Jump to content

Разговарајте са теологом Александром Милојковим о догматским темама

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван Цветковић

Препоручена порука

• 2 weeks later...
  • Одговори 1.9k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Mozete li mi dati objasnjenje na ovo,bio bih vam duboko zahvalan...kako to da su i stari Grci pagani,verovali u nekog Orfeusa,da je i on navodno bio treceg dana vaskrsao?? Da li je to izmisljotina,ili su stvarno u to verovali?? Pitam zato sto i mi verujemo da je Isus Hristos bio vaskrsao treceg dana. Ja iskreno,imam nedoumicu zasto sto se pitam,nisu li nam valjda oni paganski bezboznici oskrnavili casnu hriscansku veru?? Pitam zato sto u vreme cara Konstantina,i posle njega,islo se na to da sto veci broj pagana sebi prilepi etiketu “hriscana“ ,zato jer je car Konstantin zapravo iz politickih,a ne nekih verskih razloga,uveo hriscanstvo u Rim. Ja se ipak nadam da je izmisljotina to da su stvarno ti stari Grci verovali takodje u raspece i vaskrsenje,ali ne Hrista (jer Isus tada jos nije bio) nego nekog Orfeusa?? Mozete li mi pojasniti to malo??

Подели на овим сајтовима

Mozete li mi dati objasnjenje na ovo,bio bih vam duboko zahvalan...kako to da su i stari Grci pagani,verovali u nekog Orfeusa,da je i on navodno bio treceg dana vaskrsao??

Nije on vaskrsao nego je živ sišao u podzemni svet, Had, da bi vratio svoju ženu Euridiku koja je umrla kad ju je ujela zmija. Nije uspeo i posle je se normalno vratio među ljude.

Bio je živ svo vreme...

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...
Зашто се Христос назива жртвом и зашто је дошао да би страдао за нас и да бисмо се тиме спасили од греха и смрти? Шта би се десило да је умро природном смрћу и да није страдао на онакав начин?

Богословље не поставља питања шта би било кад би било, већ промишља о откривењским фактима који су се догодили. Христово страдање је акт љубави. Жртва, зато што Он није имао никакве потребе ни обавезе, али је ипак пострадао за друге и уместо других. Узевши нашу природу, узео је и нашу смртност. Целе нас је узео, да би нас целе спасао. О разлогу оваплоћења Христовог сам већ довољно писао, да не понављам.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Pomaze Bog brate  Aleksandre,

moje pitanje je vezano za temu koja je verovatno izgustirana na ovom forumu ali tim pre ce ti biti lakse da das odgovor :)

Naime radi se o mitarstvima.

Imao sam neku kratku polemiku na tu temu i moji sagovornici tvrde da su svi tekstovi od S. Antonija, S.Jefrema, S.Jovan Zlatoustog - falsifikati.

Znaci tvrde da oni nisu pisali tekstove koje sam im citirao a koji se ticu mitarstava, nego da im je to vremenom podmetnuto.

Pitanje: ima li dokaza za takvu njihovu tvrdnju?

Da bih predupredio mozda nepotrebno sirenje odgovora- znam da ucenje o mitarstvima nije dogmatsko pitanje i da nije sustinsko pitanje sto se tice spasenja.

hvala unapred

Има текстова који су приписивани конкретним личностима а за које се касније успоставило (кроз научно истраживање) да се не ради о именованим ауорима. Нпр. најпознатији је писац из негде петог века који се потписивао као Дионисије Ареопагит (ученик апостола Павла). Наука је јансо потврдила да се ту не ради о Дионисију, па се данас тај непознати аутор назива Псеудо Дионисије. Таквих и сличних примера има још. Антика није толико била оптерећена ауторством и ауторским правима, као ми данас. Често су људи крили идентитет аутора да би се списи сачували. За списе које спомињеш не знам да ли су аутентични, нисам се бавио истраживањем.

Подели на овим сајтовима

Mozete li mi dati objasnjenje na ovo,bio bih vam duboko zahvalan...kako to da su i stari Grci pagani,verovali u nekog Orfeusa,da je i on navodno bio treceg dana vaskrsao?? Da li je to izmisljotina,ili su stvarno u to verovali?? Pitam zato sto i mi verujemo da je Isus Hristos bio vaskrsao treceg dana. Ja iskreno,imam nedoumicu zasto sto se pitam,nisu li nam valjda oni paganski bezboznici oskrnavili casnu hriscansku veru?? Pitam zato sto u vreme cara Konstantina,i posle njega,islo se na to da sto veci broj pagana sebi prilepi etiketu “hriscana“ ,zato jer je car Konstantin zapravo iz politickih,a ne nekih verskih razloga,uveo hriscanstvo u Rim. Ja se ipak nadam da je izmisljotina to da su stvarno ti stari Grci verovali takodje u raspece i vaskrsenje,ali ne Hrista (jer Isus tada jos nije bio) nego nekog Orfeusa?? Mozete li mi pojasniti to malo??

Постоје сличности у многим религијама. Али, то не значи да те сличности имају било какве међусобне везе. Те приче данас пласирају различити атеистички јуришници како би хришћанство приказали као плагијат. Што се тиче Константина, свакако да је он имао и политичких амбиција када је дао хришћанима слободу. То не треба да чуди.

Подели на овим сајтовима

Kakva je predstava o paklu i raju u pravoslavni crkvi. I u Svetom pismu piše o paklu kao mestu mučenja, a ne kao o stanju duha. Gde se može pročitati nešto više o tome?

Рај - заједница љубави са Богом и ближњима. Пакао - одсуство свега тога. Кратко речено. 

Подели на овим сајтовима

Како схватити ово што свети Симеон каже о телу Господњем - од кога се, сишавши доле, нипошто није одвојио

Схватити као тајну. Јер ако покушам да ти одговорим уследиће питање о месту пакла и онда одосмо у погрешном смеру.  

Подели на овим сајтовима

О стању у коме се налазио Исус Христос после Своје смрти па до Васкрсења, говори се у следећој црквеној песми: "У гробу телом, у аду душом као Бог, у рају са разбојником, и на Престолу био си, Христе, са Оцем и Духом, све испуњавајући Неописиви".

Подели на овим сајтовима

Poštovanje.

Gospodine Milojkov interesuje me šta je za hrišćanstvo univerzum i koliko je star?

Unapred hvala.

пре 31 минута, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

Подели на овим сајтовима

Poštovanje.

Gospodine Milojkov interesuje me šta je za hrišćanstvo univerzum i koliko je star?

Unapred hvala.

Универзум је Божија творевина. Колико је стар тешко је одговорити (дани стварања у Постању нису временске одреднице). То питање није толико битно за веру колико је важно за науку.

Подели на овим сајтовима

Универзум је Божија творевина. Колико је стар тешко је одговорити (дани стварања у Постању нису временске одреднице). То питање није толико битно за веру колико је важно за науку.

Hvala na odgovoru. Ja sam bio u zabludi da je bog stvorio ovaj kosmos u kome mi obitavamo i koji Savidimo. Mislio sam da je univerzum svekoliko postojanje (sve što postoji-Bog, Kosmos......).  Sad se postavlja pitanje kako nazvati Bog + Univerzum (sveukupnost).

пре 31 минута, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

Подели на овим сајтовима

Sad se postavlja pitanje kako nazvati Bog + Univerzum (sveukupnost).

То су две стварности, Бог и свет (творевина). Хришћанско (библијско) предање је увек правило јасну разлику између нествореног и створеног. Јединсво тога двога је Богочовек, Оваплоћени Син Божији.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...