Jump to content

Ко је био Димитрије Љотић? Његова кратка биографија

Баба

Препоручена порука

Malo bih se čuvao tih "lepih reči", jer mnogo je tu šta izmišljeno i dodato. Dovoljno je da znamo da do početka 2000-ih nigde nismo ništa znali o Ljotiću, pa ni u samoj emigraciji, i odjednom sledi taj neki hype o Ljotiću, odjednom bezbroj njegovih sledbenika preko interneta koje niko ne poznaje - ili zar znamo samo jednog zvaničnog ljotićevca osim tamo u Americi ili Kanadi nekog njegovog sina..? - bezbroj knjiga, izvora, dokumenta, ovoga, onoga... Nije da znam, ustvari ne znam, ali ne bi me ni čudilo da iza toga stoje sve neke tajne službe. Mogu da zamislim da i nepostoji taj neki ljotićevski pokret - gde su, ko su? ima ih, ali gde..? - nego da je sve to rad tajnih služba.

Без љутње, али мислим да претерујеш. Кажеш нисмо ништа знали о њему до 2000-их ? Ја колико знам, његова дела су издавали чланови СДК одмах по завршетку рата и касније. Провери сам. Кажеш безброј његових следбеника преко интернета које нико не познаје и иза којих стоје неке тајне службе ? Ја нисам ништа од тога што си набројао и што сматраш. За мене је Љотић једна интересантна и погрешно схваћена историјска личност. Поштујем га као упркос свему доследну особу и великог хришћанина. Што се тиче оне чувене беседе светог владике Николаја... војвода Момчило Ђујић је рекао да беседа није фалсификат. Ако се не варам он (или неко од сведока, не сећам се ) је рекао да је беседа одржана у једној капели која је користила Динарској дивизији. У капели је био постављен један сто, око ког је била група људи која је била способна да запише брзо оно што чује. По завршетку беседе они су упоредили рукописе, то одштампали и поделили народу који је тамо био. Беседа је после објављена и по емиграцији, по завршетку рата. Владика Николај је могао то да демантује. Успут, одговори ми да ли је по теби и Милан Недић обичан издајник и сарадник окупатора ?

Што се тиче овог питања где је Љотић био шестог априла - Љотић је био против рата са Немачком, али се ипак јавља на дужност и наређује Зборашима да и они тако поступе.

''Бог је Истина. Зато наша уста не смеју говорити лаж. Ми морамо живети у Истини и за Истину и кроз Истину.''

Димитрије Љотић

Подели на овим сајтовима

• Одговори 172
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Pre svega sam mislio na govor sv.vladike Nikolaja na sahrani D.Ljotica.

Mit.Amfilohije i njegov posmrtni govor na sahrani Djindjica ...

Neko je vec povukao paralelu izmedju Djinndjice i Ljote ...  Oba germanofili ... i obojica velike stvari ucinili za Crkvu .. Prvi prizivao bombe na Srbiju, drugi regrutovao srpske civile za streljanje u Kragujevcu ...Obojica sjajni filozofi, diplomate, ... moglo bi dugo u ovom stilu ...

Nek idu s milim Bogom ..što no reče ''Neko'' ... :)

الحرية أو الموت

Подели на овим сајтовима

On 8.9.2013. at 2:09, Рилски рече

Mit.Amfilohije i njegov posmrtni govor na sahrani Djindjica ...

Neko je vec povukao paralelu izmedju Djinndjice i Ljote ...  Oba germanofili ... i obojica velike stvari ucinili za Crkvu .. Prvi prizivao bombe na Srbiju, drugi regrutovao srpske civile za streljanje u Kragujevcu ...Obojica sjajni filozofi, diplomate, ... moglo bi dugo u ovom stilu ...

Nek idu s milim Bogom ..što no reče ''Neko'' ... :)

Ја сам направио ту паралелу. Мада нема потребе да је правим паралела је више него очигледна.

Ипак резлике постоје. Мита Љотић је далеко био свеснији хришћанин од Ђинђића, Ђинђић није био антисемита.

Мени је занимљив овај феномен код Срба. И не видим то просто као сплет околности него и као део менталитета народа + одговор на изазов, односно како реагује уман Србин човек философ, западног воспитанија и образовања у конкретним српским историјским околностима. Разлика између политичких ставова и конкретних историјских одлука између ових западних Срба и рецимо Обреновића Милоша народног човека и књаза је више него очигледна.

Подели на овим сајтовима

Ma nije bitno sta seljaci kazu , vazno sta kaze zvanicna istorija , seljaci su stoka beslovesna i ne mogu se smatrati ljudskim bicima. Elem, dobrovoljci u partizanima , 80 000 i sl, to je smesno. Partizani su bili saka kokosara i ukoljica koji su se vulki po sumama i gorama nase zemlje ponosne i presretali nemacke mlekadzije pa posle nemci ubijali 100 Srba  za jednog melkadziju .E onda 1944 dosli rusi i krenuli crveni da kupe po kucama ve od 16 godina pa na vise i sve na Sremski front . I od jednom neke silne hiljade dobrvoljaca. O Ljoticu ne znam nista , nikada me nije zanimao ali cim su ga crveni toliko mrzeli nije mogao da bude los covek . 

Подели на овим сајтовима

On 8.9.2013. at 10:56, Жељко рече

Ја сам направио ту паралелу. Мада нема потребе да је правим паралела је више него очигледна.

Ипак резлике постоје. Мита Љотић је далеко био свеснији хришћанин од Ђинђића, Ђинђић није био антисемита.

Мени је занимљив овај феномен код Срба. И не видим то просто као сплет околности него и као део менталитета народа + одговор на изазов, односно како реагује уман Србин човек философ, западног воспитанија и образовања у конкретним српским историјским околностима. Разлика између политичких ставова и конкретних историјских одлука између ових западних Срба и рецимо Обреновића Милоша народног човека и књаза је више него очигледна.

Не уклапа ти се краљ Петар I у ту теорему. :)

А Ђинђић ме више подсећа на Милоша Обреновића него на Љотића.

Подели на овим сајтовима

...koliko neko mora da ima uskraćen um da sve gleda iz prizme 1941-1945? Nije da te vređam, nego samo velim: Proširi malo svoj horizont, onda vidiš da su Ljotić i družina sasvim nevažni likovi u srpskoj a kamoli hrišćanskoj istoriji...

Зашто ово мени говориш? Ако мислиш да сам неко ко ''гледа из призме 1941-1945'' - вараш се! Ми смо у својој историји имали већих и значајнијих људи од Љотића... ја Љотића не уздижем изнад тих људи и пре свега нисам његов следбеник! Са многим његовим ставовима ја се не слажем. Он је за мене само једна личност из те наше историје. Заправо, мене никада није занимало раздобље од 1941. до 1945. године, а Љотић ми је привукао пажњу баш зато што је и онда и сада нападан. По мени он није таква личност каквом га представља званична историја. Ми никада нећемо тачно знати све о њему, јер је комунистичка пропаганда учинила своје. Ми можемо мислити да је он био побожан или да се претварао, да је био умишљен или да није и тако редом, али никада не можемо то тврдити. То само Бог зна!

''Бог је Истина. Зато наша уста не смеју говорити лаж. Ми морамо живети у Истини и за Истину и кроз Истину.''

Димитрије Љотић

Подели на овим сајтовима

и пре свега нисам његов следбеник! 

Љотићевац није следбеник Љотића. :D

Подели на овим сајтовима

Нисам следбеник у смислу да се слажем са свим његовим ставовима (југословенство пре свега), али поштовалац и то велики јесам. 

Димитрије Љотић

Подели на овим сајтовима

On 8.9.2013. at 11:04, Жељко рече

Ђујић није имао разлога да лаже о Љотићу јер је сам био против Збора и Љотићеваца, лично је наредио стрељање седморице љотићеваца за време рата. Њих је сматрао секташима и колаборационистима.

Тако да нема шансе да је Ђујић лагао. А друго шта ако је сељак? Јел то проблем неки?

Ово нисам знао и не верујем да је истина. Како онда објаснити ово:

Љотић и Ђујић у Словенији 1945. године:

85672734.jpg

Љотићевци и свети Владика Николај у Словенији 1945. године (у позадини се види Ђујић):

velimirovic487.jpg

Љотићевци и патријарх Гаврило (опет видимо Ђујића):

patrijarhgavrilodoziobil.jpg

Ђујић и Мушицки са групом Љотићеваца и четника Динарске дивизије пред предају савезницима:

djujicususretsaveznicima.jpg

и још ова:

08nh6.jpg

На крају, извињавам се што сам поново покренуо тему стару месец дана, јер постоје много озбиљније и важније ствари од овога!

Димитрије Љотић

Подели на овим сајтовима

Malo bih se čuvao tih "lepih reči", jer mnogo je tu šta izmišljeno i dodato.

Ако се добро сећам, Патријарх Гаврило Дожић у својим мемоарима каже да је Вл. Николај говорио да је постојало три мученика у Србији за време Другог рата: Милан Недић, Дража и Љотић, и да су сва тројица подносили велике жртве зарад свог народа. Такође, Љотић је погинуо када је требало да оде на састанак са Вл. Николајем, колико ми се чини, описано је и то до танчина, како је била ноћ, а возач његов је носио огромну диоптрију и слабо је видео у мраку, али је Љотић инсистирао да га вози јер га владика Николај зове на разговор.

Немам неко мишљење о Љотићу, слабо сам то гледао, али по свему што видим о њему, а посебно због тога што га је несумњиво подржавао Вл. Николај, не бих се тако лако упуштао у неке судове док не сазнам нешто више. Ипак не треба заборавити да Владика није био ни мало глуп човек, а био им је свима савременик.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Ova tema je besmislena

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

On 8.9.2013. at 19:01, Dragi рече

Ne deri se, bra.

I da, imam problem sa njima, i sa četnicima i sa partizanima, i naveo sam zašto. Kad bi mogao, obe bih izbrisao iz srpske istorije, sa njima i Broza i Ljotića. Oni su greška koja mora da se koriguje.

Četnici i partitani, ako niste znali, najgora je vojna opcija koja postoji, jer uslov za četnike i partizane jeste da vam je zemlja pobeđena, poražena i okupirana, da tuđi vojnici patroliraju vašim gradovima i ulicama, čine zulume, ubijaju, pale, pljačkaju, otimaju i siluju vaše žene, majke, sestre, ćerke.. Tada se imaju četnici i partizani kao jedan zadnji pokušaj još nekakvog otpora. I to je za mene katastrofa, to je tragedija, ali nikako "ideal". Kome je da živi slobodno i bezbedno, da ima slobodnu zemlju i državu, njemu ideal mora da bude jedna jaka, regularna vojska koja je u stanju da odbrani narod i državu, a ovo podrazumeva sve vojne rodove koje postoje, infanteriju, motorizovane jedinice (tenkovi itd.), artiljeriju, specijalne jedinice, aviaciju, mornaricu i tako dalje i tako dalje. I u jednoj regularnoj vojsci četnici i partizani nemaju mesto, naprotiv, regularna vojska ih ne trpi.

Ма лупаш без везе...

Да није било попа Ђујића и Динарске Дивизије данас Жељко не би постојао нити би могао да прича с тобом да ти објасни да лупаш без везе.

Четници попа Ђујића су се примарно борили против усташа.

Подели на овим сајтовима

Не уклапа ти се краљ Петар I у ту теорему. :)

А Ђинђић ме више подсећа на Милоша Обреновића него на Љотића.

То је зато што си и сам позападњачен.

Љотић и Ђинђић, мала је разлика, заиста мала разлика.

И та разлика се огледа једино у дубини религиозности Љотића и у временској дистанци.

А Милош је сељак чоек.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...