Jump to content

Ко је био Димитрије Љотић? Његова кратка биографија

Баба

Препоручена порука

пре 1 сат, Срндаћ рече

А то некако пере Љотићевце од њихове одвратне издаје?

Наравно да не.

Комунисти макар нису говорили да се боре за очување неког народа или нације, него су водили класну борбу. Ако ишта, били су дослиједни својој идеологији.

Љотићевци су се борили за очување Срба и онда спроводили Србе на убијање.

Sapienti sat.

Izdajnici, kolaboranti i zločinci su bili svi! Zlatnu medalju bi dodelio komunistima. Nedužni ljudi i deca nisu ubijeni zbog Ljotića nego zbog komunista tj. partizana. Za komuniste je rat počeo 22. 6. 41. Do tada su bili defacto izdajnici i saveznici tj. kolaboranti sa svirepim i okrutnim okupatorom. Još uvek ne znam zašto Žikica nije opalio prvi metak 6. 4. 41 i ubio nekog nemačkog vojnika? Ne znam šta bi bilo da su ljotićevci odbili sprovođenje, najverovatnije bi to umesto njih radili ustaše ili Bugari. Ustaše su iovako do kraja rata imali svoju filijalu u Beogradu.

Lucerna corporis tui est oculus tuus. Si oculus tuus fuerit simplex, totum corpus tuum lucidum erit. Si autem oculus tuus fuerit nequam, totum corpus tuum tenebrosum erit. Evangelium Secundum Matthaeum 6, 22-23

In nomine + Patris, et + Filii, et Spiritus + Sancti. Amen.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 172
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 2 часа, Срндаћ рече

Зашто је то битно за чињеницу да су Љотићеви људи спроводили невине људе у њихову смрт по њемачком диктату?

Tebi mnoge stvari nisu jasne, žao mi je. Predlažem ti da pročitaš ovu knjigu, prevedena je na srpski ili srbski, meni je svejedno.

b665975cd2594-7f7a-437e-.jpg

Lucerna corporis tui est oculus tuus. Si oculus tuus fuerit simplex, totum corpus tuum lucidum erit. Si autem oculus tuus fuerit nequam, totum corpus tuum tenebrosum erit. Evangelium Secundum Matthaeum 6, 22-23

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Жељко рече

Повод за ово масовно стрељање је била битка коју су организовали заједно четници и партизани против немачке окупационе војске и како тврде немачки извори накнадно иживљавање над рањеним немачким војницима од стране партизана и масакрирање истих, као и масакриање мртвих немачких војника.

Давно сам негде читао о свему томе па не могу да наведем извор.

Но како год, цивили нису били криви. А пропорција 100 за једног је монструозна.

Dok ne budem video taj nemački dokument ja ću verovati Urošu Šuštariču, on mi je rekao da su tu nepotrebnu akciju izveli samo partizani.  Željko, papir na sunce pa da ti poverujem!

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, Bernard рече

Ne znam šta bi bilo da su ljotićevci odbili sprovođenje, najverovatnije bi to umesto njih radili ustaše ili Bugari. Ustaše su iovako do kraja rata imali svoju filijalu u Beogradu.

I to kanda pravda ljotićevce? 

porukom-dobrote-nahrani-gladnog.thumb.jpg.e6722ef9e536dc201ac006f5bb88acb0.jpg

Подели на овим сајтовима

On 25.10.2019. at 13:24, Родољуб Лазић рече

Nikolaj je, u to vreme, zaista bio oštar. Propovedajući u Leskovcu, 29. novembra 1937. godine, on je, između ostalog, rekao: „Mi nigde nismo videli da je neki papa radio nešto za našu državu, a videli smo ga uvek na strani naših neprijatelja. Nije ovde u pitanju konkordat samo, nego rušenje naše države u Jugoslaviji (…) Kad je bila u pitanju Crkva i njena nezavisnost, naš narod se borio, čak i protiv njenih vladika. Kad je jedan vladika u Crnoj Gori priznao papu za poglavara, odmah ga je narod zasuo kamenjem“.

Molim?!

Ovo je govorio vladika SPC kome bi trebalo nešto da znači sveta loza Nemanjića i kontinuitet sa srednjevekovnom državom??

Opšte je poznato da je papa stvorio srednjovekovnu nemanjićku državu!

I na posredan i na neposredan način izdejstvovao autokefalnost SPC.

Da Romejsko carstvo nije bilo razvaljeno od strane Latina, sv. Sava nikada ne bi dobio autokefalnost (a dobio je na direktan pritisak pape).

-------

Nemanjićka država naspram pravoslavlja bila je nešto kao SFRJ naspram komunjarske internacionale.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

On 25.10.2019. at 23:35, Жељко рече

Недић јесте помагао избеглице, Србе и Словенце, и то му свакако стоји као заслуга. Није послао ни један одред на Источни фронт и то му стоји као заслуга. Али стрељање у Крагујевцу, депортација Јевреја, логори...нема ту оправдања.

Jel tačna ona priča da je Nedić pomogao nekim Jevrejima a među njima i porodici Medlin Olbrajt? :)

Подели на овим сајтовима

пре 14 часа, Жељко рече

Повод за ово масовно стрељање је била битка коју су организовали заједно четници и партизани против немачке окупационе војске и како тврде немачки извори накнадно иживљавање над рањеним немачким војницима од стране партизана и масакрирање истих, као и масакриање мртвих немачких војника.

Давно сам негде читао о свему томе па не могу да наведем извор.

Mislim da izvor za masakriranje ne postoji.

Samo rekla - kazala jednog pisca.

пре 14 часа, Жељко рече

Но како год, цивили нису били криви. А пропорција 100 за једног је монструозна.

Iz ugla okupatorske vojske ovo je bilo nužno zato što u suprotnom ne bi uspeli da sprovedu mirnu okupaciju.

Postoji razlika između Srba i Danaca, u smislu da su Srbi više skloni inatu, pobuni i samoubilačkim napadima.

Srbi se vekovima nadahnjuju hajdučijom.

Nemcima su bile poznate te razlike u etničkom karakteru između Srba i Danaca.

(Gete i Braća Grim čitahu srbsku narodnu poeziju i voleše je mlogo)

I bili su u pravu, postigli su ono što su hteli.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 56 минута, Tumaralo. рече

Jel tačna ona priča da je Nedić pomogao nekim Jevrejima a među njima i porodici Medlin Olbrajt? :)

Мени су лично многи Јевреји причали да су им помагали Недићевци и Љотићевци, али то је сад табу тема.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 53 минута, Tumaralo. рече

Iz ugla okupatorske vojske ovo je bilo nužno zato što u suprotnom ne bi uspeli da sprovedu mirnu okupaciju.

Било је скроз погрешно, баш управо из те логике коју си ти поставио. Ако су Немци знали какав су Срби народ (бунтован и склон устанцима и борби), а хтели су да им становништво буде мирно- онда су тим репресијама само повећали српску жељу за устанком и ратом. 

Јер, да није било тих и толиких репресија, не би бес народа баш толико букнуо. Зато су партизани и ишли на ту тактику да убијају Немце што више да би онда Немци вршили репресалије и да онда народ што више приђе њима. И тако је и било. Да су хтели да становништво буде мирније, требали су они да буду блажи. Уместо тога, они су својим строгим репреесијама, само повећали бес народа и његову жељу да их што пре отера. Можда Срби нису Данци, али не верујем баш да би ишли тако радикално против Немаца да није било тих репресија. Ипак, није се Србима после свих оних ратова толико гинуло. Али, кад ти човеку побијеш пола фамилије (кључујући и децу), њему не преостаје ништа друго, сем да се свети, да се бори. 

Међутим, Немци су такав закон управо и поставили из своје расистичке логике - за њих, Срби су ,,стока" и ,,нижа раса" чији им животи нису значили ништа и то бестијално убијање Срба за њих није био никакав проблем. Та ,,логика" не само што је била монструозна, него и идиотска, јер је она управо подстакла оно што су они, наводно, хтели да спрече - устанак, бес и рат Срба против окупатора. 

Подели на овим сајтовима

Иначе, што се тиче теме- нема ниједног оправдања за љотићевску издају и колаборацију. Та њихова прича о ,,спашавању Срба" била је тек успутни разлог, али главни разлог њихове колаборације јесте била идеолошке природе. Љотић, без обзира на све мане због којих га је критиковао, је ипак подржавао Хитлера и Србију је видео у оквиру Хитлеровог ,,новог поретка". То је чињеница. Са Хитлером је имао више додирних тачака него са комунистима, а и са равногорцима. Са Хитлером је делио исту антидемократску и антикапиталистичку и антикомунистичку идеологију, затим антисемитизам, итд. Са равногорцима, сем антикомунизма, ништа заједничко није имао, а тек не са комунистима. 

Љотић је фанатично веровао да је Хитлер, не само за Србе већ за Европу, мање зло од комунизма и зато га је и подржавао. 

А то колико су љотићевци водили рачуна о српским животима, сведоче и чињенице о њиховим злочинима управо над многим Србима, и то не само партизанима, већ и равногорцима. На пример, баш код Самарџића у књизи има један пример (који ми се баш урезао у памћење) а који говори о бестијалном мучењу и иживљавању љотићеваца над једним рањеним равногорцем. 

Толико о томе. 

Подели на овим сајтовима

пре 14 часа, Срндаћ рече

Е ово за жену му нисам знао.

Да, бранио је жени, која је била Хрватица, да пређе у Православље када се удала за њега. Љотић је веровао да су Православље и римокатоличанство исто, да су то два крила једне те исте вере. 

На пример, у свом предавању ,,Светлост истине", Љотић тврди да су чудо у Фатими и чудесна виђења Светог Серафима Саровског део истог откровења. И тако даље. 

Љотићево југословенство није било политичке природе, већ чисто мистично и религиозно- њега није занимало што су Хрвати Словени, већ то што су они римокатолици, који су по њему хришћани као и ми православци. Тежња ка заједничком јединству Срба и Хрвата, по њему, је иста тежња ка заједничком јединству Православља и римокатолицизма. С тим, што је он ту укључивао и Бугаре. До краја је веровао у Југославију и никада је се није одрекао и они изворни љотићевци у емиграцији остали су пројугословенски оријентисани. 

Подели на овим сајтовима

пре 28 минута, Православни Србин рече

Било је скроз погрешно, баш управо из те логике коју си ти поставио. Ако су Немци знали какав су Срби народ (бунтован и склон устанцима и борби), а хтели су да им становништво буде мирно- онда су тим репресијама само повећали српску жељу за устанком и ратом. 

Јер, да није било тих и толиких репресија, не би бес народа баш толико букнуо. Зато су партизани и ишли на ту тактику да убијају Немце што више да би онда Немци вршили репресалије и да онда народ што више приђе њима. И тако је и било. Да су хтели да становништво буде мирније, требали су они да буду блажи. Уместо тога, они су својим строгим репреесијама, само повећали бес народа и његову жељу да их што пре отера. Можда Срби нису Данци, али не верујем баш да би ишли тако радикално против Немаца да није било тих репресија. Ипак, није се Србима после свих оних ратова толико гинуло. Али, кад ти човеку побијеш пола фамилије (кључујући и децу), њему не преостаје ништа друго, сем да се свети, да се бори. 

Међутим, Немци су такав закон управо и поставили из своје расистичке логике - за њих, Срби су ,,стока" и ,,нижа раса" чији им животи нису значили ништа и то бестијално убијање Срба за њих није био никакав проблем. Та ,,логика" не само што је била монструозна, него и идиотска, јер је она управо подстакла оно што су они, наводно, хтели да спрече - устанак, бес и рат Срба против окупатора. 

Ma kakvi.

1941. bilo je napada protiv Nemaca, od strane udruženih snaga komunjara i ravnogoraca.

Onda kada su videli posledice tj. straše represije Nemaca, dražinovci (koji su makar u tragovima imali srpski identitet) su ukapirali da to i nije baš najbolji način za ono šta su hteli da postignu. Šta god to bilo ....

Komunisti su, naravno, bili oduševljeni pokoljem Srba budući da njihova ideologija ionako podrazumeva destrukciju, smrt, glad, čemer i gulag.

I hteli su da nastave sa akcijama, međutim, polutrezni dražinovci su ih isterali iz "Nedićevske Srbije" i oterali u Jajce.

Ljubav između dražinovaca i komunjara bila je kratka i burna.

1942. godina bila je relativno mirna. I tako je ostalo sve do NATO agresije 1944 i prateće okupacije/oslobođenja od strane poklonika Crvenog Pentagrama.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 58 минута, Жељко рече

Мени су лично многи Јевреји причали да су им помагали Недићевци и Љотићевци, али то је сад табу тема.

To da.

Ali za Olbrajtovu bi bilo posebno zanimljivo, ako bi bilo istinito.

Big if true, što se kaže.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Православни Србин рече

Да су хтели да становништво буде мирније, требали су они да буду блажи.

A Staljin i Tito još žešći! A vaši slepi i naivni komunisti im verovali i ćitali. Zato su vas i pokrali .Da su bili pametni nikad (odmah po završetku rata) ne bi terali svoj narod sa Kosmeta. U Hrvatskoj je to legendarni komandant sa Neretve radio drukčije

36885809-283415625561441.jpg

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Bernard рече

A Staljin i Tito još žešći! A vaši slepi i naivni komunisti im verovali i ćitali. Zato su vas i pokrali .Da su bili pametni nikad (odmah po završetku rata) ne bi terali svoj narod sa Kosmeta. U Hrvatskoj je to legendarni komandant sa Neretve radio drukčije

36885809-283415625561441.jpg

Mislim da je ovo fejk.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...