Дијана. Написано Јун 23, 2014 Пријави Подели Написано Јун 23, 2014 Zašto ljudi čitaju Psaltir za dobrobit naroda ? To mi je toliko apstraktno da ne mogu da vam opišem. Била је таква иницијатива прије на форуму Верујем и мене је одушевила. Затим виђала сам да се позивало на читање додатних молитава за народ на Косову, или сада кад је било страдање у поплавама такође. То подразумијева додатне молитве или ако не читамо иначе да кад читамо знамо да читамо за ту намјену. Нпр. ко ово чита, ако је прије читао за себе, требало би сад да чита то за себе мимо овога.. Да квантитет молитве прелази у квалитет. Епископ може у доба невоља да нареди додатне молебане или пост - наравно то важи само за оне који желе да послушају, као уосталом и све у црквеном животу. Ово читање је било мало другачије па је било битно да свештена лица то благослове, да не буде то нека 'ревност' из гордости, јер обмањивач не спава. То читање за неког или нешто може да буде за неког (да му молитвено предамо подршку) а и буквално умјесто неког, као што се монаси моле за нас и умјесто нас. То је вид личне жртве и напора за ту сврху. Осим тога, читајући нарочито Псалтир као посебно јаке молитве, и ми постајемо бољи и духовнији и приближнији том неком хришћанском идеалу па посредно постижемо да су бољи и народ и Црква. (моје тумачење) JESSY and Данче* је реаговао/ла на ово 2 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јун 23, 2014 Пријави Подели Написано Јун 23, 2014 @@Дијана., facenew22222222 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Melhisedek88 Написано Јун 23, 2014 Пријави Подели Написано Јун 23, 2014 Slažem se,ali ta tvoja iz srca mora malo da liči na originale. Sine,daj mi Srce svoje(Price,23,26) Bog od nas tarzi cisto srce,jer iz necistog srca izlaze zle pomisli, ubistva, preljube, blud, krađe, lažna. svedočanstva, hule. I ovo je što pogani čoveka (MT.15,19-20) U Davidovim psalmima stoji,tacnije u pedesetom(pokajnom) ; Gle, istinu ljubiš u srcu, i iznutra javljaš mi mudrost.,kao i Učini mi, Bože, čisto srce, i duh prav ponovi u meni.Molitva sluzi kao prizivanje Duha Svetoga,da se ocisti srce ,i to oruzje nam je dato svima. Moze covek da se moli 12 sati dnevno,da cita odredjena pravila ,ako nema cistote u srcu nikad nece osetiti blagodat,kao sto pise Što se ovaj narod približuje ustima svojim i usnama svojim poštuje me, a srce im daleko stoji od mene.(Isa 29,13) U zitijima svetih,imamo primere gde su sveti Oci bili usliseni iistog trena,sta god da su trazili.A za to im nije bilo potrebo odredjeno molitveno pravilo i vremenski period moljenja,vec su se cistim srcem napunili Duha Svetoga i dovoljno je bilo da traze najobicnim recima i da odmah budu usliseni.Stoga mislim da je sve krece od srca,kao hrama Bozijeg.Sto je covek blizi Bogu,i molitva ce biti vatrenija. Дијана. and Иван Ивковић је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јул 7, 2014 Пријави Подели Написано Јул 7, 2014 dragi forumasi, na dobar predlog nase sestre Dijane, spojili smo sve teme o molitvi u jednu....ona se nalazi u podforumu molitvenik, ali ovde necete postavljati same molitve, vec tekstove, razmisljanja i pitanja o samom cinu molitve.... ako se dodatno nadje jos neka srodna tema, dodacemo.... Дијана. and Иван Ивковић је реаговао/ла на ово 2 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јул 15, 2014 Гости Пријави Подели Написано Јул 15, 2014 При служењу помена и молитава за умрле, Црква се руководи апостолском заповешћу да се молимо један за другога и за све људе. Јер „било да живимо, било да умиремо, Господњи смо“ а пред Богом сви су живи! О нашој бризи за оне који су преминули, о служењу парастоса и Задушницама – говорио је презвитер Милорад Мировић, парох шајкашки. Такође, отац Милорад је одговарао и на питања слушалаца која су у вези са браком, монаштвом, молитвом и многим другим темама. Контакт – емисија „Оче, да те питам“ је реализована у четвртак, 3. јула 2014. године. Ова порука се налази и на насловној страници Поука. Погледајте! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Јул 20, 2014 Пријави Подели Написано Јул 20, 2014 Јер сваки добри дар, и сваки савршени поклон одозго је, силази од Тебе, Оца Светлости... Шта је то добри дар, а шта савршени поклон? Дивно је објашњење Светог Максима Грка. И повезујем га са изјавом Старца Пајсија (парафразирам): "Свуда има добрих људи, али светитеља има само у Православљу". Сваки дар је добри и сви људи имају добре дарове, али савршени поклони долазе од Оца - Синовима. Драшко, Suncokret54, Дијана. and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Ивковић Написано Јул 30, 2014 Пријави Подели Написано Јул 30, 2014 'Ignjatije', on 18 Apr 2013 - 21:54, said: Предавање монахa Арсенија (Јовановића) сабрата манастира Острог на тему "Исихазам - срце Православља, молитва у савременом свијету" које је одржао на Недјељу Светог Григорија Паламе у недјељу 31. марта 2013. године у Духовном центру Црквене општине Подгорица. Предавање монахa Арсенија (Јовановића): "Исихазам - срце Православља, молитва у савременом свијету" "Ја предлажем једну другачију врсту комуникације. Значи, уместо електронског општила - фејсбука предлажем много бољи фејсбук. А то је иконостас у цркви. facebook - књига лица. Погледајмо та лица. Отворимо фејсбук - Исусову икону. Упишимо Његов email, то је Оче наш; Укуцајмо Његов мобилни број телефона, то је Исусова молитва. И затим разговарајмо уживо са Њим преко скајпа који се зове Света Литургија. А онда када се напунимо Небеске енергије тада општимо са другима и са собом, али сада на једном здравом и разумном нивоу." - Монах Арсеније Јовановић Још неколико вредних писанија на ову тему... Не остављај божанствену молитву (Свети Оптински Старци о Исусовој молитви) извор Казивања једног боготражитеља свом духовном оцу извор Обитавање Безграничног у срцу извор аудио књига (google drive / духовник библиотека) Дијана. је реаговао/ла на ово 1 "Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31) podviznickaslova.wordpress.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јул 30, 2014 Пријави Подели Написано Јул 30, 2014 ISUSOVA MOLITVA: "POMILUJ ME, GRESNOG!" U prosloj besedi sam govorio o Isusovoj molitvi koja glasi: "Gospode, Isuse Hriste, Sine Boziji, pomiluj me, gresnog". I pokusao sam da objasnim zasto se od najstarijeg doba prve reci ove molitve smatraju za skraceno Jevandjelje i za ispovedanje cele hriscanske vere u nekoliko kljucnih reci. A danas zelim da se zaustavim na drugoj polovini ove molitve, upravo na recima: "pomiluj me, gresnog". Kako svaki covek moze sebe da nazove gresnim? Da li svaki covek moze ovo da ucini iskreno? Zar to nece biti licemerno i da li je to istina? Ovo ne bi uvek bilo istina kad bi se pojam greha odnosio samo na moralne kategorije pravednosti, postenja i moralne ispravnosti. Medjutim, postoji dublje i osnovno znacenje reci "greh". Greh je pre svega gubitak covekovog opstenja sa svojom sopstvenom dubinom. Covek je dubok, a tako cesto zivi povrsno, samo povrsnim osecanjima i pojmovima i umesto da zivi iz dubine, da deluje iz srzi svog bica on zivi refleksnim zivotom - covek reaguje na zivot, on je prosti odbljesak onih zrakova koji na njega padaju. Ovo je prvi i osnovni greh: povrsnost, gubitak dubine, gubitak opstenja sa ovom dubinom, i posledica toga je da covek gubi opstenje sa sadrzajem ove dubine, odnosno sa Bogom. U jednoj od prvih beseda pomenuo sam da u svakom coveku postoji beskrajna dubina koju moze da ispuni samo Sam Bog. Dakle, ziveci na povrsini sopstvenog zivota covek gubi zajednicu sa Samim Bogom, a izgubivsi zajednicu sa Bogom covek postaje tudj i svojim bliznjima i okolini, ljudima i zivotu u celini. On postaje covek koji zivi u sebi, i za sebe, covek ciji je centar zivota on sam, i takav zivot postaje siromasan i bezsadrzajan. Sv. Teofan Zatvornik kaze da takav covek lici na strugotinu drveta koja se obavila oko svoje unutrasnje praznine. To je u stvari stanje greha. I ovo stanje u sebi mora da prizna svaki covek ukoliko je iole posten. Ko moze da kaze za sebe da zivi iz sve dubine svoje duse, svog srca i svog uma, u punom razmahu svoje (hriscanske) volje, sa svom smeloscu, svom plemenitoscu i u svoj svojoj velicini? Dakle, stajuci pred Boga Koji i jeste Uzvisenost i KOJI nas je stvorio za uzvisenost, ne mozemo da ne priznamo svoju grehovnost, odnosno bas to da smo otpali od svog prvorodnog dostojanstva. Naravno, zato mozemo da Mu se obratimo sa vapajem duse: "Gospode, oprosti! Kakva sramota! Ti si me stvorio uzvisenim, a ja sam se izrodio, tako sam se sramno izrodio!" Medjutim, rec "pomiluj" ne znaci samo "oprosti". To je grcka rec koja znaci veoma mnogo, ona znaci: "oprosti, zaustavi Svoj gnev, daj mi vremena da se urazumim, daj mi mogucnost da uzrastam u onu meru uzvisenosti za koju si me Ti naznacio. Ovo znaci - "krunisi me tom uzvisenoscu". I zbog toga ove reci: "Gospode, pomiluj!" - na grckom "Kirie, eleison", koristimo u svim zivotnim slucajevima: "Ispolji prema meni Svoju prvobitnu ljubav! Ispolji prema meni onu ljubav koju si nam pokazao u Isusu Hristu: krsnu, pozrtvovanu, velikodusnu ljubav, budi blag, utesi me, isceli me, UCINI da ponovo postanem covek dostojan tog zvanja, odnosno, Da, na kraju, postanem dostojan da budem Tvoj prijatelj u vekove vekova." Ovim zavrsavam niz svojih beseda o molitvi, Molite se Isusovom molitvom. Ona je jednostavna, ali ucite se da je primenjujete sa svom istinoljubivoscu i iskrenoscu, ne zaboravljajuci da se - nazvavsi Isusa Hrista Sinom Bozijim i Gospodom - obavezujete da zivite dostojno Njegove uzvisenosti i vase uzvisenosti. Mitropolit Antonije Blum ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Август 1, 2014 Пријави Подели Написано Август 1, 2014 Akatisti su prvenstveno slavljenje Gospoda, Bogomajke, svetitelja Bozjeg. Slavljenje je jedan oblik molitve, tj. jedan njen sadrzaj. (drugi je prozba, treci cini mi se blagodarenje). Kad bolje razmislim, i prozbe i blagodarenje su takodje prisutne u akatistu. Kako to onda oni nemaju molitvenog sadrzaja? ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Панарет Написано Август 1, 2014 Пријави Подели Написано Август 1, 2014 Па колико сам могао да видим, све је усредређено око оног поздравног "радуј се..." и приповедања о животу светог који се слави. Чак и да не постоји Васељенска патријаршија, требало би је измислити Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Август 1, 2014 Пријави Подели Написано Август 1, 2014 Posle tog raduj se (koje je samo po sebi slavljenje), ide slavljenje, blagodarenje a i prozbe. To drugo je poucni dio (ali uvijek dosta kraci). Akatisti se citaju pored redovnih molitava, kad zelis da iskazes dodatnu, posebnu cast onome kome citas, i kad imas neku prozbu/molitvenu potrebu... analogija: obicna molitva andolcic, akatist malo jaci antibiotik... Cesti su akatisti u cast cudotvornih Bogorodicinih ikona, gdje se slavi ne jedan njen izobrazeni lik, vec izobrazeni lik otkriva jedno njeno svojstvo nama... A te molitvene svrhe, recimo kod Bc-inih ikona, za ociscenje/ozarenje uma, jacanje vjere, borbu protiv bludne strasti, itd. @@Панарет, Pogledaj ovde o cudotvornim Bc.ikonama :0442_feel:, a u pdf Molitvenik za svaku ima i akatist https://www.pouke.org/forum/topic/10167-%D0%BE-%D1%87%D1%83%D0%B4%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%B8%D0%BC-%D0%B1%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%87%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D0%BC-%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D0%B0/ http://www.srecica.com/forum/religija-i-mitologija/svih-zalosnih-radost-cudotvorne-ikone-presvete-bogorodice/?action=printpage Панарет је реаговао/ла на ово 1 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Август 9, 2014 Пријави Подели Написано Август 9, 2014 Zato stani pred Boga i sve Mu ispričaj, bez mnogo reči, ne brbljajući, nego onako kako se može reći najbližem i najdražem drugu: ponekad uzdržano, ponekad sa suzama, ponekad sa radošću, sa likovanjem duše - sve ispričaj. I ispostaviće se da si, kada sve ovo učiniš, bio u opštenju sa Bogom, ali da si bio u istinitom i iskrenom opštenju. I tada ovo opštenje može da dođe do Tvog srca, tada odjednom možeš da otkriješ da ti je Bog zaista prijatelj, da ne samo da se kaješ pred Njim zbog nečeg lošeg što si učinio, nego da možeš da podeliš sa Njim sve - čitav svoj život: ili radujući se, ili pateći, ili likujući, ali da sve, baš sve možeš sa Njim da podeliš. Jedino što se sa Njim ne može podeliti jeste ravnodušnost. Ako molitvi prilazimo sa osećajem: Joj! Došlo je vreme da se molim, a ja bih tako želeo da se bavim nečim drugim. Hajde, pročitaću molitve koje treba da pročitam po molitveniku i dosta Mu je... To je svetogrđe! Mitropolit Antonije Blum ivanaika, Данче*, Дијана. and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Ивковић Написано Август 9, 2014 Пријави Подели Написано Август 9, 2014 Mitropolit Antonije Blum On ima divne misli na tu temu. Hvala za ova citat. Mogao bih da se podsetim još njegovih pouka. U međuvremenu sam se setio još nečega šti ima dosta veze sa pitanjem oživljavanja molitve. Предавање јеромонаха Рафаила (Бољевића) у манастиру Подмаине (Будва) 02.10.2011. на тему "Камена неосетљивост". Дијана., JESSY, nana and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31) podviznickaslova.wordpress.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Банатски деран Написано Август 12, 2014 Пријави Подели Написано Август 12, 2014 I naučnici su došli do zaključaka koji će naterati na razmišljanje i okorele ateiste: Molitva isceljuje. Naročito je korisna za one koji upadaju u duboku depresiju i boluju od manijakalno-depresivne psihoze. Lekovita moć molitve poznata je odvajkada. Svi znamo za osećaj mira i spokoja posle posete crkvi ili paljenja sveća za zdravlje naših najmilijih. Nedavno su se i naučnici pozabavili ovim fenomenom, a rezultati do kojih se došlo verovatno će naterati na razmišljanje i najokorelije ateiste.stim pitanjem, sa različitih aspekata, bavili su se i na Istoku i na Zapadu, a zaključak je isti: molitva isceljuje. Naučnici Kliničkog istraživačkog instituta Djuk u Severnoj Karolini pozvali su nekoliko monaha, sestara i sveštenika različitih verskih zajednica da se pomole za 700 pacijenata koji su patili od različitih bolesti. Nekoliko dana lekari su beležili stanje bolesnika, i kada je eksperiment završen, beleške su predali stručnjacima. Profesor Mičel Krušof saopštio je sledeći rezultat: kod 500 pacijenata, zahvaljujući molitvama, tempo ozdravljenja ubrzao se za 93 odsto. - Ne znam pravi razlog tome. Mogu da pretpostavim da na rad srca blagotvorno deluje koncentracija na božanske reči, kako sveštenika, tako i samih bolesnika. Zna se da je čovek za koga se moli ili koji se sam moli u potpunosti usredsređen na opštenje sa Svevišnjim što, verovatno, dovodi do normalizacije mnogih procesa u organizmu, koje tek treba da proučimo - objašnjava Krušof. Snaga Rusi su otišli još dalje: dokazano je da molitva ubija štetne bakterije, ne samo u ljudskom telu, već i u vodi. Um Za drugi dokaz snage molitve zaslužan je šef Laboratorije neuro i psihofiziologije Instituta za psihoneurologiju “V. M. Behterev” u Sankt Peterburgu, profesor Valerij Slezin. - Mnogim psihijatrima i neurolozima poznat je, sa racionalne tačke gledišta, teško objašnjiv fenomen da se posle molitve olakšava duševno rastrojstvo, a bolesnici koji se smatraju neizlečivima, ponekad ozdravljuju - podseća Slezin. Depresija - Moje kolege odavno su eksperimentalnim putem ustanovile da izgovaranje molitvi pomaže ljudima koji boluju od povišenog krvnog pritiska i dijabetesa: za nekoliko minuta snižava se nivo holesterola u krvi i normalizuju procesi razmene - smatra doktor medicine Igor Bragin. - Molitva je naročito korisna i za one koji upadaju u duboku depresiju i boluju od manijakalno-depresivne psihoze. Što je bolest teža, to se čovek češće obraća za pomoć Bogu. Frekvencije Za budno stanje odraslog čoveka uobičajene frekvencije moždanih impulsa su u opsegu od 9 do 10 herca, što spada u domen alfa i beta talasa. Međutim, kada su ispitanici utonuli u molitvu, desilo se usporavanje frekvencija na svega tri herca! Ove frekvencije nazivaju se “delta talasima” i kod odraslih ljudi javljaju se samo u stanju najdubljeg sna bez snova. U budnom stanju karakteristični su isključivo za bebe. Zanimljivo je da izvesne frekvencije u delta opsegu “okidaju” lučenje hormona rasta, koji je posebno značajan za regeneraciju organizma i proces izlečenja. POBEDITI STRAH Psihoterapeut Georgij Pagodin smatra da sve bolesti potiču – od straha: - Poznati francuski istraživač Alen Bombar dokazao je da brodolomci ne umiru zato što nemaju vode i hrane, već – od straha. Bombar je skoro dva meseca putovao okeanom splavom, bez vode i hrane i preživeo, zahvaljujući tome što je savladao strah. Iz istog razloga, među ljudima obolelih od raka u neizlečivom stadijumu – vernici žive pet godina duže od ateista. Oni molitvom eliminišu strahove, osećaju da je svet smrtan, privremen, shvataju istinske vrednosti, smiruju se i, samim tim, povišavaju svoj imunitet. ИЗВОР: http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:505176-Da-li-je-molitva-lekovita Млађони, DYNABLASTER, ivanaika and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Равно,нигде брда све је равно... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Банатски деран Написано Август 12, 2014 Пријави Подели Написано Август 12, 2014 http://www.novosti.rs/upload/documents/dodaci/2014/08/molitva%20dodatak.pdfВреди погледати.. Равно,нигде брда све је равно... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука