зеленизуб Написано Август 7, 2015 Пријави Подели Написано Август 7, 2015 U kojoj se ta geometrija nikad nije ni izucavala, nego se razglabalo o idealnoj drzavi kraljeva-filosofa i svetu ideja izvan pecine Мало се тога ту упште данас поуздано и зна, "Приче са 7 брежуљака" итсл. Приче са 7 брежуљака ЗАГОНЕТКА БЕЗ ОДГОНЕТКЕ Чему је служио овај римски додекаедар? Иако данас постоји готово тридесет различитих теорија, тачан одговор још нико не зна. https://www.facebook.com/15481474654/photos/a.136174024654.107064.15481474654/10153439617389655/?type=1&theater Више се нагађа. А ко сам није проб'о да репродукује неки од тих "Платонових" солида ( https://en.wikipedia.org/wiki/Platonic_solid) у 3D, рецимо овај додекаедар ( https://en.wikipedia.org/wiki/Dodecahedron ), не зна ни колико фрустрира пар миленијума технологије у односу на неке тамо, некад, негде, што нису знали ни за ћега, ал' су ипак на неку фору баратали тим апстрактним идејама. Шшшјеее... чак и моделима. RYLAH, Тања1 and Deja Vu је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Август 7, 2015 Пријави Подели Написано Август 7, 2015 Da, ali nije mi jasno kako onda Njegovo vaskrsenje nije odgovor na smrt? Zapravo mi nije jasna ta konstrukcija "odgovor na smrt", jer ne znam o kakvom pitanju se radi. Koje se pitanje postavlja tako da Isus nema odgovora na njega. Dobro, Isus mozda nije obrazlozio otkud zlo, ali su Sveti Oci kasnije to resavali. Zlo je (o)kretanje ka nebicu - kaze Maksim Ispovednik. Tako zla nema u prirodi. Ali je svet u palom stanju pa se sve to desava. Hinduizam i budizam ne zele ovakav zivot zasnovan na patnji, bolu, promeniljivosti, zlu i smrti. Ја се заиста трудим да пишем што је једноставније могуће. Но, изгледа да се морају моји одговори прочитати више пута (елаборирали смо тему да сам горд и надувен човек, тако да то сада све прескочимо). Реторички се каже није одговор, то не иммплицира да му је неко поставио питање. Ни васкрсење није одговор јер оно није још наше васкрсење. У том чину ми партиципирамо само потенцијално. Има зилион кретена који верују у њега као у Бога и да је васкрсао. А чуће: Одлазите од мене... Такође, његово васкрсење психолошки и рационалистички може да утиче позитивно на нашу веру, став, начин на који живимо. Али није у акту. Због тога Оци веле, немој да се ....... па да идеш добровољно на мучеништво. На то скрећем пажњу. Нема те "благодатне светлости" која ти сада укида страх од смрти. Ако је се неко нагледао, онда је то Петар. А на крају се укакио иако се претходно прсио. Такође, не тешимо се философским спекулацијама како је зло небиће. Знам и ја то врло добро. Али оно поништава моје биће. Смрт је ту! Има она, можда неоправдано приписана Бодлеру: Ђаволов највећи успех је када убеди човека да не постоји! Тако смо ми узели, кријући се иза Христовог васкрсења, да се радујемо смрти! Као да је нема! Какво лудило! А она нам је драгоцена само ако је има! Само ако си свесан смрти она може да организује твоју психу. Да не живиш као теле. Зато пустињаци: Свакодневно се сећај смрти! Наравно да овај одговор није за тебе, него је уопштен на проблем који се овде префигурира. Зато ми не замери на изразима. Што се тиче будизма, ја не бих био толико сигуран да њима није пала на памет дистинкција коју ти правиш. То је само твоје (погрешно) хришћанско учитавање. То је други свет. Као што је ислам други систем, друга религија. Бог није један. Много је богова. И то веома различитих. Дидим and Џуманџи је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Август 7, 2015 Пријави Подели Написано Август 7, 2015 Josip Flavije je bio izdajnik i otpadnik od roda svog..Ni grob mu se ne zna..Te se njegova učenja ne uzimaju ozbiljno.. :good2: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Август 7, 2015 Пријави Подели Написано Август 7, 2015 Само ако си свесан смрти она може да организује твоју психу. :good2: Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Август 7, 2015 Пријави Подели Написано Август 7, 2015 Реторички се каже није одговор, то не иммплицира да му је неко поставио питање. Nisam ni mislio na to da ga je neko pita Nego me interesovalo to pitanje na koje Isus nije dao odgovor. Mislim zvucalo je kao da postoji oduvek pitanje medju ljudima, od pamtiveka problem koji ne mogu da rese: Otkud, zasto, kako, od koga, od cega, s kim s cim ... smrt. I onda Isus nikad o tome nije govorio pa ga nije ni resio. Pa me zanimalo kakvo je to pitanje. Ili ste mozda nesto drugo hteli reci, ali mi neki nismo bas razumeli to sto ste hteli na ovakav nacin. Pomalo ste nejasni iako sam vas u uvodnom tekstu dobro razumeo na sta mislite i ko sto rekoh slazem se sa vama, smrt nije nista sjajno bajno i bas sam kod nekog svetitelja citao kako je savetovao hriscanima tokom progona od Rimljana da se ne predaju mucenistvu nikako ili ako nisu dovoljno uzrasli u veri, vec da beze i skrivaju se po brdima, katakombama kako god umeju i znaju, a ne da se kuraze kako oni idu u susret smrti i ne moze im niko nista jaci su od sudbine. Naravno, mnogi mucenici svetitelji su to postojali jer tako nekog uhvate pa ga biju i prete mu: Odreci se Hrista, on kaze: Necu, i ovi opet tako i kad ne mogu onda ga ubiju. A ne sad da su trcali niz livade smejajuci se Rimljanima: Evo drz te me i bacajte me medju lavove, spreman sam dumrem. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Август 7, 2015 Пријави Подели Написано Август 7, 2015 Pa jeste smrt najstrasnija, cak nam je i Hristos Isus, Bozanski ovaploceni Logos to pokazao. Prigrlite blagodat i mante se vise besmrtnosti samo zato sto Hristovo ime poznajete. U blagodati je Hristov dar a vi lazete da ste pobedili smrt. Smrt jeste pobedjena ali je mi nismo savladali. Blagodacu Boga zivoga, radujemo se obecanju i mozemo smrt da ne primecujemo ali opominjimo se ko ju je pobedio, jer mi nismo. Grlite blagodat braco, grlite je. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vasa L. Написано Август 7, 2015 Пријави Подели Написано Август 7, 2015 + Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Август 7, 2015 Пријави Подели Написано Август 7, 2015 Надам се да има оних који увиђају разлику између испроваљиваних извора из којих тече мутна вода и бистрих извора воде живе. Леба ти о чему ти сад? RYLAH and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Август 7, 2015 Пријави Подели Написано Август 7, 2015 Надам се да има оних који увиђају разлику између испроваљиваних извора из којих тече мутна вода и бистрих извора воде живе. Nadam se i ja. Srb je Hristov ali samo onaj ko Hrista istinski i zeli. Hristos je jedini besmrtan, mi nismo i sasvim je normalno da se plasimo smrti i sasvim je normalno, da se kazna praroditeljskog greha, koja uvede smrt u realno postojanje coveka, objasni kakva je ona de fakto i takodje je normalno, da grcevito stegnemo blagodat. Jer zbog blagodati mi dobijamo Carstvo. Mi nijesmo besmrtni, niti mozemo ikada biti i pobediti smrt, bez dara Hristovog. Hristovoj se pobedi radujemo a ne svojoj. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vasa L. Написано Август 7, 2015 Пријави Подели Написано Август 7, 2015 Zoran Đurović Има зилион кретена који верују у њега као у Бога и да је васкрсао. ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дидим Написано Август 7, 2015 Пријави Подели Написано Август 7, 2015 Добро, ајд немој свака друга порука да буде твоја, чак и пишеш за редом. Долазим на ову тему да читам Зоранове одговоре, не да умарам прст вртећи точкић миша. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Август 8, 2015 Пријави Подели Написано Август 8, 2015 Шта није јасно? Не видиш разлику између овога што пише у Догматици св. Јустина и онога што пише "ава"? Видим истоветност Камија и св. Јустина Поповића кад читам "Мит о Сизифу" и "Философске урвине". Јефимија Крунић, Anja Weber and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Август 8, 2015 Пријави Подели Написано Август 8, 2015 Мислим да је овде, у цитираној реченици, ипак по среди не његово неверовање у то да је Христос Бог и да је васкрсао, него просто на брзу руку писана реченица. Хтео је да каже - има таквих, који иако верују да је Христос Бог и да је васкрсао, ипак ће чути од Њега - "Одлазите..." због тога-и-тога. Успео си једну да укапираш?! - Какав напредак! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Август 8, 2015 Пријави Подели Написано Август 8, 2015 је 100 један! Плутон, зеленизуб and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Август 8, 2015 Пријави Подели Написано Август 8, 2015 Збиља не знам шта он треба да напише па да људи ставе прст на чело... Мислим када би написао и да Христос није васкрсао, да би неки људи и онда кренули да изналазе мудрост у таквим речима и да му се диве. Ма није овде ствар у дивљењу, мада не искључујем могућност да има и зилион таквих који му се диве. Него у дискусији. Ово је форум. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука