Jump to content

Питајте професора и свештеника др Зорана Ђуровића

Оцени ову тему

Препоручена порука

Да ли можда знате основне ставке које треба да садржи свештенички пропратни акт уз молбу за благослов за упис на пбф? Игром случаја морам ја да га напишем за једног богослова и сутра ујутру доставим свештенику да пошаље. Само да наведетре шта треба отприлике да садржи а остали део текста ћу ја некако формулисати.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 702
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

On 14. 6. 2017. at 18:11, Матусал рече

Да ли можда знате основне ставке које треба да садржи свештенички пропратни акт уз молбу за благослов за упис на пбф? Игром случаја морам ја да га напишем за једног богослова и сутра ујутру доставим свештенику да пошаље. Само да наведетре шта треба отприлике да садржи а остали део текста ћу ја некако формулисати.

Expand  

Да знате кандидата од тада до тада, да је ишао у цркву, да је честита породица, показивао посебан труд око парохије и интерес за богословске студије.

Нека ти направи и уредан курикулум, и да се узме крштеница.  

Подели на овим сајтовима

On 17. 5. 2017. at 9:23, Кратос рече

Iz teksta se jasno vidi da su svi apostoli pa i ja sam dok sam čitao,razumeo da je Isus Petru rekao da Jovan neće umreti do Hristovog drugog dolaska međutim sledeće rečenica apsolutno anihilira takvo shvatanje.Kako ti tumačiš ove Hristove reči da On hoće da Jovan ostane dok On ne dođe?Šta je Hristos ustvari rekao Petru?

Expand  

Одговорићу ти једног дана ако ме Драги Бог не сокруши... 

Подели на овим сајтовима

On 14. 6. 2017. at 18:51, Zoran Đurović рече

Да знате кандидата од тада до тада, да је ишао у цркву, да је честита породица, показивао посебан труд око парохије и интерес за богословске студије.

Нека ти направи и уредан курикулум, и да се узме крштеница.  

Expand  

ХВАЛА ПУНО, имам сву документацију, никада се нисам сретао са овим, богослову се жури, свештеници спори па пребацили не мене, кажу испиши му ти и донеси да се овери.

Подели на овим сајтовима

On 14. 6. 2017. at 19:04, Матусал рече

ХВАЛА ПУНО, имам сву документацију, никада се нисам сретао са овим, богослову се жури, свештеници спори па пребацили не мене, кажу испиши му ти и донеси да се овери.

Expand  

Тако то обично бива... 

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...
  • 1 month later...

Pomaze Bog,imam vise prakticno pitanje u vezi kumstva na vencanju,mora li kum koji te je krstio ujedno i da te venca?To je neka praksa u mom mestu vec generacijama medjutim moj kum uopste ne zivi hriscanskim zivotom pa ne bih voleo da mi on krsti bratanca.Citao sam dosta na tu temu,upravo otpadnistvo od vere je dovoljno da se kumstvo prekine ali me zanima i vase misljenje kao svestenika.

Подели на овим сајтовима

On 24. 9. 2017. at 9:36, Tenkista рече

Pomaze Bog,imam vise prakticno pitanje u vezi kumstva na vencanju,mora li kum koji te je krstio ujedno i da te venca?To je neka praksa u mom mestu vec generacijama medjutim moj kum uopste ne zivi hriscanskim zivotom pa ne bih voleo da mi on krsti bratanca.Citao sam dosta na tu temu,upravo otpadnistvo od vere je dovoljno da se kumstvo prekine ali me zanima i vase misljenje kao svestenika.

Expand  

Не, ово су 2 различита обреда па може слободно да буде различит кум.

Подели на овим сајтовима

Драги оче Зоране пошто Вас лично познајем хтио сам чути Ваш став о овом тексту који се често врти по православним сајтовима. Тачније хтио сам провјерити свој одност према слједећем текст ( доста је сличних текстова). Мени аутор није познат:

ЧЕКАМ ТЕ НАПОЉУ! (Господ говори човеку 3. дeo)

Видим, одлазиш у цркву. Не занима ме шта ћеш у њој радити иако мислим да ћеш се молити. Нимало не марим за то хоћеш ли стајати испред олтара или тамо код врата, хоћеш ли се молити седећи или клечећи, погнуте главе или затворених очију или ћеш буљити у икону на олтару, ударати се у прса, мицати усне, шапутати речи молитве или пребирати бројаницу међупрстима. Све су то спољашње и једноставне радње којима није тешко преварити човека. -Чекам те напољу! Када изађеш из цркве и вратиш се међу људе, припреми се за сусрет са мном. Тада ћу те немилосрдно пратити, проматрати, судити а можда те и осудити. Имам право то учинити. Наиме, желим знати-јеси ли у цркви заиста разговарао са Богом или си се само Њиме поигравао… Желим се уверити-чини ли молитва човека заиста другачијим и бољим? Уверим ли се да си охол, похлепан, себичан, свадљив, увредљив, завидан, брбљив, површан-знаћу да ти молитва не ваља. Уверим ли се да у породици, на послу, у школи, трговини, аутобусу, на улици… не знаш с људима разговарати, знаћу сигурно да не знаш ни са Богом разговарати. Ако неко непрестано треба да те теши и хвали,знаћу да у цркву ниси ишао ради Бога, да би га славио-већ да би обожавао себе. Али, буду ли твоје усне изговарале речи мира, радости, поверења и утехе, буду ли твоје очи отворене за невољу ближњег, буде ли твоја рука подизала немоћне, буде ли твоје срце имало разумевања за друге, буде ли опраштало и љубило-знаћу да си у цркви заиста разговарао са Богом. Чекам те напољу!

Да будем искрен ово ми личи, истина на православног, али свакако " Великог инквизитора"...

Много би сте ми помогли да утврдим своје личне ставове јер сам уживо више пута полемисао на ову тему и био изненађен како моја браћа доживљавају : молитву, цркву, лични препород у цркви...? Ко је та персона која чека човјека да изађе из цркве? 

Нисам тада ни помишљао да поменем " Великог инквизитора".

Уз пут драго ми је да сам дошао у ситуацију да морам да Вам се обратим за помоћ јер се познајемо из прелјепог пиперског манастира...

брат Иван.

Подели на овим сајтовима

On 30. 9. 2017. at 16:08, A3PA рече

Драги оче Зоране пошто Вас лично познајем хтио сам чути Ваш став о овом тексту који се често врти по православним сајтовима. Тачније хтио сам провјерити свој одност према слједећем текст ( доста је сличних текстова). Мени аутор није познат:

ЧЕКАМ ТЕ НАПОЉУ! (Господ говори човеку 3. дeo)

Видим, одлазиш у цркву. Не занима ме шта ћеш у њој радити иако мислим да ћеш се молити. Нимало не марим за то хоћеш ли стајати испред олтара или тамо код врата, хоћеш ли се молити седећи или клечећи, погнуте главе или затворених очију или ћеш буљити у икону на олтару, ударати се у прса, мицати усне, шапутати речи молитве или пребирати бројаницу међупрстима. Све су то спољашње и једноставне радње којима није тешко преварити човека. -Чекам те напољу! Када изађеш из цркве и вратиш се међу људе, припреми се за сусрет са мном. Тада ћу те немилосрдно пратити, проматрати, судити а можда те и осудити. Имам право то учинити. Наиме, желим знати-јеси ли у цркви заиста разговарао са Богом или си се само Њиме поигравао… Желим се уверити-чини ли молитва човека заиста другачијим и бољим? Уверим ли се да си охол, похлепан, себичан, свадљив, увредљив, завидан, брбљив, површан-знаћу да ти молитва не ваља. Уверим ли се да у породици, на послу, у школи, трговини, аутобусу, на улици… не знаш с људима разговарати, знаћу сигурно да не знаш ни са Богом разговарати. Ако неко непрестано треба да те теши и хвали,знаћу да у цркву ниси ишао ради Бога, да би га славио-већ да би обожавао себе. Али, буду ли твоје усне изговарале речи мира, радости, поверења и утехе, буду ли твоје очи отворене за невољу ближњег, буде ли твоја рука подизала немоћне, буде ли твоје срце имало разумевања за друге, буде ли опраштало и љубило-знаћу да си у цркви заиста разговарао са Богом. Чекам те напољу!

Да будем искрен ово ми личи, истина на православног, али свакако " Великог инквизитора"...

Много би сте ми помогли да утврдим своје личне ставове јер сам уживо више пута полемисао на ову тему и био изненађен како моја браћа доживљавају : молитву, цркву, лични препород у цркви...? Ко је та персона која чека човјека да изађе из цркве? 

Уз пут драго ми је да сам дошао у ситуацију да морам да Вам се обратим за помоћ јер се познајемо из прелјепог пиперског манастира...

брат Иван.

Expand  

http://manastir-lepavina.org/vijest.php?id=4806

Овај дивни свети старац је потписан као аутор наведеног текста.

И овакав текст не иде уз оваквог светог човјека?

Подели на овим сајтовима

On 30. 9. 2017. at 19:12, A3PA рече

http://manastir-lepavina.org/vijest.php?id=4806

Овај дивни свети старац је потписан као аутор наведеног текста.

И овакав текст не иде уз оваквог светог човјека?

Expand  

Пред своје упокојење он је рекао: " Gospode, spasi i pomiluj ceo svet! "

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...
  On 30. 9. 2017. at 16:08, A3PA рече

Expand  

Племенити,

мени се овакав дискурс ни најмање не допада јер је формиран на претњи, страху, ретрибуцији (ја теби ово, ти мени оно, и кад те стрефи нешто, испада да те је Бог казнио), и у том случају Писмо би се звало: Сад си га угасио, а не Срећна вест.

Цео тај текст би ладно могла да потпише Јелена Вајт, тако да у њему не видим ништа што би било специфично православно. Све оно што се не гради на двема заповестима о љубави је празнословље. 

Мило ми је када овде сретнем Стефанију или кад је чујем телефоном. Сетим се и оног светог човека, о. Лазара, а поменем и пиперане... Велики поздрав!

Подели на овим сајтовима

Хвала оче Зоране!

Ма да! На нету се може свашта наћи и потписати било ко! Не бих се надаље тиме бавио! Какву човјек вјеру тражи онакву и нађе! Некоме је ово израз најдубље побожности!  ... Хвала и надам се и неком сусрету да мало евоцирамо успомене. 

брат Иван.

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...
  On 3. 1. 2018. at 10:18, Жичанин рече

Питам нашег Аву Римског.... наиме... колико оваква "пророчанства" треба узети за озбиљно? Да ли су ово тлапње старца Гаврила или истинска "саопштења" с Више?

Expand  

Одлично питање. Не само за пророчанства Старца Гаврила већ и осталих. Такође, познат је и став старца Гаврила о екуменизму ...

Подели на овим сајтовима

On 3. 1. 2018. at 10:18, Жичанин рече

"Седео сам у својој келији покушавајући да сазнам када ће бити долазак антихриста. Преклињао сам Бога да ми то саопшти. Одједном се изнад мене појавио Анђео Божији, затражио је папир и на њему је написао: " Борба између пророка Еноха и Илије против антихриста приказиваће се на телевизији. Када наступи време одласка Иверске иконе Мајке Божије са Горе Атонске, зазвониће звона, храмови ће се видљиво поклонити у знак опроштаја. Милост Божија је што ће се то приказивати на телевизији и видеће читав свет. Ђаво има 666 замки. У време антихриста људи ће спасење очекивати из космоса. Управо то ће бити највећа превара: човечанство ће молити ванземаљце за помоћ не знајући да су то духови зла."

Старац Гаврило Грузијски

Питам нашег Аву Римског.... наиме... колико оваква "пророчанства" треба узети за озбиљно? Да ли су ово тлапње старца Гаврила или истинска "саопштења" с Више?

Expand  

Ne treba ti ava za ovo pitanje. Ovo su tlapnje kao i sva “proročanstva” ovog tipa. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...