Jump to content

Православна порука, мисао дана....

Препоручена порука

Због свакодневних и свакочасовних падова не треба претерано да се жалостимо, јер је то лукавство непријатеља који неизмерном тугом жели да парализује душу. О таквим гресима Св. Серафим Саровски говори да не треба себе да осуђујемо кад нам се деси да се спотакнемо, него да сматрамо да смо способни на све грехе, да наше спотицање није новост и нешто необично, да идемо пред Богом у скрушености духа, пуној покајничких мисли.
Управо ово Бог неће презрети, то јест, Он ће срце скрушено и смирено ставити изнад падова. Ово се не односи само на тело већ и на душу: да не буде све онако како желимо већ да већина ствари зависи од околности. Због тога, по могућству отклањајући разлоге раслабљености, који зависе непосредно од нас, треба да будемо мирни, препуштајући себе са својим немоћима пучини милосрђа Божијег.
Наша добра дела несумњиво имају примесу нечистоте која потиче од наших немоћи. Не смемо да захтевамо од своје душе и од свога срца више него што они могу да дају.
Будите снисходљиви према својој души и њеним немоћима, сувишна строгост одвлачи од покајања, води у чамотињу и очајање.
Док смо на путу, све док нисмо стигли у пристаниште вечности Божије морамо да очекујемо у себи и у своме животу и успоне и падове, и преокрете, и туге уобичајене и туге неочекиване. И нека са нама буде како је један преподобни Отац рекао:
"Хвала Богу за све, и за саме немоћи наше, јер је боље да будемо грешни и да сматрамо себе грешнима, него да имамо спољашњи изглед праведника и да себе сматрамо праведнима"

Св. Игњатије Брјанчанинов

I lupi mi šamar onaj najjači, kad počnem da kukam nad životom i kad počnem da žalim sebe. Pokaži mi ono što imam,pokaži mi one koji to nemaju.Ne tražim ništa ,samo me podsjeti da dišem, i podsjeti me da ima i onih, ,koji ne dišu više..

Подели на овим сајтовима

• Одговори 2k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Живот је сен и сан... Чујете ли чиме нас упоређује Дух Свети? "Човек је као трава, његови дани су као цвет пољски; тако ће цветати." И поново: "Његови дани као сен пролазе." И поново: "Дани моји као сен прођоше а ја сам као трава увенуо." И поново каже: "Угасили се као дим дани моји, и кости моје осушише се". И опет: "Дани наших година су као мрежа паукова". Са мрежом пауковом пореде се наши дани. Тојест, као што је ништавна мрежа паукова, тако је ништаван и живот наш на земљи: ми смо само сен, сан и крхки цветак на земљи!  

Старац Клеопа

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

У деветом члану Символа Вере исповеда сваки Православни хришћанин своју веру у велику истину Цркве.Управо овде, у деветом члану Символа вере човек исповеда своју везу са видљивом заједницом Христових следбеника, и самим тим, већ у тим кратким речима исповедања, он даје обећање да ће се сагласити са свим истинама, којима учи Црква, која је Чуварка Христовог учења, и да ће се у свом животу потчињавати свим оним законима, којима Црква достиже циљ свога постојања и по којима се она, као друштво, које живи на земљи, управља.

svestenomucenik-ilarion-trojicki

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Светом влада само Промисао Господња и у томе је спасење верујућег човека и у томе је снага која омогућава да се поднесу земаљске тегобе. 

-Архимандрит Јован Крестјанкин

Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру!

Подели на овим сајтовима

Не гледа Бог шта је ко овде на земљи, него гледа какво је чије срце. У Његово царство ући ће оно који су имали не царску круну, него царску душу; и ући ће богати милосрђем и вером, не новцем и земљом; и ући ће научени, но не наућени земљом и телом, него мудрошћу Божјом; и ући ће радосни и весели срцем, но не они чије су срце веселили само свирачи и играчи, него којима је срце било испуњено радошћу и весељем од Бога, као што вели Псалмист:
срце моје и тело моје радује се Богу живоме (Пс.84,2)!

Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру!

Подели на овим сајтовима

Данас је било мнооого љубави у нашој цркви након Литургије. Људи су прилазили иконама и крсту, као најмилијима...

:slavaaa:

Много је учињено у задње две године, у смислу Бдења пред празнике, доласка Моштију Светих, Јелеосвећења, Акатиста који се стално читају,  акатист светом Нектарију у цркви надомак града...

Е сад, јесте да имамо Милоја и Артемијевце, али почели су људи да се чешће причешћују и недељом у цркви, још су ту неодлучни, али полако,  долази и Путир на ред...

Свештеник који је беседио данас је рекао да многи са његове парохије кажу да им се не долази у цркву када виде који све грешници долазе у цркву. 

А он им каже да је грешницима и место у цркви на Литургији и исповеди, јер се кају, и да их пригрлимо ако смо хришћани а не да се саблажњавамо.

И такооо... :aplauz:

Подели на овим сајтовима

Ја желим пријатеља не зато да он ласка мојим слабостима и да затрпава , оправдава моје грешке ,но зато да ме он поправља у злу и подржава у добру . Такво је пријатељство чистилиште , у коме се човек чисти од  грубих и ниских навика и склоности .

Владика Николај Белимировић

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

Причамо, причамо и само причамо… И само да бисмо причали а и не слутимо да: “За сваку празну ријеч коју рекну људи даће одговор у дан Суда” (Мт. 12, 36)

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Треба најпре себе очистити, па онда друге учити чистоти,
треба најпре себе учинити мудрим, па онда друге учити мудрости,
треба најпре сам постати светлост, па онда друге просвећивати,
треба се најпре сам приближити Богу,
па онда друге приводити њему;
треба најпре сам постати светим, па онда друге освећивати.

Св. Григорије Богослов

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Осети да си погрешио и искупићеш грехе своје.

(Св. Нил Синајски)

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Бог ће, кад дође време, све да уреди; најбоље је – предавати се Његовој светој вољи и не размишљати о сутрашњем дану када нема неког посебног разлога да се о њему размишља. Многи међутим својом маштом и бригама живе у будућности, испуштајући садашњост из руку.

Свети Игњатије Брјанчанинов

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Ја знам твоје невоље, твоје патње, твоје борбе и слабости твог живота. Ја знам твој кукавичлук, твоје грехе и упркос њему кажем ти: "Дај ми срце твоје, љуби ме какав јеси!" Ако чекаш да постанеш анђео да би се предао љубави, онда ме никад нећеш љубити. Ако си слаб у испуњавању својих дужности и у вежбању својих врлина, а ако често падаш у оне грехе које не желиш више да чиниш, Ја ти допуштам да ме волиш. Љуби ме такав какав јеси!

-Св. Серафим Саровски

10926231_908984905788168_460192873092292

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

У часу очајања знајте да не оставља вас Господ, него да ви остављате Господа.
Ево, како вам, у Име Бога, налажем да живите када сте сами:
макар вам то било и мучно, ма за то и не били вољни,
свагда у мислима срцем призивајте Господа Исуса,
Који живи у вашој души.

Поуке Оптинских Стараца

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Молим вас, пријатељи моји, не занемарујте ниједно средство којим је могуће угодити Богу, а таквих је средстава много: умиљато опхођење са људима, тешење ожалошћених, заузимање за увређене, давање сиромашнима, одвраћање очију од ружних садржаја и поступака, супротстављање рђавим мислима, принуђивање себе на молитву, трпљење, милосрђе, праведност, и др. Испуњавање свих тих свештених добродетељи привлачи к вама свемоћну помоћ Божију, а са њом ћете пребордити све тешкоће, које су пре тога изгледале несавладиве нашим снагама.

Поуке Оптински Стараца

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...