Jump to content

Anja Weber

Члан
  • Број садржаја

    21
  • На ЖРУ од

  • Последња посета

Profile Information

  • Пол :
    Женско
  • Локација :
    Promenljiva
  • Интересовање :
    Filozofija...

Anja Weber's Achievements

  1. A jel.ti.oduzimam zubicu virtuelni.prostor..Čovek ima ime i.prezime, na forumima,ne zove se Zelen zub!Nisam moron da mi ponavljas,..a nisam ni moderator...Al'možda i budem
  2. Po filozofima Eshaton je kraj istorije..a u teologiju neću da se mešam ; da se ovde neki ne zapitaju ovde jel sam ja isti lik kao i Zoran.. Još će žensko da im drži predavanja iz Teologije; pa odmah ide masovni sepuku!
  3. Pa zubiću, opet ..nešto frvljaš. Kembridž je malo mladji Univerzitet od Sorbone, na kome su se vodile žežće teološke rasprave.. Malo prelistaj Wikipediu:"Hell is empty and all the devils are here." poručuje Ti William Shakespeare
  4. Poštovani Vaso, jel vam ja ličim na Zorana Djurovića..Možda se filozofski slažemo..reklo bi se u teološkom smislu ali nisam troll..Volim da se potpisujem kao i Marija Magdalena i kao Antigona..a to što ponavljam da se manete citata, dugačkih kao carski ukazi..je samo moje mišljenje da razmišljate svojom glavom..Što smo mi učenici seminara na kojekavkim kursevima naučili; čitajući knjige dogmata..Drugo Ava je čovek mladji od mene ..A nisam ni Monka Beluči..
  5. Ajde sad kad prodješ ulicama Jerusalima; sve je to jedna legenda..Veruješ li ne veruješ ; samo je Golgota stvarna..Mislim bukvalno.. Ne govorim o onoj crkvi skovanoj u zlatu; već o onom što se istinski zbilo na Golom brdu.. Mi smo učili na Oxfordu da je to bila u jednom momentu teška politička odluka Rimljana da Hrist okonča na krstu; ali želeli su mir na Pashu.. Prva tri Evandjelja su sinoptička; a poslednje Jovanovo je Gnostičko.. Šta je istinito..pa valjda se čak takva pitanja u i u agnosticizmu ne postavljaju.. Mene je godinama razjedalo to pitanje..Šta su sveti Oci rekli; šta je apokrif; postoji li Bog..; pitanje Sofije; Trojedinstvo..; etc..pitanje duše.. Studirala sam..više od 25. godina...ozbiljno na fakultetu i jednog dana shvatila da se mora slobodno razmišljati svojom glavom..Folozofija i studije uporednih filpzofija religije nisu mi baš osobito pomogle..da Verujem.. Citati i citati; ne daju prave odgovore. Od studenta bih tražila samostalnije razmišlajnje na ovu temu..
  6. Klinička smrt , faktički nije smrt..U tom stanju sanjamo ili lebdimo..ama nema baš nikakvih vizija..Može da potraje nekoliko dana..Zamal se nisu proglasili mrtvom..Ali nakon petog dana se probudih..Eto..podelih..
  7. Sinkretički tekst; koji nam lepo kaže da nije onako kako mislimo; već kako jeste! Na sudnji dan "brojaće se samo suze nebeske" - M.M. Temporalnost je samo osobina materije; čoveka definisanog u telu..Dok je bitak ili duša..vanvremenska..Razrešeno u trasncendentnom.. Sloboda volje nas čini bivstvujućim bitkom - dakle čovek ima dušu ili je zombi!..Pa tako i živimo u slobodi izbora.. Živeći u zemaljskom paklu; jer smo bili neposlušni; nismo slušali auotoritet kao i sva deca; izgnani smo iz raja..Za mene je to bio u nekom smislu prosvetiteljski obrat. Čovek je naučio šta da nije baš sve tako harmonično kao u Edenu..Malo mu je teško bilo to učenje i danas mu to ide još teže ; kao i Sizifu. Ali ima slobodu izbora i um i razum koji evoluira iz bitka ili iz duše..Samosvestan je i percepira sebe i svoju okolinu ali uči se na jadima svojim.. Makarije je razmišljao kao i Semiti..( ima u tome krute dogmatike učenja sirijske škole), ali nas je prenuo Ava iz dogmatskog sna! Ali ako ostavimo sve škole po strani..Ostaje nam da verujemo u besmrtnost duše i da se istrajno, nadamo, volimo i verujemo..- Sv. Pavle Korinćanima.. Skromno verujem u besmrtnost duše i kao moji učitelji u seobu..( Platon i orfičari) Mali apostrof: Arhandjel Mihailo i kantar.. ...( Završila bih u paklu) Mnogo pitanja otvara tekst; za dogmate će biti muka teška..; no u jednostavnosti svakog razmišljanja leži odgovor..
  8. Pitanje aporija, piše na samom početku je večno..Tako i je i pitanje vremena.. Mislim da je a temporalnost / vanvremenska dimenzija verovatnija za pitanje duše.. - elejska škola bića o nedeljivosti ili još dalje Parmenid..koji odriče prostoru tako i vremenu svaku samostalnost. Za njega postoji samo bezrazlični i bezvremenski bitak. Prevedeno na običan jezik učenje o duši...mozaglica o paradoksu temporalnosti se razrešava u tarnscedetnom vanvremenskom .Jer što je čovek bez bitka, bez duše....Samo glina..
  9. Predlažem administratoru Injcu da gospodina stomatologa, uzme za dežurnog leksičara foruma! Elem zubiću; koja je tvoja misao na temu : " Doći će smrt i imaće tvoje oči!?" - mani se sofističkih primedbi i citata iz Politkinog zabavnika jer grad sa sedam brežuljaka ima vrlo funkcionalnu logiku.. Elem ..sofistika je u Staroj Grčkoj bila niže razredna delatnost..nije ih samo Platon ozloglasio.. Smrt je problematika sa kojom se filozofi bave vekovima i u post modernoj joj se vraćaju..A teolozima..su eshatološki problemi..vrlo bitni.. Da ne ponavljam šta je rečeno a apokrifima u S.Z. i o prukama iz Jevandjelja.. Odlazim često na Golgotu, kad se zateknem u Jerusalimu; i stalno se pitam:" Zašto?" - Možda je to Ava pokušao da se pita i dok nije moje da tumačim šta je pisac hteo da kaže; već da promislim dobro..o večnom pitanju ili/ili. Bog ili svetac, čovek ili Isus...suočili su se sa konačnim..Pitanje vaskrsenja je teološko..? Dok je enigma smrti i pitanje duše..Ljudsko , suviše ljudsko.. Na koncu..nema trgovine i cenjkanja sa konačnošću..samo ostaje to večno pitanje :" Šta biva sa dušom." - " Plot se raspada."..Postoji li opravdana teodiceja.. - Po meni Lajbnic je omanuo..Teolozi imaju drugačije odgovore.. Toliko od mene o ovoj neiscrpnoj temi.. Pozz. svima u Forumu..
  10. Common people би посумњ'о да закључујеш у аористу како би све звучало начитаније. Morala sam da zvirnem u definicju glagolskog vremena, jer mi srpski jezik nije maternji! ( ali to se ne odnosi na temu?) Zašto nisam formulisala jezički dobro rečenicu.. (mada je suština mog stava izrečenog u citatu ista..)..Uostalom niko nije znao da će rasprava iči ovako daleko kao u sholastici.. Аорист (грч. ἀόριστος, аористос = неодређен, неограничен) или прошло свршено време је глаголски облик који осликава радњу која се десила у прошлости, и то: радњу која се десила након неке друге радње у прошлости радњу која се десила „скоро“, тј. недуго пре тренутка говора. Аорист је могуће употребити само код свршених глагола. Примери: урадих сретох падох U dalejm tekstu navedeno delo Šopenhauera, otpada, jer ga je na ovaj svet izdao i objavio Jovan Zivlak, poznati kasapin filozofskih dela..Drugo i Šopehnaure je bio mizogon.. A kave to veze deduktivne ima sa tekstom: "Doći će smrt i pogledaće tvoje oči." - Uostalom filozofi su mnogo više pisali o besmrtnosti duše - neko je to naveo..od admin. "Sve najčitanije " - svi iskazi u forumu? - najčitaniji?.. Uostalom, nadam se da nisam smarala sa citatatima; jer u rasprava treba da bude slobodna..a ne..uštogljenja..U tome je smisao svakog dijaloga..
  11. In dubiis libertas. - In In necesesariss unitas, in dubiis libertas, in omnibus autem caritas. ( Mislim da se ova izreka odnosi na sporna pitanja u teološkim raspravama : " U onom što je neophodno - jedinstvo, u neizvesnosti sloboda, a u svemu ljubav.)
×
×
  • Креирај ново...