Jump to content

Имају ли животиње душу?

Оцени ову тему

Препоручена порука

• 1 month later...

Ja mnogo volim zivotinje i  mislim da imaju dusu zato sto sam to videla. Imala sam macku 14 godina, te godine kad je  umrla videla sam joj to u ocima, ne mogu to uopste recima da objasnim, ali rekla sam sestri da ce ona umreti, izgleda uzasno, u ocima im se vidi da im se gasi zivot, ne mogu da opisem, umiru sami, kad je dosao taj trenutak, pozdravila se sa svima i otisla je, trazila je da je pustimo, pustila je neki krik koji pre nikad nisam cula i nikad je vise nisam videla, trazila sam je svuda, htela sam samo da je zakopam i odam joj poslednju pocast, bila je moj prijatelj tolike godine, ali nisam je nasla, negde se zavukla. Mislim da veze koje uspostavimo sa zivotinjama traju i posle njihove smrti jer one zive u nama. nadam se da cu sve svoje zivotinje koje sam imala, imam i imacu jednom ponovo sresti, kad odem tamo da ce me cekati.

Подели на овим сајтовима

Jednostavno je zašto odvajamo. Prvo, sve što je na slici prikazano stoji, ali ipak, dosta je to uprošteno, jer nešto što liči na emociju ili slične nabrojane stvari, može da ima svoj izvor u nesvesnoj radnji, instiktu i sl. što se i kod ljudi dešava, ali u većini slučajeva ima drugačiji izvor nego kod životinja - bitno drugačiji. Osnovna i ne samo kvantitativna razlika je to što čovek o sebi može da razmišlja kao o posebnom objektu - što životinje, ipak, ne mogu, ma kako njihovo ponašanje može da nam se učini.  Svest o tome da smo jedinke, stvorenja koja mogu da apstraktno razmišljaju o sebi i o svetu, nas čini kvalitativno različitima od životinja - i to je to. Naravno, kad delfin, ptica, prase, majmun, napišu pesmu o recimo zalasku sunca ili čempresima na moru, o očima onoga u koga su zaljubljeni, ili slično, biću demantovan...ali mislim da ću debelo da se načekam :)

To sve, naravno, ne znači da životinje ne treba voleti i da ih treba nipodaštavati jer, pa, i one su Božje stvorenje i Bog nas je pozvao da ih volimo jer su njegove. Ali sa druge strane, ne smemo ni sebe da unižavamo stavljajući se u isti koš, jer nije naša zasluga što smo takvi kakvi smo - i to je opet Božji dar i kreacija i to treba poštovati, a ne oholo se uznositi.

Nije tacno, za slonove je na primer dokazano da su svesni svog postojanja na zemlji kao i smrti, zato imaju groblja.

Подели на овим сајтовима

Ja mnogo volim zivotinje i  mislim da imaju dusu zato sto sam to videla. Imala sam macku 14 godina, te godine kad je  umrla videla sam joj to u ocima, ne mogu to uopste recima da objasnim, ali rekla sam sestri da ce ona umreti, izgleda uzasno, u ocima im se vidi da im se gasi zivot, ne mogu da opisem, umiru sami, kad je dosao taj trenutak, pozdravila se sa svima i otisla je, trazila je da je pustimo, pustila je neki krik koji pre nikad nisam cula i nikad je vise nisam videla, trazila sam je svuda, htela sam samo da je zakopam i odam joj poslednju pocast, bila je moj prijatelj tolike godine, ali nisam je nasla, negde se zavukla. Mislim da veze koje uspostavimo sa zivotinjama traju i posle njihove smrti jer one zive u nama. nadam se da cu sve svoje zivotinje koje sam imala, imam i imacu jednom ponovo sresti, kad odem tamo da ce me cekati.

Ovo za smrt u ocima sam i ja videla zaista je neverovatno.

Follow your bliss and the universe will open doors where there were only walls.

Подели на овим сајтовима

uvjerio sam se da imaju zivotinje dusu,zasto kad se razbole i pocnu da umiru one se smrti plase.  tuzno mi je bilo gledati  , jako tuzno

Подели на овим сајтовима

uvjerio sam se da imaju zivotinje dusu,zasto kad se razbole i pocnu da umiru one se smrti plase.  tuzno mi je bilo gledati  , jako tuzno

Јесте, то је баш тужан призор. Када је мој пас умирао, лежао је, цвилео од болова и имао онај поломљени поглед. Интересантно је да кад сам му прилазио и изговорио његово име почео је успорено да маше репом и покушавао да устане, али није могао. Поред све патње, он се ипак обрадовао. Процес умирања код њих уме дуго да траје и веома је болан. А душу имају, и то какву.  

Подели на овим сајтовима

Nije tacno, za slonove je na primer dokazano da su svesni svog postojanja na zemlji kao i smrti, zato imaju groblja.

U vezi slonova, bas sinoc gledam na animal šajnels neka grupa (porodica?) slonova ide na neku reku. I usput se neki mladunac zagubi, a tu je naravno bilo i lavova. Nisam sve upratio, uglavnom mali se nekako snađe i vrati se među slonove a ono svi ga dočekaju sa radošću - vidi se da im je drago, prilaze, maze ga, Neverovatno :)

Подели на овим сајтовима

Људи су данас, због начина живота, отуђени једни од других па и од животиња и природе уопште.

Ово што се овде разглаба за руралне људе би било чудно што се уопште о томе и прича.

Људи са села, мислим на класично село, где се узгајају домаће животиње, не само оне за прехрану него и рецимо пси, мачке, коњи и друго којешта, знају да животиње имају душу.

Животиње знају и за пажњу и за љубав, и за бригу. Не знају да пишу песме о заласку сунца, но то не зна ни већина људи. Ипак за разлику од већине људи нису тако сурове. Поџапају се понекад и због ситнице али никад због таквих глупости као што је навијање за одређени фудбалски тим.

Кере кад су тужне дубоко уздишу. Кад су веселе вриште од радости толико да понекад мислим да ће да добију инфаркт. Нарочито ако неко од укућана није дуго био кући, тад се интензивно обрадују. 

Кад сам болестан, немам појма како, кере то осете. Тад се окупе око мене и не мрдају. Некад ми то представља баш проблем, јер рецимо са температуром 39 није ти ни до чега а камо ли да размишљаш кад устанеш из кревета да ли ћеш кога од њих згазити.

Људи који немају додира са животињама не знају за све то. Гледају на њих као и на дрво или било шта друго из окружења.

Али животиње и те како умеју да буду и душевне и пријатељи и то велики пријатељи.

Ти доживљаји са кућним љубимцима се не могу препричати на форуму. На крају то је мноштво догађаја и доживљаја који ти јасно откривају да су животиње и те како интелигентне, да осећају и мисле не баш као одрасли људи али рецимо као деца од 3 до 6 године. 

Подели на овим сајтовима

Ja imam svoje dodzove...i ovaj mali sin od keruse se razboli i mi ne znamo sta mu je,tamo vamo gori,ne dize glavu,a bila je vec noc,a ja bio klinja i placi i placi i ne znam vise sta cu,napravili mu u jednoj prostoriji mesto gde da lezi,ne dize glavu ceo dan mozda i dva i to je to,umire...

Meni se tad skupila ta tuga oko toga...i vidis njega posle dva dana nejela,nije pio vode,nije dizao glavu,donese mi neku lopticu tenisku koju sam mu kao ja ostavio,spusti je ispred mene,zamaha repom i vrati se nazad,tacno da bi me utesio.

Hvala Bogu ozdravio je posle ali eto on mene u tom stanju tesi... A ova druga njegova majka sve zna ako sam besan ona diskretno mase repom i stidljivo se sklanja,ako sam tuzan dodje i sedne ili legne pored mene,ako sam srecan skace na mene.

Tako da koliko mozda to ne bilo po ucenju nekom,meni bi bilo neverovatno da te zivotinje zaista nemaju dusu,da zaista ne postoji taj neki duh i da su oni tu na zemlji samo da bi eto malo nas ljude nahranili,malo nas zabavili i slicno.

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

zna ako sam besan ona diskretno mase repom i stidljivo se sklanja

Ови моји су ме провалили да кад се дерњам да то радим реда ради и да иза тога не стоје никакве емоције. Прво су се бојали па се тако уклањали а сад кад се издерем они крену да се играју, зачикавају ме и зову на игру.

Хеби га. У данашње време ни керама немош више бити авторитет.

Све је то телевизија крива!

Подели на овим сајтовима

Ови моји су ме провалили да кад се дерњам да то радим реда ради и да иза тога не стоје никакве емоције. Прво су се бојали па се тако уклањали а сад кад се издерем они крену да се играју, зачикавају ме и зову на игру.

Хеби га. У данашње време ни керама немош више бити авторитет.

Све је то телевизија крива!

ista situacija...kad se derem nesto iz zezanja ne konstatuju,kad sam bas besan a cutim sklanjaju se ili onako diskretno su tu negde oko mene ali na distanci. Provalili

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...