Jump to content

Размена мишљења о разним животно-психолошким темама

Препоручена порука

Lepo je slušati decu kad maštaju, sva će ona kad porastu biti astronauti ili arheolozi , i ona  u to  veruju. Ali, život je nešto drugo. U njemu se mora biti čvrsto na zemlji i izabrati nešto sigurno da bi moglo da se preživi. Koliko istinskih talenata za slikarstvo, glumu, muziku nikada ne upiše akademiju jer ih roditelji usmere ka nekoj sigurnijoj profesiji. Možda su oni u pravu, ali to je kao da ptici slomite krila.

Iluzije su  i kada se u nekim nežnim godinama zaljubimo u nekoga ko izgleda skoro savršeno, a  mi mislimo da je i dobar i pametan i sve naj, naj. Ako se upoznate, možete se gorko razočarati  kad otkrijete da je sujetan, sebičan, egocentrik i da ne zaslužuje ni gram vaše ljubavi. Patite dok  nešto ne dobijete, a posle patite kad to i dobijete.

Zato su neostvarene ljubavi ono što zauvek pamtimo, uz malo nagađanja šta bi bilo da smo sada zajedno, a bilo bi isto kao i sa drugima, od velike ljubavi ostalo bi samo razumevanje i rešavanje  problema.

Iluzija je i da bismo bili srećni da smo kojim slučajem bogati. Puno para ne znači automatski  sreću. One mogu doneti sigurnost, ali i više briga, a bogati se uvek takmiče sa onima koji imaju   još više, i zele da budu večno mladi, a nedostatak pravog kontakta sa bližnjima nadoknađuju  skupim poklonima. Bogati, a neobrazovani su obično prazni.

Na  društvenim mrežama se zanosimo kako imamo na hiljade prijatelja, a niko ne može imati više od onoliko koliko možemo nabrojati na prste jedne ruke,  i  to u pravom životu, a ne na kompjuteru.

Iluzije koje sebi treba prirediti su one pozorišne, i čitanje svih onih divnih knjiga koje nas vode u druge svetove i obogaćuju nas.

A lepo je proživeti i čaroliju Božića i Nove godine. To su dani kada se svi opet osećamo kao deca koja se iskreno raduju poklonima i svi se nadamo da će nam baš sledeća godina doneti ostvarenje krupnih želja. Još kada ima snega, sve  liči na najlepšu bajku.

Ponekad možemo sebi organizovati dane glamura, kupiti nešto skupo bez griže savesti, otići sa nekim dragim u najskuplji restoran, hraniti se ceo dan kavijarom i piti šampanjac, ili otići na spa vikend. Možemo napraviti ritual i od pijenja čaja.

Posle toga ćemo pomisliti da  možda ipak imamo iluzije da je tim bogatima i slavnima tako loše.

11018-zivot-u-iluzijama.html

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Stvarnost i Iluzija su JEDNO ISTO, samo što mi, robujući EGU, istinski ne poznajemo „ni jedno, ni drugo“ (ne poznajemo Suštinu, koja je JEDNA). Jedino istinska („sverazlikujuća“, odnosno „nerazlikujuća“) svesnost – svesnost koju je čovek imao pre no što je, po Bibliji, kušao plod sa „drveta poznanja dobra i zla“ (drveta „razlikovanja“!) – jeste svesnost koja percipira suštinu „onoga što jeste“. …Ako se vezujemo za bilo koji izraz manifestovanja Iluzije – bilo koji njen pojedinačni aspekt – mi automatski postajemo njeni robovi: robovi EGA. Sa druge strane; sagledavajući Iluziju u njenom totalitetu – u beskrajnom spontanom kontinuitetu blažene Promene, i večite transformacije jednih vidova energije u druge – mi egzistiramo van svake iluzije, te utemeljeni u sagledavanju Stvarnosti!

Sve je prolazno i iluzorno, i zbog toga je fantastična greška prianjati, i vezivati se, za ono što je nepostojeće (nepostoj-ano). Priroda našeg analitičkog uma jeste da svakoga trenutka traži sebi  odgovarajuće „odmorište“, a ono se ne može naći u okeanu večitih promena; zbog toga mi, robujući EGU, podležemo iluziji i, samim tim, patnji. Odlazak „iza“ iluzije i patnje jeste upravo ulazak „u“ njihovu suštinu – njihovo sagledavanje i razumevanje u potpunosti: Istinskim razumevanjem da sve ono što postoji predstavlja samo igru talasa u okeanu promene, shvatamo da ništa nije realno osim same – Promene. Na taj način, po prvi put se budeći iz ovog fantastičnog „Beskonačnog Sna“, savršeno jasno uvidjamo da: Ono što „POSTOJI“ i ono što „NE POSTOJI“ jesu jednako iluzorni aspekti jedne iste stvarnosti, samog – POSTOJANJA!

Mi kažemo da „postoji“ – ono što čulima možemo registrovati; a za ono što je čulima nedostupno, uglavnom kažemo da – „ne postoji“. Takvo shvatanje, naravno, jeste zabluda, jer konkretno rečeno, i u krajnjem smislu: ono što „postoji“ predstavlja ništa drugo do „MATERIJALIZOVANU MISAO“ – „MATERIJALIZOVANU (p-ostvarenu) IDEJU“; dok ono što „ne postoji“ jesu misaone kreacije (krea-ture) i imaginacije, tj. „NEMATERIJALIZOVANE IDEJE“. – Ideja, materijalizovana ili ne, jeste ipak samo ideja i ništa više, a STVARNOST je ipak „nešto drugo“… – Ovo je nemoguće intelektualno razumeti, jer EGO ne može spoznati Stvarnost; to moramo intuitivno osetiti, tj. sagledati iz najveće dubine svoga bića. Stvarnost spoznajemo tek kada se prestanemo vezivati za aspekte manifestovanja Iluzije, jer tek ne vezujući se ni za šta posebno, postajemo jedno sa svime i spoznajemo istinu o Svemu pa i o pojedinačnom. Sagledavajući Iluziju u potpunosti, mi joj više ne podležemo, EGO „otpada“ od nas i bivamo Oslobodjeni!

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Onaj koji u promeni vidi stabilnost, ko u haosu uvidja savršeni red i zakonitost, ko u iluziji uvidja najvišu stvarnost… – odnosno onaj ko u pojedinačnom sagledava Univerzalno i ko u svemu uvidja JEDNO – taj bitiše u svesnosti Istine i pred njim je Tajna otvorena u svoj svojoj autentičnoj golotinji, nevinosti i savršenstvu; jer – tajna nije „tajna“ za onog koji ZNA.

Jedina stvarnost jeste stvarnost postojanja iluzije, jedina istina jeste istinitost postojanja laži, i jedino savršenstvo jeste savršenost nesavršenstva. – Osim toga nema ničega, jer osim toga jeste SVE!

odlomak iz knjige ''Apsolutna istina''

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

....као што сте сви могли да приметите, на нашем форуму има доста примера постојања ове жеље....

...неке особе се само појављују да би вређале, свађале се, омаловажавале, критиковале....ретко ћете имати шта поучно или интересантно , занимљиво да прочитате на њиховим постовима.....оне уживају да се баве другима......и то у негативном смислу.....

....шта мислите, одакле потиче та жеља.....?  да ли су те особе несрећне, несигурне, имају неки комплекс или предрасуде.....?

....или је нешто друго у питању....?

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Na nasem forumu ima dosta ljudi koji samo citiraju druge , svoja misljenja i svoje slike ostavljaju po strani

Odakle njima takva zelja ? Jel su nesrecni ti ljudi ? Imaju kompleks ?predrasude ?

Ili je nesto drugo u pitanju ?

није битно ко сам ја, већ ко си ти !

Подели на овим сајтовима

On 25. 7. 2013. at 22:06, Mironosica рече

Na nasem forumu ima dosta ljudi koji samo citiraju druge , svoja misljenja i svoje slike ostavljaju po strani

Odakle njima takva zelja ? Jel su nesrecni ti ljudi ? Imaju kompleks ?predrasude ?

Ili je nesto drugo u pitanju ?

Da li ovim odgovaras na predhodna pitanja?  0110_hahaha  joooj

"Svaki problem možemo gledati kao skrivenu priliku, blagoslov, čak iako to i ne izgleda tako. To je znak da nešto veće i bolje dolazi."

Подели на овим сајтовима

On 25. 7. 2013. at 22:15, Mironosica рече

Ne , samo ptam :)

da ti odgovorim... ono sto ja mislim... 

mislim da ljudi citiraju da bi pokrenuli necije vijuge... al ovi drugi, kao ja, ne citaju ili ne razmisljaju u tom smeru...

pa se mimoilazimo...

mislim da nepostoji savrseno srecna osoba na ovom svetu ali isto tako ni nesrecna...

"Svaki problem možemo gledati kao skrivenu priliku, blagoslov, čak iako to i ne izgleda tako. To je znak da nešto veće i bolje dolazi."

Подели на овим сајтовима

On 25. 7. 2013. at 21:59, Joана рече
....као што сте сви могли да приметите, на нашем форуму има доста примера постојања ове жеље....   ...неке особе се само појављују да би вређале, свађале се, омаловажавале, критиковале....ретко ћете имати шта поучно или интересантно , занимљиво да прочитате на њиховим постовима.....оне уживају да се баве другима......и то у негативном смислу.....   ....шта мислите, одакле потиче та жеља.....?  да ли су те особе несрећне, несигурне, имају неки комплекс или предрасуде.....? ....или је нешто друго у питању....?

Odakle želja da se drugima nanese bol?

Duboko nezadovoljstvo sopstvenim životom i nedostatak ljubavi.

Zanemarivanje u detinjstvu ili razmaženost.

Ima i to da drugi ne mogu da podnesu uspeh drugih ljudi,pa se na sve načine trude da ih spreče da napreduju.Vladika Atanasije Rakita je to zaista lepo objasnio....

http://www.youtube.com/watch?v=_n2eT7AxzMk

:351780:

Подели на овим сајтовима

On 25. 7. 2013. at 21:59, Joана рече

....као што сте сви могли да приметите, на нашем форуму има доста примера постојања ове жеље....

...неке особе се само појављују да би вређале, свађале се, омаловажавале, критиковале....ретко ћете имати шта поучно или интересантно , занимљиво да прочитате на њиховим постовима.....оне уживају да се баве другима......и то у негативном смислу.....

....шта мислите, одакле потиче та жеља.....?  да ли су те особе несрећне, несигурне, имају неки комплекс или предрасуде.....?

....или је нешто друго у питању....?

Јоана, јесли ли ти озбиљна са овим питањима, или је у питању нека шала коју ја нисам сконтала!!!?? 

Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4)

Подели на овим сајтовима

Не знам за друге. Могу да говорим (пишем) само у своје име.

Кад сам била много млада, имала сам жељу да повредим оне који су повредили мене.....дакле освета.

Када сам била средње млада, имала сам жељу да повредим оне који повређивали друге, само из тзв. педагошких разлога, т.ј. да би спознали како се други осећају када су они  "у елементу".

И сада, када више нисам млада, немам баш никакву жељу да икога, ма због чега повредим. Чак и ако ми се то случајно догоди, после ми буде мнооого жао, и ОБАВЕЗНО се извиним од свег срца

Потпис:

Надање је моје- Отац;

Прибежиште моје- Син;

Покров мој- Дух Свети;

Тројице Свесвета, слава теби.

Подели на овим сајтовима

Ta je zelja drevna, sta je trebalo da se mece heruvim da vitla ognjenim macem, kao da nema drugi nacin da se zabrani pristup Adamu i Evi. Ne, nego je morao da se folira nesto, da preti, da zastrasuje. Sta, kao roknuces me tim macem, ne razumem?! Sta vitlas, daso, ako nisi spreman da ozbiljno povredis? Plahovita priroda i preozbiljno shvatanje svoje uloge, eto tako ja na to gledam.

Измењено од Дејан Бићанић

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

On 25. 7. 2013. at 22:57, SHADOWS OF THE LIGHT рече

Moze lista povredjenih i onih koji su nanosili drugima povrede?Ovako se prica nesto  totalno nedefinisano.....

svi smo na obe liste verovatno,niko nije savršen :)

lično mislim da samo jako povredjeni ljudi imaju želju da povrede i druge,

jako,jako povredjeni,čiji bol ih čini slepima za tudj bol.

što se tiče foruma,nisam nešto baš upućena ko tu koga podbada i ganja,

ali mogu da posvedočim da kad god mi je bilo najteže u životu ,bilo je više onih koji bi da doliju so na ranu nego da pomognu.

Srečom, uz one koji pomažu je Gospod,pa kvalitet nadvlada kvantitet.

I can't go back to yesterday because I was a different person then.  Alice in Wonderland

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...