Jump to content

Питајте ђакона Ненада Илића, редитеља и писца

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Гости

@@ђакон Ненад Илић,

Пре неког времена сам слушао о. Зорана Крстића где је, у контексту предавања, препричао једну сцену из "Сталкера" :)

Иначе, шта мислите о том филму?

Подели на овим сајтовима

• Одговори 61
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

па ме живо занима коментар о. ћакона и осталих наравно

Нека отац ђакон опрости, ал` пошто си у свом питању позвао и друге да дају одговор...

Увођењем војносвештеничке службе у јединице војске Србије, оваква пракса је могла да се спроведе да је било макар мало слуха... Када је успостављана та служба, у јединицама ВС (Војска Србије), постојала су најмање два активна пилота са богословским образовањем...  Дакле људи, који су стекли богословско образовање, а обављали су функционалну дужност пилота у ескадрилама нашег војног ваздухопловства, или су пак били на служби у командама, али им је пилотска струка била основна...

Међутим, формација новоуспостављене службе је конкурсом предвиђала формацијска места у распому потпоручник-капетан за будуће војне свештенике, што је за те људе и ако би прихватили свештенички позив (обзиром да су били на формацији мајор-потпуковник)-значило да морају да ретерирају у чину, јер просто, да ли није било воље или шта је већ у питању, углавном није постојала могућност да се ти људи рукоположе и поставе на ново формацијско место и да поред нове дужности, на коју би били постављени-дужности свештеника, да им се осатвила могућност да обављају и своју основну функционалну дужност, тј. дужност пилота... 

Подели на овим сајтовима

Браво за питање! Баш сам пре пар дана о томе разговарао са породицом, па ме живо занима коментар о. ћакона и осталих наравно. Можда и посебна тема?

Ako ti nije tesko, otvori novu temu, pa ovde ostavi link i obavesti o. djakona, on ce verovatno i ovde da odgovori, ali i na toj temi bi bilo dobro da i on svakako ucestvuje, jer je vrlo siroka i zanimljiva...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Међутим, формација новоуспостављене службе је конкурсом предвиђала формацијска места у распому потпоручник-капетан за будуће војне свештенике, што је за те људе и ако би прихватили свештенички позив (обзиром да су били на формацији мајор-потпуковник)-значило да морају да ретерирају у чину, јер просто, да ли није било воље или шта је већ у питању, углавном није постојала могућност да се ти људи рукоположе и поставе на ново формацијско место и да поред нове дужности, на коју би били постављени-дужности свештеника, да им се осатвила могућност да обављају и своју основну функционалну дужност, тј. дужност пилота...

Mesto vojnog svestenika je ipak prilicno specificno, ali da ne zatrpavamo ovde temu, preci cemo na drugu kad je Zvonko otvori...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Ovo je vrlo zanimljivo. Meni licno se cini da bi ovako nesto mozda bilo najbolji nacin da se kvalitet zivota u Crkvi dotera na jedan prihvatljiv nivo, tj. da se crkveni zivot iscupa iz ove obamrlosti i ukocenosti - naime, da svestenik ili djakon rade neki sasvim uobicajen posao da bi izdrzavali porodicu i sebe (u struci koju poznaju, naravno), a sluze i propovedaju samo i iskljucivo radi privrzenosti Hristu i Crkvi.

Sta mislite, da li je danas realno da tezimo ovako necem, uzimajuci u obzir sve moguce okolnosti u kojima zivimo?

И сам сам повремено размишљао о тој теми, али мислим да одговор није лако наћи. Омасовљење "аматерског" свештенства имало би неких предности али и неких мана. Ентузијастички приступ би се појачао али могуће је да би на институционалном нивоу дошло до превише импровизација, неиспуњавања редовних радњи које се очекују и које су неопходне. Велико питање и тражи велику расправу и укључивање много памети и искуства. Додатно консултовање са отвореним и озбиљним свештеницима...

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Oče djakone,

kako u današnje vreme vaspitati decu u zdravom, hrišćanskom duhu?

Још једно велико питање, на које је тешко дати одговор. Није лако чак ни сачувати најосновније елементе хришћанског живота, на пример пост, ако ваше дете нема у одељењу ниједног друга или другарицу који посте, а камоли да чувају и развијају неку озбиљнију духовну праксу. Мислим да у савременим градским условима и није баш најбоље решење правити од породице мали резерват. На крају све се своди као и у васпитању иначе. Обазриво са правилима и реториком, лични пример родитеља је најважнији. Иако се можда не слажу са "целим пакетом" деца углавном добро препознају истину и искреност у родитељским поступцима, у стилу живота. То се прихвата на неком "подземном" нивоу и има шансе да "проради" кад дете дође у свом животу на праг великих одлука, озбиљних процена. Родитељи хришћани морају бити добри сведоци своје вере, морају деци да сведоче, морају нека минимална правила да чувају у кући, али да пазе да правила не угуше спонтаност и љубав. Виђао сам да се то у неким породицама дешава, а последице још увек не знам. Што се тиче одлажења у цркву  деце која порасту и приближавају се самосталном одлучивању - не треба одустајати, али мислим да није добро ни превише притискати. Одредити некакав "српски празнични минимум" око кога нема расправе, а трудити се да и између празника деца кад год је могуће дођу на Литургију. Опет - привлачење је ту важније од заповести. Да се деца кад се домогну самосталности једноставно не одметну, "ослобађајући се" од притиска коме су била изложена. Важније је радити на препознавању и лепоти моралних заповести и изазивању стида код промашаја, него  на махањем потенцијалном казном било родитељском било Божјом. А опет ту нема правила, нема два иста детета. Код неког је корисније и мало притиснути. Све у свему - као штио рекох - мислим да нема универзалног правила у тој широкој и толико важној области.

Подели на овим сајтовима

@@ђакон Ненад Илић,

Пре неког времена сам слушао о. Зорана Крстића где је, у контексту предавања, препричао једну сцену из "Сталкера" :)

Иначе, шта мислите о том филму?

Сјајан филм. Кад сам га први пут гледао сметала ми је одређена упрошћеност симболике, највише у избору ликова, у следећим гледањима већ није. Једино, као и са већином осталих филмова Тарковског, назире се нека гностичка црта, просто се осећа да Тарковски није био литургијски хришћанин. И то ми смета. Велики уметник са генијалном интуицијом - да.

Лично имам проблем са филмовима у којима нема хумора, који су на једном тону. Меланхолија може бити тло за промишљање али где нема одбљеска радости васкрсења, осећам се некако ускраћено. Као да сам суочен са нечим некомплетним што тражи неку врсту дораде. од уметности увек очекујем емоције, мање верујем уметничким делима у којима претежу философске асоцијације.

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

@@ђакон Ненад Илић

Помаже Бог. оче, да ли бисте могли да наведете неколико редитеља и филмова који су Вам омиљени и уопште оне које бисте препоручили за гледање, неки Ваш лични избор ако Вам није тешко...

Шта мислите о тренутном стању у домаћој и европској кинематографији, да ли и колико аутора успева да се избори са прохтевима које намеће филмска мејнстрим индустрија, ако тако може да се каже, речју да ли је кинематографија као уметност у кризи или се ипак и даље стварају редовно вредна дела, која се само можда теже могу запазити у поплави шаблонских филмова?

Да ли постоји кинематографија неке земље коју бисте издвојили пре других као посебно драгу? и

Како гледате на редитеље који су (по мом потпуно лаичком утиску) негде на средини између уметности и забаве, попут Скорцезеа, Тарантина, браће Коен и сл... ? Извињавам се што сам набацао оволико питања одједном. :)

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Кратко и јасно .. Ако није исувише претенциозно с моје стране, волео бих да кажете коју реч о делима Ларса Фон Трира, и који су по вама његови најбољи радови. А волео бих да чујем и Ваш посебан осврт на његовог ''Антихрист'''-а и ако није проблем једну малу рецензију ''Нимфоманијака''.

Велико вам хвала унапред.

А ово вас питам зато што пратим ваше делање на разним медијским пољима свих ових година и веома ценим ваш рад. Па бих ето волео да видим како се ''слажемо'' и по питању овог несвакидашњег уметника из малене али пријатељске Данске :)

الحرية أو الموت

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Помаже Бог. Јако ме је обрадовала вест када сам чуо да ће се снимати филм о Светом Сави. Свакодневно пратим сајт, фејс страницу и све новине које пишу о филму "Отац". Моје питање би било, да ли ће поред професионалних глумаца, на аудицији моћи да дођу и аматерски глумци и да се наравно нађу у филму? Да ли ће термин аудиције бити познат свима? Поздрав.

Подели на овим сајтовима

Шта очекујете од актуелизације светосавске приче?

Како велите тамо у интервјуу за Новости да је косовско-заветна прича израубована, да ли мислите да светосавска није или ... ?

Колико је реално очекивати и да ли је то ипак неки романтизам, верску и националну обнову?

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Oce djakone, ima li negde da moze da se nadje u prodaji ova knjiga?

https://www.pouke.org/forum/topic/36562-%D1%82%D0%B0%D1%98%D0%B0%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%BE-%D0%BF%D1%83%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%9A%D0%B5-a%D0%BD%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%81%D0%B8%D1%98%D0%B0-%D0%B8-%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D0%B4-%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%9B-%D0%BF%D0%BB/#entry1197580

I jos drugo pitanje - imate li mozda u planu da objavite jos neki od udzbenika koji bi nastavili gradju i pricu iz ovog prvog?

Unapred hvala na odgovorima. :)

Подели на овим сајтовима

• 8 months later...
  • Гости

Помаже Бог ђаконе Ненад Илић! Хтео бих да вам поставим једно питање.Да ли мушкарци треба да се брију испод пазуха?

Опростите, ако није проблем да ја одговорим. Зашто би уопште то било проблем ако се ради из хигијенских и здравствених разлога?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...