Jump to content

Разговарајте са теологом Александром Милојковим о догматским темама

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван Цветковић

Препоручена порука

• Одговори 1.9k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Помаже Бог!!!Први пут пишем иако пратим форум већ дуже време.Да ли можете да ми кажете нешто о имендану?Наилазио сам на разне одговоре.Од тога да је то ишчезло код нас,до тога да је то хрватски тј католички обичај.Очигледно је да мали број људи то слави.Да ли то има везе са рођенданом? Хвала унапред.

Подели на овим сајтовима

Помаже Бог!!!Први пут пишем иако пратим форум већ дуже време.Да ли можете да ми кажете нешто о имендану?Наилазио сам на разне одговоре.Од тога да је то ишчезло код нас,до тога да је то хрватски тј католички обичај.Очигледно је да мали број људи то слави.Да ли то има везе са рођенданом? Хвала унапред.

Имендан је Светитељ (његов дан) чије име носимо. Сад, зависи шта подразумевамо под слављем? Неких посебних обичаја код нас нема. Постоји крсна слава. Грци, колико знам, славе имендан, нешто као ми крсну славу. Свакако, на имендан треба отићи у Цркву, на Литургију, причестити се. То је суштина славља.

Подели на овим сајтовима

Не. Грех није део наше природе, већ је он у њеном начину постојања. Тај начин постојања ми наслеђујемо, као пали. То су врло суптилна, али веома важна, теолошка питања. Природа, као таква, нема некакво својство греховности. Међутим, природа не постоји без свог начина постојања. Е тај начин је одређен као пали, као одвојен од Бога, по "старом Адаму". Христос узима ту природу, али јој даје прави начин постојања, уводећи је, као Син, у однос са Оцем. На тај начин створена природа задобија оно због чега је и створена - живот вечни.

Тај однос са Оцем (синовство) је циљ стварања света - обожење у Христу. Воља Очева, као темељ живота света. Зато христос укорева Петра, када му овај говори да не треба да иде у Јерусалим, да не страда. Петар размишља као човек, управо као пала природа, ограничен самом својом природом. Христос му говори - Иди од мене сатано, јер не желиш што је Божије већ што је људско! По сваку цену, па и по цену страдања, он остаје веран односу са Оцем. Христос, као човек, показује и живи прави начин постојања створене природе. Зато у њему нема греха.

A pravi nacin postojanja je vrsenje volje Boga Oca?

I drugo pitanje.Da li je taj nacin postojanja(obozeni) nastupio po Hristovom rodjenju ili po vaskrsenju?

Подели на овим сајтовима

Na osnovu cega neki naucnici tvrde da je Isus bio clan sekte esena?

Начин живота подсећа на њихов. Али пази, реч секта ту нема погрдно значење, какво данас углавном има. То је била једна, по начину живота, издвојена група. Не бих рекао да је Исус био де њих. 

Подели на овим сајтовима

A pravi nacin postojanja je vrsenje volje Boga Oca? I drugo pitanje.Da li je taj nacin postojanja(obozeni) nastupio po Hristovom rodjenju ili po vaskrsenju?

Свет је створио  Бог Отац кроз Сина у Духу светоме, са циљем да свет добије усиновљење. То значи, да Син Божији постане човек и да кроз њега сви уђемо у однос са Оцем, да нас Он гледа као Сина свога. То је оно што каже апостол - све је кроз њега и ради њега створено. 

Наступио је одмах по оваплоћењу, а завршен је, запечаћен за вечност - васкрсењем и силаском Духа Светога.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Na osnovu cega neki naucnici tvrde da je Isus bio clan sekte esena? Kada sam isao u srednju skolu,u udzbeniku iz sociologije je pisalo da je Isus jedno vreme proveo u Kumranu.

Te se price vrte gotovo na svim fakultetima. Tako su kod mene spominjali isto, a bilo je i na filosofiji u srednjoj. 

Ne znam koliko je to istorijski tacno i potvrdjeno, mislim da sam negde citao da su cista nagadjanja zbog slicnog nacina zivota, ali da je takvih sekti i zajednica u ono vreme bilo svuda. Cak i da jeste bio deo te zajednice, ne vidim problem? Bio on medju esenima, Jevrejima, Srbima, Kinezima, hinduistima, Bantu crncima je potpuno nebitno u odnosu sta je On bio i sta jeste. 

Свет је створио  Бог Отац кроз Сина у Духу светоме, са циљем да свет добије усиновљење. То значи, да Син Божији постане човек и да кроз њега сви уђемо у однос са Оцем, да нас Он гледа као Сина свога. То је оно што каже апостол - све је кроз њега и ради њега створено. 

Наступио је одмах по оваплоћењу, а завршен је, запечаћен за вечност - васкрсењем и силаском Духа Светога.

E sad se bas vidi logicnost citavog da kazem postpuka. Dakle, ako je Otac kroz Sina u Duhu stvorio svet, onda je logicno da se u zajednicu sa Ocem ulazi samo kroz Onog kroz kojeg je sve stvoreno i to opet u Duhu i ni na koji drugi nacin. Jer bez Duha se ne moze uci u zajednicu, dakle ne moze samo kroz Sina vec i u Svetom Duhu. 

Подели на овим сајтовима

Te se price vrte gotovo na svim fakultetima. Tako su kod mene spominjali isto, a bilo je i na filosofiji u srednjoj. 

Ne znam koliko je to istorijski tacno i potvrdjeno, mislim da sam negde citao da su cista nagadjanja zbog slicnog nacina zivota, ali da je takvih sekti i zajednica u ono vreme bilo svuda. Cak i da jeste bio deo te zajednice, ne vidim problem? Bio on medju esenima, Jevrejima, Srbima, Kinezima, hinduistima, Bantu crncima je potpuno nebitno u odnosu sta je On bio i sta jeste. 

I na osnovu manipulacije u prevodu. Na primer, u tim popularnim knjigama pise kao se u Kumranskim spisima pominje mesija koji je ubijen. U stvarnosti pise mesija koji ubija. Pa se onda pominje neki ucitelj pravednosti, koga oni pokusavaju da identifikuju sa Hristom.  Problem je u tome sto bi onda esenski tekstovi morali da se nadju u Bibliji.

Подели на овим сајтовима

Na osnovu cega neki naucnici tvrde da je Isus bio clan sekte esena? Kada sam isao u srednju skolu,u udzbeniku iz sociologije je pisalo da je Isus jedno vreme proveo u Kumranu.

Ако не реметим концепцију теме - рекао бих само да су оваке тврдње крајње паушалне и неутемељене...у рангу Ден Брауна и осталих "стручњака"....

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Ako je nastupio odmah po ovaplocenju kako je onda ljudska priroda u Hristu mogla da strada na krstu ako je,kako ste rekli Sin svojim ovaplocenjem dao novi nacin postojanja(usinovljenje) tj.zivot vecni?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...