Jump to content

"Живи и мртви свеци"- још једна заблуда у вери

Оцени ову тему

Guest - . . .-

Препоручена порука

Тајна Васкрсења је управо у томе да су они живи а не мртви и да молећи се светитељима молимо се онима који су живи. Али како живи? Живи у Господу, живи у Цркви која спаја и небо и земљу и са ове и са оне стране Раја. Зато Бог није Бог мртвих већ Бог живих. Светитељи у Цркви јесу живи иконијски, литургијски, као и сви они наши који су уснули у Господу.

Сад ово провлачи једно озбиљније бављење есхатологијом, а мислим да смо на неколико тема о овоме озбиљно говорили узимајући у обзир и то да ми као хришћани се чувамо платонистичког учења о бесмртности душе.

Hvala na odgovoru,potražiću još po forumu da ne spamujem ovu temu.

Подели на овим сајтовима

Много је доказа да народ у прошлости уопше није схватао хришћанство на правилан начин, већ су то само појединци чинили. Формално су сви били хришћани, неформално само неколицина њих.

Неки од упечатљивих примјера је преображење гора и вода умјесто преображења Христовог, сретење зиме и љета умјесто сретења Господњег, вратоломије - пази врат умјесто св.апостол Вартоломеја...итд и између осталога и ово чувено некување жита на св.Илију и св.архангела Михаила. Отукд то да се не кува жито? Разлог је јасан, у народу се то кување жита схватало као прилог за покој душе умрлога, дакле пагански обичај узимања хране како би то имао ефекта на онога који је умро, душом негдје у оно другом свијету. То му дође као неки прилог за онога ко се поштује - ваља се тако....Пошто је Илија жив унесен на небо, а арханегли не умиру, тако њима не треба жито за покој нити као прилог.

Наравно ради се о фундаменталној погрешци. И већ је кроз претходне постове објашњење зашто се жито треба спремати за све дане кад се слави помен на светитеље, без изузетака.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Sveci ce biti vaskrsnuti dakle i telom...Zasto onda postujemo njihove mosti?Sta ce sa njima biti o vaskrsenju?Hoce li se one vratiti svetiteljima ili ce oni dobiti nove mosti?

A?

Подели на овим сајтовима

Oče,po mom mišljenju to nisu magiski pristupi,jednostavno ja mislim,da ljudi nekada ili iz nemaštine pre ko zna kog vremena (ili iz gog drugog razloga) nisu ima da kupe žito,pa su opravdavali sebe tako što su sami se branili time da se tatd ne kuva žito...to je ostalo od davnina,ali trebalo bi u sadašnjosti da se promeni to,tako što bi sveštenici posebo u sredinama koji su odvojeni od civilizacije malo opširnije pričali starijem stnovištu o nekim crkvenim običajevima...

Да да како да не... Нису имали да купе жито... Или им је нека баба од наших старих рекла да тако не треба. Најјаче оправдање је кад праве мрсног св Николу тако су наши стари радили јер је у неком периоду риба била много скупа па су онда правили мрсно са месом да имају људи да се послуже.. Што је још јаче они верују у то што причају а кад чујем то дође ми да их пребијем.

Подели на овим сајтовима

A?

Izvinite,pitao sam za čudotvorne mošti svetitelja koje su sada na zemlji...Vaskrsenje se odnosi i na svetitelje koji će biti vaskrsnuti u njihovom telu.Mene interesuje šta će biti sa njihovim moštima.Hoće li im one o vaskrsenju biti vraćene ili će dobiti nova tela?

Подели на овим сајтовима

Izvinite,pitao sam za čudotvorne mošti svetitelja koje su sada na zemlji...Vaskrsenje se odnosi i na svetitelje koji će biti vaskrsnuti u njihovom telu.Mene interesuje šta će biti sa njihovim moštima.Hoće li im one o vaskrsenju biti vraćene ili će dobiti nova tela?

Pa u tim svetim telima ce vaskrsnuti, naravno, zasto bi dobijali druga?

Svete mosti i jesu tu, po Bozijoj volji, da nam posluze kao zalog - da ne kazem dokaz - Vaskrsenja, zato ih i postujemo u Duhu Svetom.

Svaki sveti ce da vaskrsne u svom telu, bas kao i svaki covek uopste...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Pa u tim svetim telima ce vaskrsnuti, naravno, zasto bi dobijali druga?

Svete mosti i jesu tu, po Bozijoj volji, da nam posluze kao zalog - da ne kazem dokaz - Vaskrsenja, zato ih i postujemo u Duhu Svetom.

Svaki sveti ce da vaskrsne u svom telu, bas kao i svaki covek uopste...

Hvala na odgovoru,postoji li neki tekst u vezi moštiju i vaskrsenja,pročitao bih jer ovo nije tema o tome zar ne? .smesko.

Подели на овим сајтовима

Oče,po mom mišljenju to nisu magiski pristupi,jednostavno ja mislim,da ljudi nekada ili iz nemaštine pre ko zna kog vremena (ili iz gog drugog razloga) nisu ima da kupe žito,pa su opravdavali sebe tako što su sami se branili time da se tatd ne kuva žito...to je ostalo od davnina,ali trebalo bi u sadašnjosti da se promeni to,tako što bi sveštenici posebo u sredinama koji su odvojeni od civilizacije malo opširnije pričali starijem stnovištu o nekim crkvenim običajevima...

Не верујем у то. У питању је шака пшенице, те ако су ишта спремали за славу од хране, сумњам да им је било јефтиније од то мало жита.

• Волим 2

Потпис:

Надање је моје- Отац;

Прибежиште моје- Син;

Покров мој- Дух Свети;

Тројице Свесвета, слава теби.

Подели на овим сајтовима

Stvarno me interesuje u vezi moštiju...ne znam...razmišljam...

Ako su sveci živi i biće vaskrsnuti u telu a postoje već mošti svetaca netruležne,da li će one biti vraćene svecima ili će dobiti nova tela?

I šta će u tom slučaju biti sa moštima koje ostaju na Zemlji?

Подели на овим сајтовима

Sveti Apostol Pavle piše:

Ali neko će reći: kako mrtvi vaskrsavaju? i u kakvom će telu doći? Nerazboriti čoveče, to što ti seješ ne oživljava - ako ne umre.

I što seješ, ne seješ telo biljke koje treba da bude, nego golo zrno bilo pšenično ili od nečeg drugog.

A Bog mu daje telo kakvo je hteo, i svakom semenu njegovo telo. Nije svaka plot ista plot, nego druga je ljudska,

i druga je plot skotska, i druga je plot ptičija, i druga je riblja. Ima i nebeskih tela, i zemaljskih tela,

ali je drugi sjaj nebeskih tela, a drugi zemaljskih. Drugi je sjaj sunca, i drugi je sjaj meseca, i drugi je sjaj zvezda;

jer se zvezda razlikuje od zvezde po sjaju. Tako je i sa vaskrsenjem mrtvih. Seje se u raspadljivosti, vaskrsava u neraspadljivosti.

Seje se bez časti, vaskrsava u slavi. Seje se u slabosti vaskrsava u sili.

Seje se prirodno telo. vaskrsava duhovno telo. Kad postoji prirodno telo, postoji i duhovno.

Tako je i napisano: »Prvi čovek Adam posta duša živa«; poslednji Adam posta duh koji oživljava.

Ali nije prvo duhovno, nego prirodno, pa zatim duhovno. Prvi čovek je od zemlje, zemljan; drugi čovek je sa neba.

Kakav je zemljani, takvi su i zemljani, a kakav je nebeski, takvi su i nebeski. I kao što smo poneli sliku zemljanoga,

tako ćemo nositi i sliku nebeskoga.

A ovo, braćo, kažem da meso i krv ne mogu da naslede carstvo Božije, niti raspadljivost nasleđuje neraspadljivost.

Evo kazujem vam tajnu: nećemo svi pomreti, ali ćemo se svi izmeniti, u momentu, u tren oka, kad zatrubi poslednja truba.

Truba će, naime, zatrubiti, i mrtvi će biti vaskrsnuti neraspadljivi, a mi ćemo se izmeniti.

Jer ovo raspadljivo treba da se obuče u neraspadljivost, i ovo smrtno da se obuče u besmrtnost.

A kad se ovo raspadljivo obuče u neraspadljivost i ovo smrtno obuče u besmrtnost,

tada će se zbiti reč koja je napisana: »Pobeda proždre smrt. Smrti, gde ti je pobeda? Smrti, gde ti je žalac?«

Žalac smrti je greh, a sila greha je zakon. Ali hvala Bogu koji nam daje pobedu kroz Gospoda našega Isusa Hrista.

Stoga, braćo moja draga, budite čvrsti, nepokolebljivi, uvek bogati u delu Gospodnjem, znajući da vaš trud nije bez ploda u Gospodu.

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

svako svoje ,mada ja se ne bi žalio da greškom dobijem, telo od Švarcnegera sa njegovih 33 god. ;)
Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...