Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 13 минута, елТорнеро рече

Зар Женик позива у брачну заједницу духа, Женик жени душу.

Али рећи ће неко: Како ће устати мртви? И у каквом ће тијелу доћи?

36

Безумниче, оно што ти сијеш неће оживјети ако не умре.

Kakvu si tu dušu sejao prijatelju, kakvu je dušu sejao stari adam?

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

Сије се тијело душевно, устаје тијело духовно. Постоји тијело душевно и постоји тијело духовно.

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Kakvu si tu dušu sejao prijatelju, kakvu je dušu sejao stari adam?

"Ја живим у пећини, моје тело је пећина мојој души, а моја душа је пећина Светом Духу. И ја волим и служим Божијем народу без изласка из моје пећине."

(Свети Силуан Атонски)

"Гле, све ново творим."(Господ)

Марко, шта је то код тебе "сејање душе", никада такав израз нисам чуо?

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, елТорнеро рече
И још: ако све пропадљиво пропада због сопственог зла, онда оно што не пропада сопственим злом, непропадљиво је. Зло је оно што се противи добру, стога га оно и разрушава. Јер тело нема другог зла осим страдања, болести и смрти, као што су и његове врлине – лепота, живот, здравље и снага. А зла душе су страшљивост, раскалашност, завист и томе слично. Па ипак, све то не лишава њу живота и кретања. Дакле, она је бесмртна.

(Свети Максим Исповедник)

Да ли би био љубазан да нам даш извор? Ко је ово превео и одакле. Јер ја ти већ сада кажем да ово није Максимов текст. На страну што је антихришћанска аргументација (платоничарска) па испада да је душа бесмртна по својој природи. Немој да шириш фалсификате.  

Подели на овим сајтовима

пре 21 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Isus Govori da je On taj u telu koji je Hristos Gospodar vekova.

Za Hrista je već sve svršeno jer ako si Gospodar i vremena vekova i prostora neba i zemlje to znači da si je stvorio, da je stvorena kroz tebe a ne mimo tebe.

Hristos Isus je u telu dok to govori, Isus ne govori da je On nekada bio Božanski Logos On govori da JESTE.

У реду са тим се свим слажемо али покушавамо анализом да дођемо до закључка како би оправдали своје тврдње.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Zoran Đurović рече

о је ово превео

па Артемије :)

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Матусал рече

У реду са тим се свим слажемо али покушавамо анализом да дођемо до закључка како би оправдали своје тврдње.

Koje? Da telesna duša - duša živa umire i vaskrsava kao telo duhovno  a da pre telesne duše-duše žive, nije postojalo duhovno živo telo?

Pavle je izričit duh nije pre duše žive nego je posle nje.

Pavlu bi trebalo da se veruje a ne da se analizira i opravdava njegova tvrdnja koju mu dade sam Bogočovek na propoved nama.

Mislim, ovo sad ne pišem tebi direktno nego u okviru diskusije uopšteno.

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, елТорнеро рече

"Ја живим у пећини, моје тело је пећина мојој души, а моја душа је пећина Светом Духу. И ја волим и служим Божијем народу без изласка из моје пећине."

(Свети Силуан Атонски)

"Гле, све ново творим."(Господ)

Марко, шта је то код тебе "сејање душе", никада такав израз нисам чуо?

Vidi kod Pavla poslanica Koričanima 15.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Volim_Sina_Bozjeg рече

Koje? Da telesna duša - duša živa umire i vaskrsava kao telo duhovno  a da pre telesne duše-duše žive, nije postojalo duhovno živo telo?

Pavle je izričit duh nije pre duše žive nego je posle nje.

Pavlu bi trebalo da se veruje a ne da se analizira i opravdava njegova tvrdnja koju mu dade sam Bogočovek na propoved nama.

Mislim, ovo sad ne pišem tebi direktno nego u okviru diskusije uopšteno.

Нисам ни ја говорио о томе него о проблематици време-безвременост која се стално преплиће и ствара конфликт.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Матусал рече

Нисам ни ја говорио о томе него о проблематици време-безвременост која се стално преплиће и ствара конфликт.

A pa to je lako rešiti odgovorom na pitanje, da li Isus Hristos prilikom Ovaploćenja sedi sa desne strane Oca i da li je Sin Čovečji iliti sada punije Isus Hristos ikada silazio sa neba?

Kako Hristos Isus sa sve kostima i mesom krvlju koja mu ispunjava vene govori za sebe da je on oduvek isti i nepromenjivi u sve vekove?

Zar nije to rečeno čuće mrtvi (stari adam) i onaj koji se još nije rodio a koji će se imati roditi živeti i umreti kao stari adam i već čuju glas Sina Božjeg. Pa upravo on proizvodi u tom momentu taj glas ili mi mislimo da je to neki drugi glas i da tu rečenicu neće svo čovečanstvo i sve stvoreno čuti baš u momentu izgovora?

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Vidi kod Pavla poslanica Koričanima 15.

Не тумачим Писмо без Отаца, ево, не знам ко је ово превео, сумњам да код толиких сведочанстава превод може бити од пресудног значаја. Бојим се да ти без Отаца тумачиш Светога Апостола Павла.

СВЕТИ ОЦИ О БЕСМРТНОСТИ ДУШЕ

- Свети Јустин Мученик и философ: ''Душа је свесна и након смрти'' (Апологија)

-Преподобни Јустин Ћелијски: "Погледајте душе своје. Где су вам душе? А душа је важнија од свега; не од твога имања само, од твоје стоке, не само од твоје деце, него, него, о, душа је важнија од свих светова. То је вечно у теби, човече. То је оно што не умире. То је оно што гроб не може да ухвати. И ти душом својој можеш из овога света у онај свет" (Беседа 2. на Светога Саву 1966. године у манастиру Ћелије)

- Свети Антоније Велики: ''Истински човек је онај који разуме да је тело пропадљиво и кратковечно. Такав човек такође разуме и каква је душа: божанствена и бесмртна'' (Добротољубље, 1, с.21) Што се тела тиче, оно је смртно. Међутим, што се тиче духа и ума, он је бесмртан'' (исто, с.19).

- Свети Макарије Египатски: ''Ни за архангела Михаила, или Гаврила, Он (Бог) није рекао: Хајде да га начинимо по Свом образу и подобију (1.Мојс.1;26), него је то рекао за човеково духовно сушстаство, под чим подразумевам његову бесмртну душу'' ( Духовне беседе,15.беседа,Волос 1954,с.93)

- Свети Атанасије Велики: ''Будући да душа покреће саму себе, отуда следи да би, и након што одложи тело, требало да настави да покреће саму себе. Јер није душа она која умире, него је то тело, које умире након одласка душе''(ПГ ХХХIII,с.25,65Б)

- Свети Василије Велики: ''...Ја сам загледан у безвремену вечност, чији крај ум не може да докучи, као што ум не може да замисли ни крај бесмртне душе.''

-Свети Григорије Богослов: ''Душа је блажена и бесмртна, и као бесмртно суштатство, она ће бити или кажњена или прослављена због своје злобе или своје врлине''(У одбарану његовог бекства у Понт, PG XXXV, с.437).

- Свети Јован Златоуст: ''Да имамо бесмртну душу, да смо одговорни и да ће мо дати одговор за своја дела, и да ће мо се појавити пред Страшним судом – то су ствари у које верују умови ИСТИНСКИХ ХРИШЋАНА, и они су васцели свој живот устројили сагласно с тим очекивањима, уздигли се изнад сваког овоземаљског маштања, поучени Светим Писмима ''( Беседе о статуама, 19, PG XLIX, с.189)

- Свети Марко Подвижник: ''Исцрпљуј чедо, своје младо тело, и на тај начин крепи своју бесмртну душу''(Добротољубље, 1, атина,1957,с.133)

- Авва Доротеј: ''У тренутку када је створио човека, Бог је у њега засејао и врлине, као што је речено: Хајде да начинимо човека по Свом образу и подобију. Рекао је: По Свом образу, јер је душу створио као непропадљиву и самовласну''(''Изреке'', Волос, 1960,с.91)

- Свети Јован Лествичник: ''САВ СВЕТ НИЈЕ ВРЕДАН КОЛИКО ДУША, ЈЕР ЋЕ СВЕТ ПРОЋИ, ДОК ЈЕ ДУША НЕПРОПАДЉИВА И ОСТАЈЕ НЕПРОПАДЉИВА'' (Лествица, Београд 1963).

- Свети Јован Дамаскин: ''Каже да је сваки човек образ Божији, због достојанства духа и душе, односно, зато што су обележја духа и целовитости душе неуништивост, невидљивост, бесмртност и самовласност''(Добротољубље, 2, Атина 1958,с.238).

Смрт је раздвајање душе од тела. Тада се ово тело, које је било саздано од праха земаљског, након растанка са душом враћа у земљу од које је узето и ту, услед пропадљивости почиње да се разлаже.

Душа, међутим, будући да је бесмртна, одлази на место на које је Бог заповедио или, боље речено, на место које је сама себи припремила док је још била у телу...''(Варлаам и Јоасаф, Loeb Classiacal Libraru, III,с.63)

- Свети Симеон Нови Богослов: ''Душа је духовна и по својој ПРИРОДИ бесмртна.''(Сабрана дела, Сирос, 1886,с.149).

- Никита Ститат: ''Ја сам образ Божији, како у погледу душе која је духовна, бесмртна и словесна, тако и у погледу ума, који је отац разума и недељив, и исте суштине као и душа''(Добротољубље, 3. Атина, 1960,с.306).

- Свети Григорије Палама: ''Свака словесна и духовна природа, било да је човечија или ангелска, има живот, посредтвом којег остаје бесмртна и неприступачна за пропадљивост''(Добротољубље, 4, Атина, 1961,с.143)

-Преподобни Максим Исповедник: "Ја мислим да ономе што је просто (по својој природи) следује бесмртност. А на који начин долазимо до таквог закључка? Слушај. Ниједно од постојећих бића није пропадљиво само од себе, будући да у почетку тога није било. Јер оно што је пропадљиво пропада деловањем нечега супротног њему. Због тога све што је пропадљиво, то је растављиво. А растављиво је сложено. А сложено је многоделно. Оно што је из делова састављено, јасно је да се састоји из различитих делова. А оно што је различито, то није истоветно. Према томе, будући да је душа проста и није састављена из различитих делова, те будући да је несложена и нерастављива, она је због тога непропадљива и бесмртна."

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

пре 12 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече

E, ova ti je za Oskara za najbolju režiju u 2017 g.

:2hf007n:

Sto ?

Nisi citao o vidjenjima  i sozercanjima  velikih otaca podviznika o njihovim mistickim otkrivenjima oko 'onog' sveta posle smrti.

Kako dusa poseduje duhovni vid i slicno.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Vedran рече

па Артемије :)

Знам, ово је искомплексирани патуљак превео да би зезао Игњатија, као што рукодеља покушава нас да зајебава. Али да бих га разобличио тражим му извор. Текст има везе са Максимом колико и са мном!:)):)):)) Него смо дигли тлак Десничару што га не уљуљкујемо са нехришћанском бајком о бесмртности душе. Јер кад му је узмеш, онда си му узео веру. Не верује и не нада се он Исусу него аутоеротски созерцава своју бесмртну душицу, јер му је Артемије рекао да је интерполација кад се вели: Бојте се онога ко вам и душу може погубити у паклу.      

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Bokisd рече

:2hf007n:

Sto ?

Nisi citao o vidjenjima  i sozercanjima  velikih otaca podviznika o njihovim mistickim otkrivenjima oko 'onog' sveta posle smrti.

Kako dusa poseduje duhovni vid i slicno.

Da ti prvo treba da poštuješ samog sebe pa da onda ideš dalje u životu.

Jer si ti sam rekao, ako Pavle to nije video i čuo ako Pavle nije razumeo te reči i ako Pavle govori koji je lično bio tamo da te reči niko ne može razumeti a da je još vezan za zemlju, onda ih niko ne može razumeti, kako sada tvrdiš da ih je neko drugi uspeo razumeti kao da pavle u Svetome Duhu nije bio tamo i kao da je Sveti Duh razumljiviji nekom koji sedi za stolom uz sveću i sozorceva od Svetoga Duha koji uznese Pavla lično na to mesto gde se te reči izgovaraju?

Dakle poštuj sebe prvo pa da dalje razgovaramo kao ljudi.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Zoran Đurović рече

него аутоеротски созерцава своју бесмртну душицу,

Care :))

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...