Jump to content

Megidon

Члан
  • Број садржаја

    471
  • На ЖРУ од

  • Последња посета

Скорашњи посетиоци профила

2311 посетилаца

Megidon's Achievements

Интересује се

Интересује се (5/9)

322

Форумска репутација

  1. Хвала на одговору! Питање је за једног теолога из Србобрана.
  2. Помаже Бог! Може ли ми неко, ако зна одговорити: Да ли је за упис на мастер студије потребан благослов надлежног епископа? Чуо сам неке приче да та пракса више није у употреби, па ме занима да ли је то тачно, или се мора писати молба? Конкретно је у питању епархија бачка. Хвала унапред!
  3. Megidon

    Kako dokazati ispravnost vjere?

    По мени је права вера она коју је Христос предао апостолима а они својим ученицима, итд.. и тако ми је најисправнија она вера која је сачувана неповређеном и неизмењеном до данашњих дана.
  4. Беседа из пролога за 8. децембар Човек је осуђен на труд око земље. Но шта значе речи: проклета земља у делима твојим? Да ли је Бог проклео земљу као и змију проклетством неограниченим? Никако. Земља је проклета само у грешним делима човековим. Због греха човековог земља производи трње, због греха неордица, због греха суше, поплаве, земљотреси, штетно бубиње, скакавци, гусенице и болештине. А да земља није проклета као земља, у целости својој, јасно је из тога, што земља производи и добре плодове; што је Бог од увек по молитви праведника благосиљао земаљске плодове, потребне за живот људски, и што су чак и ангели Божји, као гости Аврамови, кушали од земаљских производа (Постања 18, 1-8). Јер шта је земља крива, и шта су крива сва остала створења Божја на земљи, изузев змије, за грех Адамов? Ипак сва твар уздише и тугује с нама све до сада (Рим. 8,22). Не уздише и не тугује због проклетства на себи него због грешних дела човекових, која су проклета. О браћо моја, застидимо се греха свога, због кога страда и невина твар Божја.
  5. Римљанима глава 8 19. Јер жарким ишчекивањем творевина очекује да се јаве синови Божији. 20. Јер се твар покори таштини, не од своје воље, него због онога који је покори, са надом 21. Да ће се и сама твар ослободити од робовања пропадљивости на слободу славе дјеце Божије. 22. Јер знамо да сва твар заједно уздише и тугује до сада. 23. А не само она, него и ми који прве дарове Духа имамо, и ми сами у себи уздишемо чекајући усиновљење, избављење тијела нашега.
  6. Сви лавови који су убијали и јели хришћане иду на страшни суд!
  7. Да ли показујемо само љубав или му заиста помажемо? Ако ти желиш да преместиш неку тешку ствар од рецимо 200кг и замолиш ме за помоћ, заједно можда и успемо јер имамо добру вољу а и више снаге. Нити ти можеш сам то да урадиш нити ја да ти помогнем ако ти не желиш да се потрудиш заједно са мном. Тако мислим и молитва ако неко жели и труди се а не може сам сигурно ће имати ефекта ако се још неко молитвом потруди за њега.
  8. У телима таквих се он свагда јавља, само једном је дошао у оригиналном издању. Није ли он рекао ,, кад једном од ових малих не дадосте, Мени не дадосте,,
  9. Есхатолошка заједница не може наступити пре смрти коју сви морамо кушати, а тек онда можемо говорити о потпуној заједници са Богом. Заједница је сада у предукусу Христос је рекао у својој проповеди да је дошло Царство Божије ако он речју изгони демоне. Дух Свети се помиње као дух утешитељ, још смо у времену борбе, искушења и страдања од стране кнеза овога света а Дух нам се даје за утеху а у будућем веку ће прославити верне.. Многи пренаглашавају у еклисиологији да је црква икона Царства Божијег занемарујући други аспект да је још увек могућа промена и пад тј. одступање од цркве. Велики Игњатије Антиохијски који пише о Цркви као икони увек супротставља томе могућност пада и страхује да не узрасте какво семе зла и удаљи нас од љубави Христове, из чега се види да говори само о предукусу са могућношћу пада а многи тај део изостављају, или једноставно не говоре о њему а некада нам је то много потребније. Не разумем како мислиш да нас Бог приморава на заједницу, па није ли он многима кроз своје приче рекао ,, заиста вас не познајем, идите од мене ви који чините безакоње,,( сети се пет мудрих и пет лудих девојака) и није ли у причи о свадби царевог сина избацио оне без свадбеног руха, итд..
  10. Шта је пакао не знам нити ме нешто велико занима, по неком искуству људи када ураде нешто лоше осећају таква стања која пореде са паклом па вероватно стога и мишљење да га ми стварамо. Онда је питање шта је грех по себи, јер ни за грех не би знао да нема закона и следи да је сила греха у закону а Бог је дао законе, има затим ту и ђаво кога сви занемаримо код таквих тема који је отац лажи и човекоубица итд.... О томе се може посебно дискутовати.
  11. Нисам сигуран да сам разумео шта хоћеш да кажеш. Ето разбојник се спасао у самртном часу јер је исповедио да је Исус Христос и син Божији иако претходно није имао никакво добро дело. Апостол Павле тако говори у посланици римљанима да ће се незнабошцима судити по унутрашњем закону савести, Господ прича причу о талантима и сам говори да ће свако бити бијен спрам онога колико је знао, неко од апостола у посланицама каже да ће свако дати Богу одговор за себе.... Не знам шта си тачно мислио.
  12. Ми смо створена бића и имамо свој почетак стога нам је и слобода ограничена. Управо тежња ка вишој апсолутној слободи доказује да смо створени по подобију Божијем и да смо део њега. Али ту апсолутну слободу можемо остварити само кроз њега и заједницу са њим, и по његовим правилима а не изван њега као што је хтео сатана.
  13. То важи само ако ниси чуо за јеванђеље и није ти проповедано, као што је био случај са незнабошцима, или рецимо ако си се родио у некој другој вери и традицији. Сваки који чује јеванђеље и исповеди да је Исус Христос Господ и крсти се биће спасен. И колико је коме дано толико ће се од њега тражити. Бог познаје сваког од нас понаособ и Суд Божији се одиграва на личном плану између Бога и човека, стога ће свако проживети суд кроз свој лични однос са Богом и ту неће бити неправде. Не може се успоставити неко опште правило суда него суд кроз јеванђеље на основу наше датости и таланата, и склопа свих животних околности.
  14. И ја се слажем са тим, али неки мисле да им Бог угрожава слободу, што ми личи на замену теза.
  15. Посланица римљанима: глава 2, 9-16 9 Невоља и мука на сваку душу човека који чини зло, прво Јудејина, па Грка. 10 А слава, част и мир свакоме који чини добро, прво Јудејину, па Грку. 11 Јер Бог не гледа ко је ко. 12 Јер сви који су без закона згрешили без суделовања закона ће и пропасти, а сви који су под законом згрешили - биће по закону осуђени. 13 Јер пред Богом нису праведни они који само слушају закон, него ће бити оправдани они који закон творе. 14 Кад, наиме, многобошци, који немају закона, по природи чине оно што закон захтева, онда су они, који немају закона, сами себи закон. 15 Они показују да је дело закона написано у њиховим срцима, што сведочи њихова савест и њихове мисли које се међусобно оптужују и бране, 16 на дан када ће Бог преко Исуса Христа - по мом еванђељу - судити људске тајне. Апостоли и сабори су се обраћали хришћанима а као што је @@Grizzly Adams, навео, њихове обавезе су много веће, и они су позвани како да испуњавају заповести а исто тако и да сведоче и позивају остале народе у заједницу са Богом.
×
×
  • Креирај ново...