Александар Милојков Написано Март 10, 2015 Пријави Подели Написано Март 10, 2015 Приметио сам да одређени верници додирују челом икону коју целивају.Поготово је по Русији то распрострањено,колико сам видео.Не нађох по интернету ништа о томе.Па ћу поставити питањe.Шта такво целивање значи и да ли је исправно тј да ли је пожељно? Не бих знао.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Март 10, 2015 Пријави Подели Написано Март 10, 2015 Da li pravoslavni hriscanin koji je pozvan na rucak kod pripadnika druge vere , vegana, svojih rodjaka, treba da prihvati poziv za vreme posta ili ne ?Da li pravoslavni hriscanin sme da pozove svoje rodjake,druge veroispoveti ,vegane ,na rucak , na slavu ili na rodjendan ? Sme li da prima poklone,garderobu ,nakit ,zdravu organsku hranu ,sme li da ih ljubi ko bracu i sestre... ? Да (али да не нарушава пост). Да. Да. Arsenija је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Март 10, 2015 Пријави Подели Написано Март 10, 2015 Poštovani Aleksandre, imam problem sa preko pola Vaših odgovora - umesto slova nizovi znakova pitanja! Ovo mi se prvi put dešava na ovom sajtu, pa pošto toga nije bilo pre, a sa istog računara se uvek logujem, predpostavljam da sa Vašim "encodingom" nešto nije kako treba!? Ne znam da li još neko ima isti problem ...ali ja naprosto ne vidim 60 - 70% Vaših odgovora a naročito izvesnom "Karađorđu". Ni quote ni Vaš tekst - sami upitnici! Ako drugi svi vide onda je moj računar pobrljavio! Питање за техничку подршку. Видеће га ваљда неко па ће вам одговорити. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Март 10, 2015 Пријави Подели Написано Март 10, 2015 Помаже Бог, да ли би Господ опростио Фарисејима хулу на Духа Светога када би се покајали. У тумачењу Светога Теофилакта Охридског прочитао сам да би, ако би се они покајали, и да нема греха који се неће опростити осим греха непокајаног. Хвала! Непокајање је хула на Духа Светога. Значи, ко се каје, тај више не хули. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Март 10, 2015 Пријави Подели Написано Март 10, 2015 Ако је антропоморфизација Бога погрешна јер Он је ванвременски и ванпросторни, дакле непојмљив за човека, на шта се онда односе речи из књиге Постања, ''Потом рече Бог: хајде да начинимо човека по свом обличју, као што смо ми...''? пошто видим да Александра нема неко време на форуму, може и неко други од теолога да одговори, ако то није против правила теме. То значи да је човек: - разумно биће - слободно биће - личносно биће (постоји као личност, у заједници са другим личностима) Ове атрибуте оци препознају као иконичност Бога и човека. Јефимија Крунић and Фидер је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Март 10, 2015 Пријави Подели Написано Март 10, 2015 - разумно биће - слободно биће - личносно биће (постоји као личност, у заједници са другим личностима) Ове атрибуте оци препознају као иконичност Бога и човека. A kao besmrtan po blagodati? У вечном односу преко Христовог Тела? Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Март 11, 2015 Пријави Подели Написано Март 11, 2015 A kao besmrtan po blagodati? У вечном односу преко Христовог Тела? То је друго питање. Свакако у вези са човековим личносним постојањем. Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Март 11, 2015 Пријави Подели Написано Март 11, 2015 Шта су демони у ствари, о чему се ту ради? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
коЖељ њацИ Написано Март 11, 2015 Пријави Подели Написано Март 11, 2015 Куд баш крену од демонологије... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ИгорМ Написано Март 11, 2015 Пријави Подели Написано Март 11, 2015 Само да се надовежем и ја додатним питањем. (а да се Жељко не уплаши ) Шта су демони у ствари, о чему се ту ради? Да ли их требамо схватити доследно онако како то оци Цркве говоре и како у Св. Писму пише? Да су лична, самостална бића (бестелесна) која су својевољно и бесповратно (за њих нема покајања - V васељенски) отпала од Бога (првобитно створена добрим анђелима) утврдивши се у злоби. И како њихово стварно постојање Писмо доказује њиховим јављањем у овом свету... Као духови поднебесја, а онога (човекоубицу од почетка) као кнеза поднебесја па самим тим и нама директну опасност, као неког ко увек стоји између нас и Бога, као ометача, као разбојнике и пљачкаше на путу, на нашем путу спасења. И оно најважније да ако већ имају могућност да нас наводе на зло, не могу нас ван наше слободне воље, ван нашег пристанка,одобрења приморати на зло. Некада сам се питао да ли их доживљавати скоро па у буквалном смислу таквог тумачења (узевши све у обзир па и јављање анђела описано кроз Св. Писмо) а данас то некако више гледам кроз свој однос према Богу и другим људима. Као да ми се ломи приступ у зависности од тога колико сам спреман да прихатим реалност љиховог постојања као нечега што се може и голим оком видети (читајући нека житија светих и њихове "сусрете" односно искуства). Аурор је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Март 11, 2015 Пријави Подели Написано Март 11, 2015 Као да ми се ломи приступ у зависности од тога колико сам спреман да прихатим реалност љиховог постојања као нечега што се може и голим оком видети (читајући нека житија светих и њихове "сусрете" односно искуства). Ево шта каже владика Лазар: "Too many converts seem to think that the lives of the saints are a form of Holy Scripture, but certainly not. The life of St Anisia of Thessaloniki is a case in question. The Greek Life is a short paragraph that tells us that she was a Christian whose parents had been martyred, and that she was martyed while still very young. Her body was buried just outside the Cassandra gates of the city (and indeed there were found there, under a ruined church in the early 1980 during excavations). The Russian version purports to tell of the details of secret conversations that she had with Satan while praying her closet (other versions also include verbatim secret conversations that the supposedly had with her guardian angel). One could go on about kings who were turned into pigs and slowly became human again as a church was being built. Are you so sure that you want people to think that they have to accept tales like this in order to be Christians?" ИгорМ and Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 11, 2015 Пријави Подели Написано Март 11, 2015 У Житијама светих има свега и свачега јер те књиге нису прошле "проверу", једноставно је сакупљано све што је уопште постојало са намером да се касније прегледа и расчисти шта је веродостојно, а шта су само народне приче. Због обима тај други корак никада није обављен. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Март 12, 2015 Пријави Подели Написано Март 12, 2015 Danas sam bio u kapelici koja je pored bolnice i video da u njoj postoje samo 2 ikone, svetog Nektarija Eginskog i Bogomajke. Postoji li kanon ili neko nepisano pravilo po kome ikona Gospoda mora da se nalazi u hramu ili ne, baš mi je bio čudan hram u kome nema Onoga koji je Živi Hram svih nana је реаговао/ла на ово 1 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Март 15, 2015 Пријави Подели Написано Март 15, 2015 Danas sam bio u kapelici koja je pored bolnice i video da u njoj postoje samo 2 ikone, svetog Nektarija Eginskog i Bogomajke. Postoji li kanon ili neko nepisano pravilo po kome ikona Gospoda mora da se nalazi u hramu ili ne, baš mi je bio čudan hram u kome nema Onoga koji je Živi Hram svih На иконостасу морају бити Господ и Богородица. Е сад, што није тако у тој капели, не знам. Можда ће бити. nana је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Март 15, 2015 Пријави Подели Написано Март 15, 2015 И мислиш да је баш све у Јеванђељима дословна Христова реч, без теолошког тумачења и интерпретације ране Цркве? Da li mozes da pojasnis ovu svoju izjavu? https://www.pouke.org/forum/topic/16131-potop-argumenti-za-i-protiv/page-3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука