Jump to content

Разговарајте са теологом Александром Милојковим о догматским темама

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван Цветковић

Препоручена порука

Творевина се обожује кроз човека, кроз његову вољу да одговори на Божији призив. Тајна обожења оставрује се у Христу. Опет, Тајна Христова остварује се не без човекове воље. Сам Син Божији добија тело, људску природу након сагласности Богородице - Ево слушкиње Господње, нека ми буде по вољи твојој. Без тих речи не би било ни Оваплоћења. А без Оваплоћења не би било могуће обожење човека и творевине кроз човека. Дакле, коначни циљ Божији се испуњава, али не без синергије и пристанка човека.

Ухх, опет ми није јасно око тога зашто Исус треба да дође по Други пут ако је већ кроз Њега творевина обожена? Или није, треба да буде са Другим доласком?

Исус је онај кога су пророци Старог Завета спомињали као Бога који улази у творевину да би са Њим творевина ушла у Бога. А та творевина улази само ако каже ДА Богу, што се остварило кроз Богородицу. 

Или пак обожење творевине зависи од нас самих. Ако ми нећемо, што Бог на крају ипак обожује, није ли то кршење те слободне одлуке да нећемо? 

Уосталом шта је уопште Други долазак? На неким местима овде на форуму сам прочитао да се он дешава свакоме на смрти, значи они који умру улазе у вечности и тад се за њих долазак десио. Или ће то бити невероватни догађај онако како је описан у Библији где ће сви да види Исуса на облацима и анђелима и сви који су живи ће тада само ући у другачији облик постојања - вечност. 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.9k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Занима ме да ли је одношење цвећа на гроб православни обичај? Такође ме занима шта црква мисли о доношењу хране,цигара,кафе и алкохола који се остављају на гроб за задушнице? За свеће ми је јасно и то практикујем,али ово остало ми није баш најјаснијe а често виђам...

Подели на овим сајтовима

Ako je nastupio odmah po ovaplocenju kako je onda ljudska priroda u Hristu mogla da strada na krstu ako je,kako ste rekli Sin svojim ovaplocenjem dao novi nacin postojanja(usinovljenje) tj.zivot vecni?

Узео је потпуну људску природу, идентичну нашој. То значи да је узео и смртност, као нешто што је саставни део наше природе. Окончањем свог дела спасења, Васкрсењем и Вазнесењем, Он узноси нашу природу у заједницу са Оцем и тиме је чини Сином. Односно, нас усиновљује. И то је тек тај нови начин постојања.

Подели на овим сајтовима

Ухх, опет ми није јасно око тога зашто Исус треба да дође по Други пут ако је већ кроз Њега творевина обожена? Или није, треба да буде са Другим доласком?

Цела историја треба да прође кроз догађај Христа. Од првих до последњих. Обожење није само ствар Христове делатности већ и наше слободне воље.

Исус је онај кога су пророци Старог Завета спомињали као Бога који улази у творевину да би са Њим творевина ушла у Бога. А та творевина улази само ако каже ДА Богу, што се остварило кроз Богородицу.    Или пак обожење творевине зависи од нас самих. Ако ми нећемо, што Бог на крају ипак обожује, није ли то кршење те слободне одлуке да нећемо? 

Неке обожује а неке само обесмрћује. Оци су разликовали то двоје. Августин прави разлику између vita (живот) и beata vita (блажени живот). Максим Исповедник, слично разликује einae (биће) i eueinae (добробиће).

Уосталом шта је уопште Други долазак?

То ћемо тек да дознамо.

Подели на овим сајтовима

Занима ме да ли је одношење цвећа на гроб православни обичај?

То је опште људски обичај, који није у супротности са православном вером. Сасвим нешто људско и нормално.

Такође ме занима шта црква мисли о доношењу хране,цигара,кафе и алкохола који се остављају на гроб за задушнице?

То је остатак паганштине и сулудих обичаја у нашем народу, са којима Црква тешко да може да изађе на крај. Зато и снисходи.

Подели на овим сајтовима

dakle ne moze samo kroz Sina vec i u Svetom Duhu. 

Христологија и не постоји без Пневматологије. 

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Цела историја треба да прође кроз догађај Христа. Од првих до последњих. Обожење није само ствар Христове делатности већ и наше слободне воље.

Cela istorija? Interesantno. A jel se zna kako se to ostvaruje odnosno da li si to vec ostvarilo ili treba da se ostvari?

Неке обожује а неке само обесмрћује. Оци су разликовали то двоје. Августин прави разлику између vita (живот) и beata vita (блажени живот). Максим Исповедник, слично разликује einae (биће) i eueinae (добробиће).

A da li su oni koji ce biti u paklu, obesmrceni? Tj. koji su ti sto ce biti obesmrceni odnosno obozeni? 

Подели на овим сајтовима

Kako se tumace ovi i slicni stihovi,koji na prvi pogled ukazuju da ce gresnici da budu unisteni za vecnost

Psalm 37,38   A bezakonika ce nestati savijem, natrazije ce se bezbocnicko zatrti.

Psalm 37,38 Gresnici bit ce svi iskorenjeni, istrebit ce se zlikovacko seme   

Obadija 16 I bit ce ko da ih nikad bilo nije  

1653828_10201859313868438_1443705829_n.j

Подели на овим сајтовима

Cela istorija? Interesantno. A jel se zna kako se to ostvaruje odnosno da li si to vec ostvarilo ili treba da se ostvari?

Остварује са у икони, за сада. Та икона је Црква.  

Подели на овим сајтовима

Kako se tumace ovi i slicni stihovi,koji na prvi pogled ukazuju da ce gresnici da budu unisteni za vecnost

Писао сам већ на ту тему, да понављамо једно и исто сто пута. Писали смо о злу, о постојању, о души. 

Подели на овим сајтовима

Писао сам већ на ту тему, да понављамо једно и исто сто пута. Писали смо о злу, о постојању, о души. 

Za ove konkretno stihove koje sam naveo, dosada nisam naisao na pravoslavno tumacenje. Kada ih kucam na google izlaze mi samo sektaska tumacenja.

Подели на овим сајтовима

Za ove konkretno stihove koje sam naveo, dosada nisam naisao na pravoslavno tumacenje. Kada ih kucam na google izlaze mi samo sektaska tumacenja.

Погледај их очима православног богословља и добићеш тумачење. Дакле, оним што знаш о својој вери гледај и те стихове. 

Подели на овим сајтовима

Погледај их очима православног богословља и добићеш тумачење. Дакле, оним што знаш о својој вери гледај и те стихове. 

Pa jedino da se ti stihovi ne tumace bukvalno,posto su u pitanju prorocke knjige. Da li se prorocke knjige shvataju doslvno, ili kombinacija nesto je doslovno a nesto ne?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...