Jump to content

"Ако со обљутави, чиме ће се осолити" или о личној и друштвеној одговорности нас хришћана

Препоручена порука

Већ одавно смо отворили ту тему и то више пута. Ево на пример овде: https://www.pouke.org...-или-о-лично/. 

'Popularnost' teme govori o svijesti o odgovornosti...

Подели на овим сајтовима

• Одговори 152
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

'Popularnost' teme govori o svijesti o odgovornosti...

Нема везе, освежавај тему кад год нађеш повод или неки занимљив материјал на ту тему. А тема је озбиљна и тешка. Таквима се људи углавном ретко и нерадо баве, тек кад их мука натера.

"Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31)

podviznickaslova.wordpress.com

Подели на овим сајтовима

Samo ako mozete, promenite naslov - treba "cime ce se (neko jelo, u bukvalnom, ili narod u prenesenom smislu, prim. ja) osoliti", a ne "cime ces je". Nije nesto strashno, ali posto je stih iz Jevandjelja, ipak da budemo tacni... :)

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

@@Muramasa, разумем шта хоћеш да кажеш али у хришћана се пад човека ипак доживљава другачије. У друштвеном смислу не мора да нас се тиче и мислим да је добар пример за то сцена из Јеванђеља по Јовану када Христос брани жену ухваћену у прељуби. Додуше, тај пример говори и много више али ограничимо се на ту димензију за сада. С друге стране треба да будемо свесни да се на тајинственом (мистичком) нивоу и најмањи грех појединца одражава на читаву творевину, као и благодатно дејство. Ово имамо лепо објашњено у учењу светог старца Силуана Атонског.

Слична тема: https://www.pouke.org/forum/topic/39436-pad-crkve/

Подели на овим сајтовима

Naravno, i ljudi moraju da shvate da ne mogu na osnovu nekog empirijski nedokazivog kriterijuma da progone druge. Za naprednjaka, imaš konkretnu krivicu - proneveru, laganje, pad helihoptera... A za to što je neki bludnik ili bludnica uživala i stenjala nemaš.

To bi bilo kao kada bih ja sad rekao da treba da isključimo sve Windows mašine sa mreže zato što "prave lošu karmu na netu". Kojim merilima ćeš da izmeriš tu lošu karmu?

Никојим. "Цару царево, Богу божје".

Подели на овим сајтовима

Nema empirijski dokazivog (ili nedokazivog) etickog koncepta (a to je pravilo odnosenja ljudi jednih prema drugima, pozitivnog ili ne, recimo uvazavanja ili progonjenja), jer eticki koncepti su filozofski koncepti koji se usvajaju drustvenim konsenzusom u odredjenoj grupi ljudi... Individualisticki i minimalisticki eticki koncept (zivi kao izolovano ostrvo i ne potapaj druga ostrva) nije hriscanski eticki koncept, nego zajednica, ljubav i odgovornost... nema nikog ko je izolovan i kao sto Ivan rece, grijeh (moralni prekrsaj) jednog se odrazava na cjelinu, tako i svetost (moralna savrsenost) se odrazava na sve... Ono sto sankcionise zakon je mnogo uze od onog sto sankcionise moral, tako da pronevjera i sl. iako jeste nemoralna nije sama po sebi uporediva sa necim sto je stvar samo etickog sagledavanja (da li je neko bludnik, gordeljivac itd.)

I ovde pricamo kako da budemo odgovorni u odnosu na druge, znaci ispravljamo sebe, a ne kako da se odnosimo ka pogreskama drugih, i ispravljamo druge...

Подели на овим сајтовима

Muramasa: Nema stvarne izolacije, to je ljudima nemoguce, osim subjektivnog stava. 

Arsenija: Vegeta je so, ne mozes popraviti ono cega nema onim cega nema. 

Подели на овим сајтовима

Ја сам први обљутавела со али ево да напишем коју. Мислим да би требали да кренемо од себе, вечерас, од овог форума и свог понашања на њему. Треба три пута да размислимо пре него што напишемо нешто. Често ми се дешава да осетим неки немир кад треба да пошаљем одговор али свеједно га пошаљем и понекад направим лошу атмосферу и подстакнем и друге да напишу нешто непромишљено.

Треба се контролисати макар остао недоречен и осрамоћен. Боље оћутати него написати/изговорити нешто лоше, како овде тако и на другим местима и у приватном животу. Боље да форум утихне него да буде на саблазан.

Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити;

Подели на овим сајтовима

Arsenija: Vegeta je so, ne mozes popraviti ono cega nema onim cega nema.

Ne.So je so u vegeti...Soli ima u vegeti.Ako so obljutavi,obljutavece i vegeta...Govorimo o soli u razlicitim oblicima.Zao mi je sto vam spamujem temu,nije sve tako crno belo,mozda ima malo te soli i van solira.Ne znam...sto se mene tice,ja treba da se lecim,nisam normalna.U sve se mesam,a nikakav ukus nemam.Nista ne znam,tezak sam pacenik.Imam gomilu neresenih problema,veru u Boga,ali ne verujem da mogu da promenim bilo sta,prvo sebe,pa onda svoju situaciju.Sta drugo da dodam,mozete da me prospete,ako vam nije zao...

...a ono,ako je bilo Bogu zao,greota je da me bacite...tek tako,kao neku stvar...zato sto se mesam u svaku corbu.Nisam ja za jelo.Ja sam za ustanovu.Ne zamerite.

:351780:

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

Ја сам први обљутавела со али ево да напишем коју. Мислим да би требали да кренемо од себе, вечерас, од овог форума и свог понашања на њему. Треба три пута да размислимо пре него што напишемо нешто. Често ми се дешава да осетим неки немир кад треба да пошаљем одговор али свеједно га пошаљем и понекад направим лошу атмосферу и подстакнем и друге да напишу нешто непромишљено.

Треба се контролисати макар остао недоречен и осрамоћен. Боље оћутати него написати/изговорити нешто лоше, како овде тако и на другим местима и у приватном животу. Боље да форум утихне него да буде на саблазан.

Da, pisanja na forumu su me i ponukala na ovo pisanje (po forumu). Ovdje ko 'pobijedi' u raspravi, ima sta da ispovijedi sigurno... Potpuno si u pravu za taj nemir, i ja to osjetim i znam sta znaci, ali...

Problem je sto smo rijetko kad svjesni znacaja i tezine rijeci... I izrecene, a kamoli napisane da traje. 

Nasi su principi neprirodni - treba ugusiti sebe, svoje ja, dopustiti ponizenje, povredu, sve ono sto prirodno ne zelimo. Tesko je to, ali nije nedostizno, samo uvijek treba iznova i iznova sve popravljati, sebe popravljati a drugima oprastati.. jer savrseni ne mozemo biti.

Подели на овим сајтовима

Његово Преосвештенство Епископ јегарски др Порфирије одржао је 16. марта 2014. године у Културном центру у Бијељини предавање на тему:

Начини хришћанског живљења у савременом свијету.

Подели на овим сајтовима

Ако човек мало боље размисли. Православље је против свега са овога света, а једина срећа коју у Православљу можеш осетити јесте кад пева херувимска песма и кад лијеш горке сузе покајања. xD

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...