Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 1 минут, Bokisd рече

Pa,pusti sada vreme. Odkud mi znamo kako njima prolazi vreme i kako postoje. Sigurno nije tamo zivot kao ovde kod nas. Duhovni svet je u pitanju.

Vreme koje proveli, je do silaska Hristovog u ad.

I, kako su sad postojali ? Nema buducih tela.

Da se nasalim. Jedino da uvedemo i prosla tela. :ani_biggrin:

Драги Бокисд-е, па ја теби сво време управо ово подебљано и говорим. Пусти време. И кад га пустиш угледаћеш светлост. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 3 часа, Матусал рече

Наравно, Христовим силаском у ад нису се спасли сви који су се тамо налазили, него само праведници који су, у различитим степенима, достигли обожење. Свети Епифаније каже да се нису спасли сви који су тамо били, него само верујући.

А са друге стране Ад се ИСПРАЗНИ, разруши, избљува све које од века држаше, итд. Пуче начисто!

Велика је то тајна. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Bokisd рече

Kako Hrist vaskrsava na krstu ? Umro je i izdahnuo, Njegovo telo je mrtvo i polaze se u grob. Bez tela nema vasksenja. Zbog toga vaskrsava u ranu nedelju, u  tom istom telu u kome je i umro.

Kako onda vaskrsava na krstu, bez tela ? I, ako vaskrsava na krstu i ako vaskrsava u nedelju, onda imamo dva vaskrsenja.

Ех! Црно време!

Недеља је у петак и петак у недељу. 

Јел ти тако лакше да се пресабереш?

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Vedran рече

Неће бити мили мој. Ти се стално позиваш на своје дипломе и школовање, и онда када лупиш нешто ако те неко разобличи ти онда опет пиштиш о својим дипломама и школовању. Ти мислиш да само ти имаш дипломе? Не критикује нико твоје дипломе и не пљује по њима, ти сам се срамотиш, себе и дипломе. 

Ја кад чујем некога ко пред собом иде (ваљда зато што је изван себе) и о дипломама труби, одмах ме хвата нека сумња да ту нешто не ваља. На неком плану. 

Једнако као што ме није брига што неко нема диплому, тако ме није брига ни што је неко има. Ич не зарезујем. Причамо о конкретним темама, а не о конкретним дипломама. 

А хоћеш да упоређујеш ко има више година школовања и више диплома? Чији је (аутић) већи? 

Шта сам лупио. Ти лупаш. Не знаш шта је импликација. Не знаш разлику кондиционала и индикатива. Разбацујеш се дијагнозама. Ниси рекао која ти је струка да би могао да ми кажеш да ли сам или нисам маничан. Престани да ме зовеш "мили". То може само моја жена. Ако сам било шта лупио око превода које овде дајем, то може да каже само кл филолог, а не неко ко појма нема о томе ...ако сам изрекао неку јерес, што ниси указао? И да...пошто си успео да преврнеш целу грам и лог на главу, могу и ја да се спрдам с енглески...Гд мининг. И да се зезам са заменицама и придевима. @Zoran Đurović,који се у језике разуме, схватио је поенту мојих аналогија. Када смо говорили да през може бити фут. И он се са тим начелно слаже. Не слажемо се око котекста. Још једном, више ме не зови мили.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Vedran рече

Драги Бокисд-е, па ја теби сво време управо ово подебљано и говорим. Пусти време. И кад га пустиш угледаћеш светлост.

Dobro. Necu da insistiram.

Ali, samo jedno malo zapazanje.

Hristos telom u grobu, dusom u adu, gde propoveda svima iz vremena SZ. On je dusom u adu, telo mu u grobu.

Kako su onda postojali starozavetni ljudi ? Jedini logican zakljucak. Bas onako,  kako im je i Hristos dosao. Kao duse, itd.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Vedran рече

Ех! Црно време!

Недеља је у петак и петак у недељу.

Јел ти тако лакше да се пресабереш?

Sta ti je nocas ?

Kakav petak u nedelju, kakve to vratolomije pravis. :scratch_head:

Jednostavno , ako je Vaskrsao na Krstu, ne treba mu ni nedelja , ni neki drugi dan.

I, jel' moze neko da objasni. Kako se to Vaskrsava bez tela ? Valjda mora i neko telo da ucestvuje u vaskrsenju ? 

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Ivan Marković рече

Шта сам лупио. Ти лупаш. Не знаш шта је импликација. Не знаш разлику кондиционала и индикатива. Разбацујеш се дијагнозама. Ниси рекао која ти је струка да би могао да ми кажеш да ли сам или нисам маничан. Престани да ме зовеш "мили". То може само моја жена. Ако сам било шта лупио око превода које овде дајем, то може да каже само кл филолог, а не неко ко појма нема о томе ...ако сам изрекао неку јерес, што ниси указао? И да...пошто си успео да преврнеш целу грам и лог на главу, могу и ја да се спрдам с енглески...Гд мининг. И да се зезам са заменицама и придевима. @Zoran Đurović,који се у језике разуме, схватио је поенту мојих аналогија. Када смо говорили да през може бити фут. И он се са тим начелно слаже. Не слажемо се око котекста. Још једном, више ме не зови мили.

Јок! Ја то ништа не знам, ни кондиционал ни индикатив. Готово не умем ни да читам и пишем. Јер да бих то знао морао бих најпре теби доказати дипломом као филолог. Иначе теби је испод части да причаш са нефилологом јер такав ништа не зна. Као што смо видели у ранијој дискусији како се ти разумеш у логику. Умеш да категоризујеш (јер много волиш да све живо категоризујеш) и називаш ствари (некад) правим именом али не умеш да схватиш да реченица ожењеног човека који каже "КАД СЕ ОЖЕНИМ, пољубићу жену" није прави кондиционал. То те нису учили на факултету. :)) Нити је било на диференцијалном испиту ни у уџбеницима које си бубао.

Рекао бих ти за струку кад би била релевантна, то јест да сам ти дао дијагнозу, као што нисам, рекао бих ти то. Али ти си толики буквалиста да не умеш да читаш између редова. Ја сам почео да ти то мало по мало напомињем о струци, не би ли ти увидео да твоје непрестано трубљење о дипломама јесте мало неукусно. Да се практично њиме срамотиш. Али ти то не видиш јер си буквалиста. Дакле након твога непрестаног понављања да си стручан за ово и за оно и да имаш дипломе и да си много учио итд. тек тада, служећи се твојом методологијом покушавам да ти укажем на неке ствари.  

Нећу те више звати мили. Не секирај се, и не узбуђуј се толико. Ниси ми "мили" ни био у том перверзном смислу о коме ти очигледно мислиш, већ у Христу. Али ради реципроцитета ни ти онда немој мене више да зовеш "драги" или како си ме оно назвао.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Bokisd рече

Valjda mora i neko telo da ucestvuje u vaskrsenju ? 

Питање за тебе и @Ivan Marković: Зашто је одваљен камен на Хр гробу? - Није могао да изађе без да му се отворе врата? 

Не, веле неки оци које прочитах, то је ради нас да бисмо видели и да би могли да уђу унутра други да виде погребна платна... Да није устало тело на овај начин, ми небисмо веровали. Да се одмах на крсту показао у телу (јасно је да је васкрсао у телу иако је невидљив, како видимо из његових изненадних појављивања и нестајања пред људима) не би било вере; да се појавио први дан, рекли би да и није био мртав, итд. Сав овај начин на који се види његово васкрсење је ради нас. Али с правом Мт и Лк веле да је већ тада био васкрсао. Где погубисте Разбојника уз пут?

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Bokisd рече

Sta ti je nocas ?

Ноћас ништа. Јутрос ми је :))

пре 18 минута, Bokisd рече

Kakav petak u nedelju, kakve to vratolomije pravis. :scratch_head:

Како ти вратоломишеш да ми је ноћас нешто, кад је сад јутро! 

12:smeha:

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Vedran рече

Како ти вратоломишеш да ми је ноћас нешто, кад је сад јутро! 

Исто тако Христос васкрсе у недељу која је петак и то телом не без тела. 

Видиш како те и Дух води не би ли ово схватио. Оне твоје речи "шта ти је ноћас" су од Светога Духа надахнуте. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Zoran Đurović рече

Питање за тебе и @Ivan Marković: Зашто је одваљен камен на Хр гробу? - Није могао да изађе без да му се отворе врата? 

Не, веле неки оци које прочитах, то је ради нас да бисмо видели и да би могли да уђу унутра други да виде погребна платна... Да није устало тело на овај начин, ми небисмо веровали. Да се одмах на крсту показао у телу (јасно је да је васкрсао у телу иако је невидљив, како видимо из његових изненадних појављивања и нестајања пред људима) не би било вере; да се појавио први дан, рекли би да и није био мртав, итд. Сав овај начин на који се види његово васкрсење је ради нас. Али с правом Мт и Лк веле да је већ тада био васкрсао. Где погубисте Разбојника уз пут?

Naravno, lepo alegorisjko tumacenje.

Ipak se postavlja pitanje, zasto se Hristos pozivao na znak Jonin, kao potvrdu da ce Sin coveciji biti tri dana i tri noci u srcu zemlje.

Trebalo je,  valjda prvo da se sahrani njegovo telo, da bi vaskrsao. Pa, onda neka vaskrsne i prvi dan, ako je tako i bilo potrebno.

Mislim, evo kako kaze sv.Damaskin :

"Α да тиме мисли на крст, показује следеће: Устани, Господе, на почивалишту својем, .....јер устајање (васкрсење) следује распећу."

Zar nije sasvim logicno. Prvo Krst i Stradanje i onda sleduje Vakrsenje.

Uostalom, lepo si rekao, trebalo je  telo za vaskrsenje. I valjda tako svi verujemo u Hristovo Vaskrsenje.

Подели на овим сајтовима

Што се тиче Матеја 27,52 текст недвосмислено говори да су по смрти Христовој устала тела светих који су помрли и бесмислено је разумевати другачије.Одувек сам тако читао и разумевао. Искрено никада нисам размишљао какве то импликације има на васкрсење.Да је писало у писму да је Господ некога васкрсао пре своје смрти и послао на небо ја бих и то прихватио.

Несумњиво је такође и да је Господ са разбојником у рају, те ствари није потребно доказивати.

Да ли Оче можете приближити појам ,, есхатолшко тело,, ради бољег разумевања, такође и природу васкрсења о коме говорите?

Постојали су гностици који су тврдили да је Господ васкрсао на крсту али да је одбацио тело као непотребно. Спомиње их и осуђује Иринеј Лионски.

Значи ја бих волео ако могу да добијем мало шире појашњење овога васкрсења пошто ми се нешто не да да размишљам у том правцу, не бих негде да исклизнем.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Матусал рече

Да ли Оче можете приближити појам ,, есхатолшко тело,, ради бољег разумевања, такође и природу васкрсења о коме говорите?

Идем у кревет. 

То је тело које ћемо имати по васкрсењу. Као што је Хр добио своје тело. Оно је материјално, али преображено и лишено пропадљивости. Зато се назива духовним. Опипљиво је и видљиво, а како је у другој димензији (есхатолошкој, васкрслој) не можемо да га опазимо док не уђе у нашу димензију. Зато велим да је Хр васкрсао у телу, али остао невидљив. Као што је Разбојниково тело било на крсту а он васкрсао у рају. 

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Zoran Đurović рече

Идем у кревет. 

То је тело које ћемо имати по васкрсењу. Као што је Хр добио своје тело. Оно је материјално, али преображено и лишено пропадљивости. Зато се назива духовним. Опипљиво је и видљиво, а како је у другој димензији (есхатолошкој, васкрслој) не можемо да га опазимо док не уђе у нашу димензију. Зато велим да је Хр васкрсао у телу, али остао невидљив. Као што је Разбојниково тело било на крсту а он васкрсао у рају. 

У реду. Мислим да би термин васкрсао на крсту требало заменити са ,, васкрсао одмах по смрти,,. Израз на крсту је збуњујући и привлачи пажњу ума не само на смрт него и на страдање и ствара компликације. Такође неки говоре ,,васкрсао у петак,, што мислим не стоји јер ако се ради о есхатолошком телу оно не може имати временску одредницу. Мени је прихватљивије рећи да је Господ одмах по смрти васкрсао у есхатолошком смислу а у трећи дан тј. недељу је васкрсао из гроба у коме је било пожожено Његово тело. Да ли је могуће овако?

Подели на овим сајтовима

Владика Николај :МИСИОНАРСКА ПИСМА

224. Писмо
Изгнаницима из Раја: О васкрсу мртвих

Зар нисте чули? Зар још нисте чули, да је Рај поново отворен? Не Рај на земљи него на небу, не у времену него у вечности. И да су у тај непролазни Рај уведени: преступник и разбојник и сиромашак; преступник Адам, разбојник са крста и сиромашак Лазар. Христос је васкрсао, и васкрсом Својим отворио врата небесног Раја деци Адамовој. И многи су већ ушли у тај Рај, који се неће губити, и из кога неће више бити изгнанства. Ако сте то чули, па ипак сте притиснути страхом од смрти, онда сте као и не чули. Ако ли сте чули ту радосну вест, и примили је у срце своје, онда је и ваше васкрсење на прагу, то јест, почело је у вама васкрсавање, које ће се кончити васкрсењем. Ако је та радосна вест постала живот живота вашега, смрт је за вас играчка као везан роб за победиоца у рату.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...