Jump to content

"Usta govore ono čega je srce puno" - Ogovaranje - sredstvo socijalne izolacije i podstrekač zlostavljanja

Препоручена порука

Svi mi (po) nekad ogovaramo, lupetamo, palaca nam jezik i šta treba i šta ne treba, i brži je od pameti.

Onda staneš, postidiš se, i kažeš: "Ko sam ja..." i zaista, je delotvorno.

Ja se u trenu osetim, tako malo, malo, kao najmanja tačka nakmanje tačke, da otkud meni pravo i ko sma ja bre, da nekoga iskomentaruisem, prokomentarisem, i odakle meni pravo, da ja tu sada nesto, lupim, i kažem, gle je, gle ga...Imam i ja dovoljno svoji gova*aca, da kada bi i mene krenuli da komentarišu, pretresaju i analiziraju, oho, ho, tako da ej pametnije, da sebe gledam, i da an sebi radim. Ali, eto..prosto, nekada te zavede taj osećaj.

Naravno, ne uspeva svaki put i uvek. I u ljudskoj je prirodi. Ali, gledam da svaki put sebe uhvatim svesno u toj nesvesnosti, kada jezik recimo krene da brblja i frflja ono šta ne treba i šta me se apsolutno ne tiče i šta u krjanjoj liniji i ne treba da je predmet moje pažnje.

Onda obavezno sebe prekorim, prekorevam s onim šta mi sveštenik reče još tada, pomiluj me Bože grešnu i Bogorodice spasi me, i nastojim kasnije i to da analiziram u sebi. zašto se recimo nisam zauzdala, sta mi je to trebalo, zasto sma morala ono, crkla bih da ne kažem, što kažu babe stare  ili da ne pomislim, i stvarno se zastidim sebe. Zgrozim se sebi. Pokajem. I trudim, zaista, da ne ponavljam.

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...

ogovaranje.jpg
У свакодневном животу трач је тешко избeћи. Већина одраслих и деце често чују трачеве или и сами трачају у различитим ситуацијама - у трговини, фризерском салону, ресторану, у реду у банци, у кафићу…  Међусобна размена различитих мишљења и ставова може бити јако забавна, а можемо и пуно тога научити о себи и другим људима. Такође, циљ трача каткад може бити повећање угледа, важности особе, као и привлачење пажње. Међутим, важно је знати да стално ширење гласина, непотврђених информација може имати и ружне последице. Људи се могу осетити повређено, пријатељи могу постати непријатељи, прекидају се љубави… Таквом трачу намера је омаловажити, заплашити или потакнути насиље према некоме на темељу етничке, националне, религијске, расне припадности, сексуалног опредељења или неког недостатка/хендикепа. Често се користи као освета или претња.   Ипак истраживања показују да трач, као индиректни облик агресивности, чешће користе девојчице, док су дечаци склонији индиректном насиљу попут физичких сукоба. Разлог за ове полне разлике неки аутори налазе у природи вршњачких група дечака и девојчица. Истичу да су девојчице усмерене на однос с пријатељима те зато кад су повређене или разочаране и користе облике агресије који нарушавају пријатељство (примјерице губљење поверења или избацивање из групе). Њима су пријатељства емоционално важнија, па их зато и сам трач може јако повредити. Супротно томе, дечацима је циљ постизање материјалне и физичке доминантности те су стога видљиво и отвореније агресивни (ударање, тучњава), те ређе посежу за облицима попут ширења гласина.

Ова порука се налази и на насловној страници Поука. Погледајте!

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Аброви су најчешће злонамрени и имају за циљ да омаловаже другу особу. Абраноше су најчешће људи који зли и који немају друга посла.

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

Међусобна размена различитих мишљења и ставова може бити јако забавна, а можемо и пуно тога научити о себи и другим људима. Такође, циљ трача каткад може бити повећање угледа, важности особе, као и привлачење пажње. Међутим, важно је знати да стално ширење гласина, непотврђених информација може имати и ружне последице. Људи се могу осетити повређено, пријатељи могу постати непријатељи, прекидају се љубави…

Nekako, pravim razliku izmedju traca i razmene misljenja. Recimo, kada pricam o pozitivnom ili negativnom iskustvu koje sam imala sa nekom osobom - to je onda podloga za misljenje o/stav prema toj osobi. Kada pocnem da opisujem coveka ("ovakav je i onakav, ima ovo, ono, zavrsio to i to, radi sa tom i tom osobom") to je trac, jer nekako... nije licnosno iskustvo. Valjda.   :.mislise.

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

Џеси, је л си чула оно за Јуана!?
аха....само ћути, не причај никоме..... :)))

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Kako tom nasilju stati na put.  :D

Ja nikog ne ogovaram nikad. Ali zato mene svi ogovaraju ili zato što ne ogovaram ili ko zna zašto.Ja uvek saznam. Nadje se neko da izogovara nekog ko me je ogovarao,a onda se taj neko pravi lud,tako da znam da postoje ljudi koji sve ogovaraju kod svih.

Na kraju se svi skupimo na nekom mestu i glumimo sreću,delimo komlimente  i zovemo jedni druge na kafu....

Ja nemam nameru da im stajem na put,ni da isterujem pravdu,oni bi to hteli,ti dušmani   1324_womens   ,ali ja neću iz inata. 

:351780:

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...
Zašto žene vole trač?

Pretpostavlja se da većina žena voli da tračari jer se osećaju nesiguro. Međutim, nekada je u pitanju samo ćaskanje i želja za obaveštenošću. Trivije mogu biti i interesantne i večiti izvor zabave.

Postoji toliko razloga zbog kojih žene tračare. Da li ste saglasni sa nekim od predloženih odgovora?

Analiziraju svoje iskustvo

Iz perspektive žene, moguće je da svoj razgovor sa prijateljicom neće okarakterisati kao tračarenje. Verovatno žele samo da razlože i razumeju situacije u kojima su se i same našle. Neophodan joj je neko sa kim će svoj problem pogledati iz druge perspektive.

Poistovećava se sa drugima

Verovatno žene vole trač da bi se poistovetile sa drugim ženama. Na nekoliko načina, to pokazuje da imate poverenje u ženu kojoj se poveravate, jer na neki način delite tajnu. Vezuje se za svoju sagovornicu, čak i kada iznosi tajne koje se tiči drugih.

Zavist

Iako je ovo tužan razlog, ali nije manje zastupljen u odnosu na prethodne. Međutim, ovo nije za osudu, jer svako od nas se bar jednom susreo sa takvim osećanjem. Neke žene to pravdaju urođenim nagonom. Kako god, zavist može biti i posledica nesigurnosti i manjka samopouzdanja.

Smanjuje stres

Verovali ili ne, trač može opuštajuće da deluje. Relaksacija nastupa kada čujemo da neko prolazi kroz loš period u životu. Mada, čak i kada niste preterano srećni jer je nekome loše krenulo i dalje može doći do umanjenja stresa. Naime, nije retko da sam osećaj da ne proživljavate iste što i drugi, proizvodi sreću. Na taj način razmišljaju i žene koje tračare.

Potvrđivanje

Nekada tračarenje može biti potvrda za osećanja. Naravno, na taj način žene ukazuju koliko su ispravnije postupile u odnosu na svoje prijateljice koje su se našle u sličnim situacijama.

Sklapanje prijateljstva

Scena iz mnogih serija, poput Očajnih domaćica, gde je trač ona spona koja gradi prijateljstva, može se preneti i u stvarni život.

Stečena osobina

Na kraju, trač može biti karakteristika koja se uči. Obično se radi o ženama koje su videle najpre svoje majke da tračare sa svojim prijateljicama, tako da vrlo često tinejdžerke primenjuju ovu praksu.

Iako je trač nepristojna pojava, može povrediti tuđa osećanja. Ipak, ponekad, mora se priznati, može biti korisno.

http://tracara.com/zasto-tracarimo/

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

• 3 months later...

Шта Свето Писмо говори о оговарању

Један од најстрашнијих, а тако уобичајених и неприметљивих грехова које чинимо свакодневно, јесте оговарање. Оно не само да наноси штету појединцу већ изазива немир и на друштвеном плану.

Хебрејска реч која се у Старом завету преводи као "оговарање" значи "онај који открива тајне, онај који шири гласине или продавац скандала". Оговарач је особа која има поверљиве информације о људима и дели их са онима који немају ништа с тим. Оговарање се од дељења информација разликује по намери. Оговарачима је циљ да уздигну себе тако што оцрњују друге, а себе представљају као некакву ризницу знања. 

ogovaranje.jpg

У Посланици Римљанима апостол Павле открива грешну природу и безакоње целог човечанства, и како је Бог излио свој гнев на оне који одбацују његове законе. Пошто су се окренули од Божијих заповести, он их је предао њиховој грешној природи. У списку грехова наводе се и оговарачи и клеветници (Римљанима 1:29-32). Из овог пасуса видимо колико је опасан грех оговарања и да се на оговараче излива Божији гнев. 

Једна група која је била позната по оговарању (а то је и данас) су удовице. Апостол Павле упозорава удовице да се не препуштају оговарању и доколици. Он их описује као “брбљиве и љубопитљиве, говорећи што не треба” (1. Тимотеју 5:12-13). Жене проводе много времена дружећи се приватно и на послу, па имају прилику да виде ситуације и чују ствари које, сталним препричавањем, добијају другачије значење. Апостол Павле каже да удовице имају навику да иду од куће до куће тражећи нешто што ће их заокупити у њиховој беспослености. Беспослене руке су ђавоља радионица и зато нас Бог упозорава да се клонимо доколице. “Ко открива тајну, поступа неверно; зато се не мешај с оним који разваљује уста” (Приче Соломонове 20:19). 

Жене сигурно нису једине које оговарају. Свако може да буде укључен у оговарање само ако понови нешто што је чуо у поверењу. У Причама Соломоновим има много стихова који говоре о опасности оговарања и његовим последицама. "Безумник се руга ближњему свом, а разуман човек ћути. Опадач тумарајући издаје тајну; а ко је верна срца, таји ствар“ (Приче 11:12-13). 

Библија говори да “опак човек замеће свађу, и опадач раставља главне пријатеље” (Приче 16.28). Многа пријатељства уништена су због неспоразума до којих је дошло услед оговарања. Они који се баве оговарањем изазивају невољу и распирују бес, огорченост и бол међу пријатељима. Нажалост, неки људи успевају у томе и стално кују планове како да униште друге. Када суочите таквог човека с оним што је учинио, он пориче и налази разна оправдања. Он неће признати грешку, али ће радо окривити неког другог или умањити озбиљност свог греха. "Безумнику су уста његова погибао, и усне његове ругло души његовој. Речи су опадачеве као избијених, али силазе унутра у трбух” (Приче 18:7-8).

Они који чувају свој језик склањају се од невоља (Приче 21:23). Зато треба да чувамо своја уста и не упуштамо се у оговарање. Ако своје природне жеље предамо Господу, он ће нам помоћи да останемо праведни. Нека нам Бог помогне да следимо библијско учење и не отварамо уста у приликама када то није примерено.

Извор: gotquestions.org

http://www.prijateljboziji.com/_Sta-Sveto-Pismo-govori-o-ogovaranju/29438.html

Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру!

Подели на овим сајтовима

• 3 months later...

Lako. Naći onoga ko je započeo sa širenjem te priče (najteži deo posla) i oplaveti ga od batina, brutalno i ponižavajuće, tako da kad ga vide otečenog, imaće o čemo da pričaju.

Види, тебра, свако може да испребија другог човека или да му нанесе физичку штету на неки други начин. Свако може да сруши туђи сајт или провали у туђи компјутер, ако је довољно упоран. Фаца си ако урадиш нешто креативно, а не деструктивно. Нико ти се овде неће дивити јер си силеџија.

Подели на овим сајтовима

• 5 months later...

fbcdnsphotosdaakamaihdnethphotosaksnc742

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Шта све докон и зао језик може да породи то је већини познато. И генерално ,,ако ћемо по плодовима познати и величину греха" оговарање уопште није наивна ствар, а већина га не доживљава баш као таквог. Ово треба санкционисати много ригорозније него што се санционише  у пракси. Можда не баш као што Мурамаса каже али не ни нешто пуно блаже од тога.

Подели на овим сајтовима

Трач је дијетална душевна храна. Зато нам душе и остају тако мршаве..

Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру!

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...