Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 14 минута, Кратос рече

pri tom ne mešajući svoju prirodu sa stvorenom već ju je utemeljio na svojoj prevečnoj Ličnosti gde čovek prepoznaje Boga kao svoga Oca  Duhom Svetim.Nema Bogočoveka pre stvaranja sveta,samo Sin Božiji,Logos koji beše u Oca i koja se pre nekih 2000 i kusur godina uselila među nas.

Ma da li ti razumeš da je kroz Sina Božjeg postala Tvorevina od početka do kraja pa tako i obuhvata ovaploćenje.

Nijeovaploćenjem kroz Sina Božjeg stvaran svet nego pre ovaploćenja, i to telo koje obuče Hristos nastalo je kroz Logosa od početka Tvorevine do kraja vremena a ne od početka ovaploćenja.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

пре 2 минута, Кратос рече

Znači večno?Ja sve vreme pitam lepo,konkretno,i u prošlom postu sam te to pitao.Ako ne veruješ,proveri sam.

Ti slivaš prirodu o onda govoriš da mi to radimo.

Kako?

Lepo pitaš šta je prevečno (bez početka i kraja) a onda nas pitaš kako je telo Hristovo prevečno iako mi to nismo tvrdili.

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

a da li ti razumeš da je kroz Sina Božjeg postala Tvorevina od početka do kraja pa tako i obuhvata ovaploćenje.

Gde sam ja rekao drugačije?Sve je nastalo kroz Logos.To niko ovde ne spori.

пре 7 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

oćenjem kroz Sina Božjeg stvaran svet nego pre ovaploćenja, i to telo koje obuče Hristos nastalo je kroz Logosa od početka Tvorevine do kraja vremena a ne od početka ovaploćenja.

I to telo koje obuče Hristos el to telo nastalo pre dve hiljade godina silaskom Duha na Presvetu ili pak po tebi to telo je postojalo i pre postojanja sveta?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Кратос рече

Znači večno?

не значи. 

опрости, али ти се понашаш као ловац на речи. стално нешто вадиш из текста и онда ловиш не би ли се неко спотакао и рекао нешто блесаво. таква утисак стичем. и сад хоћеш да ја кажем да "вечно" а при томе си сав контекст онога написаног уклонио и ништа ниси образложио. Тешко да неко има живаца сад да копа неколико страна уназад и да дешифрује о чему ти ја причамо. 

Види, ми користимо овде речи као символе које указују на за нас неописиву стварност. Ако неко хоће да буде пецарош речи он и из мог претходног кратког одговора теби може да извуче из контекста ону "дефиницију" и да ме оптужи за нешто што она у суштини не говори. Нећу ти рећи шта, да ти не дајем идеје :)

Зашто ти овде кажем "не значи вечно", зато што није беспочетно, датом контексту значи нешто што "улази у вечност" дакле има свој почетак.

Али кад све овако исецкамо, тешко да се више јасно може разазнати о чему ми причамо. 

Рекао сам малопре, ако имаш нешто да кажеш, лепо образложи и напиши. Да ли примећујеш да на твоју поруку од равно две речи ја теби одговарам, са колико тачно речи? А очекујеш увек нека образложења, надугачко и нашироко. Рекао сам ти све ово и оном поруком у којој сам рекао да је то "васкрсење Старог Адама, Новим Адамом" у тој поруци ти је све ово садржано. И то је могло да ти буде довољно без ових додатних зачкољица и питалица. 

Буди фер. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Nije ovaploćenjem kroz Sina Božjeg stvaran svet nego pre ovaploćenja, i to telo koje obuče Hristos nastalo je kroz Logosa od početka Tvorevine do kraja vremena a ne od početka ovaploćenja.

и онда опет питаш

пре 5 минута, Кратос рече

I to telo koje obuče Hristos el to telo nastalo pre dve hiljade godina silaskom Duha na Presvetu ili pak po tebi to telo je postojalo i pre postojanja sveta?

Ја стварно не знам како другачије да ти објасни?

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Ах, можда назирем разлог за глуве телефне. 

Да ли ти Кратосе мислиш да Бог ствара нову твар када се Христос оваплоћује? Јер питаш да ли је тело Христово НАСТАЛО пре две хиљаде година. Шта ти значи "настало" овде?

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Vedran рече

Да ли ти Кратосе мислиш да Бог ствара нову твар када се Христос оваплоћује? Јер питаш да ли је тело Христово НАСТАЛО пре две хиљаде година. Шта ти значи "настало" овде?

Znači da je ušlo u postojanje,da je stvoreno tada silaskom Duha.

Da stvara.Gle Oče sve novo tvorim.....

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Кратос рече
пре 18 минута, Vedran рече

Znači da je ušlo u postojanje,da je stvoreno tada silaskom Duha.

Da stvara.Gle Oče sve novo tvorim.....

Тако сам и мислио.

Да ли примећујеш да овде постоји проблем?

Христос тада није Маријин син, ако је то ново стварање онда је Марија само инкубатор, сурогат мајка.

А Он од Ње плот узе, од Ње, ..., од Адама.

П.С. А ово "ново творим" никакве везе нема са оваплоћењем. Како ти оно волиш да кажеш, мешаш бабе и жабе. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 21 часа, todor рече

Ти би само да паметујеш нешто. :Д

Nisam pametovala, voda je hemijsko jedinjenje, ima hemijsku forumulu  H2O. :ani_biggrin:

пре 21 часа, todor рече

Мислим да кад тебе неко сретне на улици и каже: ''Добар дан''; Ти му одмах поставиш питање: ''А да ли, када кажете Дан, мислите на Обданицу, период светлости кад је Сунце изнад локалног хоризонта или, пак, мислите можда на период од 24 часа који покрива и светли и тамни део дана, јер, знате, различите су дефиниције за Дан...?'' итд.

А довољно би било само да одговориш са - Добар дан. хД

Na ulici, ne, u supermarketu, da, za kasom u 19 h kad naplate racun za neku sitnicu za veceru,  pa kazu "dobar ti dan"...Malo se unesem u lice, pitam, kako je nastao svemir, kako radi mobilni telefon, da li duzina dana zavisi od geografske sirine i Sunca deklinacije, :sunce: zasto je Sunce crvenoooo, kada zalazi????! :D  Uglavnom im bude kao tebi, potrebno odredjeno vreme, da se od mene oporave. :laie_14:

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Vedran рече

Тако сам и мислио.

Да ли примећујеш да овде постоји проблем?

Христос тада није Маријин син, ако је то ново стварање онда је Марија само инкубатор, сурогат мајка.

А Он од Ње плот узе, од Ње, ..., од Адама.

П.С. А ово "ново творим" никакве везе нема са оваплоћењем. Како ти оно волиш да кажеш, мешаш бабе и жабе. 

Nisi skapirao,nisam ja rekao da je njegova priroda drugačija od bilo koje druge ljudske prirode(osim greha) već da je to telo koje je uzeo na sebe konkretno telo nastalo silaskom Duha Svetoga na Bogorodicu.To novo tvorim sam objasnio,stvorena priroda,telo i duša ljudska koju je uzeo na sebe postoji sad na specifičan,utemeljena u Ipostasi Sina Božijeg.Zato Hristos kaže gle sve novo tvorim.Tako da nema tu mešanja baba i žaba.

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Кратос рече

Nisi skapirao,nisam ja rekao da je njegova priroda drugačija od bilo koje druge ljudske prirode(osim greha) već da je to telo koje je uzeo na sebe konkretno telo nastalo silaskom Duha Svetoga na Bogorodicu.To novo tvorim sam objasnio,stvorena priroda,telo i duša ljudska koju je uzeo na sebe postoji sad na specifičan,utemeljena u Ipostasi Sina Božijeg.Zato Hristos kaže gle sve novo tvorim.Tako da nema tu mešanja baba i žaba.

Šta Sveti Duh mu je stvorio telo i Marija mu stvorila telo pa su ga ograničili na datum stvaranja?

Подели на овим сајтовима

пре 31 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Šta Sveti Duh mu je stvorio telo i Marija mu stvorila telo pa su ga ograničili na datum stvaranja?

Marija mu je dala tela,rekavši Bogu neka mi bude volja tvoja.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...