Jump to content

Православна порука, мисао дана....

Препоручена порука

"И да кажем, имам оптимизма и имам наде, јер је Бог присутан у овом народу, Бог је присутан у овом свету. Било шта да се дешава, у било каквој кризи или тешкоћи да је свет, Бог је присутан на овом свету, неизгонљив је, неудаљив је из овога света, јер је постао тело и крв у лицу Исуса Христа у овоме свету, у овој историји. И страдао је у време Понтија Пилата али и васкрсао. И остао је у Цркви својој која се бори као Тело распетога, рањенога, али и васкрслога Христа кроз историју. И последња победа биће Црква. Нас очекује апокалиптични, есхатолошки бој на Армагедону, сукоб Христа и антихриста. Та борба се од првих векова хришћанства већ одвија, можда ће бити појачана, можда ће бити ослабљена, али ми смо свесни да се води једна борба за Богочовека или ђавочовека, како је говорио Достојевски."

Епископ Атанасије Јевтић

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

• Одговори 2k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

" Kako ce te steci radost? Poslusanjem i zahvalnoscu, budite poslusni i zahvalni prvo rodieljima a onda i ostalima." o. Miroslav

" Imajte na umu, da ljudiodlaze od vas zato sto ih "unespokojavate," to je odraz radosti vase duse a ne njihove." o. Miroslav

Када се ствари ставе на папир, ми вредимо онолико колико наша дела говоре о нама а не наше речи.

Подели на овим сајтовима

91931600_2822455671157637_38588543926188

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

"Нека се деси и то чудо да сви пређу у табор Христових гонитеља, и да у свету остане само један Хришћанин, ипак ће он један однети победу над свима њима, јер је у њему Непобедиви Победник - Господ Христос. Пошаљи хиљаду смрти против Њега, и Он ће их све сатрти. Пошаљи легион ђавола, и он ће их све у прах развејати. Амин."

Свети Јустин Ћелијски

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Да бисмо волели ближње, морамо најпре да исцедимо гној самољубља, јер у њему нема ни богољубља ни човекољубља. Ако и љубимо другога - у њему волимо себе. Љубав подразумева немање себе. Тек када сопствени живот доведеш у ред, моћи ћеш и другима да пружиш љубав. Схиархимандрит Пајсије Хиландарац

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Истинска вера се увек састоји у узрастању у врлини једноставности - то је радосно, целовито и ослобађајуће. ''Проблеми'', ''потешкоће'', ''компликације'' су тривијални изговори човека који је усредсређен на самог себе и заљубљен у слику о самом себи као компликованом и намученом човеку! Протојереј Александар Шмеман

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Молитва и ћутање су врлине које зависе од нас, док пост и бдење делимично зависе од нас, а делимично од нашег телесног састава.

Преподобни Илија, презвитер

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Људи непрестано долазе и питају за савет… исповедам људе и причам, причам, причам; а нека ме слабост и лажни стид спречавају да им кажем: „Немам никакав савет за вас. Ја имам само слабу, климаву, али, за мене непрекидну радост. Желите ли то?“ Не, не желе!! Желе да причају о „проблемима“ и  да ћаскају о „решењима“. Не, нема веће победе ђавола у свету од ове „психологизоване“ религије. У психологији има свега и свачега. Једна ствар која је у њој незамислива и немогућа јесте радост.
Моћ греха није у томе што човека искушава очигледно зло, већ у томе што му срце заробљавају разне врсте ситних страсти и што не може нормално да дише и живи. У борби против овог затвора није довољно само заговарати побожност и молитву. Побожност може бити, а често и јесте, ситничава, а молитва може бити усмерена само на саму себе. Исто питање се поставља и у вези са благом нашег срца, у вези са радошћу. Без радости побожност и молитва су без благодати, јер је њихова моћ у радости. Религија је постала синоним за озбиљност која није усаглашена са радошћу. Зато је и слаба. Људи од религије желе ОДГОВОРЕ, МИР, ЗНАЧЕЊЕ, а значење је – РАДОСТ. То је одговор који у себи садржи све одговоре!
„Јер си Ти истинита жеља и неизрецива радост оних који љубе Тебе, Христе Боже наш, и Тебе пева сва твар вавек.“

Протојереј Александар Шмеман

Подели на овим сајтовима

МИТРОПОЛИТ СУРОШКИ АНТОНИЈЕ БЛУМ
Памтим када сам једном разговарао са владиком Василијем о ужасу који ми доживљавамо, када размишљамо, да Јуда не може бити спасен, а он ми је одговорио: ,,А ВИ НИКАДА НИСТЕ РАЗМИШЉАЛИ ДА СУ СЕ ХРИСТОС И ЈУДА СРЕЛИ КАДА ЈЕ ХРИСТОС СИШАО У АД?''

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

ОТАЦ УГРИН ПОПОВИЋ
... А пре тога је и Јуди опрао ноге, као и свима, иако је знао да ће га он издати... И за крај, питање од милион долара! Шта мислите са ким се срео у Аду? Да ли му је опростио?

Људи! Браћо!!!
Застанимо данас, у свој својој праведности и у свом својем знању. Застанимо и созерцавајмо данашњи дан!
Данас је Христос установио Евхаристију! Данас је опрао ученицима ноге!
Молим Вас запамтите: Он није рекао - "Ви који сте се удостојили постом и праведношћу, или чиме год, ломите тело Моје и пијте Крв моју!". Не, није тако рекао, зар не?
А пре тога је и Јуди опрао ноге, као и свима, иако је знао да ће га он издати. Ипак, даје нам јасну заповест - "чините и ви ово"! Да ли разумете да није мислио на прање ногу, када је то рекао? Да ли схватате?
И за крај, питање од милион долара! Шта мислите са ким се срео у Аду?
Да ли му је опростио?
МИСЛИТЕ О ТОМЕ!!!

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

ОТАЦ ИГУМАН СИЛУАН ТУМАНОВ
За неколико минута касније чућемо речи прекрасне молитве приношења Светих Дарова – АНАФОРЕ СВЕТОГ ВАСИЛИЈА ВЕЛИКОГ. Ова дуга молитва прекрасна је не само због своје поетске лепоте, већ и због лепоте односа Бога ка човеку. РЕЧИ ОВЕ МОЛИТВЕ ЈАРКИМ И ЖИВИМ СЛИКАМА ОПИСУЈУ БРИГУ БОГА ЗА СПАСЕЊЕ СВИХ ЉУДИ КОЈИ САДА ЖИВЕ И УПОКОЈЕНИХ ОД СТВАРАЊА СВЕТА. Описују искрену и некористољубиву љубав Саздатеља према нама, не гледајући на неблагодарност људи. Не гледајући на то, као што већ знамо, да је пре славног Васкресења Христовог Његов земаљски живот завршио неправедном осудом, мученичком и срамном смрћу и погребењем.
Игумен Силуан (Туманов)
личный блог
Проповедь в Великий Четверг

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

ОТАЦ ИГУМАН СИЛУАН ТУМАНОВ
Најсмешнија ствар у Светлој седмици је када један те исти баћушка (духовник, свештеник) почне надахнуто читати речи светог ЈОВАНА ЗЛАТОУСТОГ ДА ЈЕ ТРПЕЗА ЗА СВЕ – И ОНЕ КОЈИ СУ ПОСТИЛИ И ОНЕ КОЈИ НИСУ ПОСТИЛИ – УГОТОВЉЕНА, ДА ПРИЂУ СВИ и насите се, А ПОТОМ ИСТО ТАКО ЗДУШНО ЗАБРАЊУЈЕ ПРИЧЕШЋЕ ОНИМА КОЈИ СЕ НИСУ ПРИПРЕМИЛИ И ОНИМА КОЈИ НИСУ ПОСТИЛИ.
Я недостоин причащаться!
Автор статьи: Игумен Силуан (Туманов)
Председатель издательского совета Санкт-Петербургской митрополии.

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

МИТРОПОЛИТ СУРОШКИ АНТОНИЈЕ БЛУМ - ... ЦАРСТВО БОЖИЈЕ: СПАСЕЊЕ СВИХ.
Потом ми молимо за то да се воља Божија испуни: ДА БУДЕ ВОЉА ТВОЈА. ВОЉА БОЖИЈА ЈЕСТЕ СПАСЕЊЕ СВИХ, и у том смислу ми смо послани ка свима. Воља Божија је такође и наше спасење. И када људи говоре са лажним или неразумним смирењем: «Ја за себе не могу да се молим; шта ја собом представљам пред Богом да би Он мене спасао? Али, наравно, ја се за друге молим», - ово је врло жалосна грешка. ЗАТО ШТО ЦАРСТВО БОЖИЈЕ НЕЋЕ БИТИ НИКАДА ПОТПУНО АКО И ЈЕДНО ОД НАС БУДЕ ИЗВАН ЊЕГА. Мозаик се састоји од мноштва ситних каменчића , неки од њих не представљају ништа, нису ни злато, ни боја. А извадите ли и један од ових каменчића – и постепено, мозаик ће се почети урушавати и све ће се распасти.ТАКО ЈЕ ЦАРСТВО БОЖИЈЕ: СПАСЕЊЕ СВИХ.
Антоний, митрополит Су́рожский
Слово Божие
Первые прошения Молитвы Господней25

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...