Jump to content

Spavanje, ritam i poremecaji

Препоручена порука

vidiš šta radi visoka moždana aktivnost

Pa jeste,kad se trci na sve strane.

Al opet,nocni san je ipak nocni san.Kad bi mogli svi da spavamo od 22-06 kako bi trebalo,koliko bi zdraviji bili.

A nama mladima u to vreme ko podne :)

Подели на овим сајтовима

Prvo da kažem, jeste me sramota, ali ajde da krenemo iskreno, morao sam na google translate "sleep shedule" da prevodim na skrpski jer nisam moao da "nađem" odgovarajući izraz za to, tužno zar ne...

A sad zbog čega sam otvorio temu. Ovako pre par meseci, ne znam ni ja tačno koliko je prošlo otvorio sam jednu temu sa pitanjem ko koliko spava. Ono što me navelo je to što mi se činilo da spavam daleko manje od ostalih. Ispalo je da je to donekle i istina, ne znam koliko je tada bilo između 4-6 sati verovatno. Međutim data se znalo kada ustajem kada ležem. Ustvari spavao sam i manje kada sam eksperimentisao sa nekakvim tehnikama spavanja (i to donekle uspešno) spavao sam svega po 2 sata dnevno. 

Ono što me da kažem zabrinjava je to što su sam počeo da ležem i ustajem u totalno random vreme, doduše retko kada ležem pre 1, retko kada spavam više od 5 sati, uglavnom zato što ležem oko 4-5 i to i tada mi se nešto preterano ne spava, više legnem na silu.

Ali ono danas što mi se desilo je pa nekako čudno u najmanju ruku, trebalo je justros da ustanem oko 5-5:30, naravno ostao sam za računarom do kasno kada sam pogledao na sat zaključio sam da se ne isplati spavati sat ipo vremena, te sam odlučio da ni nespavam uopšte. I to mi nije teško palo, moram da napomenem i da bilo bez ikakvih energetskih pića (koja pijem skoro na redovnoj bazi, par puta nedeljno 3-5).

Planirao sam da kada se vratim oko 9:30 legnem i da se naspavam međutim evo dođoh kući ne spava mi se uopšte imam utisak kao da sam prošlu noć spavao 12 sati. I onda sam razmislio, koliko god spavao noću nikada nisam umoran preko dana, ne sećam se kada sam nakon ustajanja iz kreveta legao da odmorim i da odspavam preko dana (sem kod gore pomenutih eksperimenata, jer je tada moralo), spavao 12 sati 6 sati, 3 sata ili uopšte ne spavao osećam se isto, verovatno ću i noćas ostati do 2-3 budan, jednostavno ne spava mi se.

E sad sledi moje pitanje treba li da se zabrinem? Mislim iskreno ja nemam ništa protiv ovoga što manje spavam, a odmoran sam meni bolje, kada bih mogao na ovoj nuli da ostanem ceo život to bi bilo najbolje, ali mi nešto govori da to baš i nije zdravo. Pa treba li da se zabrinem ili nešto da uradim da menjam ovo sad?

Da, treba da se zabrines i promenis "podpuno" u "potpuno" :D

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Код мене је спавање потпуно поремећено. Ако гледам у ТВ заспим за пет минута, ако гледам у монитор немам појма кад ми се спава. Вероватно због што је монитор мањи. :)))  Дал да купим мањи телевизор ил већи монитор? :.mislise.

Подели на овим сајтовима

Код мене је спавање потпуно поремећено. Ако гледам у ТВ заспим за пет минута, ако гледам у монитор немам појма кад ми се спава. Вероватно због што је монитор мањи. :)))  Дал да купим мањи телевизор ил већи монитор? :.mislise.

:.mislise.  ДА, када седнем за комп не само да изгубим појам о времену већ и осећај за основне животне потребе. Треба смањити употреб рачунара на најмању могућу меру.

Подели на овим сајтовима

Некада се сматрало да човек треба да спава осам сати дневно . Сада кажу да човек треба да спава онолико колико му је довољно . Недавно је одкривено да човек може да нормално да живи и ако спава 4 сата и мање од тога . Сваки човек има свој биоритам.

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

fizicka aktivnost da vidis kako ces da spavas.... sat vremena treninga svaki dan...

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Набави мачку. Кад ти се попне на главу, значи да је време за спавање. Кад ти смести тур на фацу значи да је време за устајање. Савршен слипшедулер

Подели на овим сајтовима

nedavno sam procitala da je najbolja varijanta spavanja izmedju 6 i 9 sati....spavanje je vazno za normalno fuinkcionisanje mozga...san omogucava mozgu da radi...neki delovi mozga su aktivniji nocu...oni evidentiraju i skladiste dnevne dogadjaje....nedostatak sna uzrokuje i nedovoljnu energiju za obavljanje svakodnevnih poslova...duze spavanje tokom vikenda to ne moze da nadoknadi...

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Иначе, срце се одмара само између 23 - 24 сата. Зато би требали да легнемо до тог времена.

Подели на овим сајтовима

Још си млад, последице стижу касније. Када уведеш једном ред, организам ради сам остатак по аутоматизму.

Прошле године сам живела дисциплиновано по свим принципима хронобиологије.  Све је ишло лако и како треба, у 23 легнем у кревет и одмах сам заспала, устала ујутру без проблема.

Сад се опет багујем за компом до пола ноћи, једе ми се у невреме, спава ми се у невреме, све безвезе.

Подели на овим сајтовима

fizicka aktivnost da vidis kako ces da spavas.... sat vremena treninga svaki dan...

Što kaže čovek - fizička aktivnost... Ja ionako zbog one moje fizičke neaktivnosti o kojoj sam pisao na temi "Odlazak kod psihologa" i tvoje "apsolutne nule" završio na ovoj temi :D

A znam da pomaže, samo i ja se ulenjio, pre sam voleo da trčim, a ko će sad po ovoj zimoći, ostaje mi šetnja do faksa i nazad kao utešna nagrada.

Ne znam šta da ti preporučim, nisam medicinski stručan da dam savet u tom polju, ali mogu da ti kažem da ne brineš oko GoogleTranslate-a, nisi jedini :D

"Gledajući ljude sažali mu se, jer bejahu smeteni i rasejani kao ovce bez pastira."
(Mat. 9, 36)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...