Jump to content

ЖРУ Анкета: Како доживљавате атеисте?

Оцени ову тему

Guest - . . .-

ЖРУ АНКЕТА: Како доживљавате атеисте?  

224 члановâ је гласало

1. 1. ЖРУ АНКЕТА: Како доживљавате атеисте?

• Као сасвим нормалне људе који мисле својом главом
    • Несрећне и неостварене људе, жалим их
    • Одличне саговорнике на разне богословске теме
    • Људе који не знају шта хоће у животу
    • Немам никакав став према атеистима
    • Атеисти не постоје
    • Има их разних, углавном су нормални људи
    • Као непријатеље Цркве, богомрзитеље и црквомрзитеље
    • Поштујем њихов став иако се не слажем
    • Ја сам атеиста

Препоручена порука

Како год...то не мења чињеницу да су твоји ставови и дубокој колизији са праксом. Годинама на овом форуму показујеш несхватљив степен презира и мржње према нечему чему се суштински и формално ћутке покораваш...немој ме погрешно схватити, немам ништа против тебе и твоје контрадикторности, али је просто не схватам. Да толико презирем нешто, у толикој мери као ти, нашао бих начина да га се ратосиљам по сваку цену или не бих могао, а сматрао бих и да немам права, било шта рећи, јер бих испао, најблаже речено, недоследан у својим очима...а замисли како бих тек изгледао у туђим.

Нема ту никакве контрадикторности. Кажем оно што сматрам да је исправно. Да сам живео пре 2000 година и писао против робовласничког система - исто не би могао ништа да променим и морао би да живим у таквом окружењу - али би исто тако био у праву.

Не знам какве везе има Берђајев, ја га нисам помињао.

Мој одговор био је теби на примедбу да "идем у џунглу" - чиме сугеришеш да је држава заслужна за "цивилизацију" па ако се одричем те "свете државе" онда ми није ту место. Е видиш, није. Цивилизацију су створили слободни људи углавом упркос држави. Држава је увек била ретроградна сила против које је народ морао да се бори и гине да би напредовао - економски, културно и уопште цивилизацијски. Историја је у ствари историја борбе људи против разних облика ропства, од којих је ова данашња држава само један. Држава, тј. наши "господари" - политичари, су ти којима није месту у цивилизованом свету. Они су за џунглу.

Сама чињеница да мој став називаш "радикалним" показује да нешто у тој твојој филозофији није у реду... Мој став је да људи треба да живе слободно, да свако гледа своја посла, нико никога ни на шта присиљава, нити другоме отима и слично. Шта је ту "радикално"?

А није "радикална" идеја да одређена мала група битанги има права да нас све малтретира, силом отима плодове нашег рада, ограничава нам кретање, делатност, чак и шта смемо да једемо... Па нас још шаљу у ратове да рушимо и једни друге убијамо!"#$? Да не причамо о подмуклом подкрадању народа инфлацијом итд. Ако то није "радикално" онда не знам шта је... Мој став не захтева никакво објашњење и образложење - ти си тај који треба да објасниш свој став. Мада је свако објашњење осуђено на пропаст, јер у том безумљу нема никакве логике.

Људима је некада било непојмљиво да може нестати робовласништво, па је ипак нестало. Исто тако ће једног дана нестати и овај облик државе који данас имамо па ће се људи чудити како смо уопште могли да га вековима трпимо. А "теоретичари" који су, у свом конформизму, свему налазили "виши смисао" и "метафизику" остаће деци за подсмех...

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Људима је некада било непојмљиво да може нестати робовласништво, па је ипак нестало. Исто тако ће једног дана нестати и овај облик државе који данас имамо па ће се људи чудити како смо уопште могли да га вековима трпимо.

А какав ће то облик државе бити у будућности ?

Да те питам нешто лично. Ако не желиш не мораш да одговориш. Да ли си ти у било каквом удружењу, партији, покрету... либертаријанаца или томе слично ? Има доста тога по Америци, зато питам.

Подели на овим сајтовима

Нема ту никакве контрадикторности. Кажем оно што сматрам да је исправно. Да сам живео пре 2000 година и писао против робовласничког система - исто не би могао ништа да променим и морао би да живим у таквом окружењу - али би исто тако био у праву.

Не знам какве везе има Берђајев, ја га нисам помињао.

Мој одговор био је теби на примедбу да "идем у џунглу" - чиме сугеришеш да је држава заслужна за "цивилизацију" па ако се одричем те "свете државе" онда ми није ту место. Е видиш, није. Цивилизацију су створили слободни људи углавом упркос држави. Држава је увек била ретроградна сила против које је народ морао да се бори и гине да би напредовао - економски, културно и уопште цивилизацијски. Историја је у ствари историја борбе људи против разних облика ропства, од којих је ова данашња држава само један. Држава, тј. наши "господари" - политичари, су ти којима није месту у цивилизованом свету. Они су за џунглу.

Сама чињеница да мој став називаш "радикалним" показује да нешто у тој твојој филозофији није у реду... Мој став је да људи треба да живе слободно, да свако гледа своја посла, нико никога ни на шта присиљава, нити другоме отима и слично. Шта је ту "радикално"?

А није "радикална" идеја да одређена мала група битанги има права да нас све малтретира, силом отима плодове нашег рада, ограничава нам кретање, делатност, чак и шта смемо да једемо... Па нас још шаљу у ратове да рушимо и једни друге убијамо!"#$? Да не причамо о подмуклом подкрадању народа инфлацијом итд. Ако то није "радикално" онда не знам шта је... Мој став не захтева никакво објашњење и образложење - ти си тај који треба да објасниш свој став. Мада је свако објашњење осуђено на пропаст, јер у том безумљу нема никакве логике.

Људима је некада било непојмљиво да може нестати робовласништво, па је ипак нестало. Исто тако ће једног дана нестати и овај облик државе који данас имамо па ће се људи чудити како смо уопште могли да га вековима трпимо. А "теоретичари" који су, у свом конформизму, свему налазили "виши смисао" и "метафизику" остаће деци за подсмех...

1.То ти мислиш да нема контрадикторности.

2.Значи, ако ти ниси поменуо Берђајева, ја га не смем поменути? Ваљда си схватио зашто сам га поменуо, у ком контексту и шта сам путем његове реченице желео нагласити? Довољно си паметан, Звоне, да то можеш схватити.

3.Берђајев се, као што си видео из дотичне реченице, не би сложио са твојом констатацијом, као ни ја...ако ниси способан да у држави видиш ништа више од "ретроградне силе" која је оличење васколиког зла, онда ти није место у њој, него ти је место у џунгли.. не заборави, ти ниси критичар државе, већ си неко ко у њој види искључиво зло. Твоје схватање  "да људи треба да живе слободно, да свако гледа своја посла, нико никога ни на шта присиљава, нити другоме отима и слично" је искључиво могуће кроз а не насупрот државе и закона...све друго би, сходно палој људској природи као примарном генератору и покретачу сваког зла, произвело хаос и анархију. Допустити слободи да буде без одређеног надзора и контроле  (не потпуног надзора,наравно...то би била тиранија) , значи имати сувише велико поверење у илузију и лаж о слободи искључиво ка добру усмереној...историја и свакодневица нас уче супротном...не знам зашто је то тешко схватити? 

Није тачно...цивилизације нису искључиво плод појединаца, нити су настајале насупрот држави, или обратно, да су државе настајале насупрот цивилизацији... мислим, ово је смешно! Та два појма су уско међусобно повезана, као што си повезани и са појмовима религије, културе, економије, историје, крви, индивидуалног прегалаштва али и колективног напора и подршке...ништа горе од једнодимензионалног и површног доживљаја реалности. Онда када се држава доживи на начин како је ти доживљаваш, огољено од свих њених органских и изграђујућих историјских и метаисторијских елемената и компоненти, онда није ни чудо што су настајале несреће типа октобарске револуције... такви једноумни ставови су у суштини претња свему духовном и истинској слободи човека.

4.Политичари пер се нису држава, чак се ни Клоуд не би сложио са овом констатацијом, као што смо имали прилике видети из његовог поста упућеног мени (али важно је да је ћутке прешао преко овога и да те је лајковао :) ). А ти да си поштен као што у овом случају ниси, цитирао би не само један део мог поста већ и други у коме наглашавам увек присутне могућности формално - функционалног извитоперења државе због људског фактора ( и то, као и већина народа у Србији, итекако осећам на својој кожи, мој Звоне!)...поента је да и поред тога, за разлику од појединаца, налазим и духовну позадину државе, народа, нације, и свега што постоји.

5. Волео бих да ми кажеш која је алтерантива држави? Оно што ја видим да се дешава на геополитичкој и глобалној економско - финансијској планетарној сцени, чини да видим у будућности једну једину алетрантиву држави која рађа ужас у мојој души и страх за саму државу али примарно за људске слободе којима су држава и њени закони какав такав гарант. Једино што ће у будућности, по мом дубоком убеђењу, бити извргнуто руглу, подвргнуто подсмеху, јесте наивност појединаца да је држава као држава највеће и једино зло, и да ће њеним елиминисањем аутоматски све кренути у "рајском правцу"...а бесу људи ће бити изложени они који су друге оптуживали за "конформизам", док су своје ставове, ставове пуне мржње према држави, покорно и ћутке прилагођавали датој ситуацији, своју задњицу гурали из државе у државу, тј.тамо где им дотична држава може дати и обезбедити веће погодности за посао и финансијски лагоднији и опуштенији живот, и који су користили све погодности и привилегије онога што у суштини презиру...то се зове лицемерје.

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

Kod Zvonka ne provejava Duh Sveti dok cini mi se da se kane rukovodi Njime.

Previse sveta i lazne realnosti svog stava(neizvodljivo pokusavanje alternative preneti  u buduce vreme sto znaci da stavovi nisu toliko jaki u danasnjici) koji ima istinsko utemeljenje samo u sebi.

Tesko je osloniti se samo na svoje snage.(radikalno pretesko)

Nadam se da gresim u prvom delu prve moje recenice. 

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

4.Политичари пер се нису држава, чак се ни Клоуд не би сложио са овом констатацијом, као што смо имали прилике видети из његовог поста упућеног мени (али важно је да је ћутке прешао преко овога и да те је лајковао :) ). А ти да си поштен као што у овом случају ниси, цитирао би не само један део мог поста већ и други у коме наглашавам увек присутне могућности формално - функционалног извитоперења државе због људског фактора ( и то, као и већина народа у Србији, итекако осећам на својој кожи, мој Звоне!)...поента је да и поред тога, за разлику од појединаца, налазим и духовну позадину државе, народа, нације, и свега што постоји.

Meni se čini da nisu prisutne "mogućnosti" formalno-funkcionalnog izvitoperenja države već da je to pravilo... a da postoji i mala mogućnost da u ponekim (veoma retkim) situacijama, pojedinci ne zloupotrebljavaju moć države za svoje lične interese... čini mi se i da se navedena mogućnost znatno smanjuje u onim društvima koja potenciraju "državne interese" naspram interesa, prava i sloboda pojedinaca.

Kakvu god duhovnu pozadinu imala država, njome upravljaju pojedinci - ljudi, koji su "kvarljiva roba" i inače, a naročito kad im se da vlast i moć. Usled navedenog, mislim da je prilično racionalno da onim ljudima kojima poverimo vlast i moć (kad već moramo a moramo), ipak poverimo što je moguće manje moći... onoliko koliko je potrebno da društvo može normalno da funkcioniše a ne onoliko koliko oni misle da im treba da bi ostvarili apsolutno sve svoje "brilijantne" ideje.

5. Волео бих да ми кажеш која је алтерантива држави?

Ne postoji alternativa državi, osim u idejama anarhista... a koliko je meni poznato, libertarijanci se ne zalažu za ukidanje države, već za znatno veće limitiranje njene moći i uloge u odnosu na moć i ulogu koja je danas uobičajna u većini država... dakle, nisu protiv države, već za drugačiju državu... državu koja bi rešavala stvari koje ti, ja i naši prijatelji ne možemo da rešimo slobodnim udruživanjem (vojska, policija, novac...) ali ne i ono što slobodni ljudi mogu da reše bez države. Libertarijanci tu često i preteruju, gotovo dogmatično se vodeći idejom da je država loša a pojedinac super... ali koliko god bili ekstremni, suština njihove ideje mi je uvek bliža od ideje da Dinkić, Dačić, Palma, Mrka i slični bolje od tebe i mene znaju šta je dobro po tebe i mene...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Meni se ne svidja da drugi bolje znaju od mene sta je ze mene najbolje i iskreno ne razumem ljude sa ovogo foruma koji se toliko raduju toj opciji i zdusno je podrzavaju... 

Zapravo, razumem da je njima trenutno dobro u takvoj drzavnoj konfiguraciji pa nemaju potrebe da ista promene...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Meni se ne svidja da drugi bolje znaju od mene sta je ze mene najbolje i iskreno ne razumem ljude sa ovogo foruma koji se toliko raduju toj opciji i zdusno je podrzavaju... 

Zapravo, razumem da je njima trenutno dobro u takvoj drzavnoj konfiguraciji pa nemaju potrebe da ista promene...

Којој опцији?

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Откуд знам, нисам пророк. :)

Видимо да су у прошлости биле другачије, да су се ствари мењале - углавном у правцу веће индивидуалне слободе. Зато је логично очекивати да ће се и у будућности ствари мењати, надам се у истом правцу.

На пример, једна велика промена биће када народ коначно схвати да су централне банке и тренутни политичко-банкарски систем једна велика превара која омогућава малој групи моћника да нас све поткрада до миле воље. У тренутку када се само то промени и успостави "поштен новац" то ће имати читав низ последица на друштво које сада не можемо ни да замислимо. Промениће читав свет из корена.

Да те питам нешто лично. Ако не желиш не мораш да одговориш. Да ли си ти у било каквом удружењу, партији, покрету... либертаријанаца или томе слично ? Има доста тога по Америци, зато питам.

Не. Никад у животу нисам био члан ни једне партије, нити било шта слично.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Ja sam misljenja da ce drzava da izumre u buducnosti. Ljudi su jos uvijek individualna bica ponajvise i jos uvijek slabo vladamo prirodom i energetskim resursima, i daleko smo od toga da nastupamo korporativno radi ostvarenja nekog dobra koje ca znaci svima. Od davina covjek ima potrebu da savladava prirodu i da iz prirode crpi resurse koji su mu potrebni da bi zivio i prezivio. Drzava je nastala tako sto su se ljudi ogranizovali u odredjena drustva i grupe sa ciljem stvaranja jednog "tijela" kako bi se omogucilo bolje raspolaganje i upravljanje stvorenih dobara. Kasnije tokom vremena, mnogi drugi faktori u medjuvremenu koji su nastali su uticali da drzava uoblici svoju formu, jezik, obicaji, kultura itd...Medjutim danas jezik je sve manja prepreka, kultura se preklapa, obicaju gase i unifikuju, a tehnologija napreduje i individua ima sve vise pristupa i znanju i informacijama o svijetu oko nas. Sa napredovanjem tehnologije, narocito kada se izadje iz ere fosilnih goriva koja nas jos drzi u mracnom dobu ratova i sukoba, mnogo toga ce se promjenuti. Zamisljam, iako ce to biti u malo daljoj buducnosti, da ce evolucija ljude odvesti od drzave kao nekom vidu "organa" ka jednom unikatnom organizmu koji se vise ne bi mogao nazvati drzava, vec prosto covjecanstvo u puno smislu te rijeci. To ce biti drustvo u kome ce ljudi raditi korporativno, kao celije u nasem organizmu cineci jedan "fiktivni" organizam (a mozda i stvarni ko zna), a stvarajuci i rasporedjujuci dobra koja ce biti potrebna da takav organizam zivi. Naravno do toga ce biti puno iskusenja olicenih u laznom egu, onom istom koji proizvodi tiranske i diktatorse vlade, CIA, KGB agencije, lobije ove ili one vrste, Rotshilde itd....ove grupe ce uvijek pokusavati drzati drzavu mogucom i mocnim kao sredstvom ostvarenja njihovih losih interesa. Od ovakvih ce postoajti prijetnja nuklearnog rata, unistenja ljudske vrste itd...no misljenja sam da oni nece opstati, i da ce ih pregaziti i sama priroda koja uvijek ima odgovor na one koji pokusavaju da remete balanas bilo cime ubijanjem ljudi ili ubijanjem same prirode. 

Dobro mozda sam otisao malo previse u buducnost. A u skorije vrijeme kakva drzava bi mogla biti, pa nista vise od ove danasnje, mozda ce biti vise saveza poput EU, Evroazije u kojih ce sve vise drzava biti upletene. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

@@Solomon Kane,

Не игноришем те, него размишљам како да ти одговорим, а да не покренемо још неколико споредних тема и разговор изгуби смисао.

Чини ми се да је основни проблем овде што су насилници толико застрашили људе да скоро сви пате од "стокхолмског синдрома" и имају блокаду да уопште размишљају о алтернативи - свом постојању без "отмичара". И то се види у твојем писању. Читав низ паушалних, ирационалних ставова како се "без државе не може", "настао би хаос" итд. које немају никакве основе у реалности. Реалност је да се 99% живота на овој планети одвија без икаквог контакта са државом - и функционише доста добро. Теби очигледно није јасно како се "пала људска природа" може "обуздати" осим употребе силе, а то се дешава свуда око нас свакодневно. Оно што људе покреће и тера на сарадњу је лични интерес. Не треба нико пекара да присиљава да за комшију испече хлеб - он то ради због себе, да би себи обезбедио живот. Истовремено значи да му је комшија потребан и неопходан. Постоји закон који људе спаја и друштво уређује без примене силе - интерес. И то је у ствари у историји био увек главни покретач напретка и развоја цивилизације. Држава је у историји увек стајала као препрека и супротност томе.

Има још пуно то да се каже, али морам негде да станем.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...