Ignjatije Написано Новембар 24, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 24, 2012 On 24. 11. 2012. at 10:18, Isak Hajnal рече Željko, idol mladih. Живи споменик српске културе Angelus, pink panter, Драгана Милошевић and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јадранка-Дервента Написано Новембар 24, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 24, 2012 [quote name=Ратко ' timestamp='1353739998' post='751634] Ма разумем ја тебе, али разуми и ти мене. Што бих ја сада ако рецимо псујем, што бих се ја сада више трудио да не псујем баш у посту?? То ми није јасно. Бог је Бог и у посту и ван њега. И све је вредно и битно и у посту и ван њега. И онда када неко нахапише да је дошао пост и сад као треба да се пази да се не оговара и остале слаткости, то не разумем. Значи у посту треба да се трудим да будем добар а ван поста ко га шиша. Зар не треба увек да се трудим, мислим, ако могу, да будем добар. Зашто бих се баш у посту трудио да будем бољи? Увек треба да се трудим, ако се трудим.. Исто је бре све само нема меса и јаја, и ћаос. Иначе, када је трапава седмичица? Ова што долази? Нема трапаве прије овог поста, само послије. Баба је реаговао/ла на ово 1 Господе, буди милостив мени грешној. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ssimke Написано Новембар 24, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 24, 2012 ne treba zameniti parce mesa za serpu pasulja .smesko. Баба and Благовесник је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Новембар 24, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 24, 2012 On 23. 11. 2012. at 22:10, Gaša рече Ne moraš kupovati,možeš ga sama napraviti. Дај рецопис,ако знаш... Чини ми се да су ту леблебије, (иначе грицкање леблебија спречава горушицу), сусам, лук,... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Новембар 24, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 24, 2012 On 23. 11. 2012. at 23:24, Gandalf Sivi рече ja imam malo drugačiji pristup podvigu i asketizmu :) И ја. Сматрам да је пост мени лично прилика за спасење,а далеко од подвига и аскетизма. Gandalf Sivi је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Новембар 24, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 24, 2012 [quote name=Ратко ' timestamp='1353739998' post='751634] Ма разумем ја тебе, али разуми и ти мене. Што бих ја сада ако рецимо псујем, што бих се ја сада више трудио да не псујем баш у посту?? То ми није јасно. Бог је Бог и у посту и ван њега. И све је вредно и битно и у посту и ван њега. И онда када неко нахапише да је дошао пост и сад као треба да се пази да се не оговара и остале слаткости, то не разумем. Значи у посту треба да се трудим да будем добар а ван поста ко га шиша. Зар не треба увек да се трудим, мислим, ако могу, да будем добар. Зашто бих се баш у посту трудио да будем бољи? Увек треба да се трудим, ако се трудим.. Исто је бре све само нема меса и јаја, и ћаос. Иначе, када је трапава седмичица? Ова што долази? Зато што се у посту усрдније вежбаш. Јер је пост зато и направљен. То ти је као тренинг. Ни спортиста нема сваки дан исти тренинг, него пред утакмицу има јачи а другим данима редован. Кад је тако како ти кажеш , онда што и ван поста једемо месо ? Није ствар у месу и псовкама и сексу , него у страстима које их прате. А пост је ту да се вежбамо. Тако кад почну људи да преправљају традицију онда дођу на то да изгубе све. Данас многи који кажу па ми морамо и ван поста као и у посту на крају ни у посту ни ван поста се не држе ничега, јер просто не могу годину дана да ћуте рецимо или да нешто друго не раде. Био ја код једне бабе , она слепа и слабо покретна , а мала , седи на некој високој столици и подиже па спушта ноге . Ја је питам шта радиш то баба? А он вели:" вјежбам синко". А што вјежбаш баба кад неш никуд ићи? А од куд ти знаш да нећу ја никуд ићи ? И стварно после 10 дана оде баба Богу на истину. Ето Ратко , вежба је тренинг. Али није сваки дан интензивни тренинг , него су за то одређени дани. Наравно не треба бити лицимур па кад је пост истицати се тиме шта све чиниш у току поста јер не чиниш ти то другима него себи , било би глупо и кад би се човек хвалио како редовно узима медецинску терапију , јер кога брига какве он лекове троши. Тако ти је и ово . Само изузетно глупи и површни људи се хвале својим постом. Јер пост је терапија. Драгана Милошевић, feeble, Саша M. and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ПЧЕЛИЦА Написано Новембар 24, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 24, 2012 [quote name=Ратко ' timestamp='1353739998' post='751634] Ма разумем ја тебе, али разуми и ти мене. Што бих ја сада ако рецимо псујем, што бих се ја сада више трудио да не псујем баш у посту?? То ми није јасно. Бог је Бог и у посту и ван њега. И све је вредно и битно и у посту и ван њега. И онда када неко нахапише да је дошао пост и сад као треба да се пази да се не оговара и остале слаткости, то не разумем. Значи у посту треба да се трудим да будем добар а ван поста ко га шиша. Зар не треба увек да се трудим, мислим, ако могу, да будем добар. Зашто бих се баш у посту трудио да будем бољи? Увек треба да се трудим, ако се трудим.. Исто је бре све само нема меса и јаја, и ћаос. Иначе, када је трапава седмичица? Ова што долази? Пост и јесте ту да нас само "опомене" да труд не треба да изостане ни у осталим данима! Као када се студент опусти током семестра, мада зна за испитне рокове, па онда највише учи када се приближе... Тако се човјек опусти и мимо поста, па се довољно не труди да, ја бих рекла, воли Господа, воли ближње, па и себе..., па онда отупи у тој празнини и свакодневници и када дође период поста, схвати да нешто мора промијенити... Много тога још треба само да схватим, а камоли промијеним, али сам већ сада сигурна у то да више ослобађа суздржавање од псовке него када је иста изречена... :bla: Јадранка-Дервента је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ПЧЕЛИЦА Написано Новембар 24, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 24, 2012 Извини Жељко, куцала сам одговор, а већ си рекао све што је требало! Не замјери, новајлија сам .smesko. w.a.mozart је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Новембар 24, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 24, 2012 U postu se lakse i brze upraznjavaju duhovne discipline. Za one koji su pocetnici da napomenemo sledece: 1.Vezite ruke da ne cine zlo 2. stavite flaster na usta da ne bi govorili zlo i tek onda 3.zauzadavajmo misli Za sve je potrebno vezbati se u veri, poslusnosti i nezlobivosti. мирођија је реаговао/ла на ово 1 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gaša Написано Новембар 24, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 24, 2012 On 23. 11. 2012. at 22:26, Жељко рече Ех па то ми је једино задовољство , здравље немам, пара немам, положај немам, славу немам, родбина ме не воле( а ни ја њу) , ја волем Србе а они мене не, непијем , не дрогирам се ( сем дуван помало) , немам више ни живаца ко нормалан свет, немам где да одем , нема кој да ми дође... хеботе па шта би више ? Живим ко затворник сем кад одем у Цркву то ми је главни излазак у свијет. И сад ми ти кажеш да ћу у пако зато што мало оговарам , псујем и осуђујем , ма иди бре ... Ти ћеш у пакао зато што не разумеш како је бре мени а правиш се православац већи од Иринејева а то неможе па таман да си светац. Разумеш ти мене Рахатко ? Пусти бре људе малко да греше на ову кризу. Brate istomišljeniče živ bio! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Number15648 Написано Новембар 24, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 24, 2012 On 23. 11. 2012. at 18:31, Александар београдски рече Уместо што се бацате на припреме хране и психички се спремате да не једете ништа животињског порекла, боље припремите душу своју. Храна је ту апсолутно најмањи проблем. Свети Јован Златоусти: ,,Не говори ми: Толико дана сам постио нисам јео ово или оно, нисам пио вина, ишао сам у грубој хаљини; него кажи нам да ли си од гневног човека постао тих, од жестоког - благ. Ако си изнутра пун злобе, зашто си тело мучио? Ако је у теби завист и љубав према стицању, да ли је од користи што си пио само воду? Ако је душа, која је господарица тела, заблудела, зашто кажњаваш слугу њезиног - своје тело? Не хвали се телесним постом, јер он сам не уздиже на небо без молитве и милостиње’’. Angelus and marta . је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Candy Butcher Написано Новембар 24, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 24, 2012 eeeeee braćo jel može vađenje od posta, ona stara fora: "Ne ulazi greh na usta, nego iz usta" ili ta fora više ne pali haahahahahhahahahahahaha Јадранка-Дервента је реаговао/ла на ово 1 Царство Божије није у речи него у сили Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Новембар 24, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 24, 2012 нађох овај рецепт за хумус, кога интересује да прави... Humus Za 6 osoba———(orjentalni umak od leblebija) Potopite u 3 puta više vode 250 g nauta (sirovih sušenih leblebija), da odstoje preko noći i nabubre. Odlijte vodu od natapanja, nalijte ponovo vodu, tako da je ima 2 puta više od nabubrelih leblebija. Dodajte pola šnite kombu alge (nije obavezno) i kuvajte u ekspres loncu 45 minuta, ili u običnom loncu oko 1 i po sat. Dodajte 2 kašike soja sosa i kuvajte još 5 minuta. Procedite leblebije, ali sačuvajte vodu. Leblebije stavite u blender i sameljite ih sa malo vode od kuvanja, 4 kašike maslinovog ulja, 3 kašike soka od limuna, 4 kašike taana (susamovog putera) i 3 čena belog luka. Dodajte toliko vode od kuvanja, da se dobije fina, gusta masa, slična namazu od sira. Servirati humus posut prstohvatom mlevenog kima, čilija, aleve paprike ili karija, poprskan maslinovim uljem, uz čips od heljdinih kora, integralni hleb ili proju. Odlična ideja kao zdravo posluženje na sedeljkama. ww.topvita.info/ishrana/humus/ w.a.mozart and nana је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Angelus Написано Новембар 24, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 24, 2012 Знате како у Молитвама на језеру каже наш Св.Владика Николај: "Постом радостим наду моју у Тебе, Грјадушчи Господе мој. Пост убрзава моју припрему за долазак Твој, једино чекање мојих дана и ноћи. Пост отањава тело моје, да би оно што остане могао лакше освијетлити духом. Чекајући Тебе не желим, да се храним крвљу нити живот да одузимам. Да би радост мога чекања и животиње осјетиле. Но заиста, неће ме уздржавање од јела спасти. Ма се хранио пјеском из језера, Ти ми нећеш доћи, ако пост не уђе дубље у душу моју. Сазнадох кроз молитву своју, да је тјелесни пост више симбол правог поста, врло користан за почетника у нади у Тебе, но и врло тегобан за онога, ко само при њему остане. Зато унесох пост и у душу своју, да је очистим од многих дрских вјереника и као дјевојку спремим је за Тебе. И унесох пост у мој ум, да одагнам из њега маштања о свјетским стварима и разорим све ваздушне куле, сазидане од тих маштања. Да би ум мој био испражњен од свијета и спреман, да прими Мудрост Твоју. И унесох пост у срце своје, да бих њиме уморио све страсти и пристрасности свjетске. Да би небесни мир неисказано владао срцем мојим, када бурни Дух Твој наиђе. И наложих пост на језик свој, да се одучи од бескорисних прича и да уздржано говори само оне риjечи, које крче пут доласку Твоме. И ударих пост на бриге своје, да бих их све одувао испред себе као вjетар што маглу одува. Да не стоје као мутна магла између мене и Тебе, и не враћају погледе моје ка свијету. И пост унесе у душу моју смирење пред нествореним и створеним свјетовима, и кротост према људима и стварима. И ули у мене храброст, за коју не знадох док бејах наоружан свим свјетским оружјем. Шта је била моја нада без поста до само једна туђа прича, што је ишла од уста до уста, док није стигла и на моја уста? Једна туђа прича о спасењу постом и молитвом постаје својом. Лажан пост прати лажну наду, као што никакав пост прати безнадежност. А као што точак иде за точком, тако истинит пост иде за истинитом надом. Помози ми, да радосно постим и радосно се надам, Најрадоснији Празниче мој, што ми се приближујеш са сунчаним осмејхом." Каква љепота и дубина мисли...а док будете читали и послије ево нешто много добро и душекорисно,а сваке недеље иде на РТРС-у предивне емисије сестре у Христу,госпође Мире Лолић-Мочевић,па нека је на здравље и на спасење,као и ове друге које заиста душу кријепе: http://www.rtrs.tv/program/emisija.php?id=254'>http://www.rtrs.tv/program/emisija.php?id=254 http://www.rtrs.tv/program/emisija.php?id=25 (послушајте велике монашке поруке нашег Оца Васе из манастира Завале,од човјека великог подвижника) Јадранка-Дервента and nana је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Новембар 24, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 24, 2012 evo jedan posterčić od jutros Oglo, Ignjatije, мирођија and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука