Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

Колошанима 3,1: Ако сте, дакле, васкрсли са Христом, тражите оно што је горе гдје Христос сједи с десне стране Бога.

Тумачење аве Јустина: „Ако дакле васкрснусте с Христом, тражите оно што је горе, где Христос седи с десне стране Бога“. Хришћанство није друго него непрестано доживљавање Христа, доживљавање Његовог живота од почетка до краја. Хришћанин је хришћанин ако сваког часа доживљује нешто Христово, нешто еванђелско. Његов је позив: да увек живи као онај који је са Христом васкрсао из мртвих; да увек поступа као бесмртник. Бесмртник је тиме бесмртник што у овом свету смрти живи бесмртним и вечним. Он непрестано тражи оно што је бесмртно и вечно, хранећи се тиме, јер бесмртник се храни бесмртним. Сав у осећању и сазнању да је васкрсао с Христом, он и тражи „оно што је горе“

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 8 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

A da razumem Logos je oznaka za duha tako Logos je oznaka za Božanstvo a Isus Hristos za čovjeka :))

Нас је могао да воли само Човек Исус, а не и Логос. Он је логичан, бестрасан, јер је љубав страст, а не можемо да допустимо да Бог страда или се као ту нешто секира. Избројао нам је власи на глави да би знао како да нас чупа... 12:smeha: 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Zoran Đurović рече

Нас је могао да воли само Човек Исус, а не и Логос. Он је логичан, бестрасан, јер је љубав страст, а не можемо да допустимо да Бог страда или се као ту нешто секира. Избројао нам је власи на глави да би знао како да нас чупа... 12:smeha: 

Ako je kroz Sina sve postalo kako ovi talibani ne mogu da shvate da ubijanjem sveta ubijaš Sina?

Još im Bog Otac pošalje Sina u Telu i veli evo pogledajte KOGA MI UBIJATE jer GREH KOJI UĐE U VAS UBIJA SVET JER JE SVET RADI VAS STVOREN i oni opet ne veruju da UBIJAJU SINA??

Kako oče? Kako je moguće da ne veruju?

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Жика рече

Његов је позив: да увек живи као онај који је са Христом васкрсао из мртвих; да увек поступа као бесмртник. Бесмртник је тиме бесмртник што у овом свету смрти живи бесмртним и вечним. Он непрестано тражи оно што је бесмртно и вечно, хранећи се тиме, јер бесмртник се храни бесмртним. Сав у осећању и сазнању да је васкрсао с Христом, он и тражи „оно што је горе

Немој да збуњујеш народ! Испашће да Јустин прича исто што и Ава!:))

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Zoran Đurović рече

Па ја нисам ни помислио ни у једном моменту да ти можеш да поверујеш Матеју. Зато се не узбуђуј.

Pitanje je i sta je pravi kontekst ( :945729: ) cele price oko Mateja. Ali, postoje i drugi pisci , zar ne ?

I, ne bi trebalo da bude razmimoilazenja izmedju pisaca sva cetiri Jevadjelja, bar u sustisnkim stvarima vere, a vaskrsenje jeste takvo.

Rasprava je u toku, pa cemo da vidimo sta ce da ispadne na kraju. Iako, moram da budem iskren, mislio sam da mi hriscani verujemo da je Hristos real Vaskrsao u Svom telu,  u Nedelju.

Подели на овим сајтовима

Немој да збуњујеш народ! Испашће да Јустин прича исто што и Ава!:))

Два највећа српска теолога у 20. веку пишу као ти, а они који те критикују рекоше да си ти то измислио. Они се иначе често позивају на Николаја и Јустина, али их сада вероватно неће потписати.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Kako oče? Kako je moguće da ne veruju?

Како је Син предодређен од пре настанка векова тако су и они који су у његовом телу. Само се надамо да познамо као што смо били познати... Зато двојака линија у Писмима: Бог им је отврднуо срца и ослепио очи да би помрли у гресима њиховим, као и да су сами себи запушили себи уши.   

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Bokisd рече

I, ne bi trebalo da bude razmimoilazenja izmedju pisaca sva cetiri Jevadjelja

Па зато Лука каже да ће тог дана Ис и Разбојник бити у рају. Нема мимоилажења.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Жика рече

Два највећа српска теолога у 20. веку пишу као ти, а они који те критикују рекоше да си ти то измислио. Они се иначе често позивају на Николаја и Јустина, али их сада вероватно неће потписати.

Па Николаја су напљували само тако кад сам им изнео места из њега где тврди да по смрти добијамо нова тела! Кажу, био млад, није знао шта говори!:))

Подели на овим сајтовима

I kako je moguće da u ovim raspravama koliko god ekranskog tipa bile i koliko god samo logosali oni Hrista zadržavaju u smrti.

Mi kažemo smrt Hristova je ČUDOTVORNA izdah Hristov VASKRSAVA ODMAH a oni i dalje drže Hrista na Krstu i broje sekunde minute dane smrti Njegove? 

Pozivaju se na Justina u svakoj prilici na Justina koji sa nama veli smrt Hristova je ČUDOTVORNA, pa kako se ne pozovu na Justina ovde na Krstu?

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Bokisd рече

Iako, moram da budem iskren, mislio sam da mi hriscani verujemo da je Hristos real Vaskrsao u Svom telu,  u Nedelju.

Просветлиће те Ава као и прошли пут. Ништа не брини. 

Подели на овим сајтовима

Па Николаја су напљували само тако кад сам им изнео места из њега где тврди да по смрти добијамо нова тела! Кажу, био млад, није знао шта говори!:))

На крају је испало да смо ми већи поштоваоци Николаја и Јустина од њих. :)

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Жика рече

На крају је испало да смо ми већи поштоваоци Николаја и Јустина од њих. :)

Дух Свети је стари обешењак!:))

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Zoran Đurović рече

Па зато Лука каже да ће тог дана Ис и Разбојник бити у рају. Нема мимоилажења.

Pa, i tu mora da bude neki kontekst . ( :) ).

Recimo, sta je sa onim svetima koji ustaju , sta je sa onima koje Hristos vadi iz ada ? Gde su sada, svi oni zajedno ? Kako je, Hristos posle svoje smrti dusom u adu, telom u grobu i u isto vreme i sa razbojnikom u raju ?

Kakve to sada ima veze sa nekim vaskrsenjem Hristovim na krstu ?

Подели на овим сајтовима

Као што је онима који обитавају на земљи изашло Сунце правде, тако је требало да и оне, који су обитавали у тами и у сени смртној обасја светлост Божија (св. Јован Дамаскин)... Наравно, Христовим силаском у ад нису се спасли сви који су се тамо налазили, него само праведници који су, у различитим степенима, достигли обожење. Свети Епифаније каже да се нису спасли сви који су тамо били, него само верујући. То би требало протумачити тако да су Христа препознали они који су током читавог свог живота били у заједници са бестелесним Логосом. Из других места Светог Писма и из светоотачког предања знамо да су просветљење и обожење постојали још у Старом Завету, али за оне који су се удостојили да „виде" бестелесног Логоса и да достигну обожење, с том разликом што тада још није била укинута смрт, због чега су и они силазили у ад.

Нисте запазили атемпоралност у болдованим речима. значи силаском се збио суд који ми чекамо.

Људи у старом завету су знали за једнога Бога, нису ни знали за Логоса, то је за њих била скривена тајна која се имала открити. Они су га не знајући поштовали.

А да је Христос  био тај Бог који их је водио тј. оваплоћени Логос као Јахве (тј онај који јесте) послушај Павла: прва кор. 10 глава

1. Али нећу вам затајити, браћо, да очеви наши сви под облаком бише, и сви кроз море прођоше;

2. И сви се у Мојсија крстише у облаку и мору;

3. И сви једно јело духовно једоше;

4. И сви једно пиће духовно пише; јер пијаху од духовне стене која иђаше за њима: а стена беше Христос.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...