-Владимир- Написано Јануар 2, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 2, 2016 где нађе брате да су ти пилећи филе и ослић бљутави??? чиме се 'раниш ти? Он можда пости на тартуфима . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Јануар 2, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 2, 2016 На ово не могу да ти одговорим из свог искуства (да тако кажем), из простог разлога јер у време поста и када је разрешено на рибу не једем је, зато што изузетно волим рибу и она ми је специјалитет, самим тим уживам у њој сваки пут. А зашто је генерално риба дозвољена у време поста, немам појма, то би и ја волео да чујем од неког компетентног (може и о.Зоран). Једино што сам једном давно чуо од неких монахиња у једном манастиру је да се не подразумевају све врсте риба под дозвољене када је разрешено на њу. И за ово бих молио потврду од неког (исто може о.Зоран). п.с. где нађе брате да су ти пилећи филе и ослић бљутави??? чиме се 'раниш ти? едит: ''Једино што сам једном давно чуо од неких монахиња у једном манастиру је да се не подразумевају све врсте риба под дозвољене када је разрешено на њу'' сад се нешто присећам, чини ми се да разлог има везе са крвљу Ja sam ti naveo da riba ili piletina moze biti ukusna kad je spremis na odredjen nacin, ali isto tako i neukusna ako je spremis na vodi bez ikakvih, ikakvih zacina. Koja je razlika izmedju ribe i piletine tada ako jedes vrlo, vrlo malu kolicinu, ne punis stomak, ne mamis se ukusom. Nemoj da ti mama ili djevojka spremaju, vec probaj da spremis samo skuvano u vodi, i tako jedi dva tri dana sa povrecem i vidjeces da nema razlike. Pa cak je i povrce kao prokulice, karfiol dosta ne jestivo ako ih skuvas samo na vodi. ne jedem ja nista od navedenog ali nisam ja ovde u pitanj vec post i njegov smisao i znacaj. http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Јануар 2, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 2, 2016 Hristos kaže da čoveka ne pogani ono što ulazi na usta nego što iz usta izlazi tako da za mene post jeste uzdržanje,straženje,trezvenost i pažnja nad svojim mislima a hrana je samo u funkciji toga.Džaba ako neko i ne jede i ne pije ništa,ne seksa se a iz usta mu izlazi samo zloba,mržnja,zavist,gordost etc.... Јанко, keka, Zoran Đurović and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Јануар 2, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 2, 2016 Он можда пости на тартуфима . Pa ako te iskreno zanima, ja sam godinama gladan, heheheheheh, pa ti izvuci zakljucak, medjutim to je manje bitno, nisam ja u pitanju. Ali ovde se raspravlja o pravilima koja guse ljude i opterecuju, i u vecini slucajeva iz prakse imaju primat nad ljubavlju. http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 2, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 2, 2016 Tvrda monaška struja, je stvorila vojsku koja je oterala barem 45% vernika koji su odlučili, da posle komunističko socijalističkog mraka prema Crkvi, krene u jedan Liturgijski životni poduhvat. (bez ikakvog predznanja o veri, dogmama i kanonima a kamoli saznanja života unutar SPC) Ovo je moje iskreno mišljenje i biće mi drago da je pogrešno ali.... Јефимија Крунић, Милан Ракић, Плутон and 6 осталих је реаговао/ла на ово 9 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Јануар 2, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 2, 2016 Tvrda monaška struja, je stvorila vojsku koja je oterala barem 45% vernika koji su odlučili, da posle komunističko socijalističkog mraka prema Crkvi, krene u jedan Liturgijski životni poduhvat. (bez ikakvog predznanja o veri, dogmama i kanonima a kamoli saznanja života unutar SPC) Ovo je moje iskreno mišljenje i biće mi drago da je pogrešno ali.... Pa to, ali vecina te monaske struje se ne pridrzava toga i u tome ne vide nikakav problem Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јануар 2, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 2, 2016 Ево да вас још мало саблазним, односно да вам покажем како смо ми, као и католици држали „бели пост“ (јели јаја и млечне производе). Текст се налази у Владимир Вукашиновић, „Српски литургијски рукописи 13. века“, у Српско Богослужење, Студије из литургијске теологије и праксе код Срба, Врњци - Требиње 2012, стр. 13-40, овде стр. 27. Наиме, пишући о једном рукопису Пређеосвећене, прота Вукашиновић наводи: „ Литургија светог поста почиње од сирне среде па до Великог Петка. Среда сирне седмице била је литургијски дан у који се служила Пређеосвећена Служба у традицији цариградског катедралног поретка богослужења. То нам касније потврђује и Свети Симеон Солунски. Студитски монаси су служили Пређеосвећену у овај дан а потом јели јаја и сир. То ће почети да се мења [у ноти 74: Године 1276. на Патријарашком сабору у Царграду донесена је одлука да се са том праксом престане, али се та пракса одржала код Словена све до 14. века (Афанасьева, op.cit., 32)] са доласком саваитских монаха којима је оваква пракса била страна. Дакле, у најзначајнијем манастиру у Цариграду (св. Теродор Студит био из њега), јели су се јаја и млечни производи, иако имамо јасну канонску одлуку да то не треба чинити Трула, 56), али одлука није спроведена у дело. Јермени су за викенд тако јели. Плутон, Ronald, Јефимија Крунић and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Фидер Написано Јануар 2, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 2, 2016 Ja sam ti naveo da riba ili piletina moze biti ukusna kad je spremis na odredjen nacin, ali isto tako i neukusna ako je spremis na vodi bez ikakvih, ikakvih zacina. Koja je razlika izmedju ribe i piletine tada ako jedes malu kolicinu, ne punis stomak, ne mamis se ukusom. Nemoj da ti mama ili supruga spremaju, vec probaj da spremis samo skuvano u vodi, i tako jedi dva tri dana sa povrecem i vidjeces da nema razlike. Pa cak je i povrce kao prokulice, karfiol dosta ne jestivo ako ih skuvas samo na vodi. ne jedem ja nista od navedenog ali nisam ja ovde u pitanj vec post i njegov smisao i znacaj. Прво брате ко још спрема рибу на води? Ако ти је разрешено на риби значи да је и на уљу, па самими тим пржиш је на уљу. Као друго, не да спремам сам рибу, већ је прво уловим, очистим и спремим. А кад је спремам користим само со и брашно због поховања и никакве друге зачине ,и буде А као треће, и по пет дана једем те прокулице, карфиол обарене у води. Hristos kaže da čoveka ne pogani ono što ulazi na usta nego što iz usta izlazi tako da za mene post jeste uzdržanje,straženje,trezvenost i pažnja nad svojim mislima a hrana je samo u funkciji toga.Džaba ako neko i ne jede i ne pije ništa,ne seksa se a iz usta mu izlazi samo zloba,mržnja,zavist,gordost etc.... И ево га, у мојој претходној поруци описан... Hristos kaže da čoveka ne pogani ono što ulazi na usta nego što iz usta izlazi као одговор фарисејима на питање зашто ученици његови нису опрали руке пре јела, нема апсолутно никакве везе са постом. Тако да мењај филозофију поста, ако ти је базирана на тој реченици истргнутој из контекста. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Јануар 2, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 2, 2016 Прво брате ко још спрема рибу на води? Ако ти је разрешено на риби значи да је и на уљу, па самими тим пржиш је на уљу. Као друго, не да спремам сам рибу, већ је прво уловим, очистим и спремим. А кад је спремам користим само со и брашно због поховања и никакве друге зачине ,и буде А као треће, и по пет дана једем те прокулице, карфиол обарене у води. И ево га, у мојој претходној поруци описан... Hristos kaže da čoveka ne pogani ono što ulazi na usta nego što iz usta izlazi као одговор фарисејима на питање зашто ученици његови нису опрали руке пре јела, нема апсолутно никакве везе са постом. Тако да мењај филозофију поста, ако ти је базирана на тој реченици истргнутој из контекста. To me je zanimalo za ribu, ulje i brasno jer znam kako to mijenja ukus, ok jedi kako volis, to je tvoja licna stvar Medjutim hocu da ti kazem da ukoliko spremis i jedno i drugo na vodi bez ikakvog zacina, razlika izmedju ribe i piletine nestaje, nema je, ne postoji ovo ti govori neko ko ima iskustva u jedenju hrane bez ikakvog ukusa, ali i poznaje takve ljude, medjutim nisam bitan ja Ovo je bitno jer se tada gubi smisao zasto da jednu hranu, a ne drugu, a nema nikakve razlike, to je sustina ovoga sto pricam. Ako neko uvijek jede malo i ne prejeda se, za njega nije bitno je li piletina ili riba, sir ili tofu itd. Slazem se sa ovim drugim dijelom, ja ovde govorim o mirjanima koji su sludjeni hranom i optereceni monaskim pravilima, a dobar dio monaha se ne hrane po pravilima. Nema veze sa mojim postom i zivotom vec smislom posta u Crkvi. Sve najbolje http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 2, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 2, 2016 Ево да вас још мало саблазним, односно да вам покажем како смо ми, као и католици држали „бели пост“ (јели јаја и млечне производе). Текст се налази у Владимир Вукашиновић, „Српски литургијски рукописи 13. века“, у Српско Богослужење, Студије из литургијске теологије и праксе код Срба, Врњци - Требиње 2012, стр. 13-40, овде стр. 27. Наиме, пишући о једном рукопису Пређеосвећене, прота Вукашиновић наводи: „ Литургија светог поста почиње од сирне среде па до Великог Петка. Среда сирне седмице била је литургијски дан у који се служила Пређеосвећена Служба у традицији цариградског катедралног поретка богослужења. То нам касније потврђује и Свети Симеон Солунски. Студитски монаси су служили Пређеосвећену у овај дан а потом јели јаја и сир. То ће почети да се мења [у ноти 74: Године 1276. на Патријарашком сабору у Царграду донесена је одлука да се са том праксом престане, али се та пракса одржала код Словена све до 14. века (Афанасьева, op.cit., 32)] са доласком саваитских монаха којима је оваква пракса била страна. Дакле, у најзначајнијем манастиру у Цариграду (св. Теродор Студит био из њега), јели су се јаја и млечни производи, иако имамо јасну канонску одлуку да то не треба чинити Трула, 56), али одлука није спроведена у дело. Јермени су за викенд тако јели. Znaš avo mili oče šta ja mislim? Ja mislim, da je tragedija vremena, koji je promenjiva kategorija naravno, dakle tragedija vremena je u tome, što danas i ako neko smogne snage da uključi mozak, za promenu kanona, mora tražiti podršku u istoriji Crkve, kao da smo mi operisani od pravljenja istorije u skladu sa vremenom u kojem živimo i donesemo kanone koje su u duhu današnjeg vremena. Pa ovo je stvarno za neverovati, jerbo šta će mi kanon koji je već bio i obeležio jedno davno vreme. Tuga. Срђан Шијакињић, Плутон, Zoran Đurović and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Јануар 2, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 2, 2016 И ево га, у мојој претходној поруци описан... Hristos kaže da čoveka ne pogani ono što ulazi na usta nego što iz usta izlazi као одговор фарисејима на питање зашто ученици његови нису опрали руке пре јела, нема апсолутно никакве везе са постом. Тако да мењај филозофију поста, ако ти је базирана на тој реченици истргнутој из контекста. Pa ako se kroz post i uzdržanje od svojih zadovoljstava ne menjaš kao ličnost,ne ohristovljuješ se šta će ti takav post?Za mene itekako ima veze jer i post,poput pranja ruku može da se pretvori i vrlo često i jeste ritual kojeg se vernici pridržavaju u propisanom vremenskom periodu. Драшко, Zoran Đurović and Јефимија Крунић је реаговао/ла на ово 3 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Јануар 2, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 2, 2016 Znaš avo mili oče šta ja mislim? Ja mislim, da je tragedija vremena, koji je promenjiva kategorija naravno, dakle tragedija vremena je u tome, što danas i ako neko smogne snage da uključi mozak, za promenu kanona, mora tražiti podršku u istoriji Crkve, kao da smo mi operisani od pravljenja istorije u skladu sa vremenom u kojem živimo i donesemo kanone koje su u duhu današnjeg vremena. Pa ovo je stvarno za neverovati, jerbo šta će mi kanon koji je već bio i obeležio jedno davno vreme. Tuga. Problem je sto se forsira jedna struja( monaska) i to uopste ne daje rezultate u praksi. Јанко, Zoran Đurović and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 3 http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Јануар 2, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 2, 2016 Danasnja posna pravila su pecat monaskog uticaja u Crkvi. Mirajni su natjerani da primjenjuju monaska pravila. Ima ih previse, opterecuju covjeka i stvaraju zabunu i obesmisljavaju smisao posta. 99% ljudi ne posti da bi olaksalo tijelo ili dusu, vec da bi ispostovalo pravilo. Patrijarh Pavle je imao dobre prijedloge o reformi posta, samo je steta to to nije uzeto za ozbiljno. Јефимија Крунић, Плутон, keka and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Јануар 2, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 2, 2016 Danasnja posna pravila su pecat monaskog uticaja u Crkvi. Mirajni su natjerani da primjenjuju monaska pravila. Ima ih previse, opterecuju covjeka i stvaraju zabunu i obesmisljavaju smisao posta. 99% ljudi ne posti da bi olaksalo tijelo ili dusu, vec da bi ispostovalo pravilo. Patrijarh Pavle je imao dobre prijedloge o reformi posta, samo je steta to to nije uzeto za ozbiljno. Tacno upravo zbog toga dolazi do kolektivne pravoslavne sizofrenije. Srdjan је реаговао/ла на ово 1 http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Srdjan Написано Јануар 2, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 2, 2016 Danasnja posna pravila su pecat monaskog uticaja u Crkvi. Mirajni su natjerani da primjenjuju monaska pravila. Ima ih previse, opterecuju covjeka i stvaraju zabunu i obesmisljavaju smisao posta. 99% ljudi ne posti da bi olaksalo tijelo ili dusu, vec da bi ispostovalo pravilo. Patrijarh Pavle je imao dobre prijedloge o reformi posta, samo je steta to to nije uzeto za ozbiljno. Ајде убаци ове предлоге на форум или дај линк ако ти није тешко. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука