Jump to content

Разговарајте са теологом Александром Милојковим о догматским темама

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван Цветковић

Препоручена порука

Hvala. Samo, mislim da svakako u ova dva stiha ne može da se odnosi samo na smrt već na sve povrede (uključujući i smrt), jer u sledećim stihovima se posebno navode različite mogućnosti obuhvaćene ovim pojmom (život, oko, zub, ruka, noga, rana, opekotina, itd.)

Мислим да то доводи у везу са законском праксом реципроцитета. Ако си узео живот, узеће ти се живот. Исто као око за око, зуб за зуб, рану та рану....

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.9k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Pa meni deluje logično, tj. tom odredbom kao da razjašnjavaju da pobačaj usled udarca jeste povreda (sama za sebe) ali nije ubistvo. Pošto ne mogu da izvrše talionsku pravdu (ne može "pobačaj za pobačaj") onda određuju novčanu kaznu... a naredni stihovi su tu jer bi sa prvim stihom a bez ostalih moglo da se tumači kao da svaki put kad udariš trudnu ženu (bez obzira šta se njoj desi) ide novčana kazna. Tako bar ja to vidim. Tu bih dodao i povrede koje pretrpi prevremeno rođeno živo dete sa povredama/poremećajima, da u tom slučaju ide talionska kazna... npr. rodi se slepo - učiniocu se oduzimaju oči.

То је већ питање за њихове правнике и рабине. То је питање праксе и тумачења. Ја што сам могао да кажем из самог текста, казао сам.

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Pozdrav.

Kako je zapravo Juda izdao Hrista? Poljupcem je pokazao ko je. Pa zar nije Hristos javno propovedao i pokazivao se javno. Zašto je trebalo neko da ga indentifikuje i tako izda?

Издао га је тако што је за новац открио синедриону место где се Христос налазио (Гетсимански врт). Када је одвео тамо војнике, показао им је ко је међу присутнима Исус (пошто су са њим били и апостоли).

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

Шта значи ово што је Исус рекао својој браћи:

''Тада им рече Исус: Вријеме моје још није дошло, а вријеме је ваше свагда спремно.'' Јн 7,6

Да ли се то односи на време смрти, тј да је Христос знао када ће се догодити Његова смрт која неће бити тад, док њихов час смрти може бити било кад?

И још једно питање, везано за оно што се дешава после упокојења. Наиме овде сам у доста наврата, од различитих људи, прочитао о некаквом препознавању Бога после смрти, тј да ли ће одређена особа успети да Га препозна при сусрету с Њим. О каквом препознавању се ради? Јел то препознавање у неком пренесеном значењу или је нешто друго у питању? 

Подели на овим сајтовима

Шта значи ово што је Исус рекао својој браћи: ''Тада им рече Исус: Вријеме моје још није дошло, а вријеме је ваше свагда спремно.'' Јн 7,6 Да ли се то односи на време смрти, тј да је Христос знао када ће се догодити Његова смрт која неће бити тад, док њихов час смрти може бити било кад?

Треба прочитати целу главу и видети контекст. Апостоли наговарају Христа, који је у Галилеји, да иде у Јудеју, међу Јудејце, да "покаже дела своја". Односно, да покаже чуда и тако их увери да је он Месија. Исус им тада одговара да његово време још није дошло а да је њихово свагда спремно. У смислу, још није време да се тамо појавим (јер још није време да га убију), а ви слободно идите на тај празник (Сјеница). Даље се говори да је тајно отишао из Галилеје... Дакле, време о којем Христос говори јесте време његовог коначног појављивања пред јудејским властима, страдање и смрт.

И још једно питање, везано за оно што се дешава после упокојења. Наиме овде сам у доста наврата, од различитих људи, прочитао о некаквом препознавању Бога после смрти, тј да ли ће одређена особа успети да Га препозна при сусрету с Њим. О каквом препознавању се ради? Јел то препознавање у неком пренесеном значењу или је нешто друго у питању? 

Не знам у којем и каквом тексту је то речено. Препознавање обично значи лични однос. Блажени чиста срца јер ће Бога видети. Онај ко у таквом односу са Богом одлази са овог света, тај ће Бога препознати као Бога. Свети Августин говори да ће приликом другог Христовог доласка само они који су чиста срца видети у њему и Бога. Они који нису, видеће само човека. И да он долази као човек, између осталог, и да би га видели и ти други. 

Подели на овим сајтовима

Na šta se odnosi ono : ...Neću kazati tajnu neprijateljima tvojim...". Šta se sve smatra tajnom crkve. O čemu Hrišćani ne treba da pričaju i koje to tajne ne treba da odaju?

Jel se to odnosi i na svetu tajnu ispovesti i savet koji se tad dobije?

"Drži svoj um u adu i ne očajavaj"

Подели на овим сајтовима

Na šta se odnosi ono : ...Neću kazati tajnu neprijateljima tvojim...". Šta se sve smatra tajnom crkve. O čemu Hrišćani ne treba da pričaju i koje to tajne ne treba da odaju?

Мислим да се то односи на издајство, отпадање од Христа (алудирање на Јуду). Дакле, обећава се јединство, верност Христу. 

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Мислим да се то односи на издајство, отпадање од Христа (алудирање на Јуду). Дакле, обећава се јединство, верност Христу. 

Икрен да будем, увек сам тај део молитве доживљавао мало другачије.

Наиме, то изговарамо (исповедамо) пред примање светих дарова,

где ми недостојни примамо у себе Самог Христа, и то је 'тајна над тајнама',

и не треба да ту тајну 'форвардујемо' даље* олако и неразумно.

Мада, видиш ... сада размишљам ... У праву си ти, узимање у себе

Самог Христа и јесте - јединство са Њим и верност Њему.

* Читао сам како је дошло до тога да ми 'обични' верници сада

Тело и Крв Господњу примамо уједно, у кашичици, а све због

оних верника претходних времена, који нису Тело Господње

гутали већ су Га 'шверцовали' ван храмова и користили недостојно.

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

Kako Hristos nije nosio u sebi praroditeljski greh a primio je ljudsku prirodu na sebe od Device Marije koja je po pravoslavnom ucenju nosila taj greh u sebi(za razliku od katolickog ucenja o bezgresnom zacecu)?

Не. Грех није део наше природе, већ је он у њеном начину постојања. Тај начин постојања ми наслеђујемо, као пали. То су врло суптилна, али веома важна, теолошка питања. Природа, као таква, нема некакво својство греховности. Међутим, природа не постоји без свог начина постојања. Е тај начин је одређен као пали, као одвојен од Бога, по "старом Адаму". Христос узима ту природу, али јој даје прави начин постојања, уводећи је, као Син, у однос са Оцем. На тај начин створена природа задобија оно због чега је и створена - живот вечни.

Тај однос са Оцем (синовство) је циљ стварања света - обожење у Христу. Воља Очева, као темељ живота света. Зато христос укорева Петра, када му овај говори да не треба да иде у Јерусалим, да не страда. Петар размишља као човек, управо као пала природа, ограничен самом својом природом. Христос му говори - Иди од мене сатано, јер не желиш што је Божије већ што је људско! По сваку цену, па и по цену страдања, он остаје веран односу са Оцем. Христос, као човек, показује и живи прави начин постојања створене природе. Зато у њему нема греха.

Подели на овим сајтовима

Jel mozes da postavis video klip gde si odgovorio na tvrdnje ovog muslimana?

Немам времена, заиста. Има људи на форуму који то могу да одраде боље него ја. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...