w.a.mozart Написано Март 8, 2014 Пријави Подели Написано Март 8, 2014 http://www.scribd.com/doc/145127780/Dzon-Drejn-Uvodjenje-u-Stari-Zavet Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Март 8, 2014 Пријави Подели Написано Март 8, 2014 Такође, много опширније и озбиљније, Мирче Елијаде и његово чувено тротомно издање "Историја веровања и религијских идеја". Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Март 8, 2014 Пријави Подели Написано Март 8, 2014 Историја веровања и религијских идеја сва три тома Плутон, DankaM, horatio and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Март 9, 2014 Пријави Подели Написано Март 9, 2014 Jel moze jos jedno pojasnjenje u vezi seola? Da li se u grckom koristi rec hades za grob gde je bilo sahranjeno Hristovo telo? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Март 9, 2014 Пријави Подели Написано Март 9, 2014 Ako je David bio u seolu a ne u grobu kako tumacimo onda ovaj stih? Braćo, dopustite da vam otvoreno kažem: praotac je David umro, pokopan je i eno mu među nama groba sve do današnjeg dana. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Megidon Написано Март 9, 2014 Пријави Подели Написано Март 9, 2014 Да ли се црква у времену и простору конституише кроз сабрање и да ли постоје конституционе основе за њено постојање или постоји као независна духовна стварност у којој ми учествујемо или не учествујемо? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Март 9, 2014 Пријави Подели Написано Март 9, 2014 Да ли се црква у времену и простору конституише кроз сабрање и да ли постоје конституционе основе за њено постојање или постоји као независна духовна стварност у којој ми учествујемо или не учествујемо? Цркву као сабрање конституише Дух Свети. Она је икона Царства Небеског, онога што тек треба да буде. Парадоксално, Дух Свети оприсутњује оно што још, из историјске перспективе, не постоји. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
MariaElena Написано Март 11, 2014 Пријави Подели Написано Март 11, 2014 @Aleksandar Milojkov: Nemam pitanja, ali zato imam pohvale za tebe. Tvoji odgovori su jako dobri i korisni za duhovni život. Ali, kad sam već ovdje, da li bi mi mogao reći nešto o liturgiji Velike Subote? Zapravo, dovoljan mi je samo link gdje bih mogla saznati kako se odvija obred Vazmenog bdijenja u Pravoslavnoj Crkvi. Hvala. w.a.mozart је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Март 11, 2014 Пријави Подели Написано Март 11, 2014 Цркву као сабрање конституише Дух Свети. Она је икона Царства Небеског, онога што тек треба да буде. Парадоксално, Дух Свети оприсутњује оно што још, из историјске перспективе, не постоји. Imam nedoumicu, ako želiš da mi pomogneš... Duh Sveti upravlja Crkvom i utešitelj je svima nama,pa kad sagledam reči Carstvo Božje počinje u vama, onda mi je vrlo teško da tvrdim kako Carstvo Božje nema utemeljenje u istoriji (sadašnjoj, budućoj i prošloj), Jedino mogu da tvrdim kako Carstvo Božje istorijski ne može postojati u svoj njegovoj punoći, koja će se desiti tek na kraju vremena. Unapred hvala za odgovor. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Март 11, 2014 Пријави Подели Написано Март 11, 2014 @Aleksandar Milojkov: Nemam pitanja, ali zato imam pohvale za tebe. Tvoji odgovori su jako dobri i korisni za duhovni život. Ali, kad sam već ovdje, da li bi mi mogao reći nešto o liturgiji Velike Subote? Zapravo, dovoljan mi je samo link gdje bih mogla saznati kako se odvija obred Vazmenog bdijenja u Pravoslavnoj Crkvi. Hvala. Треба да је одговор овде: http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Bogosluzbeni/BogosluzenjeStrasnaSedmica/BogosluzenjeStrasnaSedmica.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Март 11, 2014 Пријави Подели Написано Март 11, 2014 Може једно не-догматско питање. Колико неслагања и по којим питањиам постоје измешу светих отаца? Дали је обавезно, ако је нешто став светог оца, да сваки члан цркве мора на тај став да гледа индетично као на догму, или је отвореније за дискусију? Хвала. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Март 11, 2014 Пријави Подели Написано Март 11, 2014 Imam nedoumicu, ako želiš da mi pomogneš... Duh Sveti upravlja Crkvom i utešitelj je svima nama,pa kad sagledam reči Carstvo Božje počinje u vama, onda mi je vrlo teško da tvrdim kako Carstvo Božje nema utemeljenje u istoriji (sadašnjoj, budućoj i prošloj), Jedino mogu da tvrdim kako Carstvo Božje istorijski ne može postojati u svoj njegovoj punoći, koja će se desiti tek na kraju vremena. Unapred hvala za odgovor. Нема утемељење у исторји јер је то Царство на крају, после историје. Ипак, оно се Духом Светим, кроз заједницу коју Он конституише као Тело Христово, оприсутњује у историји. Зато и јесте Утешитељ. Нама који чекамо и чезнемо за тим будућим Царство пружа утеху, јер нам је то Царство, сада и овде, иконично присутно као Света Литургија, односно као догађај Цркве. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Март 11, 2014 Пријави Подели Написано Март 11, 2014 Нема утемељење у исторји јер је то Царство на крају, после историје. Ипак, оно се Духом Светим, кроз заједницу коју Он конституише као Тело Христово, оприсутњује у историји. Зато и јесте Утешитељ. Нама који чекамо и чезнемо за тим будућим Царство пружа утеху, јер нам је то Царство, сада и овде, иконично присутно као Света Литургија, односно као догађај Цркве. Dakle reči Carstvo Božije počinje u vama izražavaju težnju,želju koja tek treba da se ispuni i u nama je sama samcata ikona a ne istinski početak Carstva Božjeg.? Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Март 11, 2014 Пријави Подели Написано Март 11, 2014 Може једно не-догматско питање. Колико неслагања и по којим питањиам постоје измешу светих отаца? Дали је обавезно, ако је нешто став светог оца, да сваки члан цркве мора на тај став да гледа индетично као на догму, или је отвореније за дискусију? Хвала. Нема суштинских неслагања. Постоје специфични, лични начини којима су оци износили истине верем разлике у терминологији и сл. Постоје и разлике у теолошком изражавању између одређених теолошких епоха. Тријадологија, на пример, другог и трећег века није на тако високом нивоу као она у четвртом. Али, то је једноставно путања кроз коју је Црква прошла, како је то од Христа и речено - да ће нас Дух увести у сваку истину. Увођење - то је процес постепеног нашег узрастња у сазнању. Ставови светих отаца који су саборно потврђени Црквом јесу део Светог Предања и као такви јесу садржај наше вере. Поједини ставови, који су остали на нивоу личног мишења неког оца, тзв. теологумене, нису обавезне да их исповедамо и прихватамо као догматске истине. Нпр. учење о апокатастази код светог Григорија Ниског или о хилијазму код светог Иринеја Лионског и сл. Млађони and DYNABLASTER је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Март 11, 2014 Пријави Подели Написано Март 11, 2014 Dakle reči Carstvo Božije počinje u vama izražavaju težnju,želju koja tek treba da se ispuni i u nama je sama samcata ikona a ne istinski početak Carstva Božjeg.? Није Христос рекао да Царство Божије почиње у нама већ да се налази у нама. Мислио је на плодове тога Царства: смирење, трпљење, кротост, љубав.... Царство Божије је есхатолошка катеогорија, оно што ће тек бити. Духом Светим, као Тајна, оприсутњује се иконично сада и овде. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука