Jump to content

Све што сте хтели да знате о феминизму...

Оцени ову тему

Juanito

Препоручена порука

On 9. 2. 2016. at 15:19, Juan рече

Парадоксологија.  :)))

Слажем се са много чиме што традиционалне феминисткиње говоре. Не слажем се углавном око две ствари:

- феминистичко левичарење (зато што се не слажем са левичарењем генерално)

- феминистичка борба против женствености (зато што ми је женска лепота међу неколико најважнијих ствари на свету)

Ако је феминисткиња либерална и ако нема ништа против добрих риба, па још ако је основала и удружење таквих, онда само питам где се потписује приступница. :)

Но, кад говоримо о г. нобеловцу из конкретне приче и г. Јанопулосу, ту ми није главна ствар неко неслагање, него чист осећај у стомаку. Питам само као нека мудра баба (кад смо већ код баба): ”Децо, је л' то лепо тако да се понашате?”

Slazemo se sve, Deirdre Mccloskey, moze i Marta Nusbaum, nego me zanimalo cisto da vidim, hvala na odgovoru☺

Подели на овим сајтовима

On 9. 2. 2016. at 14:52, Grizzly Adams рече

Да ли сте чули коментаре о феминизму овог момка... :)

Обожавам га. Он је најгори непријатељ ових феминација, јер је геј. Не може нишат да изгуби ако почну на њега викати да је женомрзац :D

Подели на овим сајтовима

Само да питам: како спајате "Рече Господ Бог жени: Теби ћу многе муке задати кад затрудниш, с мукама ћеш децу рађати, и воља твоја ће стајати под влашћу мужа твојега и он ће ти бити господар" са феминизмом?  Или оно што је апостол Павле говорио о томе да жене треба да се покоравају (да не вадим цитат сад)?

Ако може нека просветљена глава да ми објасни пошто не видим како је то компатибилно.

Захваљујем. :)

Подели на овим сајтовима

On 9. 2. 2016. at 16:26, Господин Бореалис рече

Само да питам: како спајате "Рече Господ Бог жени: Теби ћу многе муке задати кад затрудниш, с мукама ћеш децу рађати, и воља твоја ће стајати под влашћу мужа твојега и он ће ти бити господар" са феминизмом?  Или оно што је апостол Павле говорио о томе да жене треба да се покоравају (да не вадим цитат сад)?

Ако може нека просветљена глава да ми објасни пошто не видим како је то компатибилно.

Pa kako ti shvatas ovu poruku danas? Znam kako bi je shavatao dok si bio Auror. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

On 9. 2. 2016. at 16:33, Justin Waters рече

Pa kako ti shvatas ovu poruku danas? Znam kako bi je shavatao dok si bio Auror. 

Схватам да је женин пад био први и да је био већи и да јој је због тога одређено да се покорава. Наша вера је веома јасна што се тиче овога.

А око овога нема "па добро, али друге су тад социјалне и политичке околности биле, па не важи, ми то данас разумемо овако...". Дакле исто је јуче, данас и кад год. Тако да ми није јасно како је то компатибилно са модерним феминизмом и хтео бих одговор који ти ниси пружио.   :)

Подели на овим сајтовима

On 9. 2. 2016. at 16:26, Господин Бореалис рече

Patrijarhat je palo, ne idealno stanje. Kao bolest.

Je li u redu biti lekar?

Je li prihvatljiv epidural, s obzirom na prvi citat?

Moramo li prihvatiti robovlasnicki sistem zato sto i Pavle i Petar kazu robovima da budu poslusni gospodarima? Ili je dobro sto je ropstvo, jos jedan simptom pada, manje-vise nezamislivo danas?

Mozemo li neke stvari u svetu menjati nabolje, bez nade da cemo napraviti raj na zemlji?

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Мислим да се ту не ради о "наређењу", већ о констатацији. Православно схватање пада у грех није да је Господ тим речима у Постању "осудио" Адама и Еву, већ да им је само указао на последице онога што су већ сами урадили. Тако и те речи упућене жени треба схватити као констатацију стања које је последица оскудице и сиромаштва у коме се човек нашао након пада. Јер у тако суровом свету физичка снага постаје веома важан ресурс па мушкарац има очигледну предност и могућност да "буде главни". То је била нужност тадашњег света. Данас, када смо успели да бар делимично превазиђемо оскудицу у најосновнијим потребама (заклон, храна итд.) та је нужност и потреба физичке снаге ублажена донекле.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Kada bismo Bozije reci posle pada tumacili kao zapovest i kaznu, svaka zena koja koristi epidural i svaki muskarac koji u kancelariji ima klimu bili bi gresnici teski.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

On 9. 2. 2016. at 16:50, Paradoksologija рече
Patrijarhat je palo, ne idealno stanje.

Да. Али терапија (а не казна) коју је прописао апостол Павле и Црква је да се жена покорава. А феминизам има потпуно другу парадигму решавања тог палог стања и то је разлика отприлике. Феминизам би да асфалтира ствар кроз "револуцију".

Je li prihvatljiv epidural, s obzirom na prvi citat?

Што да не? Кад би још био неки "епидурал" па да не морамо да радимо и да се мучимо ту, не би било лоше...   :)

Moramo li prihvatiti robovlasnicki sistem zato sto i Pavle i Petar kazu robovima da budu poslusni gospodarima? Ili je dobro sto je ropstvo, jos jedan simptom pada, manje-vise nezamislivo danas?

Па каже им јер није био неки револуционар или реформатор него апостол у тој наопакој ситуацији каква је била.

On 9. 2. 2016. at 17:07, Paradoksologija рече

Kada bismo Bozije reci posle pada tumacili kao zapovest i kaznu, svaka zena koja koristi epidural i svaki muskarac koji u kancelariji ima klimu bili bi gresnici teski.

Не знам, ја не тумачим тако.  :)

Подели на овим сајтовима

Patrijarhat je palo, ne idealno stanje. Kao bolest.

Patrijarhat je bio pre pada.Eva je stvorena za Adama,jer nije dobro da on bude sam,da mu bude pomoćnica a ne obratno.Adam imenuje životinje pa i samu Evu jer od njega bi uzeta i za njega stvorena. :)))

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Или можда то уопште није рекао Бог, него неки писац од пре пар иљада година, васпитан у патријархату? А можда и није ни било некаквог конкретног пада као историјског догађаја? :)

Подели на овим сајтовима

On 9. 2. 2016. at 17:15, Kratos рече

Patrijarhat je bio pre pada.Eva je stvorena za Adama,jer nije dobro da on bude sam,da mu bude pomoćnica a ne obratno.Adam imenuje životinje pa i samu Evu jer od njega bi uzeta i za njega stvorena. :)))

Адам је гад, Еву за прецедника!  :)

Подели на овим сајтовима

On 9. 2. 2016. at 16:47, Господин Бореалис рече

Схватам да је женин пад био први и да је био већи и да јој је због тога одређено да се покорава. Наша вера је веома јасна што се тиче овога.

А око овога нема "па добро, али друге су тад социјалне и политичке околности биле, па не важи, ми то данас разумемо овако...". Дакле исто је јуче, данас и кад год. Тако да ми није јасно како је то компатибилно са модерним феминизмом и хтео бих одговор који ти ниси пружио.   :)

Ne ne, nije bilo nikakvog pada. Prica o Adamu i Evi je arhetipska prica, nacin kako su semitski ljudi u ono vrijeme razumjevali odnose muskarca i zene i u taj konekst su stavili pricu u Edenu kao pocetak. Dakle to je metoda idenja u nazad. Ljudi su prvo konstatovali obicaje svog vremena i onda su isto to stavili na pocetak jer nisu imali razloga da sumnjaju da se ista promjenulo. 

Ona osnovna forma feminizma, borba da se zenama omoguci ravnopravan status u drustvu sa muskarcima, apsolutno je kompatibilan sa hriscanstvom. Naprimjer pravo glasa, i pravo ne edukaciju ne sukobljavaju se uopste sa hriscanskim nacelima. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

On 9. 2. 2016. at 17:21, Justin Waters рече

Ne ne, nije bilo nikakvog pada. Prica o Adamu i Evi je arhetipska prica, nacin kako su semitski ljudi u ono vrijeme razumjevali odnose muskarca i zene i u taj konekst su stavili pricu u Edenu kao pocetak. 

Pa možda je onda ako ćemo tako i Hristovo stradanje i vaskrsenje uzeti kao arhetipsku priču a ne realan događaj?Ustalom nemali broj hrišćana je i verovao da tu nikakvog stradanja nije ni bilo već da je sve to bio privid i iluzija telesnih umova.(gnostici,doketizam)

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

On 9. 2. 2016. at 17:21, Justin Waters рече
Ona osnovna forma feminizma, borba da se zenama omoguci ravnopravan status u drustvu sa muskarcima, apsolutno je kompatibilan sa hriscanstvom. Naprimjer pravo glasa, i pravo ne edukaciju ne sukobljavaju se uopste sa hriscanskim nacelima. 

I kako ovo nije u sukobu sa hrišćanskim načelima kad je za ženu rečeno ne dam joj da govori u Crkvi i treba da ćuti.A to je ipak slika eshatološke realnosti.Tako mnogi teolozi govore.Dakle žene u eshatonu od govorancije nema ništa.Ima samo da ćutite i da ljubite nas muškarce,kao bogove po blagodati. :ani_biggrin:  

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...