Jump to content

ЖРУ Анкета: Како доживљавате атеисте?

Оцени ову тему

Guest - . . .-

ЖРУ АНКЕТА: Како доживљавате атеисте?  

224 члановâ је гласало

1. 1. ЖРУ АНКЕТА: Како доживљавате атеисте?

• Као сасвим нормалне људе који мисле својом главом
    • Несрећне и неостварене људе, жалим их
    • Одличне саговорнике на разне богословске теме
    • Људе који не знају шта хоће у животу
    • Немам никакав став према атеистима
    • Атеисти не постоје
    • Има их разних, углавном су нормални људи
    • Као непријатеље Цркве, богомрзитеље и црквомрзитеље
    • Поштујем њихов став иако се не слажем
    • Ја сам атеиста

Препоручена порука

Lično mislim da Stari Zavet dosta doprinosi rađanju ateizma.I sam kad čitam često mi se javlja da postanem ateista.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Po opisu, baš se može reći da je ateista... mada nedostaje u opisu ono najbitnije - da li veruje da postoji Bog?

Vredelo bi kada biste imali neki lepo dokumentovani primer pravog čuda - suspenzije prirodnih zakona, događaje koji su nemogući po prirodnim zakonima, a ne događaje koji su mogući ali malo verovatni, koji se danas nazivaju čudima u odsustvu pravih čuda... i koji se uglavnom zasnivaju na prepričavanju nečijih priča...

Dakle, poprilično jednostavno - pokažeš dokazima da su npr. čoveku koji je izgubio ruke čudesno isceljene ruke i nema šta dalje da pričamo - ja ću da poverujem da su čudesna isceljenja moguća.

E брате драги, чим си ти овде и интересујуте ове теме, није још скроз вера исчезла из твог срца.

Да не верујеш не би се бавио толико овим темама и овим сајтом, нећу да верујем да то што радиш је чиста провокација .

Јер када те нешто стварно не интересује онда ти је то задња рупа на свирали једноставно пролазиш, не интересујете.

Зар је толико тешко рећи ја верујем,погрешио сам.А ако хоћеш баш видљиве доказе па зашто не одеш у ЈЕРУСАЛИМ на Васкрс и на лицу места се не увериш у чудо БЛАГОДАТНОГ ОГЊА.Ја имам још свећу са Гроба Господњег која чак и после 10 година када је упалим не пече.

Одеш брате на грчко острво Кефалонију на дан Пресвете Богородице /види на јоутубе/и увериш се лично у причу./ по свим природним законим а законима логике немогуће/Можеш ако хоћеш, а нећеш јер би онда морао да признаш да си погрешио, и да се истине не могу објашњавати и мерити само законима логике.Ја сам упознала једног брата пре 2 месеца, који је имао рак лимфних жлезди и који се исцелио на гробу Светог Нектарија Егинског.Брат је из Београда /по законима природе и логике, како из трулог тела преко ноћи не ни преко ноћи него у тренутку може да се деси да тело оздрави /Човек има и налазе пре и после.Шта ће ти веће чудо. 

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

интересује те  одвојено, брзина писања ,

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Подели на овим сајтовима

Dragi @Avocado, samo bih da kazem da se potpuno slazem sa svime sto si izneo, cak i ne bih zelela da se menjas. :D Ali sad samo da naglasim (iako je offtopic i moze se prebaciti u neku drugu temu)

Nadam se da ćeš ipak primetiti da nivo tih "čuda" i sličnih događaja opada sa vremenom i da to koincidira sa razvojem tehnologije i pismenosti... od zmije koja govori, priče o Potopu, zapaljenog grma koji govori, razdvajanja Crvenog mora da prođu ljudi, itd... stigli smo do nekih ličnih doživljaja koji se ne mogu zabeležiti...

Sve navedeno upravo jesu ili licni dozivljaji (koji su se prepricavali) ili otkrivenje, a najpreciznije receno: mix oba. Upravo ta zmija koja govori nije licni dozivljaj. Pisac 3. glave Knjige Postanja "gleda" kako Bog stvara, "vidi" i Adama i Evu (i "slusa" njihove razgovore) iako (pisac) jos nije ni rodjen, itd. To je uplitanje u "licno", zar ne? Grm koji gori i "govori" je opet nesto licno, upuceno samo samcatom Mojseju (in the middle of nowhere sto se kaze). Potop je opsirnija tema, s' obzirom na to da je mnogi narodi beleze, ali je poenta u tome da se verujuci ne traze nista iz te perspektive.

Meni uopste nije bitno kako je razdvojeno Crveno more, interesuje me zasto je Bog to uradio i kako to utice na moj zivot i zivot mojih bliznjih danas. :)

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

Ништа посебно, не дијелим људе на вјернике и атеисте нити на православце и иновјерце. Имам пријатеље, врло драге људе у свим тим групама. Неки су веома добри људи, имају врлине карактера и душевност и љубав више него вјерници, док код вјерника примјећујем умишљеност и лицемјерје. Сама сам била атеиста и тек као одрасла особа открих вјеру. Сва њихова стања и промишљања о Богу и вјери су ми блиска и проживљена. Нарочито волим атеисте иванокарамазовског типа (чист тип је веома риједак). То су патници, који нису у вјери нашли одговор  на нека тешка питања и обично нису прави, рационални атеисти већ 'рвачи с Богом'.  Њима је тешко да прихвате идеју доброг Бога због његовог свијета пуног зла и патње, и потпуно их разумијем. И сама бијах/бих била то, да нисам добила дар вјере, однекуд одозго... 

Подели на овим сајтовима

E брате драги, чим си ти овде и интересујуте ове теме, није још скроз вера исчезла из твог срца.

Да не верујеш не би се бавио толико овим темама и овим сајтом, нећу да верујем да то што радиш је чиста провокација .

Јер када те нешто стварно не интересује онда ти је то задња рупа на свирали једноставно пролазиш, не интересујете.

Зар је толико тешко рећи ја верујем,погрешио сам.А ако хоћеш баш видљиве доказе па зашто не одеш у ЈЕРУСАЛИМ на Васкрс и на лицу места се не увериш у чудо БЛАГОДАТНОГ ОГЊА.Ја имам још свећу са Гроба Господњег која чак и после 10 година када је упалим не пече.

Одеш брате на грчко острво Кефалонију на дан Пресвете Богородице /види на јоутубе/и увериш се лично у причу./ по свим природним законим а законима логике немогуће/Можеш ако хоћеш, а нећеш јер би онда морао да признаш да си погрешио, и да се истине не могу објашњавати и мерити само законима логике.Ја сам упознала једног брата пре 2 месеца, који је имао рак лимфних жлезди и који се исцелио на гробу Светог Нектарија Егинског.Брат је из Београда /по законима природе и логике, како из трулог тела преко ноћи не ни преко ноћи него у тренутку може да се деси да тело оздрави /Човек има и налазе пре и после.Шта ће ти веће чудо. 

Dve bebe razgovaraju u majčinom stomaku. Jedna pita drugu: “Da li veruješ u život posle rođenja?”

Druga odgovara: “Naravno. Verujem. Mora da postoji i nešto posle rođenja. Možda se mi ovde spremamo za ono što dolazi posle.”

“Gluposti”, odgovara prva beba. “Nema ničega nakon porođaja. Kakav bi to život bio?”

“Ne znam”, odgovara druga beba. “Ali možda ima više svetlosti nego ovde. Mžda ćemo hodati na svojim nogama, jesti svojim ustima… Mozda ćemo imati druga čula koja sada još ne mozemo da razumemo”.

Na to će prva: “To je apsurdno. Hodanje je nemoguće! A, tek jedenje svojim ustima…!

Pupčana vrpca snabdeva nas potrebnim hranljivim materijama. Ona je takođe kratka. Dakle, logicki je isključena mogućnost zivota nakon porođaja.”

Druga beba ne odustaje: “Pa… ja mislim da postoji nešto i možda je drugačije nego ovo ovde. Možda nam više neće trebati pupčana vrpca.”

Prva joj odgovara: “Gluposti. Štavise, ako posle rođenja postoji život, zašto se niko nije vratio odande? Porođaj je kraj života i posle toga nema ničega osim tame i tišine i zaborava. Rođenje ne vodi ničemu.”

“Ne znam baš…”, reče druga beba, “… Ali sigurno ćemo upoznati Majku i ona će se starati o nama.”

Prva beba se nasmeja: “Majku!? Ti stvarno veruješ u Majku? Mogu samo da se nasmejem na to. Ako Majka postoji, gde je ona sada?”

“Pa Ona je svuda oko nas”, reče druga beba, “I mi smo od Nje sačinjeni. Bez Nje čitav ovaj naš svet ne bi postojao”.

“E, pa ja Je ne vidim. Jedini logičan razlog za to je taj što Ona ne postoji”, reče prva beba.

Druga joj reče: “Ponekad, kada si u tisini i fokusiraš se i stvarno slušaš, možeš da osetiš Njeno prisustvo i da čuješ Njen glas pun ljubavi kako ti govori negde odozgo”.

izvor: Mother Earth News

Подели на овим сајтовима

Nije nikad ni postojala... nisam nikad bio vernik...

Mnogo puta sam i ja, kao i ostali ateisti na ovom forumu objašnjavali svoje motive... vera ili provokacija je toliko očigledno lažna dilema... zaista ti ne pada ni jedan drugi razlog na pamet osim ta dva?

Ko je rekao da me ne interesuje? Naprotiv pitanje vere i religije mi je veoma interesantno... iako na ovom forumu u poslednje vreme pišem uglavnom o nekim drugim stvarima.

Što da idem kad ti imaš takvu sveću. Eto uključi kameru, upali sveću, stavi šaku na plamen i drži 5 minuta... nemoj da provlačiš kroz plamen, to može i sa običnom svećom, nego drži šaku u plamenu, sačekaj još par minuta da vidimo da li se pravi opekotina i postavi takav snimak (bez rezova) na net... veoma jednostavno je to demonstrirati.

Одеш брате на грчко острво Кефалонију на дан Пресвете Богородице /види на јоутубе/и увериш се лично у причу./ по свим природним законим а законима логике немогуће.

Šta se nemoguće dešava na Kefaloniji? To što vrsta zmije koja inače ne ujeda ljude, ne ujeda ljude?

Можеш ако хоћеш, а нећеш јер би онда морао да признаш да си погрешио, и да се истине не могу објашњавати и мерити само законима логике.Ја сам упознала једног брата пре 2 месеца, који је имао рак лимфних жлезди и који се исцелио на гробу Светог Нектарија Егинског.Брат је из Београда /по законима природе и логике, како из трулог тела преко ноћи не ни преко ноћи него у тренутку може да се деси да тело оздрави /Човек има и налазе пре и после.Шта ће ти веће чудо.

Izleče se ljudi od raka i bez groba Svetog Nektarija... umru od raka i oni koji odu na taj grob... ništa čudnovato...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Nije nikad ni postojala... nisam nikad bio vernik...

Mnogo puta sam i ja, kao i ostali ateisti na ovom forumu objašnjavali svoje motive... vera ili provokacija je toliko očigledno lažna dilema... zaista ti ne pada ni jedan drugi razlog na pamet osim ta dva?

Ko je rekao da me ne interesuje? Naprotiv pitanje vere i religije mi je veoma interesantno... iako na ovom forumu u poslednje vreme pišem uglavnom o nekim drugim stvarima.

Što da idem kad ti imaš takvu sveću. Eto uključi kameru, upali sveću, stavi šaku na plamen i drži 5 minuta... nemoj da provlačiš kroz plamen, to može i sa običnom svećom, nego drži šaku u plamenu, sačekaj još par minuta da vidimo da li se pravi opekotina i postavi takav snimak (bez rezova) na net... veoma jednostavno je to demonstrirati.

Šta se nemoguće dešava na Kefaloniji? To što vrsta zmije koja inače ne ujeda ljude, ne ujeda ljude?

Izleče se ljudi od raka i bez groba Svetog Nektarija... umru od raka i oni koji odu na taj grob... ništa čudnovato...

Moжемо овако до сутра, у мом крају се каже ти Ајро ја Бајро.Ниси ми одгвоворио.

Прво змије су отровнице.Друго хоћеш све да објасниш рациом логиком природним законима.Објасни како једно тело болесно са канцер целијама свуда по телу са дијагнозом отписан, преко ноћи се исцели.Где је логика где је наука где су природни закони да дају одговоре,Наравно да не могу да одговоре .Како човек са колико посто развијености мозга /10посто или 0,,нешто да сад не гуглам да ти дајем тачне одговоре није то поента.како може да објасни многе ствари многе појаве, са толико развијености можданих вијуга.Наравно да постоји неко чуло које се отвори за Божији глас или не , које је много јаче и развијеније од разума, назови како хоћеш рациа или мозга.

“Ponekad, kada si u tisini i fokusiraš se i stvarno slušaš, možeš da osetiš NJegovo prisustvo i da čuješ Njegov glas pun ljubavi kako ti govori negde odozgo

Подели на овим сајтовима

Више сам мислио на неке приче, које сам чуо од неких људи којима верујем (или хајде бар никад нисам имао разлог да не верујем или да сумњам у њихову памет или у то да су лаковерни), које просто не могу да се објасне, никако без укључивања неког натприродног елемента или бар неке парапсихологије... Мислим на приче о разним видовњацима који сапштавају неке детаље које никако не би могли да знају, сусретима са умрлима (људи се закљињу на јави у трезном стању :) ), необјашњивим дешавањима у кућама који се понављају итд...

Наравно, ја увек покушам да све рационализујем и тестирам причу свим могућим објашњењима, али и кад узмем у обзир да има генијалних превараната, да наш мозак уме да се игра са нама и да је то природно, да и најуравнотеженији и најздравији човек може да погреши у процени неког догађаја итд итд, опет ми остаје непријатна количина догађаја за које објашњење не могу ни да замилим, колико год желео.

Problem je što po pravilu nemaš sve informacije. Na primer, ne znaš šta je sve i kome "vidovnjak" pogrešno rekao... ljudi to ne prepričavaju, pa i ne zapamte... a pogodak 1/1 je impresivniji od 1/1000... zar ne?

Sam znaš kako sve mozak može da se poigra sa nama...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Како човек са колико посто развијености мозга /10посто или 0,,нешто да сад не гуглам да ти дајем тачне одговоре није то поента.

0 nije sigurno :D A to da čovek koristi samo jedan deo mozga je urbana legenda i nema veze sa stvarnošću.

Nije tema, al' reko čisto da napišem, pošto se taj netačan podatak često koristi...

Подели на овим сајтовима

@@cloudking,

Исто питање као за Авокада :) како поред толико људи, којима се иначе може веровати, а који тврде да "има нешто" (не мора обавезно бити нека конкретна религија) без макар мале резерве задржати амтеријалистички поглед на свет?

Zasto bih ikome verovao na rec? Citava nasa percepcija sveta koji prihvatamo zdravo za gotovo u potpunosti zavisi od nacina na koji taj svet opazamo i nema puno slicnosti sa onim sto smatramo stvarnoscu.

Na primer, ako si gledao emisiju "Mind games" na NatGeo mogao si da vidis koliko je lako prevariti mozak do te mere da ces biti u stanju da se zakunes i kladis da si video to sto mislis da si video iako se to nikada nije ni desilo ni pojavilo. JEdnostavno nasa percepcija nije apsolutna vec zavisi od velikog broja faktora i individualnim pricama nikako i nikada ne treba verovati.

Zato ja o ljudima koji veruju da su prisustvovali cudu nemam nikakvo pogrdno misljenje... zaista ne milim da lazu ili da obmanjuju, zaista verujem da oni sami veruju da su videli to sto su videli... ali cvrstina njihove vere u to sto su videli ne povecava kredibilitet vidjenog.

Licno sam prisustvovao mnogo puta gde ljudi sasvim normalne pojave tumace na neki nenormalan nacin i u to investiraju neverovatnu kolicinu vere, a sve samo zato sto informacije koje imaju nisu dovoljne...

U cuda je lako poverovati... cak i za ateiste... samo mi daj dokaz koji prevazilazi:

- "pricao mi drugar koji me nikad ne laze da je njegov kum sreo rodjaku koja se kune da je videla to i to" ili  

- koji nije objasnjiv normalnim, konvencionalnim metodama

- koji nije koincidencija

Naravno, kredibilitet izvora se podrazumeva, video snimak ili drugi vid dokaza...

A svaka prica  o cudima se guta i prihvata bez ikakve potrebe za proverom jer ljudi evolucisjki imaju zelju da veruju, pre nego li sto imaju potrebu da veruju...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Problem je što po pravilu nemaš sve informacije. Na primer, ne znaš šta je sve i kome "vidovnjak" pogrešno rekao... ljudi to ne prepričavaju, pa i ne zapamte... a pogodak 1/1 je impresivniji od 1/1000... zar ne?

Sam znaš kako sve mozak može da se poigra sa nama...

Имаш милијарду тих превараната. Али ако те срећа ил неко провиђење послужи, наиђеш на оног једног који не "погађа", него једноставно "зна". Такви се по правилу и не истичу, нит се облаче у црно ил у шарено да би засенили онога коме причају. Штавише, то што носе их смара и терет им је, а посебно су им терет људи који од њих очекују да им једним покретом руке среде или изокрену цео живот.

После таквог сусрета, не остајеш онакав какав си био. А ово причам као неко ко се бави истом професијом којом и ти, и као неко ко сваки дан гледа све врсте превараната.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

0 nije sigurno :D A to da čovek koristi samo jedan deo mozga je urbana legenda i nema veze sa stvarnošću.

Nije tema, al' reko čisto da napišem, pošto se taj netačan podatak često koristi...

0, nesto

Подели на овим сајтовима

Iskoristicu postove rapsodije da ilustrujem konkretno na sta mislim.

Да не верујеш не би се бавио толико овим темама и овим сајтом, нећу да верујем да то што радиш је чиста провокација . Јер када те нешто стварно не интересује онда ти је то задња рупа на свирали једноставно пролазиш, не интересујете.

Одеш брате на грчко острво Кефалонију на дан Пресвете Богородице /види на јоутубе/и увериш се лично у причу./ по свим природним законим а законима логике немогуће/Можеш ако хоћеш, а нећеш јер би онда морао да признаш да си погрешио, и да се истине не могу објашњавати и мерити само законима логике.

Evo primera gde se sasvim normalna stvar proglasava za abnormalnu i onda se dalje prihvata (guta) bez ikakve kriticke misli. Zmije koje inace ne ujedaju ljude, to ne rade CAK i na odredjeni konrketan datum...

Ajd sad ti meni objasni gde je cudo u ovom dogadjaju?

Ја сам упознала једног брата пре 2 месеца, који је имао рак лимфних жлезди и који се исцелио на гробу Светог Нектарија Егинског.Брат је из Београда /по законима природе и логике, како из трулог тела преко ноћи не ни преко ноћи него у тренутку може да се деси да тело оздрави /Човек има и налазе пре и после.Шта ће ти веће чудо. 

Samostalno izlecenje nije nepoznato medicini... stavise postoji vec ogroman broj takvih slucajeva koji se redovno desavaju sirom sveta a da nemaju apsolutno nikakve vezze sa bilo kojom religijom.

Takodje, mnogi ljudi sa kancerom odlaze u manastire da se lece... koliki procenat zaista otceli od toga? Toliko mali da kad se desi i jedan takav slucaj, mi onda o tom "cudu" pricamo godinama neprestano...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Moжемо овако до сутра, у мом крају се каже ти Ајро ја Бајро.Ниси ми одгвоворио.

Možemo...

Na koje pitanje nisam odgovorio? Trudim se uvek da odgovorim na sve.

Прво змије су отровнице.

Jesu.

The European cat snake is venomous, but because it is rear-fanged (fangs are located at the back of the upper jaw), it rarely injects it venom in defensive biting, and is therefore considered no threat to humans. It feeds mainly on geckos and lizards.

https://en.wikipedia.org/wiki/European_cat_snake

Друго хоћеш све да објасниш рациом логиком природним законима.Објасни како једно тело болесно са канцер целијама свуда по телу са дијагнозом отписан, преко ноћи се исцели.

Где је логика где је наука где су природни закони да дају одговоре,Наравно да не могу да одговоре.

Nemam pojma a nemaš ni ti... iz "ne znam" ne proizilazi "znam da je isceljen jer je bio na grobu tog i tog"...

Како човек са колико посто развијености мозга /10посто или 0,,нешто да сад не гуглам да ти дајем тачне одговоре није то поента.како може да објасни многе ствари многе појаве, са толико развијености можданих вијуга.

Čovek ne koristi samo 10% mozga... to je budalaština... bolje ipak guglaj...

Наравно да постоји неко чуло које се отвори за Божији глас или не , које је много јаче и развијеније од разума, назови како хоћеш рациа или мозга.

“Ponekad, kada si u tisini i fokusiraš se i stvarno slušaš, možeš da osetiš NJegovo prisustvo i da čuješ Njegov glas pun ljubavi kako ti govori negde odozgo

Problem sa tom pričicom sa bebama, je što zapravo veoma snažno demonstrira suprotno. Takve svesne i inteligentne bebe bi očas posla našle pregršt materijalnih dokaza koji ukazuju na to da se nalaze u telu drugog organizma... nije krivica nas ateista što takvih dokaza za postojanje Boga nema, te se sve svodi na veru. Bebe zaista čuju majčino srce, majčin glas... nemaju potrebe da izmišljaju magična i mistična nepoznata čula...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...