Jump to content

Ко је био Димитрије Љотић? Његова кратка биографија

Баба

Препоручена порука

On 25.10.2019. at 16:16, srb_Lo рече

А да нису они спроводили Немци то не би могли сами да ураде ??? То су била тешка времена и свако је на свој начин покушао да спасе наш народ

Чудно је то спашавање сопственог народа тако што га убијаш, мушкарце, жене и дјецу.

• Оплаках :)) 1
Подели на овим сајтовима

• Одговори 172
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 17 часа, Жељко рече

Види, о Љотићевцима као секташима је постојало мишљење и пре Другог светског рата. Није то заслуга Тасе.

Њихова идеологија миксовања интегралног југословенства са хришћанством је заиста нешто ново и неуобичајено на овим просторима, а поготово код Срба.

Да су којим случајем победили Љотићевци, Југославија би опет постојала. Опет би се сви називали друговима. И вероватно би српски идентитет брже ишчезао него под комунизмом, јер љотићевцу су умиксовали у тај идентитет и хришћанство.

То што су очували Хиландар, то им стоји као заслуга, али да су били страни српском духу и традицији, то не може нико да спори.

Али после Другог светског рата те људе све називати секташима је лудост . Како рече Владета Јеротић већина њих су били интелектуалци у дијаспори и доста су допринели Цркви ( Хиландар,Бирмингхем,Диселдорф итд) . Знам да је Љотић био југословенски оријентисан и да је чак сматрао да права Југославија не може да постоји ако Бугарска није у саставу исте . Ја нисам њихов адвокат и они су грешили много као сви што су грешили у тим тешким временима али најлакше је сад све њих називати фашистима, секташима итд . а не говорити о њиховим добрим заслугама . Ако су О. Митрофан и Добрица Ћосић могли да се помире и сагледају ствари што ми не би могли то данас . 

Подели на овим сајтовима

пре 57 минута, Срндаћ рече

Чудно је то спашавање сопственог народа тако што га убијаш, мушкарце, жене и дјецу.

Kamunisti su za vreme ww II i nekoliko godina posle rata bili svetski prvaci u toj disciplini.

Lucerna corporis tui est oculus tuus. Si oculus tuus fuerit simplex, totum corpus tuum lucidum erit. Si autem oculus tuus fuerit nequam, totum corpus tuum tenebrosum erit. Evangelium Secundum Matthaeum 6, 22-23

In nomine + Patris, et + Filii, et Spiritus + Sancti. Amen.

Подели на овим сајтовима

On 24.10.2019. at 19:34, Desiderius Erasmus рече

Recimo, Kragujevčane koje su vodili na streljanje...

Znači LJotićevci ih izdali i Nemci naredili streljanje. Pričaj ti te bajke maloj deci u obdaništu. Nešto mi mutite i krijete. Niko mi nije napisao zašto su Nemci izdali naređenje za streljanje. Mene su u školi (moju decu takođe) učili da je bitka na Neretvi bila bitka za ranjenike. Tako patološko lažu samo komunisti. Naš delegat na zasedanju avnoja u Jajcu Edvard Kocbek je 1951 god. napisao knjigu Strah in pogum u koj je transparentno opisao sve laži i prevare komunista za vreme rata i par godina posle rata, u istoj knjizi je opisao događaje na Neretvi, ranjenici su bili prepušteni na milost i nemilost lešinarima. Knjigu čak i danas ćeš deško dobiti, jadino preko poznanstva. Meni je tu knjigu poklonio Uroš Šušterič. Meni je sve jedno ko je bio Dimitrije Ljotić, želja mi je samo da na osnovu vaše diskusije dobijem neku sliku.

Lucerna corporis tui est oculus tuus. Si oculus tuus fuerit simplex, totum corpus tuum lucidum erit. Si autem oculus tuus fuerit nequam, totum corpus tuum tenebrosum erit. Evangelium Secundum Matthaeum 6, 22-23

In nomine + Patris, et + Filii, et Spiritus + Sancti. Amen.

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Bernard рече

Kamunisti su za vreme ww II i nekoliko godina posle rata bili svetski prvaci u toj disciplini.

А то некако пере Љотићевце од њихове одвратне издаје?

Наравно да не.

Комунисти макар нису говорили да се боре за очување неког народа или нације, него су водили класну борбу. Ако ишта, били су дослиједни својој идеологији.

Љотићевци су се борили за очување Срба и онда спроводили Србе на убијање.

Sapienti sat.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Bernard рече

Niko mi nije napisao zašto su Nemci izdali naređenje za streljanje

Зашто је то битно за чињеницу да су Љотићеви људи спроводили невине људе у њихову смрт по њемачком диктату?

Подели на овим сајтовима

пре 22 часа, Жељко рече

Они су били југословенски а не српски националисти.

Ово ми је занимљив став.

Технички гледано, ЗБОР и јесте се залагао за већу и јачу Југославију. Али, проблем са тим је што се игнорише да су Љотићевци углавном се водили идејама заснованим на традицији српског народа. Нпр, силно позивање на задругарство - што тешко да је била нека општеприсутна појава међу муслиманима, Хрватима или Словенцима.

Онда је ту Љотићева велика православна религиозност, што још више посрбљује његов карактер из очигледних разлога.

Такође имамо чињеницу да се љотићевска војна јединица звала Serbischen Freiwilligenskorps.

И на крају, имамо и ту чињеницу да је Краљевина Југославија била вођена од стране Срба и да је некада доживљавана и у иностранству као српска држава.

Али чак и када бисмо потпуно одбацили српски каратер Љотићеваца, сама чињеница да су само Срби изродили Југословенске фашисте опет говори о чињеници колико је Краљевина Југославија заправо била српска држава - јер су је Срби највише и сматрали својом.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Bernard рече

Znači LJotićevci ih izdali i Nemci naredili streljanje. Pričaj ti te bajke maloj deci u obdaništu. Nešto mi mutite i krijete. Niko mi nije napisao zašto su Nemci izdali naređenje za streljanje. Mene su u školi (moju decu takođe) učili da je bitka na Neretvi bila bitka za ranjenike. Tako patološko lažu samo komunisti. Naš delegat na zasedanju avnoja u Jajcu Edvard Kocbek je 1951 god. napisao knjigu Strah in pogum u koj je transparentno opisao sve laži i prevare komunista za vreme rata i par godina posle rata, u istoj knjizi je opisao događaje na Neretvi, ranjenici su bili prepušteni na milost i nemilost lešinarima. Knjigu čak i danas ćeš deško dobiti, jadino preko poznanstva. Meni je tu knjigu poklonio Uroš Šušterič. Meni je sve jedno ko je bio Dimitrije Ljotić, želja mi je samo da na osnovu vaše diskusije dobijem neku sliku.

Pa, ako u tvom sistemu vrednosti oni koji, služeći kao paščad nacističkom okupatoru, odvode svoj rođeni narod na streljanje nisu izdajnici, samo zato što bi, eto, neki drugi kerovi to ionako radili - onda zaista ne znam šta da ti kažem.

A to za komuniste spočitavaj nekom drugom jer ja svakako nisam njihov obožavalac.

porukom-dobrote-nahrani-gladnog.thumb.jpg.e6722ef9e536dc201ac006f5bb88acb0.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Bernard рече

Повод за ово масовно стрељање је била битка коју су организовали заједно четници и партизани против немачке окупационе војске и како тврде немачки извори накнадно иживљавање над рањеним немачким војницима од стране партизана и масакрирање истих, као и масакриање мртвих немачких војника.

Давно сам негде читао о свему томе па не могу да наведем извор.

Но како год, цивили нису били криви. А пропорција 100 за једног је монструозна.

Подели на овим сајтовима

пре 38 минута, Срндаћ рече

Ово ми је занимљив став.

Технички гледано, ЗБОР и јесте се залагао за већу и јачу Југославију. Али, проблем са тим је што се игнорише да су Љотићевци углавном се водили идејама заснованим на традицији српског народа. Нпр, силно позивање на задругарство - што тешко да је била нека општеприсутна појава међу муслиманима, Хрватима или Словенцима.

Збораши нису били сачињени само од Срба, мада су у свим тим југословенским војскама Срби чинили већину. Зборашима су припадали и Хрвати и муслимани и Словенци...

пре 39 минута, Срндаћ рече

Онда је ту Љотићева велика православна религиозност, што још више посрбљује његов карактер из очигледних разлога.

Николај о Љотићу никад није говорио као о великом православцу, већ као о великом хришћанину. Љотићево хришћанство је било општехришћанско, и никад конфесионално, мада се није одрицао своје конфесије. Дакле, не, то не посрбљује његов карактер, дапаче, његова жена је била Хрватица, и његово хришћанство и југословенство су били надсрпско, надконфесионално и наднационално.

пре 42 минута, Срндаћ рече

Такође имамо чињеницу да се љотићевска војна јединица звала Serbischen Freiwilligenskorps.

Било би сумануто очекивати од Немаца који су развалили Југославију у блицкригу за свега пар недеља да прихвате да се једна војна јединица зове по држави коју су уништили.

пре 43 минута, Срндаћ рече

И на крају, имамо и ту чињеницу да је Краљевина Југославија била вођена од стране Срба и да је некада доживљавана и у иностранству као српска држава.

Одмах ћу те демантовати. Милистар Корошец католички свећеник и језуита, који је извео жандарме на попове у крвавој литији због побуне поводом усвајања конкордата, је био противник Видовданског устава, захтевао је увођење покрајина са већом аутономијом. Та држава није функционисала од почетка. Функције сем краља су обављали сви други народи а не само Срби. Држава је била под јаким протекторатом Британаца и није било шансе да ови препусте вођење Југославије Србима.

Ниси добро обавештен.

пре 47 минута, Срндаћ рече

Али чак и када бисмо потпуно одбацили српски каратер Љотићеваца, сама чињеница да су само Срби изродили Југословенске фашисте опет говори о чињеници колико је Краљевина Југославија заправо била српска држава - јер су је Срби највише и сматрали својом.

Пре свега Љотићевци себе нису доживљавали фашистима. Најближи покретању неких српским фашиста је био Стојадиновић, а он баш и није готивио Љотића. Јесу били консервативци, десничари, традиционалисти, антисемити али не и фашисти. Но то је посебна прича и не би стала у три нове теме.

Колико је Краљевина Југославија била српска најбоље ти сведочи Крвава литија. Пробај да замислиш у данашњој Хрватској која је чланица ЕУ, да један православни српски поп и уједно министар хрватске владе изведе полицију на католичке попове који се буне због тешње сарадње са православном црквом, рецимо Московске патријаршије?

Подели на овим сајтовима

пре 21 часа, Жељко рече

Партизани су били ЈНА ЈУГОСЛОВЕНСКА народна армија

можда после рата, за време рата нема ни говора о томе.

„Бојим се Бога који је високо и гледа. Бојим се и човека који нема Бога!”

Византијска пословица

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Жељко рече

Збораши нису били сачињени само од Срба, мада су у свим тим југословенским војскама Срби чинили већину. Зборашима су припадали и Хрвати и муслимани и Словенци...

Колико ја знам, ЗБОР је имао присуство само у Србији?

Николај о Љотићу никад није говорио као о великом православцу, већ као о великом хришћанину. Љотићево хришћанство је било општехришћанско, и никад конфесионално, мада се није одрицао своје конфесије. Дакле, не, то не посрбљује његов карактер, дапаче, његова жена је била Хрватица, и његово хришћанство и југословенство су били надсрпско, надконфесионално и наднационално.

Е ово за жену му нисам знао.

Одмах ћу те демантовати. Милистар Корошец католички свећеник и језуита, који је извео жандарме на попове у крвавој литији због побуне поводом усвајања конкордата, је био противник Видовданског устава, захтевао је увођење покрајина са већом аутономијом. Та држава није функционисала од почетка. Функције сем краља су обављали сви други народи а не само Срби. Држава је била под јаким протекторатом Британаца и није било шансе да ови препусте вођење Југославије Србима.

Ниси добро обавештен.

Поједини Хрвати и Словенци на појединим функцијама су постављени јер су били компромисне личности, те су псотављени уз сагласност Пашићевих радикала који су ведрили и облачили политичком сценом и које су Хрвати гледали као српске хегемонисте, или уз велике напоре краља Александра да појугословени своје поданике некако - то је управо доказ колико су Срби управљали Југославијом. 

Демократска странка је на једвите јаде окупила коалицију са свим странкама из других народа - да би та власт пала у року од одмах због политичких турбуленција. Онда су се Радикали вратили на своје старо мјесто и наставили по старом. А Радикали нису имали нешто освојених гласова западно од Дрине...

А та држава није функционисала од почетка управо јер су Хрвати сматрали да Срби неосновано доминирају свиме и да им ускраћују аутономију коју желе.

Тако да - рекао бих ипак да је Краљевина Југославија ипак била фактички српска држава просто због наше бројчане доминације која се природно одразила преко избора и на власт.

Пре свега Љотићевци себе нису доживљавали фашистима. Најближи покретању неких српским фашиста је био Стојадиновић, а он баш и није готивио Љотића. Јесу били консервативци, десничари, традиционалисти, антисемити али не и фашисти. Но то је посебна прича и не би стала у три нове теме.

Е ту си у праву. Љотићевци би прије били ближи нацистима него фашистима, јер су имали неку више епску или наративску политичку визију.

Фашизам је сушти прагматизам. Нпр, Мусолини је Хитлерова виђења о раси сматрао блесавима, јер је сматрао да је раса илузија. Само држава је стварна.

Колико је Краљевина Југославија била српска најбоље ти сведочи Крвава литија. Пробај да замислиш у данашњој Хрватској која је чланица ЕУ, да један православни српски поп и уједно министар хрватске владе изведе полицију на католичке попове који се буне због тешње сарадње са православном црквом, рецимо Московске патријаршије?

Ја не говорим о идентитету Југославије као српској, него о чињеници да су Срби управљати том државом. Краљ, Србин, је гурао потписивање Конкордата око чега се дигла фрка са Српском православном црквом, па је влада коју је водио Србин покушавала да смири ситуацију и некако сачува Југославију угађајући Хрватима.

Срби просто не схватају да за Хрвате, као узрочнике сепаратистичких проблема, није било битно у оно вријеме у шта људи на власти вјерују и у који идентитет, него да је за Хрвате било битно којег су поријекла људи који управљају државом. Па када Хрват погледа да је краљ рођени Србин, без обзира што је промовисао Југословенство, да је већина власти српска, да српске странке углавном воде главну ријеч - разумљиво је што се онда све одиграло како се одиграло.

И нису били потпуно у криву ту - заиста смо управљали том државом, у суштини.

Исто као када говоримо како Милошевић није био прави Србин него комуњара - што је и истина у смислу које је идеје држао као своја главна увјерења, али он је свеједно рођени Србин који је направио хаос.

То двоје, дакле, разликуј код мене. Једно је шта је ко мислио и желио на нивоу идеја, друго је шта је било на нивоу поријекла у Краљевини. За нас тако краљ Александар је био Југословен, за Хрвате Србин. Тако и за Љотића, нама је као југословенски неки нациста, за Хрвате и усташе је Србин - као што и сам кажеш примјером када су усташе поклале Љотићеве момке које им је послао као помоћ.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Срндаћ рече

А то некако пере Љотићевце од њихове одвратне издаје?

Наравно да не.

Комунисти макар нису говорили да се боре за очување неког народа или нације, него су водили класну борбу. Ако ишта, били су дослиједни својој идеологији.

Љотићевци су се борили за очување Срба и онда спроводили Србе на убијање.

Sapienti sat.

Niko ne treba niti moze biti “opran” za svoje zlocine. Ovo za komuniste nije istina. Posle rata su oteli najbolje vile za sebe i svoje porodice i postali i do dana danasnjeg  ostali upravo ta klasa protiv koje su se navodno borili. Naravno, nepremostiva razlika je sto su oni prethodni takav “burzujski” status zaradili a komunisti su ga oteli.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Срндаћ рече

Зашто је то битно за чињеницу да су Љотићеви људи спроводили невине људе у њихову смрт по њемачком диктату?

Bitno je jer ne znamo celu istinu. Da li su ljoticevci npr. imali samo izbor da ne ucestvuju u tom zlocinu uopste ili da u ucestvuju i time spase bar nekoga od potencijalnih zrtava? Ili su pomagali Nemcima jer su bili fasisti i satirali sopstveni narod koji je bio protiv njih.

Ovo je jako razlicito i zato je uzasno vazno da se otvore dosijei i konacno sazna puna istina o svim zrtvama rata i pociniocima.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...