Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 7 минута, Bokisd рече

Nisi citao o vidjenjima  i sozercanjima  velikih otaca podviznika o njihovim mistickim otkrivenjima oko 'onog' sveta posle smrti.

Ja ne čitam artemijeve knjige nikada ih nisam čitao.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

Deco kad se kaže da čuvate svoju dušu.

Kaže se zato da je Bogu predate, da je sahranite kao što ste sahranili sebe i da verujete da je smrtna i da je Bogu predate da vidi šta ste sadili u njoj na ovoj našoj zemljici, da bi mogao da je vaskrsne a ne da je primi jer je ona besmrtna po prirodi, šta će njemu prljava i trošna duša kao da ste vi mogli da zasadite besmrtnost u njoj?

Bog traži da znate ko ste da bi vam on pomogao, on se neće ljutiti na vas ako pogrešite i neće se ljutiti ako umrete ali će se ljutiti ako mislite da možete u pogreškama saditi besmrtnost. Ne sadite u svoje duše besmrtnost delima vašim, nego činite da duša bude svetla i čista, da se upokoji takva da bi je Hristos vaskrsnuo jer je njemu predata na sud kao svetlost a ne kao tama.

Ne postoji besmrtna duša po prirodi zato što je nematerijalna, to je platonizam.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Ne postoji besmrtna duša po prirodi zato što je nematerijalna, to je platonizam.

да ли душа има свој изглед и облик и да ли се може видети?

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Матусал рече

да ли душа има свој изглед и облик и да ли се може видети?

Može.

Pogledaj se u ogledalo i seti se dela svojih.

To je duša tvoja u kompletu, sve ostalo te je neko rascepao kao zvečku ako ti tvrdi drugačije.

Ja sam umro samo ne znam da li sam umro dovoljno za Hrista.

Umirem svaki dan trudim se da svoja dobra dela ne prepisujem svojoj besmrtnosti jer nema u meni ničega besmrtnog.

i kao što Pavle reče SAMO BOG ZNA.

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

A artemijeizam je besmrtna duša u poslušanju njemu :)) 

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Pogledaj se u ogledalo i seti se dela svojih.

Само сећање. Како онда други могу да их виде.  Рецимо неки старац види и каже ми грехе које починих пре 15 година.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Матусал рече

Само сећање. Како онда други могу да их виде.  Рецимо неки старац види и каже ми грехе које починих пре 15 година.

Kažem ti da se vidi u ogledalu nisam ja to tek tako rekao.

Gresi se ocrtavaju na licu, mogu da se vide i u pokretima čoveka...

Pa kako misliš da policajac prepoznaje sumnjive likove?

Možda ja pričam ponekad malo ali ništa ne izostavljam što je bitno.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Kažem ti da se vidi u ogledalu nisam ja to tek tako rekao.

Gresi se ocrtavaju na licu, mogu da se vide i u pokretima čoveka...

Pa kako misliš da policajac prepoznaje sumnjive likove?

Možda ja pričam ponekad malo ali ništa ne izostavljam što nije bitno.

Знам. Али познавати детаље и ситуацију?

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Матусал рече

Знам. Али познавати детаље и ситуацију?

Duh.

Подели на овим сајтовима

пре 47 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Da ti prvo treba da poštuješ samog sebe pa da onda ideš dalje u životu.

Jer si ti sam rekao, ako Pavle to nije video i čuo ako Pavle nije razumeo te reči i ako Pavle govori koji je lično bio tamo da te reči niko ne može razumeti a da je još vezan za zemlju, onda ih niko ne može razumeti, kako sada tvrdiš da ih je neko drugi uspeo razumeti kao da pavle u Svetome Duhu nije bio tamo i kao da je Sveti Duh razumljiviji nekom koji sedi za stolom uz sveću i sozorceva od Svetoga Duha koji uznese Pavla lično na to mesto gde se te reči izgovaraju?

Dakle poštuj sebe prvo pa da dalje razgovaramo kao ljudi.

Read more  

Dobro, malo sale ne skodi. :osmeh:

Ali, da li zaista postoji duhovno i otacko predanje o stanju duse posle smrti u 'onom' svetu ? Postoji.

Kako to sad uskladiti sa vidjenjem apostola Pavla ?

Recimo, sam Pavle kaze, ne znam da li je u telu ili van tela.Znaci, moze biti i u telu, ali, i van tela, zar ne ? Ne iskljucuje se nijedna mogucnost.

Kada je bio u Raju cuo je neiskazane reci koje coveku nije slobodno govoriti.

Verovatno nije bas cuo reci kao govor, nego ono sto je video u duhovnom i umno sozercateljnom smislu je veilko i tesko iskazivo i nasim covecijim jezikom. Nije slobodno govoriti , trebalo bi da znaci, da su velike i misticne stvari u pitanju koje nisu bas za svakoga. Ono mleko i tvrda hrana. Ne znam tacno, ali, trebalo bi ocekivati da je Pavle u nekim svojim drugim poslanicama , kako pisanim tako i nepisanim, predao i objasnio od nekih stvari koje je video u Raju. Recimo, kako je znao da sva  tvar uzdise i tuzi do sad, radi toga sto se podlegla truleznosti , ne od sebe, nego radi onoga koji je pokori. I slicno.

Imam veliku srecu, drugar je kupio tri knjige od sv.Avgustina ' O drzavi Bozjoj ' ( neverovatno delo )  i sad citam nesto i bas sam nasao kao porucen jedan citat :

"Dakle, netelesan je bio i onaj oganj koji je pekao i kapljica vode koju je trazio, upravo kao i vidjenja onih sto spavaju ili onih koji u zanosu ( vidjenjima ) razaznaju netelesne stvari koje ipak imaju izgled telesa. Naime, i sam covek, kad se pojavi duhom a ne telom u takvim vidjenjima, ipak se tu ( u vidjenju ) tako vidi nalik na svoje telo, da uopste ne moze otkriti nikakvu razliku"   ( Knjiga 21. 10, 2 )

Znaci, kao u telu, jer, dusa ima oblik tela kada izadje iz tela. Meni licno je sad, malo razumljivije, zasto je Pavle bio u dilemi.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Bokisd рече

Recimo, sam Pavle kaze, ne znam da li je u telu ili van tela.Znaci, moze biti i u telu, ali, i van tela, zar ne ? Ne iskljucuje se nijedna mogucnost.

Tako je i zašto onda ti veliš da je bio bez tela? Zašto govoriš o postojanju duše bez tela na nebu ako Pavle nije isključio tu mogućnost?

Ko zna bolje od Pavla? To je tvoje pitanje i konstatacija i ti si sam rekao niko ne može da zna bolje od Pavla.

Nije li to malo šizofreno?

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Bokisd рече

Znaci, kao u telu, jer, dusa ima oblik tela kada izadje iz tela. Meni licno je sad, malo razumljivije, zasto je Pavle bio u dilemi.

Дјечарац, мој докторат има управо цело једно поглавље Августина на Павла и визије. Закључак ти нема благе везе са Аг. Не могу сада да ти отписујем јер Ивану морам да сачиним ситну књигу. Мораћеш да се стрпиш. Одох да мало одспавам па после да малтретирам Ивана... :D 

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Tako je i zašto onda ti veliš da je bio bez tela? Zašto govoriš o postojanju duše bez tela na nebu ako Pavle nije isključio tu mogućnost?

Ko zna bolje od Pavla? To je tvoje pitanje i konstatacija i ti si sam rekao niko ne može da zna bolje od Pavla.

Nije li to malo šizofreno?

Pa, dao sam neke razloge i logicke pretpostavke.

Sam kaze, ne znam, mozda jeste, moda i nije. Ostavlja sam obe mogucnosti. Otkud znam, mozda je bio sokiran dogadjajem, ne moze da se sabere i tacno kaze ( iako, kasnije dobro cuje reci u Raju ), mozda ikonomise sa ljudima, ...zamisli, da je rekao, kao da sam u telu, ali, nije ovo materijalno moje telo.....sta bu mu rekli,.....jel si lud ili pijan...i sto nekih drugih razloga.

Zbog toga i imamo predanje Crkve koje je i Duhom dato' i  kroz njega mozemo protumaciti mnoge nejasne stvari u psimu.

Eto, i sv.Avgustin sta tacno kaze, .....Naime, i sam covek, kad se pojavi duhom a ne telom u takvim vidjenjima, ipak se tu ( u vidjenju ) tako vidi nalik na svoje telo, da uopste ne moze otkriti nikakvu razliku...

Nikakva razlika. Nedoumica apostola Pavla ?

Ovako su i mnogi drugi oci objasnjavali svoja misticka vidjenja.

Подели на овим сајтовима

пре 58 минута, Zoran Đurović рече

него аутоеротски созерцава своју бесмртну душицу   

Jedno poglavlje moje disertacije ladno se zove 'Narcisoidni eros dualizma' :D

Jer Plotin hvali Narcisa zbog izabranog objekta, subjekat i objekat su u dualizmima esencijalno jedno isto, kudi ga jedino zbog pada u materijalno drugo.

A nama je Bog drugo i ljudi su nam drugo i ima da to drugo volimo.

I ovo zaista verujem da je bitno, da nije detaljisanje napraviti otklon od raznih platonizama.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Bokisd рече

Otkud znam, mozda je bio sokiran dogadjajem, ne moze da se sabere i tacno kaze ( iako, kasnije dobro cuje reci u Raju ), mozda ikonomise sa ljudima

A kad se sabrao i povratio od šoka u poslanici jasno navodi formlu.

NIJE PRVO DUH PA DUŠA PA DUH.

Nego je prvo duša živa stari adam pa posle Novi Adam Hristos Isus duhovno telo.

Možda je bio još šokiran i ne povrati se, vidiš da on nije bio ono što danas važi za merilo normalnog čoveka on je umirao svaki dan?

Ko još danas umire svaki dan? Sigurno se onda po tebi nikada nije povratio od šoka i bio je večno rastresen na zemlji.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...