Jump to content

Kako se boriti, kako shvatiti sebe kao ličnost (a u svetlu homoseksualne sklonosti)

Препоручена порука

Mnogo babica, kilavo dete.

Dok ga ovde svi posavetuju, neće momak znati dal da ide u pustinju, manastir, da li da se besi, nadje dečka ili kupi dildo.

Подели на овим сајтовима

Stari, ja mislim da ti, Ivan i ostali istomišljenici o "prevazilaženju prirode" uopšte ne razumete to što pričate. Čudli ste negde da je neko to rekao i sad ponavljate kao neko mega otriće, ali nemate pojma šta bi to praktično značilo. Jer praktično ne znači ništa ...

Priroda se ne može "nadići" ...! Tako nešto je jednostavno nemoguće. Probaj 10 minuta da ne dišeš, ili probaj da ne jedeš i ne piješ, ili da ne kakiš i piškiš (da izvineš da primerima), pa se onda javi i pokaži da si nadišao prirodu. Priroda se može podnositi, i to je sve što mi kao smrtnici sada možemo. Nema čoveka i nikada ga nije bilo koji je "nadišao prirodu". To je nonsens. Treba biti mnogo pažljiviji sa iznošenjem takvih floskula, pa iako zvuče mudro.

Нису они свакако ишли у те неке буквалности типа пробај да не дишеш, не једеш и не какиш, када су споменули надилажење природе. Иако је сам израз лош, вероватно су мислили на замену тога ко коме одређује начин постојања, природа човеку или човек природи. А једини прави начин постојања јесте заједница са Богом, пошто такав начин није пролазан. А да би се остварила та заједница са Богом, потребно је изградити личност као Христову, што иде кроз Литургију, молитве, постове итд. где човек мења своје класичне пролазне мотиве шта ћу јести, пити, посексати, са мотивима како помоћи некоме, шта данас корисно да урадим за свет, опростићу комшији што ми је ушао пола метра у авлију са оградом итд. Јер ако узмеш последње, разлог зашто се људи свађају око међе јесте што се воде пролазним мотивима борбе  око територије какве виђамо на дискаверију, опет због тога да би се обезбедила храна, сигурност и здрав начин одгајања пре свега потомства, а потом и себе. Свако ко угрожава исту буди осећаје беса, мржње према напаснику, што нас води јел те у пакао. А ово се итекако може ''надићи''.

Управо су светитељи ти који су надишли своју природу, ако под надилажењем подразумевамо ово што написах, а не то твоје пишкење и какење. 

И сам тај израз подносити није баш прави, јер подносити испада као ''е ова моја природа то је тако лоше, зло, да ја ту не могу ништа, него само подносити и трпети и препустити божјој милости''. Само одређивање начина постојања природе подразумева љубав према истој, што никако не значи неко мрско подношење, него настојање да се она унапреди и доведе на виши ранг (у заједницу са Богом). Јер више љуби своју природу онај што живи литургијским животом, него онај што по цео дан оргија и ужива у благодатима оргазма. Пошто први хоће да спасе природу, да јој одреди начин постојања, а други неће. Стим што одређивање начина постојања природе не значи само свога тела, него читавог универзума (пошто смо микрокосмос), па исто подразумева унапређивање света око нас типа ајд да измислим лек за сиду, ајд да измислим технолгију која претвара пустиње у џунгле, ајд да помогнем комшији да постави нови цреп да му не прокишњава итд. 

Нисмо гностици да надилазимо и излазимо из природе, или да је подносимо као некакав терет, него хришћани који треба да воле исту. 

Подели на овим сајтовима

Mnogo babica, kilavo dete.

Dok ga ovde svi posavetuju, neće momak znati dal da ide u pustinju, manastir, da li da se besi, nadje dečka ili kupi dildo.

Ја мислим да све треба да проба...па нека изабере шта му одговара 12:smeha:

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

Најбољи савет је, по мени, дао Волим Сина Божијег , "моли се без престанка" . И саветовао бих читање о. Порфирија , то ником није шкодило, а може само да користи . Јесте да никад није студирао на ПБФу , али може да му се прогледа кроз прсте .

Подели на овим сајтовима

Управо су светитељи ти који су надишли своју природу, ако под надилажењем подразумевамо ово што написах, а не то твоје пишкење и какење.

Mislim da ne možemo podrazumevati. Jer:

са мотивима како помоћи некоме, шта данас корисно да урадим за свет, опростићу комшији што ми је ушао пола метра у авлију са оградом итд

Nisu stvari prirode, već volje. U tom smislu može se menjati, nadići, itd. čovekova volja. Priroda ne može. Nisam ja to izmislio, niti tako želim. Jednostavno, neka ograničenja su tu do smrti. Dakle, nema nikog, ni jednog čoveka koji je "nadišao" prirodu. Ima onih koji su preobrazili volju, da.

И сам тај израз подносити није баш прави, јер подносити испада као ''е ова моја природа то је тако лоше, зло, да ја ту не могу ништа, него само подносити и трпети и препустити божјој милости''. Само одређивање начина постојања природе подразумева љубав према истој, што никако не значи неко мрско подношење, него настојање да се она унапреди и доведе на виши ранг (у заједницу са Богом). Јер више љуби своју природу онај што живи литургијским животом, него онај што по цео дан оргија и ужива у благодатима оргазма. Пошто први хоће да спасе природу, да јој одреди начин постојања, а други неће. Стим што одређивање начина постојања природе не значи само свога тела, него читавог универзума (пошто смо микрокосмос), па исто подразумева унапређивање света око нас типа ајд да измислим лек за сиду, ајд да измислим технолгију која претвара пустиње у џунгле, ајд да помогнем комшији да постави нови цреп да му не прокишњава итд.

Sve to je lepo, dobro naučeni Zizjulas. Ali, na žalost to nije tako u životu. Inače, bilo bi krasno malo se moliti, pričeščivati i voleti u zajednici. Svi bi onda bili hepi i imali bi pravi crkveni Diznilend. Ja sumnjam da više voli sebe onaj ko ide na liturgiju, nego onaj ko ima orgazme. Klimavo je to tako tek tvrditi. Koliko tek ima ateista koji više vole sebe nego li hrišćani. Drugo, teško da mera učešća u liturgiji može biti mera preobražaja i ljubavi. Pa svedoci za to su upravo raspadnute liturgijske zajednice. Lični sam svedok da najbolesnijih ljudi ima među liturfijskim hrišćanina. Pisao sam o onom drugu koga su iz hrama šutnuli "liturgičari" i "ontolozi ljubavi", a ne artemijevci i gnostici.

Ovo o kosmosu i "načinu postojanja" ne bih da komentarišem, lepe su to želje, zaista. Ja bih da se ostavimo bajki ontologije i metafizike i držimo se - koliko-toliko- zemlje. Zato mislim da je izraz "podnositi" pravi, realan i koji daje šanse čoveku da nešto stvarno uradi, a ne da se razboli u bajkama ontologije-ljubavi-zajednice.

Подели на овим сајтовима

KAKO SE BORITI PROTIV SEBE I SVOJE PRIRODE?

Што се тиче твог проблема са хомосексуалношћу, пре свега да буде јасно да нема разлике између тога и хетеросексуалности, тако да та твоја борба нимало није другачија од моје и борбе Лепог са својом сексуалношћу. Додуше Лепи се баш нешто и не бори судећи по оним темама. 

Тако да једини вишак терета што имаш на својим плећима јесте онај што су га други ставили, дакле друштво и конзервативна средина у којој има и разних попа што воле да моралишу. 

Ако узмеш ово горе што написах Лепом, сексуалност каква год да је није нужно лоша. Ако си ти срећан, ако не мрзиш никога,  не завидиш, ниси бесан,  ниси депресиван по цео дан, ниси мрачњак, намћор, већ лик који би скочио у воду за другога, који тежи томе да допринесе нечему и некоме, ради на томе да другима буде боље, да су други срећни, ако волиш, онда та твоја сексуалност није никакав проблем. Већи си хришћанин него што мислиш, већи и од ових хетеросексуалних ма шта год они причали. 

Ако ти због своје сексуалности мрзиш сваког ко те увреди, понизи због тога какав си, бесан си на људе, очајан, онда имаш већи проблем са тим него са својом сексуалношћу. И то ти је већи грех него хомосексуалност. 

Тако да ради на томе да никога не мрзиш, да се не љутиш, не завидиш, да опростиш свакоме и да волиш, а не на томе да победиш своје хомосексуалне склоности које вероватно нећеш никад и то ће те још више уништити и можда ћеш бити несрећнији. Ако волиш мушкарце, воли шта да се ради, и ја волим жене, па која је разлика? Гледано у томе којим се мотивима водимо никаква. 

Подели на овим сајтовима

није савет, нити смерница туђем путу, нити дајем себи за право то, само једно писање на глас...

Сви смо у пролазу на овом `` беном свету, свима нам је дато друго и друачије, како природа, тако и крст, таленти ... једино и једино што нам је исто дато је могућност да себе и људе око себе учинимо срећним на путу до вечности, створати рај овде и сада, наравно као и увек и ту  постоји зачкољица... несрећни, мизерни, себични егоцентрични не могу никада усрећити ни себе, а камо ли друге....

Радујте се и  веселите  :)

и наравно...молите се :)

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

Nisu stvari prirode, već volje.

Где нема разлике, јер управо се та воља води мотивима из природе. Тако да кад се ја потучем са комшијом око међе, то се моја воља водила мотивима који су дошли из дубине мојих гена које су еонима уназад обликовали механизми еволуције, па се нимало не разликујем од лавова из саване који се туку око територије. А њих свакако не води лавља воља, него биолошки пориви. 

Ja sumnjam da više voli sebe onaj ko ide na liturgiju, nego onaj ko ima orgazme.

А како неће ако покушава кроз исту да се спасе? Ако волиш себе, онда за себе желиш најбоље, а то је заједница са Богом. 

teško da mera učešća u liturgiji može biti mera preobražaja i ljubavi.

Како није? Па чек, када ти кажеш ''спомени Господе овог, оног у Царству Твоме'' јел ти тиме не изражаваш љубав према тим људима што спомињеш? Литургија је ваљда најбољи начин преображаја и љубави који постоји, то је сам процес односа људи и Бога у Цркви као заједници, јер ако Цркву посматраш као билијарски сто са куглама, онда би Литургија била сударање и котрљање кугли по истом, што ће рећи Литургија су односи из којих ми настојимо изградити личност. 

Lični sam svedok da najbolesnijih ljudi ima među liturfijskim hrišćanina. Pisao sam o onom drugu koga su iz hrama šutnuli "liturgičari" i "ontolozi ljubavi", a ne artemijevci i gnostici.

Ти сад о нечем другом, узимаш практичне примере разних људи, ја ти причам теоријски. У пракси скоро да немаш правог хришћанина, нису светитељи џаба светитељи већ људи који су некако успели и то донекле да постану христолики.  

Подели на овим сајтовима

Где нема разлике, јер управо се та воља води мотивима из природе.

Ne znam baš za ovo. Možda jeste tako. Više sam sklon da na prirodu gledam neutralno, možda čak i krajnje dobro. Ono, čoveko priroda je suštinski dobra, a volja je ta koja je (može da bude) zla. Tako mi pre izlgeda da je volja koja želi da se svađa, a ne geni ili biologija. Ali, da ne palamudim, možda grešim ...

Za ostalo se slažem, mada imam prigovore za ovo o liturgiji. Nešto mi tu nije kako treba. Ne mislim da pogrešno pišeš to što pišeš, nego mi nešto sama liturgija po sebi postala upitna.

Izvini na žustrom tonu malopre, ispalo je da sam ironičan, a nisam želeo da budem!

Takođe, izvinjavam se i tebi @@Иван ♪♫, na današnjem cinizmu, nije to bila poenta.

Pa, dosta je rečeno Vinketu, ne znam šta bih ovde još dodao osim potvrde mog starog osećaja (sa početka teme takođe), da je ova tema veliki izazov za nas hrišćane i da je rešenja malo i da kapaciteta za razumevanje gotovo da nema. To je sve od mene.

Подели на овим сајтовима

ja uopšte nisam gnevan po prirodi, već se ja uživim u ono što radim, kad bi pričali uživo video bi da uopšte nisam preteći, već si ti taj koji to percipira tako ovde, tako da bavi se ti svojom savešću i troluj nekog drugog

ne znam da li si svestan, ali prosto provociraš kroz svoje reči, i, ne, nisi konstruktivan

И ја мислим да ниси гневан. Али много нервозан јеси и преосетљив изнад сваке мере. Није Лепи једини с којим си се закачио у последње време. То није начин да се реше проблеми, Иване.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...