Jump to content

Zabranjuje li hriscanska vera ,slusanje nekih vrsta i zanrova muzike?

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 445
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 12 часа, Shadow Winterborn рече

Postavila sam to pitanje, jer je to "vazeci kodeks" za muziku koju vernici treba da slusaju. 

Smatram da su nam sva iskustva vazna, neka su veoma bolna. Licno u tome vidim vise lepote nego u slatkastim tekstovima i melodijama. Tudji pogledi na svet trebaju uvazavati, lepse je sto smo svi razliciti,  kao pahujice. Bez obzira na licne sklonosti u umetnosti (ovde knonkretno), tudje nisu nuzno bolje ili gore,.. po mom skromnom misljenju. 

Opazila sam ako slušamo previše emotivnu muziku, u nama proizvodi iste takve emocije, a nemamo osnove za takvim emocijama..i tu nastaje disbalans u duhovnoj sferi čoveka. Kao glumci koji uđu u ulogu, tako i mi kad slušamo muziku, ulazimo u emociju... i onda i ako nemamo potrebe da odtugujemo..mi upravo to - odtugujemo. Inače ja volim umetnost..nije da ne volim...ako se postavi dobra distanca svaka muzika je u redu. 

"Drži svoj um u adu i ne očajavaj"

Подели на овим сајтовима

Музика није Бог.
Нити га замењује.

Бог је није дао човеку да би њоме мењао Њега већ да Га прослави.
Музика која не прославља Бога јасно и отворено, недвосмислено — није хришћанска.
Многи ће се побунити јер им "дирам" бога тј. Музику али погледајте ширу слику: дар музикалности је једно, оно њиме створено је сасвим друго.

Да, сви волимо музику, многи се њом баве, други без ње "не могу да живе", и ја сам међу таквима али морамо да знамо шта слушамо и шта музика коју примамо у себе представља и кога њоме уносимо.

Ако си пао, немој да се каљаш; ако си се укаљао, немој да се ваљаш! —Св. Јустин Ћелијски
Подели на овим сајтовима

пре 12 часа, Shadow Winterborn рече

"we have art so that we shall not die of reality" 

E izašli su mnogi novi albumi i pesme u skoro vreme, npr. Van gogh.. ali kad slušam nije mi više zanimljivo kao pre...ne mogu dugo da slušam..jer primetim promenu raspoloženja ka nehrišćanskom duhu...a opet čini mi se da duhovni ljudi (kršteni barem) prave dobru muziku...verovatno što im duša teži ka Gospodu i ta borba se vidi kroz njihove pesme, tekstove.

Možda umišljam ali tako mi se čini...

"Drži svoj um u adu i ne očajavaj"

Подели на овим сајтовима

On 14.2.2019. at 20:19, gavrosaurus рече

Музика није Бог.
Нити га замењује.

Ovo niko nije rekao. 

Музика која не прославља Бога јасно и отворено, недвосмислено — није хришћанска.

Ni decije pesme ne proslavljaju Boga, ali se definisu kao hriscanske. Tekst i melodija ce Vas u zavisnosti od Vaseg licnog ukusa, i onoga sto Vam se servira kao stereotip, asocirati na nesto. Izbor je Vas, da li pristupate umetnosti bez primesa tudjih misljenja ili je sagledavate kao individua, koja sledi Hrista. Od detinjstva smo izlozeni tudjim misljenjima koja uticu na nas nesvesno i imaju udela u formiranju nasih stavova, samim tim nekada je tesko sagledati stvari onakve kakve jesu, za Vas licno. 

Подели на овим сајтовима

Да, сви волимо музику, многи се њом баве, други без ње "не могу да живе", и ја сам међу таквима али морамо да знамо шта слушамо и шта музика коју примамо у себе представља и кога њоме уносимо.

To sto muzika, svakome pojedinano, predstavlja, je licni dozivljaj, o tome se radi. 

Подели на овим сајтовима

Дирљиво. :)
Баш лепо и систематски, у ситна цревца.
Но, и не нарочито православно, као што бисмо и очекивали из 18th century victorian mansion-а.

Ако си пао, немој да се каљаш; ако си се укаљао, немој да се ваљаш! —Св. Јустин Ћелијски
Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, gavrosaurus рече

Но, и не нарочито православно, као што бисмо и очекивали из 18th century victorian mansion-а.

Znam da to nije narocito omiljen stil,... :snoozer_11:Vise mi se dopadaju katolicke katedrale, ali to je arhitektura. Mislim na estetiku, i delimicno muzika koja se podseca na nju je :1405_love:. Slazem se, to je zapadno-evropski uticaj. Iskreno, ne dopada mi se gradnja u Rusiji, na primer. Ima svoju estetsku stranu, ali meni je Edinburg u maglovitoj noci, na najvisem stupnju estetike. :)

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Shadow Winterborn рече
пре 26 минута, gavrosaurus рече

Goticari su Bozja nocna bica :tongue::snoozer_11:

Подели на овим сајтовима

Де де, да не буде да смо сви преподобни, ово је дивна и посебна музика, раскошни фински таленат:

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...