Jump to content

Spavanje, ritam i poremecaji

Препоручена порука

• 3 weeks later...
  • 1 month later...

Prvo da kažem, jeste me sramota, ali ajde da krenemo iskreno, morao sam na google translate "sleep shedule" da prevodim na skrpski jer nisam moao da "nađem" odgovarajući izraz za to, tužno zar ne...

A sad zbog čega sam otvorio temu. Ovako pre par meseci, ne znam ni ja tačno koliko je prošlo otvorio sam jednu temu sa pitanjem ko koliko spava. Ono što me navelo je to što mi se činilo da spavam daleko manje od ostalih. Ispalo je da je to donekle i istina, ne znam koliko je tada bilo između 4-6 sati verovatno. Međutim data se znalo kada ustajem kada ležem. Ustvari spavao sam i manje kada sam eksperimentisao sa nekakvim tehnikama spavanja (i to donekle uspešno) spavao sam svega po 2 sata dnevno. 

Ono što me da kažem zabrinjava je to što su sam počeo da ležem i ustajem u totalno random vreme, doduše retko kada ležem pre 1, retko kada spavam više od 5 sati, uglavnom zato što ležem oko 4-5 i to i tada mi se nešto preterano ne spava, više legnem na silu.

Ali ono danas što mi se desilo je pa nekako čudno u najmanju ruku, trebalo je justros da ustanem oko 5-5:30, naravno ostao sam za računarom do kasno kada sam pogledao na sat zaključio sam da se ne isplati spavati sat ipo vremena, te sam odlučio da ni nespavam uopšte. I to mi nije teško palo, moram da napomenem i da bilo bez ikakvih energetskih pića (koja pijem skoro na redovnoj bazi, par puta nedeljno 3-5).

Planirao sam da kada se vratim oko 9:30 legnem i da se naspavam međutim evo dođoh kući ne spava mi se uopšte imam utisak kao da sam prošlu noć spavao 12 sati. I onda sam razmislio, koliko god spavao noću nikada nisam umoran preko dana, ne sećam se kada sam nakon ustajanja iz kreveta legao da odmorim i da odspavam preko dana (sem kod gore pomenutih eksperimenata, jer je tada moralo), spavao 12 sati 6 sati, 3 sata ili uopšte ne spavao osećam se isto, verovatno ću i noćas ostati do 2-3 budan, jednostavno ne spava mi se.

E sad sledi moje pitanje treba li da se zabrinem? Mislim iskreno ja nemam ništa protiv ovoga što manje spavam, a odmoran sam meni bolje, kada bih mogao na ovoj nuli da ostanem ceo život to bi bilo najbolje, ali mi nešto govori da to baš i nije zdravo. Pa treba li da se zabrinem ili nešto da uradim da menjam ovo sad?

Подели на овим сајтовима

Неки то могу неки не. Ретки су који могу.

И није здраво ако ти то није природа и ако си се вештачки довео у то стање.

Ја спавам у две туре. Дању сат. Ноћом, 4-5 сати и то ми је доста. Али ми је јако битан онај сат преко дана.

Таква ми природа.

Подели на овим сајтовима

Nismo mi ovde medinisku stručnjaci pa da ocenjujemo kako nespavanje utiče na tebe.

Prvo mi je palo na pamet da si anksiozno-depresivan (jer tada se ili ne može spavati, ili se preterano spava). Posle čitam, kažeš da se dobro osećaš.

Svaki organizam ima svoje optimume za zadovoljenje potreba. Liči mi na to da imaš poremećaj spavanja. To,ipak, mislim da nije zdravo. E,sad,bitno je i kako ti funkcionišeš sa tim /uprkos tome. 

Mislim da to treba svakako proveriti.

Подели на овим сајтовима

Све је ствар вежбе...ако си превише за рачунаром, а претпостављам да је то случај, онда мора доћи до таквог поремећаја. Сигурно да није здраво да спаваш рендом распоредом...

Ја би тебе у војску па да видиш каква машина је људски организам... :dedica: ...буквално можеш сат да подесиш према физиолошким потребама...  :0102_laugh:

Ја сам најсрећнији а и тело је најзахвалније када све функционише у ритму...нормално, дешавају се неке ствари због којих одступиш од распореда..али се треба држати ритма...

Можда ти боље звучи осцилација, фреквенција...

Моје спавање је од 23.00 до 6.00...ретко када заглавим иза 00.00...мада, док сам студирао, нисам спавао дуже од 2-3 сата по ноћи...често је било и ноћи без сна..

Могу само да констатујем да сам много срећнији од када имам утврђен распоред...

Узми годишњи...искулирај мало са тим стварима којима се бавиш и направи један недељни тест....устајање у 5.30 легање у 22.00, између редовни оброци и физичка активност...само да видиш јел ти прија...

Подели на овим сајтовима

.мада, док сам студирао, нисам спавао дуже од 2-3 сата по ноћи...често је било и ноћи без сна..

Узми годишњи...искулирај мало са тим стварима којима се бавиш и направи један недељни тест.

Ah znači nema meni pomoći, studiram :D

Подели на овим сајтовима

važno je imati ustaljen bioritam,zbog hormona,metabolizma i ostalo,ovi poremećaji bioritma su posljedica današnjeg načina  života i psihičkih aktivnosti,ja isto nekad imam problema,samo ne kao ti,ja spavam minimum 8-9 sati u komadu,po danu  nikada ne spavam ni sekundu,ali sa druge strane mogu biti i 72 sata bez sna čak pod teškim fizičkim naporima,to sam iskusio u inostranstvu.primjetio sam da meni problem pravi pojačana psihička aktivnost,mozak se zalaufa i njemu je fino, neće gad da spava,njemu bi odgovaralo da dan traje 30 sati,a ne 24,tako je to kad drndaš na kompjuteru i kad raspolažeš sa brdo informacija,još ako ti je to posao,kada radiš neki fizički posao stvari se savršeno postave na svoje mjesto, što Đuro kaže u vojsku,pa ćeš se dovesti u red... Probaj malo sportom da se baviš ,idi treniraj bilijar :))) ,kad stekneš kondukciju idi u teretanu malo,to je super stvar..

Подели на овим сајтовима

Pa to je sve individualno.Ako se ti dobro osecas,trebalo bi da bude okej.

Ja cesto radim nocne smene pa pravo ujutru na predavanja.I drzim se negde do 11,12,posle hocu se onesvestim. :)

Skoro mi se desilo da sam iz nocne ceo dan zavrsavao neku papirologiju i oko 17,18 h mi se vise nije ni spavalo ali sam poceo da petljam jezikom,kao pijan. :)

A inace,cas spavam danju,cas nocu..retko kad spojim onih 8 sati...

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Не знам, можда је и све у реду, али би било добро да одеш до лекара ако се то настави. Можда је неки поремећај лучења хормона.

Подели на овим сајтовима

Потражи мало по нету информације везане за хронобиологију

Cena nespavanja

Briše vam se pamćenje - preciznost ljudskog pamćenja opada za oko 15 odsto ako se radi celu noć. Spavanje pomaže mozgu da konsoliduje informacije, što znači da bez vremena za oporavak nećete biti u stanju da trajno pohranite važne podatke.
  Širi vam se struk - neka istraživanja ukazuju da dugogodišnja neispavanost može da utiče na metabolizam, poveća rizik od gojaznosti i dijabetesa. Naime, kod ljudi koji spavaju samo pet ili šest sati dnevno rizik od gojenja povećava se za 69 odsto, u poređenju s onima koji redovno spavaju sedam ili osam sati.
  Raste rizik od raka - tokom spavanja telo proizvodi melatonin, hormon koji pomaže u regulaciji ciklusa sna. Ako prekinete san, prekinućete i sintezu melatonina, što vam može naškoditi. Melatonin ne samo što uništava štetne, kancerogene, slobodne radikale već i samom tom reakcijom stvara nove antioksidante. Melatonin takođe može pospešiti dejstvo vitamina C, još jednog antioksidanta.
  Češće obolevate - antitela kod vakcinisanih neispavanih ljudi su oko 50 odsto slabija od antitela odmornih ljudi. Ako ujutro poranite da primite vakcinu protiv gripa, dejstvo možda neće biti najbolje. Čak i krvni nivo C-reaktivnog proteina, markera za rizik od srčanih oboljenja, može naglo da skoči ako se odreknete makar i nekoliko sati sna.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...