Фидер Написано Јануар 2, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 2, 2016 Шалим се са тобом. Схватио сам одмах, за разлику од неких, попут кристијана роналда изгледа ал добро нећу му узети за зло, ова строго посна храна ме чини изузетно добром душом, свашта би му сад реко да постим ко католици. feeble, -Владимир-, Sanja Т. and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Јануар 2, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 2, 2016 Схватио сам одмах, за разлику од неких, попут кристијана роналда изгледа ал добро нећу му узети за зло, ова строго посна храна ме чини изузетно добром душом, свашта би му сад реко да постим ко католици. Strpi se, pa mi osmog sve u PP napisi, heheeheh Ronald je od Ronald Antonio "Ronnie" O'Sullivan Фидер је реаговао/ла на ово 1 http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Јануар 2, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 2, 2016 Имаш их који посте и сваког понедељка. Неретко по сопственом "осећају" да тако треба. Имаш и оне који посте нонстоп. Зову их веганима и за разлику од православаца, ти скоро никад не изађу из зилотске фазе. Плутон, TSCHeTSCHen, Paradoksologija and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Јануар 2, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 2, 2016 Имаш и оне који посте нонстоп. Зову их веганима и за разлику од православаца, ти скоро никад не изађу из зилотске фазе. Ako nisu pravoslavci , ne mogu da budu ni ziloti ... Imam ja rodjake vegane , moja baba ih mnogo voli , kad sam joj rekla da se drzi na distanci i da su to sektasi , rekla mi je kratko i jasno : " Jes ? " ... Ne da se Baba i dodaje " Da ti kazem nesto , sve ti je to sekta , ali to su moja deca ... " I sad kad pogledas , bolji je valjda Bog otac , nego sto je moja Baba baba ... Рапсоди је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Човек Жоја Написано Јануар 2, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 2, 2016 Који ће нам андрак пост, шта ћемо са њим. Без омање реке алкохола, начи оно џек, текиле, метаксе и тако то, бар једног печеног јагњета и прасета (дневно) + једно десет курава за време поста, ко да нисте живели. И немој да пропустите за то време што више пара да зарадите, и да их нормално у здрављу и весељу потрошите на нова колица (што, кад могу епископи и попови лопови кога боли), гиље, нову бунду (свакој од курава по једна минимум), ту иде и накит, сребро/злато није битно. Нормално, ако жену и девојку нисте преварили *ичке сте, ал баш онако, никакви фрајери нисте, обичне шоње. И умал да заборавим, ако некоме нисте развалили њокавицу зато што вас је увредио ел погледо попреко онда сте тотално пропали, џаба вам пост. Оном шкарту што вас је оштетио за ону бизнис шему обавезно да му се нахебете кеве, избио вам је бар неколко сома, могли сте на викенд у Херцег Нови, или Будву, Истру. И свакако, немојте да се зезнете па да се случајно исповедите. Шта ту који мој кога брига шта ја мислим и радим у свом животу. Е да, што се тиче причешћивања, има брате леба и ждрепчева крв у маркету, прекрстиш се шибнеш и шта те боли патка. То у посту, а за оно ван поста направићемо неку шему. Јер овај син мој бјеше мртав, и оживје; и изгубљен бјеше, и нађе се. Сваки човјек најприје добро вино износи, а када се опију, онда лошије; а ти си чувао добро вино до сада. Што око не видје, и ухо не чу, и у срце човјеку не дође, оно припреми Бог онима који га љубе. Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лицем у лице; сад знам дјелимично, а онда ћу познати као што бих познат. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Јануар 2, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 2, 2016 шта те боли патка. https://www.youtube.com/watch?v=og1aZBd3GUU feeble, Човек Жоја and Макрина је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Човек Жоја Написано Јануар 2, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 2, 2016 https://www.youtube.com/watch?v=og1aZBd3GUU Па то ти причам брате. Шта ту који мој млатимо о посту, ко оће нек пости ко неће нек се ождерава и облокава, ко хоће нека се уздржава од секса ко неће нека наскаче на фрајле (што више то боље, нормално), шта га боли столе. Видиш, ту не би било лоше, има комша добру снашу, даје сигнале тако повремено, хеби га она млађа од њега па ваљда комши радња не ради како треба па отуд трзање. Мислим шта, ко да ће попа знати, тјах, нем тај појма, тај сам гледа како да мете усе на се и пода се, ти му кажеш попе згрешио сам, он разреши, а и Бог ће опростити, он воли грешнике, ти се причестиш, прекрстиш се и рекнеш ко оно разбојник на крсту (јер шта знаш, сутра мош умрети, ма шта сутра, кад будеш излазио из цркве), кажеш шта ћу слаб сам и грешан и шта сад да радим опрости ми Боже. Оно раје по парохији што си се са њима замерио и ти мутни послови што си ојадио људе за кинту (а хебига, жена тражила нове кухињске елементе, видла од комшине снаше), то све иде на конто разбојника. Па мислим, шта губиш брате, јел тако, ионако ће да те у трулежном смраду поједу мрави и црви. Па ја. А уосталом ионако си од Бога тражио све то што имаш, а није да немаш, што би ти Бог све то дао да си грешан? Зато само пичи и не осврћи се ти много то шта причају ти неки светитељи. И тај св. Георгије што дао главу за Бога и разделио то имање што има, то бре била нека будалетина, хеботе гледај мене шта радим, све што од Бога затражим он ми да, ја све пунији и пунији. Лазар Нешић је реаговао/ла на ово 1 Јер овај син мој бјеше мртав, и оживје; и изгубљен бјеше, и нађе се. Сваки човјек најприје добро вино износи, а када се опију, онда лошије; а ти си чувао добро вино до сада. Што око не видје, и ухо не чу, и у срце човјеку не дође, оно припреми Бог онима који га љубе. Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лицем у лице; сад знам дјелимично, а онда ћу познати као што бих познат. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Јануар 2, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 2, 2016 Dakle dogovorili ste se? Samo dve krajnosti, vrli podviznici koji bi da mogu, i oni koji locu, zderu i vijaju zene i ne znaju gde su suplji... Bas su nam lepe etikete Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Јануар 2, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 2, 2016 @, Разумем ово што пишеш, и у праву си. Авва ми је један од 2 најбоља теолога у Србији (и шире), стварно га ценим, али није ме овим нешто погодио. Али, то приписујем мојим великим очекивањима. А као што кажу древне авве: "Очистите се!", тј. очистите се од великих очекивања Човек Жоја је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Човек Жоја Написано Јануар 2, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 2, 2016 (измењено) @, Разумем ово што пишеш, и у праву си. Авва ми је један од 2 најбоља теолога у Србији (и шире), стварно га ценим, али није ме овим нешто погодио. Али, то приписујем мојим великим очекивањима. А као што кажу древне авве: "Очистите се!", тј. очистите се од великих очекивања Хвала ти ако је искрено, а јесте, јер до сад си био искрен и то некад радикално, што јако ценим без обзира колико се у неким стварима неслагао. Ако је неко против тих зилотских идиотлука о сувакању на води (поменух недавно Јефрема шта каже на ту тему, а мого би још ихахај) и уопште против таквог погледа на веру који би да све спакују у конзерву, то сам ја. И то се зна на форуму. Али бре чоече ови све оће да пониште. Да не би били зурлоти одоше бре у другу крајност, то више није ни либерално, то се више не зна шта је. Неко њуејџ с*ање, питај Бога, то нико жив више немож да дефинише. Не капирам шта је проблем, имају конфронтацију са светом, у чему је фрка, не прихвата их околина па гледају како да испеглају, шта...а хоће да се зову православни...не капирам...А екипа, ионако подељена по клановима до зла бога, што се мени толко гади да би некад повраћо, маме ми миле не лажем, не хебу 2% шта прича Црква и предање, отишло се у три лепе мајчине са интерпретацијама.... Нећу више да лајем, за сад... Измењено Јануар 2, 2016 од RYLAH Лазар Нешић, Sanja Т. and Дијана. је реаговао/ла на ово 3 Јер овај син мој бјеше мртав, и оживје; и изгубљен бјеше, и нађе се. Сваки човјек најприје добро вино износи, а када се опију, онда лошије; а ти си чувао добро вино до сада. Што око не видје, и ухо не чу, и у срце човјеку не дође, оно припреми Бог онима који га љубе. Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лицем у лице; сад знам дјелимично, а онда ћу познати као што бих познат. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Јануар 2, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 2, 2016 имају конфронтацију са светом To je više konfrontacija sa sobom tj sa kako kaže Apostol Pavle sa drugim zakonima u udovima našim. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Човек Жоја Написано Јануар 3, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 3, 2016 To je više konfrontacija sa sobom tj sa kako kaže Apostol Pavle sa drugim zakonima u udovima našim. Не матори, знаш шта је проблем, проблем је што је посо Цркве да загази у блато и муљ и да извлачи напоље, а не да остане у тој блатуштини и да се ваља по њој. Или, како то +Николај каже (мада је прича везана за комунизам, ал на исто му дође ако комунизам замениш са шатро либералним иделогијама)... Кратос је реаговао/ла на ово 1 Јер овај син мој бјеше мртав, и оживје; и изгубљен бјеше, и нађе се. Сваки човјек најприје добро вино износи, а када се опију, онда лошије; а ти си чувао добро вино до сада. Што око не видје, и ухо не чу, и у срце човјеку не дође, оно припреми Бог онима који га љубе. Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лицем у лице; сад знам дјелимично, а онда ћу познати као што бих познат. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Јануар 3, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 3, 2016 Koliko sam ja Avu razumela tamo na fejsu, ovaj prvi post je nastao iz diskusije kod oca djakona i uopste nije bilo namere da to bude onako u njegovom stilu end umecu, vise je reakcija na pojedine pravoslavne "revnitelje" zenskog roda koje shvataju post kao puko telesno uzdrzavanje od mrsne hrane. Ja nisam razumela da je Ava dosao da ukine zakon, nego da ukaze na sve ono sto moze da proistekne upravo iz bukvalnog citanja istog. Po meni, postiti, a ljutiti se na druge sto ne poste, gorditi se podvigom i pljuvati po ostalima koji jelte slave novu, slave mrsno Svetog Nikolu, sta god...automatski taj njihov telesni post je prazno slovo na papiru i isprazno jalovo mucenje tela nicega radi. Rekoh i na fejsu, ako zaista postoji makar hiljadu ljudi u Srbiji koji redovno recimo pet godina posti sve postove, dakle skoro pola godine u jednoj godini, da je to zaista Post, pa nasa zemlja bi bila raj na zemlji i rasadnik svetitelja. A ne bismo ziveli u realnosti u kojoj zivimo. Posto plodovi naseg posta nisu bas takvi, dakle potpuno je regularno zapitati se cemu to, tj prikociti rucnu i redefinisati neke stvari. Da li je zaista realno ocekivati 200 dana posta godisnje? Da to ispuni jedan laik u savremenom svetu a da to bude Post, a ne puka dijeta? Zar nije bolje ljudima skratiti postove, ne zato sto je post sam po sebi los, nego sto se on upravo pretvorio u sopstveni apsurd, i dati ljudima meru koja je po njima skrojena. Dakle ako neko moze sada vec da zaista posti i telesno i duhovno tri dana, nek mu postavi duhovnik cilj da to bude 4 dana godisnje...i tako redom...ali zaista posta, pa polako da napredujemo i da sirimo darove i da uzrastamo pocevsi od sopstvene mere uz poslusanje duhovniku. Naravno da je post sjajan i ne sjajan u nekom nasem recniku, nego jedan od savrsenih darova, upravo Bozijih darova nama... Svodjenjem istog na dijetu mi pljujemo na taj dar, a pride toliko uzrastamo u gordosti i sujeti sto mi postimo a komsija koji pece prase ne posti. A kazem, ovo je sve reakcija na razne postove na fejsbuku i na raznorazne komentare. Ja ne vidim da iko kome je Crkva Majka moze da kaze - eto post je los, ubijte post. Samo sto smo mi debelo zastranili u merenju "kalorija" masnoca, kazeina i ostalih cudesa. U savremenom svetu, zahtevanje od laika da poste pola godine (tek o odnosima u postu necu jer mislim da je previse receno eto cak i od "konzervativnog" oca Ljube o tome da je to nonsens), a vidimo da sve vise duhovno se udaljavamo od Hrista. Tako ja shvatih Avu, a ne da je ovaj tekst ukaz o neposlusnosti i da je pisan protiv posta kao takvog. keka, Драшко, Јанко and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Јануар 3, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 3, 2016 Јел опет морамо у крајности? Није избор или монашки пост или тотални разврат, нико га и не поставља, а посебно не Ђуровић. И пок. патријарх Павле је причао о потреби скраћивања одређених постова мирјанима, ево овде https://zivimeshaton.wordpress.com/2011/06/11/%D0%BF%D0%B0%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%98%D0%B0%D1%80%D1%85-%D0%BF%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D0%B5-%D0%BE-%D1%81%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%9B%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%99%D1%83-%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0/ Е сад, наравно да може да се расправља и да ли је +Павле био у праву кад је о овоме причао, али је причао исту причу као и Ђуровић - да овакав пост није био отпочетка, и да је ово монашки пост, који није прављен по мери лаика. Ја сам Ђуровићево излагање разумео управо тако. Zoran Đurović, Paradoksologija, Јанко and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Човек Жоја Написано Јануар 3, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 3, 2016 @@Zoran Đurović, За почетак имам два питања. Рим 14 је закон. На чијој се традицији заснива ова тврдња? Не у интерпретацији, него у слову. Није ли ово чист протестантизам? Јер као што знамо Писмо није у слову него у разумевању. А Писмо нема завршну реч, већ Црква, она га је писала, она га и разуме. А онда даље кратко размишљање и питања. Ок аскетске дисциплине, али оне нису и нужно хришћанске ствари. Само ако избацимо Луку као Јеванђелисту (разбојник на крсту и блудницу), можемо да машемо са овим заставицама. За разбојника на крсту бисмо могли да дискутујемо колико то оставља простора за извлачење, самооправдавање, злоупотребу и чешање по ушима оне исте наречене савести, док се за блудницу то не може рећи, јер Христос је није осудио, али јој је рекао да више не греши. Што је врло важно приметити. Дакле речено јој је "иди и више не греши", и она сада више нема простора за оправдање. То огрешење се свакако не односи на некакву забрану ступања у брачне или сексуалне односе, али можемо рећи да се то односи на промискуитет. Имајући у виду контекст, те да је покушај каменовања био јаван, могли бисмо рећи да је блудница била позната широј јавности, а како је у питању време у којем је важио строги законски морал, можемо претпоставити да би број заинтересованих ђувегија био јако мали, и то опет међу хришћанима. Што би свакако, по некој логици ствари значило или целомудрени брак са неким хришћанином, или девственост. Аскетизам је добар за несавршене (ово је претеризам, али са сољу), јер нису сви за слободу. Једноставно морају да имају људи границе Ту долазимо контрадикције. Ко је савршен? Ти аво, ја, екипа са теме, форума? У патријаршији (не цариградској већ нашој)? Ни светитељи себе нису називали савршенима, а тај исти апостол Павле вели да му се даде и жалац у тело да се не погорди, стално јадикујући над својим слабостима. Ако поставиш питање... Ми смо већи свеци? ...ради ублажавања, желећи да кажеш како не треба бити "већи католик од папе", чему онда аскетизам за несавршене? И зашто онда на самом крају утврђујеш... А за мање напредне, увек прописујем духовне склекове у виду поста. Ако смо сви слаби, несавршени и нисмо напредни, значи ли то онда да свакоме од нас препоручујеш аскетизам? И може ли неко по савести самога себе разрешити (не слушајући попове)? Нисмо ли онда у гордости мислећи да смо савршени? Христос каже "будите савршени..." а не "савршени сте". Апостолима вели "роде неверни докле ћу вас трпети" а ми нисмо већи од апостола, у Гетсиманији вели " стражите", они тестере све у шеснаест. Или нам аво предлажеш духовне склекове или нам не предлажеш. Да стражимо или не стражимо. Ако нисмо већи од Павла и светих у старој цркви (који нису нешто нарочито били склони посту), а нисмо, и ако је идиотски стављати храну између нас и Бога (а јесте, двојбе нема), онда дај да једемо и пијемо јер сутра ћемо умрети (ироничан сам, наравно). А шта је аскетизам? Владика Атанасије вели да је словенски пандан аскетизму-подвиг. А шта је подвиг? Таса вели то је било које самоодрицање, а ја додајем и самоограничавање, тачније самоконтрола ради овладавања собом и својим поступцима. А зашто, чему то? Па зато што је оно што виси на грани лепо за око и укусно за јело, полакоми се мајмун, пардон човек, маши се руком ко онај несрећни Адам...и наруши однос, и са Богом, и са природом и са женом...а каква нам може бити Литургија ако нарушимо односе са ближњима у тежњи да се апсолутизујемо, да истерамо своје каприце и пориве? Ако ко мисли да добро стоји нека пази да не падне. А ко стоји добро ако смо несавршени? Није аво ништа нечисто, као што и кажеш, све је чисто, аман Павле вели добро је не јести меса и не пити вина и .... не чинити оно што ће ближњег да спотакне, саблазни и ослаби. Све је коњукција. Тачно је, ако једем суво и ако сам на води и палацам језиком и осуђујем, џаба ми је (Јефрем Сиријац каже), и чаша ми је џабе и на осуду, али ако немам самоодрицања и уздржања тек онда сам далеко од тога да добро стојим. Пашћу гарант, нечастиви не спава а ја спавам, полакомићу се, машићу се руком за грану...и врло вероватно повући и друге са собом. Нашта ми онда чаша. Макрина, feeble, sleki and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Јер овај син мој бјеше мртав, и оживје; и изгубљен бјеше, и нађе се. Сваки човјек најприје добро вино износи, а када се опију, онда лошије; а ти си чувао добро вино до сада. Што око не видје, и ухо не чу, и у срце човјеку не дође, оно припреми Бог онима који га љубе. Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лицем у лице; сад знам дјелимично, а онда ћу познати као што бих познат. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука