Ronald Написано Фебруар 9, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 9, 2016 On 9. 2. 2016. at 15:19, Juan рече Парадоксологија. Слажем се са много чиме што традиционалне феминисткиње говоре. Не слажем се углавном око две ствари: - феминистичко левичарење (зато што се не слажем са левичарењем генерално) - феминистичка борба против женствености (зато што ми је женска лепота међу неколико најважнијих ствари на свету) Ако је феминисткиња либерална и ако нема ништа против добрих риба, па још ако је основала и удружење таквих, онда само питам где се потписује приступница. Но, кад говоримо о г. нобеловцу из конкретне приче и г. Јанопулосу, ту ми није главна ствар неко неслагање, него чист осећај у стомаку. Питам само као нека мудра баба (кад смо већ код баба): ”Децо, је л' то лепо тако да се понашате?” Slazemo se sve, Deirdre Mccloskey, moze i Marta Nusbaum, nego me zanimalo cisto da vidim, hvala na odgovoru☺ http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Фебруар 9, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 9, 2016 On 9. 2. 2016. at 14:52, Grizzly Adams рече Да ли сте чули коментаре о феминизму овог момка... Обожавам га. Он је најгори непријатељ ових феминација, јер је геј. Не може нишат да изгуби ако почну на њега викати да је женомрзац Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Фебруар 9, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 9, 2016 Само да питам: како спајате "Рече Господ Бог жени: Теби ћу многе муке задати кад затрудниш, с мукама ћеш децу рађати, и воља твоја ће стајати под влашћу мужа твојега и он ће ти бити господар" са феминизмом? Или оно што је апостол Павле говорио о томе да жене треба да се покоравају (да не вадим цитат сад)? Ако може нека просветљена глава да ми објасни пошто не видим како је то компатибилно. Захваљујем. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Фебруар 9, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 9, 2016 On 9. 2. 2016. at 16:26, Господин Бореалис рече Само да питам: како спајате "Рече Господ Бог жени: Теби ћу многе муке задати кад затрудниш, с мукама ћеш децу рађати, и воља твоја ће стајати под влашћу мужа твојега и он ће ти бити господар" са феминизмом? Или оно што је апостол Павле говорио о томе да жене треба да се покоравају (да не вадим цитат сад)? Ако може нека просветљена глава да ми објасни пошто не видим како је то компатибилно. Захваљујем. Pa kako ti shvatas ovu poruku danas? Znam kako bi je shavatao dok si bio Auror. Плутон је реаговао/ла на ово 1 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Фебруар 9, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 9, 2016 On 9. 2. 2016. at 16:33, Justin Waters рече Pa kako ti shvatas ovu poruku danas? Znam kako bi je shavatao dok si bio Auror. Схватам да је женин пад био први и да је био већи и да јој је због тога одређено да се покорава. Наша вера је веома јасна што се тиче овога. А око овога нема "па добро, али друге су тад социјалне и политичке околности биле, па не важи, ми то данас разумемо овако...". Дакле исто је јуче, данас и кад год. Тако да ми није јасно како је то компатибилно са модерним феминизмом и хтео бих одговор који ти ниси пружио. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paradoksologija Написано Фебруар 9, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 9, 2016 On 9. 2. 2016. at 16:26, Господин Бореалис рече Само да питам: како спајате "Рече Господ Бог жени: Теби ћу многе муке задати кад затрудниш, с мукама ћеш децу рађати, и воља твоја ће стајати под влашћу мужа твојега и он ће ти бити господар" са феминизмом? Или оно што је апостол Павле говорио о томе да жене треба да се покоравају (да не вадим цитат сад)? Ако може нека просветљена глава да ми објасни пошто не видим како је то компатибилно. Захваљујем. Patrijarhat je palo, ne idealno stanje. Kao bolest. Je li u redu biti lekar? Je li prihvatljiv epidural, s obzirom na prvi citat? Moramo li prihvatiti robovlasnicki sistem zato sto i Pavle i Petar kazu robovima da budu poslusni gospodarima? Ili je dobro sto je ropstvo, jos jedan simptom pada, manje-vise nezamislivo danas? Mozemo li neke stvari u svetu menjati nabolje, bez nade da cemo napraviti raj na zemlji? Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Фебруар 9, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 9, 2016 Мислим да се ту не ради о "наређењу", већ о констатацији. Православно схватање пада у грех није да је Господ тим речима у Постању "осудио" Адама и Еву, већ да им је само указао на последице онога што су већ сами урадили. Тако и те речи упућене жени треба схватити као констатацију стања које је последица оскудице и сиромаштва у коме се човек нашао након пада. Јер у тако суровом свету физичка снага постаје веома важан ресурс па мушкарац има очигледну предност и могућност да "буде главни". То је била нужност тадашњег света. Данас, када смо успели да бар делимично превазиђемо оскудицу у најосновнијим потребама (заклон, храна итд.) та је нужност и потреба физичке снаге ублажена донекле. -Владимир-, Paradoksologija and Ronald је реаговао/ла на ово 3 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paradoksologija Написано Фебруар 9, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 9, 2016 Kada bismo Bozije reci posle pada tumacili kao zapovest i kaznu, svaka zena koja koristi epidural i svaki muskarac koji u kancelariji ima klimu bili bi gresnici teski. Grizzly Adams and Плутон је реаговао/ла на ово 2 Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Фебруар 9, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 9, 2016 On 9. 2. 2016. at 16:50, Paradoksologija рече Patrijarhat je palo, ne idealno stanje. Да. Али терапија (а не казна) коју је прописао апостол Павле и Црква је да се жена покорава. А феминизам има потпуно другу парадигму решавања тог палог стања и то је разлика отприлике. Феминизам би да асфалтира ствар кроз "револуцију". On 9. 2. 2016. at 16:50, Paradoksologija рече Je li prihvatljiv epidural, s obzirom na prvi citat? Што да не? Кад би још био неки "епидурал" па да не морамо да радимо и да се мучимо ту, не би било лоше... On 9. 2. 2016. at 16:50, Paradoksologija рече Moramo li prihvatiti robovlasnicki sistem zato sto i Pavle i Petar kazu robovima da budu poslusni gospodarima? Ili je dobro sto je ropstvo, jos jedan simptom pada, manje-vise nezamislivo danas? Па каже им јер није био неки револуционар или реформатор него апостол у тој наопакој ситуацији каква је била. On 9. 2. 2016. at 17:07, Paradoksologija рече Kada bismo Bozije reci posle pada tumacili kao zapovest i kaznu, svaka zena koja koristi epidural i svaki muskarac koji u kancelariji ima klimu bili bi gresnici teski. Не знам, ја не тумачим тако. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Фебруар 9, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 9, 2016 On 9. 2. 2016. at 16:50, Paradoksologija рече Patrijarhat je palo, ne idealno stanje. Kao bolest. Patrijarhat je bio pre pada.Eva je stvorena za Adama,jer nije dobro da on bude sam,da mu bude pomoćnica a ne obratno.Adam imenuje životinje pa i samu Evu jer od njega bi uzeta i za njega stvorena. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Фебруар 9, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 9, 2016 Или можда то уопште није рекао Бог, него неки писац од пре пар иљада година, васпитан у патријархату? А можда и није ни било некаквог конкретног пада као историјског догађаја? Плутон, Avocado, Paradoksologija and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Фебруар 9, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 9, 2016 On 9. 2. 2016. at 17:15, Kratos рече Patrijarhat je bio pre pada.Eva je stvorena za Adama,jer nije dobro da on bude sam,da mu bude pomoćnica a ne obratno.Adam imenuje životinje pa i samu Evu jer od njega bi uzeta i za njega stvorena. Адам је гад, Еву за прецедника! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Фебруар 9, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 9, 2016 On 9. 2. 2016. at 16:47, Господин Бореалис рече Схватам да је женин пад био први и да је био већи и да јој је због тога одређено да се покорава. Наша вера је веома јасна што се тиче овога. А око овога нема "па добро, али друге су тад социјалне и политичке околности биле, па не важи, ми то данас разумемо овако...". Дакле исто је јуче, данас и кад год. Тако да ми није јасно како је то компатибилно са модерним феминизмом и хтео бих одговор који ти ниси пружио. Ne ne, nije bilo nikakvog pada. Prica o Adamu i Evi je arhetipska prica, nacin kako su semitski ljudi u ono vrijeme razumjevali odnose muskarca i zene i u taj konekst su stavili pricu u Edenu kao pocetak. Dakle to je metoda idenja u nazad. Ljudi su prvo konstatovali obicaje svog vremena i onda su isto to stavili na pocetak jer nisu imali razloga da sumnjaju da se ista promjenulo. Ona osnovna forma feminizma, borba da se zenama omoguci ravnopravan status u drustvu sa muskarcima, apsolutno je kompatibilan sa hriscanstvom. Naprimjer pravo glasa, i pravo ne edukaciju ne sukobljavaju se uopste sa hriscanskim nacelima. Paradoksologija је реаговао/ла на ово 1 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Фебруар 9, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 9, 2016 On 9. 2. 2016. at 17:21, Justin Waters рече Ne ne, nije bilo nikakvog pada. Prica o Adamu i Evi je arhetipska prica, nacin kako su semitski ljudi u ono vrijeme razumjevali odnose muskarca i zene i u taj konekst su stavili pricu u Edenu kao pocetak. Pa možda je onda ako ćemo tako i Hristovo stradanje i vaskrsenje uzeti kao arhetipsku priču a ne realan događaj?Ustalom nemali broj hrišćana je i verovao da tu nikakvog stradanja nije ni bilo već da je sve to bio privid i iluzija telesnih umova.(gnostici,doketizam) Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Фебруар 9, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 9, 2016 On 9. 2. 2016. at 17:21, Justin Waters рече Ona osnovna forma feminizma, borba da se zenama omoguci ravnopravan status u drustvu sa muskarcima, apsolutno je kompatibilan sa hriscanstvom. Naprimjer pravo glasa, i pravo ne edukaciju ne sukobljavaju se uopste sa hriscanskim nacelima. I kako ovo nije u sukobu sa hrišćanskim načelima kad je za ženu rečeno ne dam joj da govori u Crkvi i treba da ćuti.A to je ipak slika eshatološke realnosti.Tako mnogi teolozi govore.Dakle žene u eshatonu od govorancije nema ništa.Ima samo da ćutite i da ljubite nas muškarce,kao bogove po blagodati. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука