среди иерусалимлян, а к нам не может прийти… Перемена места не приближает к нам Бога. Где бы ты ни был, Господь придет к тебе, если обитель души твоей окажется такова, чтобы Господь мог вселиться в тебя и ходить… А если внутренний человек твой полон лукавых помыслов, то хотя бы ты и был на Голгофе или на горе Масличной, или под памятником Воскресения, — ты столь же далек от принятия Христа в себя, как и тот, кто не исповедывал и начала веры»… Напротив, «поистине в сердце того, кто имеет Бога, находится и Вифлеем, Голгофа, гора Елеонская, Воскресение»". 

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Zoran Đurović рече
пре 6 часа, Матусал рече

Такође појам васкрсао на крсту упућује на одређено место тј. неку тачку у простору, Па уперивши поглед у крст и рекавши васкрсао још увек видимо распето Тело што ствара конфузију. И у овоме случају есхатолошко васкрсење бива ограничавано простором јер нас везује за место. Стога ми је најприродније да разумем да је Христос васкрсао одмах по смрти тј. прешао је из смрти у живот и то у есхатолошком смислу као Бог. А у трећи дан васкрсао из гроба истим тим васкрсењем као што је и писано и у овом случају можемо исповедити веру у васкрсење нагласивши време и место.

Не бих ово потписао. Васкрсава се телесно, а то је једнако и једино васкрсење после издахнућа и убијања смрти, јер је немогуће да смрт држи Господара Живота. Не треба да приписујемо једне квалитете Васкрслом тада у Јудеји а друге његовом телу које је са десне Оцу. Ако верујемо да је оно сада овде на невидљив начин присутно и да саваскрсавамо са њим, онда исту логику применити на проблем петак-недеља. 

Ја сам ово горе тако и разумео. Да не превиђам нешто? 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Vedran рече

Не, ако мислиш на мој одговор.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Zoran Đurović рече

Изгледа да ми једнако мисле сви Максими, и ови наши и они њихови!:))

Не баш идентично. Остаје отворено само једно питање, а то је, да ли си добар или ниси. Ово друго је неупитно 12:smeha:

12:smeha:

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Zoran Đurović рече
пре 1 минут, Vedran рече

Не, ако мислиш на мој одговор.

Ово што сте ви рекли у одговору, ја сам тако разумео и Матуалову поруку, на начин како сте описали. Зато питам да ли сам ја нешто пропустио да приметим у његовој поруци јер рекосте "не могу да потпишем".

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Vedran рече

Ово што сте ви рекли у одговору, ја сам тако разумео и Матуалову поруку, на начин како сте описали. Зато питам да ли сам ја нешто пропустио да приметим у његовој поруци јер рекосте "не могу да потпишем".

Када вели "васкрсао као Бог у есхатолошком телу", а онда је подигао и физичко је на путу да се уведу 2 васкрсења.  

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Zoran Đurović рече

Када вели "васкрсао као Бог у есхатолошком телу", а онда је подигао и физичко је на путу да се уведу 2 васкрсења.  

Аха. Све поњАмајем сад :)

Ја сам то другачије био прочитао. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Матусал рече

У реду. Мислим да би термин васкрсао на крсту требало заменити са ,, васкрсао одмах по смрти,,. Израз на крсту је збуњујући и привлачи пажњу ума не само на смрт него и на страдање и ствара компликације. Такође неки говоре ,,васкрсао у петак,, што мислим не стоји јер ако се ради о есхатолошком телу оно не може имати временску одредницу. Мени је прихватљивије рећи да је Господ одмах по смрти васкрсао у есхатолошком смислу а у трећи дан тј. недељу је васкрсао из гроба у коме је било пожожено Његово тело. Да ли је могуће овако?

Ne, ne svo dobro razumeš i to da je vaskrsenje bilo vanvremensko ali je pravilna odrednica na Krstu.

Zašto je to odrednica? Ono što o.Zoran naziva vanvremenskim vaskrsenjem ja nazivam otvorenim vaskrsenjem, otvoreno je nebo za Sina Božjeg sve vreme, tako i na Krstu On vaskrsava Odozgo ali to Odozgo je za Njega na Krstu tu pred nama.

Krst je ujedno i Sud zato je Krst odrednica za nas. Smrt ili Život.

Vaskrsenje je atemporalno ja ga nazivam otvoreno, za Sina Božjeg je nebo sve vreme otvoreno, zato je Sin Čovečji na nebu i pre nego se uzneo pred učenicima.

Bi li Otac poslao Sina u svoj vinograd a da ne da sinu OTVOREN RAČUN?

Zato je odrednica na Krstu ne samo simvol suda nego istinski strašni Sud Hristov, poslednji sud svih nas zato jer mi danas živimo sa Hristom nigde on nije otišao za Njega su Nebesa otvorena i Krst mu je Jedan koji se desio ali se dešava svakoga dana nama sada i ovde, kao što se dešava i Carstvo Nebesko svakoga dana sada i ovde zato Hristos neke zna iz Carstva a neke iako viču Gospode Gospode ne poznaje, jer on gleda iz perspektive OTVORENOG NEBA i vidi samo ono što je Nebesko.

Apostol je nama predao poslenju večeru onako kako ju je i primio pre smrti Hristove da se opominjemo Čašom dok smrt Hristova ne dođe.

Ako nedostojno kao Juda uzimamo Čašu mi tela Gospodnjeg nećemo prepoznati niti ćemo biti Kršteni Svetim Duhom tim poslednjim izdahom na Krstu Isusa Hrista jer mu mi taj Krst niti napravismo niti navijasmo zanj, niti Ga osudismo niti mu klinove zabijasmo niti Ga na taj Krst predadosmo.

Zato Hristos ima na Krstu i smrt Hristovu Čudotvornu vaskrsavajuću poslednjim izdahom Njegovim za sve koje on vidi sa OTVORENOG NEBA ODOZGO baš tu na Krstu golgotskom.

Vaistinu Vaskrese.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 34 минута, Zoran Đurović рече

Sa izdahnucem.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Hristos neke zna iz Carstva a neke iako viču Gospode Gospode ne poznaje, jer on gleda iz perspektive OTVORENOG NEBA i vidi samo ono što je Nebesko.

Подсети ме ово на Св Јована Кронштадског и на његов начин молитве Господу. Он је, како кажу, готово приморавао Господа да му услиши молитву. Таква је његова молитва била. А таква молитва може бити само ако он директно пред Господом стоји и ако Господ њега гледа управо кроз то отворено небо, како кажеш, као пријатеља свога. ...

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Vedran рече

Подсети ме ово на Св Јована Кронштадског и на његов начин молитве Господу. Он је, како кажу, готово приморавао Господа да му услиши молитву. Таква је његова молитва била. А таква молитва може бити само ако он директно пред Господом стоји и ако Господ њега гледа управо кроз то отворено небо, како кажеш, као пријатеља свога. ...

I Da, lepo kaze mili moj, Zoran mili nas, Gospodu se molite da vas on prepozna.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Volim_Sina_Bozjeg рече

I Da, lepo kaze mili moj, Zoran mili nas Gospodu se molite da vas on prepozna.

"Помјани нас Господи во Царствии Твојем" и "Господи помилуј"

Јер кад те Он помене (препозна) и кад те помилује то ти је готова ствар, то ти је све. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...