Trifke Написано Јануар 31, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 31, 2014 Vaše smirenje je nemoguće pobediti. Smirenje?Sta je to? :.mislise. :.mislise. :.mislise. "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nebojš.a Написано Фебруар 1, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2014 Eto, recimo, to je lažno smirenje. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Фебруар 1, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2014 Eto, recimo, to je lažno smirenje. A sta je pravo? :.mislise. :.mislise. :.mislise. "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
mcvija Написано Фебруар 1, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2014 Нисам разумео чему служи "молитвени сто"....јел то оно кад има трпезаријски може и молитвени ја немам такав сто Јадранка-Дервента је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eru Написано Фебруар 1, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2014 Koja je svrha "molitvenog stola"? I zasto belo platno pa te promene neke?Je l to nesto kao treba da aludira na oltar?Oce za 10 godina da se to prosiri pa jos da unosimo mosti u to i onda privatne crkve i onda privatna bogosluzenja i onda smrt bilo kakve, makar kakave, eklisiologije - zajednice Crkve?Ili niste li citali sta je Isus rekao samarjanki za hramove...? Jovan 4 Драшко је реаговао/ла на ово 1 Jer sam tako u mogucnosti! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eru Написано Фебруар 1, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2014 Ne. Jer sam tako u mogucnosti! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Фебруар 1, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2014 Ovo skupljanje me podseća na OKP. A o molitvenom stolu i da ne pričam.To je neka novotarija. P.s. Eru and feeble је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Piksi94 Написано Фебруар 1, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2014 Koja je svrha "molitvenog stola"? I zasto belo platno pa te promene neke? Je l to nesto kao treba da aludira na oltar? Oce za 10 godina da se to prosiri pa jos da unosimo mosti u to i onda privatne crkve i onda privatna bogosluzenja i onda smrt bilo kakve, makar kakave, eklisiologije - zajednice Crkve? Ili niste li citali sta je Isus rekao samarjanki za hramove...? Jovan 4 Svrha tog "molitvenog stola",kucnog ikonostasa ili kako god,je mesto u kuci gde se covek moli (jutarnje,vecernje molitve,akatisti,itd). Ti stoljnjaci raznih boja mi daju do znanja u kom se liturgijskom dobu godine nalazim (i vodim racuna o tome). To sto ti mislis "oltar",to je casna trpeza.Boze sacuvaj da ja to u svojoj sobi pravim! Nit je to nikakva privatna crkva (kao nalik na one sto su u "egzilu").To je samo znak i potreba verujuceg coveka za molitvenim mestom u svom domu.Naravno da se hriscanin svuda i uvek treba moliti. nana, Јадранка-Дервента and Gordana . је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gordana . Написано Фебруар 1, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2014 Читам правило из молитвеника. то ми је под обавезно. додам затим из хиландарског молитвеника молитву за тај дан, молитву анђелима и тропар Светом Петру коришком Понекад и молитву богородици за тај дан. То ако имам 20 минута ујутру, колико то свеукупно траје. Вечерње правило такође из молитвеника. по потреби, додам неку молитву коју ми срце тражи и то је то. Свекукпно пола сата од дан до 45 минута. Да ли могу да одвојим толико времена за Господа, кад он мени даје све? Када ме је у једном периоду ухватила мрзовоља да не читам, да као не могу, онда сам купила молитвеник за жене и читала то правило. Нешто је краће али сам се држала тога да га обавезно читам. И онда је просто душа почела да ми тражи оно мало дуже правило. Сад се држим тога, ако баш немам снаге или времена онда ово из молитвеника за жене. Додатно сам снимила себи правило на мобилни телефон, па ако баш јурим наврат- нанос негде, а ја ставим слушалице у уши па у аутобусу или успут већ где сам макар одслушам. Врло врло ретко се деси да прескочим, не дозвољавам себи то. Јер ако себи једном попустим, какава сам лења, оде све к врагу. Буквално. Покушавам да се дисциплинујем да читам по једну главу из јеванђеља, али не вреди. Ако узмем књигу у руке ја не испуштам или чешће ни не почињем. Имам проблем са молитвама пре и после јела, никако да запамтим кад која иде. Нека блокада, али превазићићу и то. Молитве пред причешће читам ако се причешћујем у свом граду, а ако сам негде на путу онда прескочим. Трудим се, мада сматрам да би требало то много боље. Е сад, читам молитве па ме не дотичу како да кажем, не налазим се не разумем...а онда одједном неког дана читам и само ми сине:АХА! осетила сам то, сад знам шта је...и увек све одговоре на сва питања нађем ту, у том истом молитвеном правилу. Јадранка-Дервента, Nebojš.a, Жика and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 https://www.facebook.com/SrpskaPravoslavnaCrkvaSvetogSpiridona?ref=hl https://www.facebook.com/pages/MAJ-Atelje/454900264583452?ref=hl Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јадранка-Дервента Написано Фебруар 1, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2014 Молитвени сто? Морам признати да га немам, може ли ми неко објаснити за шта служи? Имам кандило и иконе на зиду. Господе, буди милостив мени грешној. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јадранка-Дервента Написано Фебруар 1, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2014 Једно вријеме сам читала, сад баш и не (а морам почети, никако да набавим наочале). Молим се обавезно ујутро и навече али онако, из главе, својим скромним ријечником, захвалим се Господу и упутим му коју молбу али са обавезним завршетком, нека Господе буде воља твоја. Жика and Иван Ивковић је реаговао/ла на ово 2 Господе, буди милостив мени грешној. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nebojš.a Написано Фебруар 1, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2014 Читам правило из молитвеника. то ми је под обавезно. додам затим из хиландарског молитвеника молитву за тај дан, молитву анђелима и тропар Светом Петру коришком Понекад и молитву богородици за тај дан. То ако имам 20 минута ујутру, колико то свеукупно траје. Вечерње правило такође из молитвеника. по потреби, додам неку молитву коју ми срце тражи и то је то. Свекукпно пола сата од дан до 45 минута. Да ли могу да одвојим толико времена за Господа, кад он мени даје све?..... Ne znam kako se predlaže ono za najbolji odgovor. Predlažem ovo. Jednom i Majkićka da sroči valjano. Ne, ozbiljno, zaista sjajan odgovor. Namerno sam ga iscepao da ne gušim temu, i stavio pet točaka. Ali na ceo odgovor mislim. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gordana . Написано Фебруар 1, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2014 Захваљујем. https://www.facebook.com/SrpskaPravoslavnaCrkvaSvetogSpiridona?ref=hl https://www.facebook.com/pages/MAJ-Atelje/454900264583452?ref=hl Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crvenokosa Написано Фебруар 1, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2014 Ja nekako bez molitve vise ne mogu. Trudim se da mi je Isusova molitva uvek u mislima. Uvece izgovaram Oce nas i Bogorodice Djevo i Isusovu molitvu, isto tako i ujutru, samo sto tada citam i moliltvu Svetog Jovana Kronstatskog Gospode ime ti je ljubav, ne odbaci me zabludelog,Gospode ime ti je sila, osnaži me jer iznemogavam i padam.Gospode ime ti je svetlost, prosvetli dušu moju pomračenu životnim strastima,Gospode ime ti je mir, umiti pometenu dušu moju,Gospode ime ti je milost, ne prestani da me miluješ. Srdasce, Жика, Данче* and 6 осталих је реаговао/ла на ово 9 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Данче* Написано Фебруар 1, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2014 Јутарње и вечерње правило из МолитвеникаОмиљена молитва ми је "Јутарња молитва св. Филарета Московског" Natalija28, Жика, Gordana . and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука