Jump to content

Православна порука, мисао дана....

Препоручена порука

Људска душа је по природи хришћанка, она жуди за духовном храном, чистотом, светошћу, за Христом. Ако се не буде хранила духовном храном, наступиће тешко хронично гладовање несрећне душе. И као што човек који гладује и нема храну постаје раздражљив, тако се и ови људи који духовно гладују, раздражују: сузе им лако навиру на очи. Они немају мира, не могу да се забораве ни у каквим забавама, јер им душа жели духовне хране, а они јој не дају…“

Свети Лука Војно-Јасенецки

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

• Одговори 2k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Simeon.jpg

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

"Moja je vera, koja me spasava od ateizma, sledeća: Bog otkriva samoga sebe svetu. On otkriva sebe u prorocima, u Sinu, u Duhu, u duhovnoj visini čovekovoj. Ali Bog ne upravlja, ne rukovodi ovim svetom koji predstavlja otpadništvo u spoljnu tminu. Otkrovenje Boga svetu u čoveku predstavlja otkrovenje eshatološko, otkrovenje Carstva Božjeg, a ne carstva sveta ovoga. Bog je istina, a svet nije istina. Nepravda, nepravičnost sveta, ne predstavljaju, međutim, negiranje Boga, jer se na Boga ne mogu primeniti naše kategorije sile, vlasti, pa čak ni pravičnosti.

Nikolaj Berđajev

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

„ Мало скромности и сагледавања сопствених немоћи може нам помоћи да будемо великодушнији и спремнији да праштамо грешке других. Снажни ће бити они којима је православно образовање дало осећај шта је истина, којима је православље у срцу и у стању је да дотакне друга срца.“

Свети Серафим Роуз

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

"Где је Христос, тамо је Небо. Црква није ништа друго него Небо."св. Јован Златоуст

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

"Ја сам убеђен да истински препород Цркве почиње са евхаристијским препородом у пуном смислу речу."о. Александар Шмеман

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

"Циљ је да : причешћујући се Даровима, већ се причешћујемо Царством Небеским." + Атанасије Јевтић

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Много је народа изашло на дочек Господу који је свечано, као цар, улазио у Јерусалим. Ко тада није клицао: Осана Сину Давидовом! Но, прошло је само четири дана и тај исти народ је тим истим језицима викао: "Распни га, распни!" Какав чудан обрт! Но, зашто се чудити? Зар не чинимо и ми исто када, по примању светих Тајни Тела и Крви Господње, одмах по изласку из цркве све заборављамо – и своју побожност и Божију милост према нама, предајући се, као и раније, делима самоугађања, најпре малим па затим и великим. Може бити да још не прође ни четири дана, а ми сами у себи распињемо Господа, премда и не вичемо другима: "Распни га!" И све то Господ види и трпи! Слава дуготрпељивости Твојој, Господе!

Свети Теофан Затворник

Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру!

Подели на овим сајтовима

Велика је корист за свакога човека ако Христос за њега постане и његово срце и његов живот. И не само да је то добро за тога човека, него је то добро и за све оне који су у његовој близини, јер, свака се сила свагда налази у средишту и одатле она се шири, попут таласа, свуда и делује на све оно на шта на том путу наиђе. И онај који је, највероватније због лењости своје, лишио себе овако великог дара Божијег, тај много тога ускраћује и себи и другима због тога што Христос није у њему, у његовом животу и у његовом срцу. Помолимо се Господу да Он постане срце за свакога човека и да Он буде Живот онима који су умрли за жеље овога света, а да буде смрт за оне у којима још увек живи стари, греху окренут човек. Помолимо се да ти, грехом опхрвани људи, не шире око себе лажни живот ако већ не желе да живе у истини.

Свети Филарет Московски

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Три ствари у животу, које једном када оду, никад се не враћају

Време, речи, прилика.

Три ствари у животу, које могу уништити особу

Љутња, понос, изостанак опраштања.

Три ствари у животу, које не би смео изгубити

Наду, мир, поштење.

Три ствари у животу, које су највредније

Љубав, породица и пријатељи, љубазност.

Три ствари у животу, које никада нису извесне

Срећа, успех, снови.

Три ствари у животу, које чине особу:

Oданост, искреност, истрајан рад.

Три ствари у животу, које су уистину сталне

Отац – Син – Дух Свети.

Св.Владика Николај Велимировић

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Никада те, о грешниче, скупље сузе неће оплакати, ни жива ни мртва. Никада те ни мајка, ни жена, ни деца, ни отаџбина неће скупље платити него што те је Христос Спаситељ платио.

-Свешт.муч.Антима Пергамски

11096643_655949381217201_299503021602837

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

Шта је за човека најужасније од свега? Смрт? Да, смрт. Нико од нас не може без ужасавања да замисли како ће једном испустити последњи дах и умрети. Али не плашите се браћо и не тугујте преко мере. Исус Христос, наш Спаситељ, Својом смрћу победио је нашу смрт и Својим Васкрсењем положио је темељ нашем Васкрсењу. Смрт истинског Хришћанина није ништа друго до сан, који ће потрајати до дана Васкрсења, или рођење за нови живот. Дакле, учите се да непрестано умирете у греху и да душама васкрсавате од мртвих дела, да се богатите врлином и да не тугујете неутешно за умрлима; научите се да смрт дочекујете без ужасавања, као пресуду Оца Небеског која после Васкрсења Христовог из мртвих није више тако страшна.

Свети Јован Кронштатски

Подели на овим сајтовима

"Иза спољашње црквености,иза црквене терминологије: „опростите“, „благословите“,„искушење“, итд.; иза црквене проблематике (борба са екуменизмом, масонством,сектанством) људи понекаджеле да се сакрију од покрета у дубину, од сусрета са истинским самим собом." 

Александар Шмеман

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

Пословица каже да је плата за ћутање осигурана. Који чува своја уста он не пушта жалости у душу своју. Благо се излива када су  уста затворена.Ћутљив и разуман удостојиће се части. Може ко да говори, а да не буде красан и може ко  да ћути, а да се нађе мудар (Сирах). Збори ако имаш шта боље од ћутања, а тиховање љуби, гдје је ћутање боље од говора (Григорије Богослов). У ћутању нема ни жалости ни муке. Ко је оћутао није се покајао, а многи који су говорили јесу. Држање језика и старцу и младићу част доноси. Речима својим постави јарам и ограду и устима својим дугу преворницу. Ако ти је беседа разумна одговори ближњем, ако није нека ти се рука нађе на устима. Соломон се мoљаше Богу да постави стражу крај уста његових и печет на усне његове .
И Давид тражаше стражу у устима својим и да му се ограде двери усана његових.

Ћутање језика је дрво живота, а ко га сaчува испуниће се духом.

Смрт и живот налазе се у руци језика, а који језик држи, јешће од плодова његових.

Добро је ћутање у право време, јер оно ништа друго није до мати премудрих мисли. Добар дух бјежи од многословља.

"Ја сам спреман - нашао сам шлем."

Подели на овим сајтовима

"Svaka ostrina ce otupeti da se ti ne pozledis." Slava Bogu.

GOSPOD GOVORI COVEKU, 2.

Да ли си кадгод размишљао, сине, да све што се дотиче тебе, дотиче се једновремено и Мене, јер све што се тебе дотиче, дотиче се зенице ока Мога.
Ти си драг у очима Мојим, бесцен, и ја сам те заволео, па је зато за Мене нарочито задовољство да те васпитавам.

Кад те искушења сколе и непријатељ навали као река, знај да то од Мене долази, да твоја немоћ осећа потребу за Мојом силом, и да спојмиш да си сигуран само кад се Ја борим за тебе.

Ако се налазиш у тешким приликама, међу људима који те не разумеју, који не воде рачуна о томе шта ти је пријатно, који те одбацују – то од Мене долази.

Ја сам – Бог, Који управља приликама. Ти се ниси случајно нашао на своме месту; то је баш оно место које сам ти Ја одредио !

Молио си Ме да те научим смирености, па, ево, види: ставио сам те у ону средину, у ону школу, где се та лекција учи.

Ако се налазиш у новчаној оскудици, тешко везујеш крај са крајем – то од Мене долази, јер Ја располажем материјалним средствима. Ја хоћу да ми се ти обраћаш и да зависиш од Мене. Моје резерве су неисцрпне. Ја хоћу да се увериш у ревност Моју и истинитост Мојих обећања. Да се не догоди да ти могу рећи у твојој невољи: «Ви нисте вјеровали Господу Богу вашем» (5.Мојс 8, 12-13.)

Ако преживљаваш ноћ бола, ако си одвојен од својих блиских – то од Мене долази. Ја сам Утешитељ и Исцелитељ болести, Ја сам то допустио, да би Ми се ти обратио и да би у Мени нашао вечну утеху.

Ако си се разочарао у своме пријатељу, у некоме коме си открио своје срце, - то од мене долази . Ја сам допустио да се разочараш, да бих показао да је Господ твој најбољи пријатељ.

Ја хоћу да Ми ти све приносиш и да Ми се повераваш.

Неко те је оклеветао. Препусти ту ствар Мени и приклони се Мени, прибежишту Своме, да би се избавио од злога језика. Ја ћу изнети твоју истину на светлост дана и доказаћу твоју невиност.

Ако су се твоји планови срушили, ако си клонуо душом и телом – то од Мене долази . Ти си правио планове и износио си их Мени, да их Ја благословим. Али Ја хоћу да Ми ти препустиш да располажем приликама твог живота. Тада ће одговорност за све пасти на Мене, јер је она за тебе сувише тешка и ти сам не можеш изићи на крај са њом.
Ако су те неочекивано снашле животне невоље и ако ти је туга испунила срце, знај – то од Мене долази. Ја хоћу да твоје срце и твоја душа бугу увек ватрени пред очима Мојим и да именом Мојим побеђујеш сваку малодушност.

Ако већ дуго не добијаш вести од оних које волиш, па по својој малодушности падаш у очајање и ропћеш, - то од Мене долази. Кроз патњу твоје душе Ја испитујем јачину твоје вере у Моја обећања и силу и снагу твоје молитве за ближње. Јер, ти њих ниси препоручио Покрову Моје Пречисте Мајке, нити си препустио бригу о њима Мојој Очинској љубави.

Ако те је снашла тешка болест – пролазна, или неизлечива, па си прикован за постељу, знај да то од Мене долази. Ја хоћу да Ме ти у својој телесној немоћи још дубље упознаш. Хоћу да не ропћеш што ти је послато искушење и да не испитујеш Моје непроницљиве планове за спасење људских душа, него да се са поверењем препустиш Мени и да дођеш под Моје окриље.

Ако си маштао да учиниш неко нарочито дело ради Мене, а уместо тога пао си у болесничку постељу и онемоћао, знај – то од Мене долази. Кад си био здрав, био си презаузет својим пословима и твоје мисли су биле далеко од Мене. Сети се да су неки од Мојих најбољих сарадника удаљени од светских послова, да би у миру научили да се непрестано моле.

Ако си неочекивано позван да заузмеш неки тежак и одговоран положај, иди, прихвати се и ослони се на Мене. Ја ти поверавам тај задатак, јер те је зато благословио Господ Бог у свим делима твојим, у свему што будеш радио својим рукама.
Данас ти дајем овај сасуд светог јелеја (уља). Користи се њиме слободно, дете Моје. Сваку тешкоћу која искрсне, сваку увредљиву реч коју примиш, сваку сметњу у твом раду која би могла да те ожалости и обесхрабри, сваку своју немоћ и неспособност – помажи овим јелејем. Сећај се да је свака невоља – Божја порука, прилика да се нечему научиш. Свака оштрина ће отупети да се ти не позледиш. Стога усади у срце своје речи које сам ти данас објавио: то од Мене долази. Јер, ово за тебе није само реч, но је то – живот твој».

"Ја сам спреман - нашао сам шлем."

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...