Баба Написано Август 6, 2015 Пријави Подели Написано Август 6, 2015 Занимљиво је да о њему не дискутују теолози. То се може двојако протумачити: да се слажу са оним што је речено или да неће да се замарају са опскурностима. Прилично сам сигуран да је ово друго у питању. Кад би још избацио ову болдовану реч, онда би ово био добар правац за почетак дискусије. Овако уместо да крене дискусија опет се враћамо на осуђивање писца уместо на разматрање написаног. И тако имамо с једне стране вас који сами саботирате дискусију и ове друге које си навео који из неког разлога не желе да учествују. Тако на крају Ава доминира над обе екипе. И онад кажу ава глуп, аха јес мало морген. Zoran Đurović and Драгана Милошевић је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Август 6, 2015 Пријави Подели Написано Август 6, 2015 А ако не верујеш мени, питај нпр. Ацу. Е сад рекла-казала, нека дође он сам па нека каже. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Август 6, 2015 Пријави Подели Написано Август 6, 2015 Нема душе која би могла да мисли без тела. Ево на пример ово запиње. Ако нема душе која може да мисли без тела, онда ни Христос није проповедао у аду јер нити је тамо ко могао да мисли нити је он могао да мисли. Самим тим нико се из ада није спасао и онда хришћанска вера није помогла милионима пре Христа помрлима. Дакле они су и даље у аду и иако не могу да мисле тамо се некако муче, ал им све џаба јер никад неће чути Христове речи нити ће их икад моћи схватити чак и ако их чују. Tumaralo., jermel and Дијана. је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Август 6, 2015 Пријави Подели Написано Август 6, 2015 Нема костију које ће издржати до вечности да би се поново око њих обмотале жиле, ткива и мишићи. Нема васкрсења из кости. С овим се слажем. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Август 6, 2015 Пријави Подели Написано Август 6, 2015 Нема бесмртног имена које се стекло кроз божанске подухвате; мало је имена хероја која су преживела; за неку генерацију, ни она. Бесмртнија су она у количини индивидуа, која помињу имена поп-звезда, особа из треш културе. Ретки спомињу Леониду. Ко од европљана се сећа кнеза Лазара? Ово је без везе. Али се може доживети као песничка слика. Ни Соломона ни Мојсија у Израиљу у једном моменту нико се није сећао па гле данас их се сви сећају. Дакле то је релативно. Anja Weber је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Август 6, 2015 Пријави Подели Написано Август 6, 2015 Ево ти Велизаре пример па настави, ја сам целу критику скратио и ставио у две речи које сам написао на почетку теме а то је: Христос Воскресе! Zoran Đurović and Драгана Милошевић је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Август 6, 2015 Пријави Подели Написано Август 6, 2015 "Смрт и зло остају. Бог их не уклања. Можда зато што цени човека. Хоће да и човек буде учесник у свом спасењу. Цени га као партнера. " Ovo. Dotle sam dobacila u razmisljanju, al' sirovije i plice: Bog veruje u coveka. Covek ne ceni sebe ( apropo poslednje recenice: za Jova Bog Sam kaze da govori pravo o Njemu (za razliku od Jovovih prijatelja) nakon duge rasprave). Covekovo dostojanstvo (kojeg su retki svesni) se ne bi izjednacilo sa bogocovekovim (tj. ne bi bilo potpunog ravnobostva) kad bi sve (spasenje) dobio bez ikakvog ulaganja (jos "prostackije" da kazem: licno, osecala bih se kao sponza). Ne znam... Znam da nemamo pojma koliko nas Bog ceni. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Август 6, 2015 Пријави Подели Написано Август 6, 2015 Aj ti tako prepametan navedi mi nekog Svetog Oca koji kaže da je Bog umro?Jedino Niče al ne bejaše Sveti Otac. Ja potpisujem, da Bog vaistinu moze umreti za coveka i to u mukama. Ali kad sagledas iz nekoliko razlicitih uglova, ta smrt ima dimenziju sopstvene covekove smrti. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Август 6, 2015 Гости Пријави Подели Написано Август 6, 2015 Видим да администрација воли да брише неке поруке. Мало двоструки аршини? Quod licet Iovi non licet bovi? Хајде, може ли овако, па да не обришете: Текст ми се понегде и у понечему допада, али има доста произвољних и недовољно јасних места. Да не кажем чудних. Да не кажем будибогснама. Али зато ми се кометари "аве" Зорана веома допадају. Они су узор смирења и љубави.И просто ми није јасно како из таквог извора смирења и љубави проистекоше ти чудни, будибогснама искази у чланку нашег смиреног "аве". Али добро... Да ли схваташ да прилично смараш са оваквим порукама? Ако немаш никакво паметно питање, него идеш "ђоном", пусти оне који желе да питају, да анализирају , да истражују, да дубоко промишљају- да то и чине. Не вреди да на о. Зорана идеш са овако мало знања и гардом. Промени став и сигуран сам да ћеш добити одговор. Мислим да сви треба да будемо срећни што имамо прилику да разговарамо на овако дубоке егзистенцијалне теме. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Август 6, 2015 Гости Пријави Подели Написано Август 6, 2015 Занимљиво је да о њему не дискутују теолози. То се може двојако протумачити: да се слажу са оним што је речено или да неће да се замарају са опскурностима. Прилично сам сигуран да је ово друго у питању.Теологија је готово мртва у Србији. Имају теолози важнијих ствари да раде. Ко ће да игра покер холдем и да окопава виртуелне њиве по фејсбуку? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Август 6, 2015 Пријави Подели Написано Август 6, 2015 Текст је објављен на македонском. Преведен је на француски (једна дама, да би ме изненадила превела га је) и биће публикован. На мом зиду има 33 делења, коментара је преко 50, а немам појма колико је било приватних порука. На зиду је изванредна теолошка расправа, можда ће је Македонци средити па да буде један текст. Текст није био замишљен као теолошки трактат. Због тога је богат реторским елементима. Само лоботомиран може да помисли да заговарам некакав атеизам. Немам времена да дајем приватне часове из граматике. Зауставићу се само на поменутој деклинацији због дрвеног филозофа који се јавио: у̏гао £ у̏гл-и у̏гл-а £ у̏г-а̄-л-а̄ у̏гл-у £ у̏гл-има у̏г-а-о £ у̏гл-е у̏гл-е £ у̏гл-и у̏гл-у £ у̏гл-има у̏гл-ом £ у̏гл-им Милан Ракић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Август 6, 2015 Пријави Подели Написано Август 6, 2015 И тако имамо с једне стране вас који сами саботирате дискусију и ове друге које си навео који из неког разлога не желе да учествују. Тако на крају Ава доминира над обе екипе. И онад кажу ава глуп, аха јес мало морген. :bendoff: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Август 6, 2015 Пријави Подели Написано Август 6, 2015 На мом зиду има 33 делења, коментара је преко 50, а немам појма колико је било приватних порука. Видиш, то није случајно. 33 пута 50 једнако је 1650. 1650 је била она велика ерупција вулкана код Санторинија, а на Атосу бачене у ватру јеретичке књиге. Није доста? Молим лепо, идемо даље. 16 плус 50 једнако је 66. 1+6+5+0 једнако је 12. 12 подељено са 2 (друга цифра у броју 12) износи 6, што је и трећа шестица у овој комбинацији (666!!!). Значи, овај је текст обележен великим страдањем, а и са три шестице. Па после неко нек прича да Авва није екумениста, сатаниста, атеиста и педер. Милошшш, зеленизуб, Драгана Милошевић and 9 осталих је реаговао/ла на ово 11 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Август 6, 2015 Пријави Подели Написано Август 6, 2015 Видиш, то није случајно. 33 пута 50 једнако је 1650. 1650 је била она велика ерупција вулкана код Санторинија, а на Атосу бачене у ватру јеретичке књиге. Није доста? Молим лепо, идемо даље. 16 плус 50 једнако је 66. 1+6+5+0 једнако је 12. 12 подељено са 2 (друга цифра у броју 12) износи 6, што је и трећа шестица у овој комбинацији (666!!!). Значи, овај је текст обележен великим страдањем, а и са три шестице. Па после неко нек прича да Авва није екумениста, сатаниста, атеиста и педер. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Anja Weber Написано Август 6, 2015 Пријави Подели Написано Август 6, 2015 А сад једно моје мишљење о АВА-ином тексту: Мислим да је Ава био погођен смрћу породице попа што пострада у Маћедонији и онда се овако као један хришћански рационалиста изразио у тексту. Не верујем да је АВА овијем хтео рећи да нема Бога како су то неки схватили већ да је смрт једна гадна реалност у коју уљукани Хришћани својим романтичним причама не желе да поверују. Искрен да будем и мени се такви Хришћани гаде. А сад ћу рећи и зашто. У парохији једној, на агапе после службе редовно је долазила једна екипица Христијана. У тој екипици био је и један средовечан човек који се напрасно разболи од канцера. Када је та екипа Христијана чула за то, сви су почели да га теше на најгори могући начин. Речима: Ето ти хришћанин, редовно долазиш на службу, Бог ће бити милостив твојој души кад умреш. И све тако и томе слично. Човеку ни мало није било пријатно и полако је престао да долази на агапе, само одстоји службу и оде својој кући да се о свом јаду позабави, јер реалне утехе од своје "браће" није имао. "Браћа" су му причала ствари које сами не би желели да чују да су у тој ситуацији. Једном су ме питали што он више не долази. Ја пошто сам јуродив рекао сам им зато што је имао виђење да ћемо сви у пакао, па неће са нама да се дружи. Онда су се они брецнули. Као у фазону није ваљда, па то мора да је нека прелест, ово оно. Не знам ја реко ко је ту прелешћен или ви што сте га тешили да ће у рај или он који каже да ћемо сви у пакао. АЛИ како сам читао у књигама светаца они су увек пре помињали пакао него рај. Реално, људи су безосећајни за туђу муку, и боље би им било да не кењају ништа кад већ не знају ништа. А дефинитивно човека не можеш утешити својим трипчинама кад се тај исти налази на прагу смрти. Таквог човека може утешити само истинско пријатељство и братство у Христу а не лажни моралисти и лажна браћа хришћани. Тај исти лик иако му ништа нисам говорио нити сам га питао за његову болест, један дан на литургији ми је пришао и рекао: Брате ја имам рак, молим те помени ме кад умрем. Оћу реко гари, ал помени и ти мене и немој заборавити. Он се само насмејао, следеће недеље није дошао на ову земаљску литургију. Mislim da je atheisam lažan odgovro na poricanje Boga. Atheoi si po latinima, tj. Rimljanima oni koji ne veruju u Bogove. Postoji sjajna knjga Ernsta Bloha: " Ateizam u hrišćanstvu." - koju je pisao u poznim godinama; kad se konačno distancirao od levičarenja..Elem ,pitam se kod nas zna da li Bog postoji ili ne..Preostaje je da mu veruje..Preduslov je bezuslovnost..VERE..Slažem se sa Željkom da ema medjusobne empatije..Pa nisu ni bili saosećajni kad je Hrist umirao na Golgoti..jel lepo piše sve u SV.Luki.. Mislim da je Čovek sam sebi pakao..bilo da je jurodiv kao Dostojevski zbog epilepsije ili mu je to prirodom dat dar..Svi mi nosimo neki teret svoj....jer karakter je čoveku sudbina i gde bi se taj Gospod stigao starati o svima nama....Samo verujte..smrt kad vam udje : "U kuću bića" - debelo drma temelje VERE..Čovek ostaje sam na nizbrdici.. Uostalom ono što je Atini pametno u Jerusalimu je glupo..Tertulijan - parafraza..Svako, im svoj psihološki doživljaj smrti...dok Vera uzdiže čoveka u ECCE HOMO.. RYLAH, Zoran Đurović and Баба је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука