Ignjatije Написано Децембар 10, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 10, 2011 On 10. 12. 2011. at 23:06, Sir Oliver рече Ako post nije dijeta, onda je Sv. Jovan u toj besedi prilično promašio temu. A nemoj mi o teretani molim te, zašto misliš da je tamo samo bitan dobar izgled? To ti je na strašnom mestu postojati - kako glasi drugi deo te rečenice. Mala digresija: šta mislite da li je ap. Pavle bio trkač? Rekao sam da je post dijeta ali samo jednim delom a da je duhovna strana izrazenija.Samo Pismo nam o tome govori a i svetitelji. http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Децембар 11, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2011 поста само губи смисао кад се не пости. Sophrosyne је реаговао/ла на ово 1 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sophrosyne Написано Децембар 11, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2011 Gubljenje smisla posta je jedino onda kada je izvan Liturgije...to je kraj price. Ali post je uvjek prisutan.Ne mogu da kazem recimo,na primjer,e sad kad je post necu pogledati nijedan film,ali zato brate kad se zavrsi imam da pogledam sve one gigabajte koje sam skinuo (u toku posta) sa torrenta.Sto znaci da kada smo mi formalno izvan blagoslovenih postova opet necemo raditi nesto sto ne bismo u postu.Post treba da se otkrije u sustinskom smislu kao jedna od vrijednosti,koja ce nas nauciti kako da se postavimo prema Bogu,sebi,bliznjima i cjelokupnoj tvorevini.Tu smo u blagoslovenoj obavezi u kojoj treba da tragamo za nasom slobodom ali upravo kroz odricanje,jer samo onaj ko je razapet je slobodan.To je kao neka vrsta podsjecanja,dobrih roditeljsih šamara kojima treba da se trgnemo iz trenutnog stanja,kakvo kod ono bilo. Zero and Дијана. је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sinergija Написано Децембар 20, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 20, 2011 Пост мени губи смисао кад служи као позорница за одглумити хришћанство. Уздржање од злих мисли ,речи и дела, као да је ван поста све то ок. Бесмислено , а уме да буде и трагикомично. Јефимија Крунић је реаговао/ла на ово 1 Међу људима има убица које никад нису убиле,лопова који никад нису украли и лажљиваца који говоре сушту истину. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Децембар 25, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 25, 2011 On 20. 12. 2011. at 14:39, Sinergija рече Пост мени губи смисао кад служи као позорница за одглумити хришћанство. Уздржање од злих мисли ,речи и дела, као да је ван поста све то ок. Бесмислено , а уме да буде и трагикомично. Umije da bude tuzno i ruzno, farisejstina, ukljucujuci i samo tjelesni post. Mislim da se sve sto su svetitelji pisali odnosilo na pojacanu obavezu za uzdrzavanje od navedenog tokom posta, da bi se izbjeglo farisejstvo koje je Gospod dovoljno razoblicio, a radi onih koji se van posta ne trude toliko da se bar tad potrude. Savrseni se vjerovatno trude isto i van posta i u njemu, pa ne znam kako oni to osjecaju. Ja se definitivno vise trudim tokom posta (na tom dusevno-duhovnom dijelu); sto ne znaci da se ne trudim i van posta. Tako da je za mene post itekako znacajan. Post je vrijeme kad se vise vremena i paznje posvecuje molitvi i duhovnom citanju, i kad se vise ide na bogosluzenja. Pa, narocito, blagodet cesceg pricescivanja... ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Небојша Јовановић Написано Децембар 25, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 25, 2011 evo i ako ima i sajtu evo stavljam i ovde predavanje najbolji odgovor na pitanje iz naslova ove teme Планина Атос република монаха Света Земља Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Децембар 25, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 25, 2011 Anette је реаговао/ла на ово 1 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Фебруар 27, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2012 Da li smo dvolični tj. licemerni ako tokom posta radimo stvari koje inače ne radimo a znamo da treba Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mironosica Написано Фебруар 27, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2012 jesmo ! na zalost није битно ко сам ја, већ ко си ти ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Фебруар 27, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2012 Zavisi sta.Ako bismo za van posta radili sve sto i za vreme posta tada ne vidim razlog njegovog postojanja. Ja se trudim da za vreme posta povecam broj molitava,smanjim grehsne pomisli i dela,vise citam duhovnu literaturu..... sto ne znaci da ako to radim manje van posta da sam licemeran. Ako tada glumimo neku finocu i nesto sto nismo tada je to licemerje.Pogotovu ako osudjujemo one koji ne poste,a koje do tada nismo osudjivali. Moci,ti si teolog pa objasni malo http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Фебруар 27, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2012 Можда јесте лицемерје, али је у томе и смисао поста ваљда. Да нас подсети шта је нормално и да на крају поста макар за једну степеницу будемо ближи нормалности? Ел Нињо, JESSY, Ignjatije and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Фебруар 27, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2012 ma koji teolog ignjate... inače, ili je ovo što si napisao tačno (Ako bismo za van posta radili sve sto i za vreme posta tada ne vidim razlog njegovog postojanja.) ili je post način života koji nam je zadat da ga stalno praktikujemo Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mironosica Написано Фебруар 27, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2012 On 27. 2. 2012. at 8:22, Александар Радовановић рече Можда јесте лицемерје, али је у томе и смисао поста ваљда. Да нас подсети шта је нормално и да на крају поста макар за једну степеницу будемо ближи нормалности? a sta nas sprecava kad nije post da budemo blizi normalnosti ? w.a.mozart је реаговао/ла на ово 1 није битно ко сам ја, већ ко си ти ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Фебруар 27, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2012 On 27. 2. 2012. at 8:22, Александар Радовановић рече Можда јесте лицемерје, али је у томе и смисао поста ваљда. Да нас подсети шта је нормално и да на крају поста макар за једну степеницу будемо ближи нормалности? Naravno.Najbolje bi bilo da mozemo da zivimo kao za vreme posta i liturgije ceo zivot,ali to je "malo" teze. http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Фебруар 27, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2012 On 27. 2. 2012. at 8:23, w.a.mozart рече inače, ili je ovo što si napisao tačno (Ako bismo za van posta radili sve sto i za vreme posta tada ne vidim razlog njegovog postojanja.) ili je post način života koji nam je zadat da ga stalno praktikujemo Post treba dam sluzi da za jedno krace vreme pokusamo da budemo bolji i dostignemo vise nego van njega, Inace,za sta je post sluzio svetiteljima i isposnicima.I oni su tada preuzimali na sebe podvige koje mozda nisu van posta. Ел Нињо је реаговао/ла на ово 1 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука