Jump to content

Имају ли животиње душу?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Evo sanskrtske riječi iz koje potiče i naša slovenska riječ duša:

Doṣa = označení pro tři esence v ayurvedě, které svou nerovnováhou

vyvolávají nemoci. Jsou to vāta, pitta, kapha. = defekt, chyba, imperfekce

Inače se radi o hominimski pomjerenom značenju, u sanskrtu izraz za dušu je ovaj.

Ātma(n) = nejniternější podstata člověka, individuální duše

avšak někdy používáno pro svrchované Já

Duša prema njima tj. prema Vedama može biti nerodjena i rodjena.

Mali riječnik sanskrtskih vedskih pojmova:

http://isvara.cz/slovnicek/

Подели на овим сајтовима

Pa ima to je ovaj nas prostor-vrijeme u kome obitavamo. 

Ja sam mišljenja da samo nestvorene energije mogu zvati večne.Nestvorene energije su sami Bog a na suprot njima postoje i stvorene energije koje imaju svoj vek trajanja.Duša kod čoveka je recimo stvorena da primi večnu blagodat Boga živoga,dok životinje nemaju takvu dušu iako stvorene od Boga u Tvorevini njegovoj.

Tako vidim ovaj prostor u kojem obitavamo.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Ja ne znam zašto toliko odvajate ljude od ostalih životinja kad ustvari i nismo nešto posebno. U nečemu smo bolji u nečemu lošiji.

Jednostavno je zašto odvajamo. Prvo, sve što je na slici prikazano stoji, ali ipak, dosta je to uprošteno, jer nešto što liči na emociju ili slične nabrojane stvari, može da ima svoj izvor u nesvesnoj radnji, instiktu i sl. što se i kod ljudi dešava, ali u većini slučajeva ima drugačiji izvor nego kod životinja - bitno drugačiji. Osnovna i ne samo kvantitativna razlika je to što čovek o sebi može da razmišlja kao o posebnom objektu - što životinje, ipak, ne mogu, ma kako njihovo ponašanje može da nam se učini.  Svest o tome da smo jedinke, stvorenja koja mogu da apstraktno razmišljaju o sebi i o svetu, nas čini kvalitativno različitima od životinja - i to je to. Naravno, kad delfin, ptica, prase, majmun, napišu pesmu o recimo zalasku sunca ili čempresima na moru, o očima onoga u koga su zaljubljeni, ili slično, biću demantovan...ali mislim da ću debelo da se načekam :)

To sve, naravno, ne znači da životinje ne treba voleti i da ih treba nipodaštavati jer, pa, i one su Božje stvorenje i Bog nas je pozvao da ih volimo jer su njegove. Ali sa druge strane, ne smemo ni sebe da unižavamo stavljajući se u isti koš, jer nije naša zasluga što smo takvi kakvi smo - i to je opet Božji dar i kreacija i to treba poštovati, a ne oholo se uznositi.

Verbum Domini Manet in Aeternum!

Подели на овим сајтовима

E da, i da dodam - životinje imaju ono što sv. Pismo naziva duh - životvorni duh, a ne i dušu koja je odlika čovekova. Inteligencija nije merilo, jer postoji mnogo definicija inteligencije a sve se uglavnom baziraju na sposobnosti rešavanja zadataka - što će reći, normalno je da i životinje imaju odreženu inteligenciju, jer moraju i one da rešavaju mnogobrojne zadatke...iliti, svi imamo bios :) ali nam je OS poprilično različit. :)

Подели на овим сајтовима

Ja sam mišljenja da samo nestvorene energije mogu zvati večne.Nestvorene energije su sami Bog a na suprot njima postoje i stvorene energije koje imaju svoj vek trajanja.Duša kod čoveka je recimo stvorena da primi večnu blagodat Boga živoga,dok životinje nemaju takvu dušu iako stvorene od Boga u Tvorevini njegovoj.

Tako vidim ovaj prostor u kojem obitavamo.

Pa zanimljivo je recimo da energija u fizici ne moze biti ni unistena ni stvorena, vec prelazi iz jednog oblika u drugi. Naravno ovo vazi za zatvorene sisteme, za koga se smatra da je i univerzum. To mu onda dodje da su i stvorene energije vjecne po prirodi. To sto nazivamo "nestvorenim energijama" to po svojoj prirodi nije energija i ko ce ga znati sta je, mi to zovemo energijom jer nemamo rijec da iskazemo nesto sto ne pripada stvorenom svijetu. 

Ljepse je reci da nije samo dusa kadar da primi blagodat, vec kompletan covjek. Mozda su i zivotinje, po neke koje su blize primatima u stanju, samo mi ne mozemo da razumjemo kako oni razumiju Boga ako razumiju. Ima ona sve sto dise neka hvali Gospoda. :)

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Ma mislio sam da citiram ovo 

A inače videh slonovi kako crtaju.

Jedno je svest o sebi, a sasvim nešto drugo razmišljanje o sebi kao posebnom objektu razmišljanja. E to ja još nisam video da životinje igde mogu. 

Videh ja i da konji sabiraju i oduzimaju, ali nešto nisam video da, recimo, računaju sa imaginarnim brojevima ili da razumeju koncept negativnog broja :)

Подели на овим сајтовима

To sto nazivamo "nestvorenim energijama" to po svojoj prirodi nije energija i ko ce ga znati sta je, mi to zovemo energijom jer nemamo rijec da iskazemo nesto sto ne pripada stvorenom svijetu. 

To je sami Bog. Ne iskazujemo da ne pripada stvorenom svetu otkud ti to? 

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• 3 months later...

Не знам за све животиње, не могу да тврдим, али на мом имању све животиње имају и душу и свака има свој карактер.  :4869:

Заиста то мислим. До душе, неке којима се поклања више пажње и тиме се ослободе, покажу и више од свог карактера. Не дресирам их на класичан начин,штапом. Речи и додири стварају једну посебну везу. Али треба знати да су СВЕ животиње врло поносне и траже да се упознате према њиховим правилима, а не према нашим стандардима. Животиња којој помогнете када јој је тешко НИКАДА неће то заборавити, ма колико то што сте урадили мало било.

Чак и Срећко и Бисерка, моје две рибице које и не живе баш у складном браку, имају свако свој лични печат у понашању. :)))  

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...
  • 4 months later...

Срца имају... невроватна слика... :good2:

11751880_1586182421645112_32615420648970

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...