Sasa Kolbas Написано Фебруар 5, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2012 On 5. 2. 2012. at 17:09, Јустинијан рече Али Јапанци нису ништа више среброљубиви од Срба или Украјница, па опет Јапанци су изложени 100 пута већој могућност да их погоди земљотрес. Значи Украјинци би могли да се убију од среброљубља и да их опет не стигне ни 5% земљотреса који доживљавају Јапанци. Твоје објашњење је врло слабо јер осим тога, подозрева да је Бог преодредио неке народе да упадну у среброљубље па да их може казнити. Sad, ko je kakav i cemu je ko skloniji to mi ne znamo zar ne? Kazem da svaki covek ,drzava ,narod prozivljva na ovom svetu ono sto mu je korisno, na pokajanje , spasenje i da nas je Bog nastanio na one prostore koji su nama za to najpodesniji... Nisam govorio ni o kakvoj kazni, to su tvoje reci kao i reci o predodredjenju. Светост не може да сапостоји заједно са еластичном савешћу која трпи компромисе тамо где њима места нема. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Фебруар 5, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2012 On 5. 2. 2012. at 17:44, Dr Venko рече Sad, ko je kakav i cemu je ko skloniji to mi ne znamo zar ne? Kazem da svaki covek ,drzava ,narod prozivljva na ovom svetu ono sto mu je korisno, na pokajanje , spasenje i da nas je Bog nastanio na one prostore koji su nama za to najpodesniji... Nisam govorio ni o kakvoj kazni, to su tvoje reci kao i reci o predodredjenju. Наравно да не знамо, зато је подозревати да је земљотрес казна за среброљубље потпуна бесмислица. Исто као што је глад казна за наводну духовну глад потпуна бесмислица, као и било које подозрење које имплицира да је доживљена несрећа, казна за почињени гријех...ја помињем казне зато што је то тема. Можемо да говоримо сам о човјеку који нешто проживљава, држава и народ не проживљавају ништа. Држава и народ су само идеје, као што ни општина, кантон, село, град, срез, не може да проживљава никакву несрећу, већ само људи. Није Бог народе нигдје настанио, него су људи изабрали да живе на неком географском подручију својим слободним избором. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sasa Kolbas Написано Фебруар 5, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2012 Mi ne znamo ko je kakav ali Bog zna tako da je po mom misljenju besmislica ono sto ti tvrdis . Svaka nesreca koja nas pogodi nije kazna nego posledica naseg greha koja je na nas dopustena radi naseg ispravljanja. Ne vidim osnov zasto tvrdis da narodi ili stanovnici neke drzave ne prozivljavaju.Recimo uslovi koji vladaju u nekoj drzavi prilicno odredjuju sta ce narod u toj drzavi da prozivljava bio to teror ili blagostanje... Bog je nastanio recimo Izrailj u obecanu zemlju. To je koliko simbolicki toliko i realno , oni sad tamo zive. Zasto bi bilo drugacije sa ostalim narodima. Светост не може да сапостоји заједно са еластичном савешћу која трпи компромисе тамо где њима места нема. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Фебруар 5, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2012 On 5. 2. 2012. at 18:32, Dr Venko рече Mi ne znamo ko je kakav ali Bog zna tako da je po mom misljenju besmislica ono sto ti tvrdis . Svaka nesreca koja nas pogodi nije kazna nego posledica naseg greha koja je na nas dopustena radi naseg ispravljanja. Ne vidim osnov zasto tvrdis da narodi ili stanovnici neke drzave ne prozivljavaju.Recimo uslovi koji vladaju u nekoj drzavi prilicno odredjuju sta ce narod u toj drzavi da prozivljava bio to teror ili blagostanje... Bog je nastanio recimo Izrailj u obecanu zemlju. To je koliko simbolicki toliko i realno , oni sad tamo zive. Zasto bi bilo drugacije sa ostalim narodima. Не није последица нашег гријеха, па звао то казном или васпитном мјером. Како год окренеш бесмислено је назвати земљотрес казном, а бесмислено васпитном мјером. Једина реалност, а то је хришћанством обзнањено, да људи као појединци испаштају ради својих сопствених гријеха, а не народи. И то испаштају не тако што Бог изазове некаку природну катастрофу него директно од радњи које сами чине. Настањивање Израиља у обећану земљу је било само из разлога јер је тамо требао Христос да се роди, и да се почне проповјед Јеванђеља, али то нема никакве везе са осталим народима, јер остали народи нису били одређени ни за какву специјалну службу као стари Израиљ. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sasa Kolbas Написано Фебруар 5, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2012 Brate ja cu ipak da verujem Vl.Nikolaju kada kaze da narodi ispastaju zbog grehova njihovih vodja, mislim da je to opisao u delu "Rat i Biblija". Uostalom imas primer i u poslanici, kad je apostol (mislim ) Pavle bio na brodu koji tone i neki hteli da pobegnu sa broda on je rekao ostalima: ako oni odu vi se ne mozete spasiti (taj je smisao ,reci verovatno nisu sasvim tacne).Takodje je ceo stari zavet prepun primera da je narod stradao zbog neposlusanja jednog coveka.Dakle i te kako sve sto cinimo utice na sve a ne samo na nas licno i sto covek ima vecu ulogu u ovom svetu i posledice su vece... O naseljavanju naroda necu da tvrdim da je tako kako sam rekao ali verujem da je tako, a ne vidim osnova za tvoju tvrdnju. Светост не може да сапостоји заједно са еластичном савешћу која трпи компромисе тамо где њима места нема. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sasa Kolbas Написано Фебруар 6, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2012 Зашто се затварају облаци онда када су поља жедна кише, а отварају онда када поља кишу не желе? Од злочина људи збуни се природа, и напусти ред свој. Знаш ли, дете моје, зашто њиве понесу тешки плод у пролеће, а у лето дају јалову жетву? Зато што и кћери људске омрзоше на плод утробе своје и убијају га у цвету. Знаш ли, дете моје, зашто извори пресушују и плодови земаљски немају више сласти оне које имадоше? Због греха људског, од кога уђе немоћ у сву природу. Знаш ли, дете моје, зашто победоносни народ трпи поразе од своје неслоге и раздора и једе хлеб загорчан сузама и пакошћу? Зато што победи крвнике око себе, а не победи их у себи. Знаш ли, дете моје, зашто мајка храни и не може да нахрани децу своју? Зато што дојећи их не пева им песму љубави но песму мржње према суседу. Знаш ли, дете моје, зашто људи постадоше ружни и изгубише лепоту својих предака? Зато што одбацише лик Божји што изнутра из душе деља лепоту лика и навукоше образину земљу. Знаш ли, дете моје, зашто се болести умножише и помори страшни? Зато што људи почеше сматрати да је здравље отмица од природе, а не дар од Бога. А што се отима с муком, с двојном муком се мора бранити. Знаш ли, дете моје, зашто се људи боре за земљу и не стиде се свога равенства с кртицама? Зато што им земља прорасте кроз срце, те очи виде само оно што у срцу расте. И зато, дете моје, што их грех сувише онемоћа за борбу за небо. Не плачи, дете моје, скоро ће Господ доћи и уредиће све. (Св.Владика Николај). https://www.pouke.org/library.php?cid=11 Светост не може да сапостоји заједно са еластичном савешћу која трпи компромисе тамо где њима места нема. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драган άσημος :) Написано Фебруар 6, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2012 "Нашествије иноплемеников, то јест навала туђина на земљу, или рат, симболизира сличан факт, који се прије тога морао догодити у душама људи. Када се људи поколебају у вјери својих отаца; када сами разоре у себи храм Богу једноме и живоме; и када се с презрењем и подсмјехом почну односити према светињи Божјој, тада у њихове испражњене душе и срца наваљују туђини, савршено не сродни Богу и људима; улазе у празну кућу душа људских и ту се настањују. То су зли духови, и то је нашествије иноплемеников на душе људске. То је невидљиво завојевање душа људских демонима. Видљиви симбол тога јесте завојевање једнога покваренога народа сусједним народима или туђинцима, завојевачима и пљачкашима." ...има још... ...нас интересују енергије Божанства сакривене у његовом тијелу, то је наша храна... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драган άσημος :) Написано Фебруар 6, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2012 "Междусобнаја бран, међусобна борба, или револуција, јесте симбол унутрашње пометње у душама људским. Одвојен од Бога човјек губи равнотежу, а с тиме и мир и радост. Он бива жалостан, озлобљен на друге и на себе, раздире самога себе, мјења вриједност у души својој, једне идоле замјењује другим, једну лаж другом. Све што јесте њему се чини наопако, а све што није њему се чини добро. То болесно душевно стање изражава се јасно у спољашњим нередима, бунама, међусобним покољима и револуцијама." "Ми се молимо Господу, да нас сачува и спасе од од оних 8 главних зала, од којих је глад прво а револуција последње." ...нас интересују енергије Божанства сакривене у његовом тијелу, то је наша храна... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Март 6, 2012 Пријави Подели Написано Март 6, 2012 Zvucna knjiga Nikodim Agiorit - Nevidljiva Borba Ignjatije је реаговао/ла на ово 1 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Желе Зека Написано Август 6, 2012 Пријави Подели Написано Август 6, 2012 Верујем да смо сви ишчитали (ако ништа друго) "Невидљиву борбу".Да ли неко има неку своју сугестију у вези с овом књигом,да ли јој се враћате,да ли су вам савети које износи Свети Никодим блиски?Да ли теолози проналазе нешто "проблематично"? Пишем, братијо, пред лицем Бога свог: смирите срца своја и видећете милост Господњу још овде на земљи и познаћете Творца небеског и ваша душа неће моћи да се насити љубави. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Жика Написано Август 6, 2012 Пријави Подели Написано Август 6, 2012 On 6. 8. 2012. at 20:51, АлексаАлексије рече Верујем да смо сви ишчитали (ако ништа друго) "Невидљиву борбу".Да ли неко има неку своју сугестију у вези с овом књигом,да ли јој се враћате,да ли су вам савети које износи Свети Никодим блиски?Да ли теолози проналазе нешто "проблематично"? Читао сам је,одлична књига.Многим људима је доста помогла.Иначе, св.Никодим Агиорит ју је преузео са запада и прерадио. Милан Меденица :) је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Септембар 11, 2012 Гости Пријави Подели Написано Септембар 11, 2012 Слушам по други пут предавање Владике Давида у Трстенику (послушајте на линку ) где Владика говори о савременим проблемима (екуменизму, календару, чиповима и личним картама...) и открива фундаметалну истину а то је да се слабо или готово никако не боримо против ова три кључна греха која воде у све остале грехе: Страст према богаћењу, према чревоугодију- непрестаном наслађивању и као круну свега- властољубљу. Заиста колико се преиспитујемо и да ли о овоме размишљамо? Предлажем да веома пажљиво и помно преслушате предавање Владике јер говори о борби против ових страсти у контексту савременог доба. https://www.pouke.org...скоп-круше-r138 Лично, ја се непрестано са овим борим. Веома је тешко. Ево, синоћ ми једна наша чланица упутила пар примедби да сам славољубив (властољубив), а одмах сам нашао да се правдам како то нисам. А изгледа ипак јесам, подсвесно, шта знам... Ево, моја администрација каже да сам млак, да треба чвршћа рука... испада да сам онда можда више сластољубив, а ту негде и среброљубив... заправо јесам све ово побројано, што свесно што несвесно. ако сте расположени да о овоме поразговарамо, али вас од срца позивам да послушате предавање. Антологијско је. О овоме што Владика говори се веома мало говори на овај начин. Лидија Миленковић and DYNABLASTER је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Септембар 11, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 11, 2012 Само тој чланици да поручим да мало гледа своја посла. Silence , Natasa., мирођија and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Септембар 11, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 11, 2012 On 11. 9. 2012. at 15:48, ZvonkoM рече Само тој чланици да поручим да мало гледа своја посла. I da joj se nakupilo prašine na vitrini :P Silence , Млађони, мирођија and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Септембар 11, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 11, 2012 Ми нажалост често мешамо две сасвим различите ствари. Има људи који поштено раде и убирају плодове свог рада, а има људи који су патолошки оптерећени материјалним и другим стварима (и који најчешће управо због тога никада не дођу до њих). ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука