Jump to content

Председник Америке, Доналд Џ Трамп

Оцени ову тему

RYLAH

Препоручена порука

• Одговори 11.7k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Grizzly Adams

1009

• Аурор

2184

• cloudking

1021

• Avocado

956

Популарни дани

пре 2 минута, Juanito рече

Брате... Ајде што мешаш енглески и српски у реченицама, али де нађе ову конструкцију у српском?

Kako je počeo, eventualno će sasvim preći na engleski :smeh1:

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Avocado рече

Komunizam se nije primio u zemljama koje su (po tebi) danas sve, manje ili više levonjarske???

Mislio sam na zemlje iza ondašnje "gvozdene zavese".

пре 12 минута, Avocado рече

Na osnovu čega si zaključio da je u Kini, Vijetnamu, Severnoj Koreji i Mongoliji bilo drugačije i da je tamo raja bila više oduševljena nego po Evropi time što su ih naoružana goveda uterala u komunizam?

Pa ne znam, tamo je malo drugačija filozofija :)

пре 13 минута, Avocado рече

samo ti ukazujem na to da ne možeš istovremeno da se ložiš na tradicionalne evropske vrednosti i ekstremni libertrijanizam... tj. možeš ali to se zove kognitivna disonanca...

Grešiš ovde, friend.

пре 13 минута, Avocado рече

Pretpostavljam zbog goveda na vlasti ali ne znam ni približno dovoljno o modernoj Venecueli da bih dao precizan i pouzdan odgovor... kao što ne znaš ni ti... ;)

Pa u ovome je fora... Ti navodiš bogate evropske zemlje gde se ne umire od gladi, a sa druge strane je baš Venecuela odličan primer demokratskog socijalizma.

Država obezbeđuje besplatno zdravstvo i školovanje za sve. Ima veoma malo nejednakosti u prihodima i niko ne može legalno da poseduje oružje. Radnici imaju svakakva prava i zaštićeni su od diskriminacije. Poslodavci su primorani da plaćaju veoma velikodušan program socijalne sigurnosti, sa penzijama sa 60 godina za muškarce i 55 za žene. Bonus u plati na kraju godine je propisan zakonom i iznosi 3-6 nedelja rada, moraju da plaćaju godišnje i odmore u trajanju od 3-6 nedelja, 14 praznika u toku godine i 32 nedelje trudničkog. Autsorsovanje poslova da se izbegne sve ovo je zabranjeno zakonom.

Drugim rečima, to je zemlja u kojoj je sprovedeno sve za šta se zalažu ovi... Kada bi stavio ovo sve na papir,@Paradoksologija i drugari bi prihvatili sa velikim oduševljenjem. :) 

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Аурор рече

Država obezbeđuje besplatno zdravstvo i školovanje za sve. Ima veoma malo nejednakosti u prihodima i niko ne može legalno da poseduje oružje. Radnici imaju svakakva prava i zaštićeni su od diskriminacije. Poslodavci su primorani da plaćaju veoma velikodušan program socijalne sigurnosti, sa penzijama sa 60 godina za muškarce i 55 za žene. Bonus u plati na kraju godine je propisan zakonom i iznosi 3-6 nedelja rada, moraju da plaćaju godišnje i odmore u trajanju od 3-6 nedelja, 14 praznika u toku godine i 32 nedelje trudničkog. Autsorsovanje poslova da se izbegne sve ovo je zabranjeno zakonom.

Tebi je vrlo dobro jasno da drzava ne propada zbog ovih stvari i to se egzaktno vidi i dokazuje na zapadno evropskim zemljama narocito Skandinavskim, ne samo njima vec i Izraelu, Singapuru, Japanu itd...

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 27 минута, Аурор рече

Mislio sam na zemlje iza ondašnje "gvozdene zavese".

Pa ne znam, tamo je malo drugačija filozofija :)

Pa jeste drugačija filozofija i malo drugačije vrednosti... i mislim da se zbog toga tamo i malo duže održao komunizam... ali to nema veze sa tim kako je uveden...

Grešiš ovde, friend.

Deo evropske kulture je i da kada neko iznese određeni stav i obrazloži ga, tada nije pristojno da samo izneseš puku tvrdnju da sagovornik nije u pravu, bez ikakvog obrazloženja šta je u njegovoj argumentaciji pogrešno i netačno... ne samo da je nekulturno, već i ukazuje na to da ti zapravo nikakve argumente nemaš, već izbacuješ floskule...

Drugim rečima, ako ne umeš da objasniš u čemu grešim, tvoja konstatacija da grešim može samo da mi bude smešna i neozbiljna...

Pa u ovome je fora... Ti navodiš bogate evropske zemlje gde se ne umire od gladi, a sa druge strane je baš Venecuela odličan primer demokratskog socijalizma.

Drugim rečima, to je zemlja u kojoj je sprovedeno sve za šta se zalažu ovi... Kada bi stavio ovo sve na papir,@Paradoksologija i drugari bi prihvatili sa velikim oduševljenjem. :) 

Ok... samo ne znam šta misliš da je zaključak tj. "u čemu je fora"?

Ovo što si naveo demonstrira da ta grupa propisa (nazovimo to levonjarski propisi) ne dovodi nužno do gladi. U Evropi postoje takvi propisi i ne gladuje se, u Venecueli postoje i gladuje se. Očigledan zaključak je da tu postoje još neki faktori koji pretežno utiču na to da će se gladovati ili neće...

Ali opet promašuješ poentu... ja nisam ovo krenuo da pišem da bi nekog ubeđivao da su ovi levonjarski propisi super... pogotovo jer ne mislim da su super za najveći deo tih propisa (skoro sve)... to sam napisao samo kao argument u prilog teze da posebna zaštita siromašnih i gladnih spada u "tradicionalne evropske vrednosti"... a ti si (deklarativno) za odbranu tradicionalnih evropskih vrednosti... samo što izgleda ne znaš šta to podrazumeva... :)

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 25 минута, Avocado рече

Ok... samo ne znam šta misliš da je zaključak tj. "u čemu je fora"?

Pa da to uništava društvo, ne funkcioniše...

Dovodi da ljudi provaljuju u zoološke vrtove i peku životinje.

пре 28 минута, Avocado рече

to sam napisao samo kao argument u prilog teze da posebna zaštita siromašnih i gladnih spada u "tradicionalne evropske vrednosti"... a ti si (deklarativno) za odbranu tradicionalnih evropskih vrednosti... samo što izgleda ne znaš šta to podrazumeva... :)

Pa i ja sam za to, samo nisam da to radi država svojim programima. :)

пре 29 минута, Avocado рече

Ovo što si naveo demonstrira da ta grupa propisa (nazovimo to levonjarski propisi) ne dovodi nužno do gladi. U Evropi postoje takvi propisi i ne gladuje se, u Venecueli postoje i gladuje se. Očigledan zaključak je da tu postoje još neki faktori koji pretežno utiču na to da će se gladovati ili neće...

Pa da, postoje. Jedna je zemlja siromašna, a u drugoj je ovoga u manjem stepenu, a ima još fore dok ne ponestane para.

Kada siromašan čovek neracionalno troši, može da bude strašna situacija, neko bogat možda može sebi to da dozvoli... 

Подели на овим сајтовима

Не знам, ви ту нешто много компликујете.

Ја волим ову нашу "западну цивилизацију" (којој, свиђало нам се то или не, ипак припадамо). Волим је не зато што сам сентименталан и замајавам се некакавим симболима, него из веома практичних разлога - зато што је направила најбоље друштво у историји у коме људи могу лепо да живе. Због у историји невиђеног благостања, невиђеног развоја науке и технологије, уметности. Што нико не само да не мора да брине за храну, него може лако да има удобности које пре сто година нису имали ни краљеви - аутомобил, рачунар, фрижидер, климу, микроталасну, мобилни, музичке инструменте и сва остала чуда технологије.

И на то треба да будемо поносни. Пре свега да натрљамо нос овим данашњим "релативизаторима" који лупетају свакакве глупости. Не дозволити им да људе лажу и збуњују својим фантазијама.

Слобода. Капитализам. Пепси. Кока кола. ;)

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 58 минута, Justin Waters рече

Tebi je vrlo dobro jasno da drzava ne propada zbog ovih stvari i to se egzaktno vidi i dokazuje na zapadno evropskim zemljama narocito Skandinavskim

Čuveni mit o skandinavskom socijalizmu...

Zapravo su sve te zemlje među 25 najslobodnijih ekonomija na svetu. Čak se i premijer Danske (ja mislim) oglasio i rekao Sendersu da prestane da ih uzima kao primer socijalističkih zemalja u kojima je sve predivno. :)

1 hour ago, Justin Waters рече

Singapuru

Singapur je druga najslobodnija ekonomija na svetu.

http://www.heritage.org/index/ranking

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Аурор рече

Čuveni mit o skandinavskom socijalizmu...

Zapravo su sve te zemlje među 25 najslobodnijih ekonomija na svetu. Čak se i premijer Danske (ja mislim) oglasio i rekao Sendersu da prestane da ih uzima kao primer socijalističkih zemalja u kojima je sve predivno.

Nema tu nikakvog mita. Besplatno skolovanje i besplatno zdravstvo, benefcije radnicima poput placenog trudnickog, placeno trudnicko i za oca, placeni godisnji koji traju duze od dve nedjelje, strogo osmocasovno vrijeme itd...uopste ne smeta da budu ekonomski razvijeni. 

пре 4 минута, Аурор рече

Singapur je druga najslobodnija ekonomija na svetu.

http://www.heritage.org/ind

Po libertarijanskim kriterijumima takva drzava ne bi smjela da postoji jer ima izrazito autoritativnu vladu koja bi po takvim kriterijumim trebala da unisti drzavu i dovede je na rub propasti kao sto se desilo u Venecueli. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Justin Waters рече

Po libertarijanskim kriterijumima takva drzava ne bi smjela da postoji jer ima izrazito autoritativnu vladu koja bi po takvim kriterijumim trebala da unisti drzavu i dovede je na rub propasti kao sto se desilo u Venecueli. 

Дај брате, па будите коректни са тим коментарима бре... што тако?

Сингапур јесте ауторитаран по питању рецимо дроге и сл. Али је што се економских ствари тиче, трговине, бизниса итд. изразито слободно-тржишно орјентисан. И то је узрок њиховог благостања и за похвалу.

А то друго је друго. Нико се не слаже, не оправдава и не тврди да је добро.

Ајде мало без острашћености и подметања ако може... лепши би разговори били.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Justin Waters рече

Venecuela je na 179. mestu, pa vidi...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...