Jump to content

ЖРУ Анкета: Како доживљавате атеисте?

Оцени ову тему

Guest - . . .-

ЖРУ АНКЕТА: Како доживљавате атеисте?  

224 члановâ је гласало

1. 1. ЖРУ АНКЕТА: Како доживљавате атеисте?

• Као сасвим нормалне људе који мисле својом главом
    • Несрећне и неостварене људе, жалим их
    • Одличне саговорнике на разне богословске теме
    • Људе који не знају шта хоће у животу
    • Немам никакав став према атеистима
    • Атеисти не постоје
    • Има их разних, углавном су нормални људи
    • Као непријатеље Цркве, богомрзитеље и црквомрзитеље
    • Поштујем њихов став иако се не слажем
    • Ја сам атеиста

Препоручена порука

Овде треба бити опрезан. Ми, сви заједно, треба да се боримо да сви будемо једнаки пред законом. А да ли у друштву "преовладава" ово или оно мишљење, то је ствар сваког појединца који слободно одлучује за себе.

Ja sam za jednakost. Preovladavanje misljenja mi ni najmanje ne smeta. Ja cu tvoje misljenje i tvoju slobodu da verujes u boga da branim gde god mogu... Ono mesanje i "sive zone" sto kaze Milosavljevic su ono sto meni licno puno smeta...

Pa znas  i sam... i vi sami kritikujete neke pojave  u crkvi... al ne date da ih iko drugi kritikuje ;)

Eto banalan primer... ja u raspravi kazem Obiju da su i Boris Tadic i Seselj i Mladen Obradovic i mnogi drugi- Hriscani. A on kaze "to nisu hriscani"... OK nisu (ako je on merodavan da sudi)... ali kad se sukobi sa atesitima njemu nista ne smeta da i te ne-hriscane prigrli u brojno stanje kako bi "na masu" izvuko neki argument...

Ne postoji niti jedna jedina primedba koju ja mogu da uputim bilo kojem  pravoslavcu... MEni nista kod pravoslavaca ne smeta. To su ekstremno fini ljudi. Ali sve da ih skupis tesko da moz da napunis jedan dobar dabldeker...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Не знам како одговорити на ову тему. Познајем неколико атеиста и сви су они према мени добри, али ипак их видим као непријатеље цркве. Не желим никога да вређам! Поштујем свачије мишљење, али ово говорим по мом искуству. Ма колико они да су добри пријатељи, нервирају ме са својим ставовима. По њима, они се залажу за неку као једнакост, по њима смо сви исти и сви имамо право на слободу вероисповести, а они непрестано нападају и исмевају вернике и цркву и псују Бога! Чуј, залажу се за једнакост и за слободу мишљења и вероисповести, а они нападају на вернике. Ако не верују у Бога, онда не треба да причају о Њему и о цркви, а камо ли да вређају вернике! По мени су они у већини случајева непријатељи цркве (посебно под овим мислим на групу ''Атеисти Србије''), наравно има изузетака. Знам да на овом форуму има атеиста, па се извињавам ако сам некога увредио јер сам писао по сопственом искуству. Надам се да ме нико неће нападати због овога, јер ''свако има право на своје мишљење''.  :)

Nikako mi nece biti jasno, kako je moguce da jedna tako ekstremna manjina kao sto su ateisti, toliko briga i muka zadaje jednoj takvoj apsolutnoj vecini kao sto su pravoslavci...

Pa se cesto cuju reci tipa "ateisti napadaju" "ateisti psuju boga" "Ateisti sistematski unistavaju svetu srpsku tradiciju" "Srbima je otet identitet"... Mislim realno... vi znate sta su pravoslavci i kakva je filozofija pravosalvlja,... e sad ako to saberes sa cinjenicom da  u srbiji zivi 90% pravoslavaca zar to ne bi trebalo da je raj na zemlji? 

Zamisli samo, 90% ljudi kojima je zivotna filozofija LJUBAV!

Situacija na terenu, medjutim, pokazuje neke sasvim druge rezultate... dakle neko tu debelo gresi... i to neprestano vec 2000 godina.

Подели на овим сајтовима

U Srbiji ne postoji nikakvo nametanje pravoslavne vere.

Verska nastav postoji i za muslimane, takodje postoji i gradjansko vaspitanje za one koje religija ne zanima.

Nemoj da te na AteistiSrbije uce sta je sekularnost... nece dobro da te nauci. Sekularnost ne znaci da je zbranjena svaka saradnja crkve i drzve ...

Naravno u Srbiji postoji nekoliko sluchajeva sive zone gde moze da diskutujemo o narusenoj sekularnosti ali to ne znaci da je sekularnost zapravo narusena.

Verskoj nastavi nije mesto u školama, nego u verskim objektima. A pravoslavna vera se nameće kroz gradske slave, pa slave državnih firmi, školska slava itd.

Подели на овим сајтовима

Verskoj nastavi nije mesto u školama, nego u verskim objektima. A pravoslavna vera se nameće kroz gradske slave, pa slave državnih firmi, školska slava itd.

U skolama je mesto svakom obrazovnom predmetu, pa i predmetu koji obrazuje decu o pravoslavnoj teologiji. 

Ako za tim predmeto postoji neka potreba naravno.

Markosbg, ti to mozda ne mozes da uvidis, ali postojanje verske nastave u skoli moze samo da spreci nastajanje verskih zabluda kojih je Srbija puna. Kao naprimer da je pravoslavlje u nekom sukobu sa evolucijom pa se bez razmisljanja prihvata protestantski kreacionizam. 

A pravoslavna vera se nameće kroz gradske slave, pa slave državnih firmi, školska slava itd.

Da li si ti osetio moranje da budes prvoslavac zato sto je tvog grad slavio slavu, ili tvoja firma ili tvoja skola?

Nikada nisi morao da prisustvujes slavi, gradskoj, skolskoj ili u firmi osim ako to nije tvoja volja.

Termin nametanja znaci kada moras da verujes u nesto nemas izbora, ti u ovom sluchju imas.

A ne znam nikog ko je vernik zato sto postoje gradska, firmina ili skolska slava. 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Ali solomon na drugoj temi kaze da je drzava losa ali da je drustvo dobro...

Соломон никада не прави тако радикалне поставке у свом ум, јер је екстремно поларизујући начин размишљања њему несхватљив и неприхватљив...намерно или не, погрешно си ти то схватио...поготово што сам на теми о легализацији дрога, у више наврата, кристално јасно и отворено рекао да сам како за  активну улогу државе у вези са неким стварима ( значи не мислим да је држава по дифолту лоша!), тако и за баланс на релацији држава - личне слободе, па то ваљда нешто говори човеку који хоће да промисли о речима саговорника.

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

Da li si ti osetio moranje da budes prvoslavac zato sto je tvog grad slavio slavu, ili tvoja firma ili tvoja skola?

Nikada nisi morao da prisustvujes slavi, gradskoj, skolskoj ili u firmi osim ako to nije tvoja volja.

Termin nametanja znaci kada moras da verujes u nesto nemas izbora, ti u ovom sluchju imas.

A ne znam nikog ko je vernik zato sto postoje gradska, firmina ili skolska slava. 

To baš i nije tačno. Da li deca ne moraju da prisustvuju školskoj slavi?

Подели на овим сајтовима

To baš i nije tačno. Da li deca ne moraju da prisustvuju školskoj slavi?

Ne moraju. Isao si valjda u skolu, Jel si prisustvovao nekad skolkosj slavi?

Ja nijednoj skolkoj slavi nisam prisustvovoa, tada je djacima slobodan dan a prisutni su uglavnom samo oni koji dobrovoljno uticu na priredbama. 

Подели на овим сајтовима

U skolama je mesto svakom obrazovnom predmetu, pa i predmetu koji obrazuje decu o pravoslavnoj teologiji. 

Ako za tim predmeto postoji neka potreba naravno.

Markosbg, ti to mozda ne mozes da uvidis, ali postojanje verske nastave u skoli moze samo da spreci nastajanje verskih zabluda kojih je Srbija puna. Kao naprimer da je pravoslavlje u nekom sukobu sa evolucijom pa se bez razmisljanja prihvata protestantski kreacionizam. 

Možda, ali ne od prvog razreda osnovne. U tim godinama, deca ne rezumeju skoro ništa oko sebe, a još teže će razumeti biblijske pojmove koje svaka hrišćanska frakcija tumači na svoj način. Bilo bi bolje da deca uče nešto korisnije ili da imaju kreativne radionice iz umetnosti, ekologije, izražavanja ili neke male naučne radionice gde će im se objašnjavati kako zakoni prirode utiču na svet oko nas.

Подели на овим сајтовима

Ne moraju. Isao si valjda u skolu? Jel si prisustvovao nekad skolkosj slavi. 

Ja nijednoj skolkoj slavi nisam prisustvovoa, tada je djacima slobodan dan a prisutni su uglavnom samo oni koji dobrovoljno uticu na priredbama. 

U mojoj školi smo svi morali da učestvujemo i budemo prisutni. A i sada je tako.

Подели на овим сајтовима

Možda, ali ne od prvog razreda osnovne. U tim godinama, deca ne rezumeju skoro ništa oko sebe, a još teže će razumeti biblijske pojmove koje svaka hrišćanska frakcija tumači na svoj način. Bilo bi bolje da deca uče nešto korisnije ili da imaju kreativne radionice iz umetnosti, ekologije, izražavanja ili neke male naučne radionice gde će im se objašnjavati kako zakoni prirode utiču na svet oko nas.

Ni deca koja su prvi osnovne ne moraju da prisustvuju slavi ukoliko ih roditelji ne posalju. 

Ne postoje biblijski pojmovi koje svaka francija tumaci na svoj nacin, pravoslavna teologija je pravoslavna teologija. OSim ako nisi milio na frakcije van pravoslavlja, u tom sluchaju postoji. Protestanti tumace bibliju kako se kome cefne dok je u pravoslavlju i katolicizmu to fiksirano (dogma)

To sta bi bilo korisno za decu, to odredjuju roditelji, ti naravno za tvoje dete mozes da trazish takve stvari. I ja bih za moje dete trazio takvu nastavu, nauka, ekologija, umetnost, pre nego versku. Ali to ne menja cinjeincu da neki roditelji zele versku. 

U mojoj školi smo svi morali da učestvujemo i budemo prisutni. A i sada je tako.

Ne znam, u tvojoj skoli mozda, onda to jeste krsenje ustava. Kod mene to nije bilo i ja to nisam vidjao do sada. 

Medjutim to je krsenje ustav od strane skole, ne od strane drzave. Takvu skolu treba tuziti. 

Sto ne cini Srbiju antisekularno drzavom koja je negde propisala da mora da se ide na skolske slave.

Подели на овим сајтовима

Зашто? То је само изборни предмет. Дакле, ако дете неће да иде на веронауку, нико га не тера. Верска настава се никоме не намеће, дете увек има право свог избора. Ја не знам шта видиш лоше у веронауци, ако има заинтересованих не знам што ти смета. Њихово је право да иду. Што се тиче слава, то је данас (нажалост) више традиција, него вера. Пола оних који учествују у литији, немају појма зашто то раде. Тебе као атеисту нико не тера да учествујеш у литији. 

Ја се не могу баш сетити,али мислим да је оно што се предаје на верској настави прилагођено узрасту. А за креативност код деце, школска слава је увек била одлична за такво нешто (рецитовање, певање, цртање, глума, после тога изложбе цртежа, све то подстиче дете...), па и веронаука. Нама је за време првог и другог разреда учитељ веронауке све објашњавао на начин на који смо могли схватити напр. кроз слике, и сами смо ''илустровали'' оно што смо слушали. Кроз целу основну, на веронауци ја нисам чуо ништа лоше, учили су нас да будемо људи.

''Бог је Истина. Зато наша уста не смеју говорити лаж. Ми морамо живети у Истини и за Истину и кроз Истину.''

Димитрије Љотић

Подели на овим сајтовима

Kod mene takodje... TO nije nastavni ali je radni dan. Prisustvo je obavezno, odsustvo kaznjivo.

Подели на овим сајтовима

Соломон никада не прави тако радикалне поставке у свом ум, јер је екстремно поларизујући начин размишљања њему несхватљив и неприхватљив...намерно или не, погрешно си ти то схватио...

Napisao sam da Srbijom niko ne moze da se ponosi na sta si ti odgovorio:

Србијом као државом тренутно можда не, али српством, као много комплекснијим појмом који чини део нашег идентитета, да.

A to je upravo ono sto sam  i pomenuo u postu koji si citirao.

Ni je ne pamtim sve sto izgovorim (tako da te ne krivim) al bar znam da korisitm search dugme :D

Подели на овим сајтовима

Kod mene takodje... TO nije nastavni ali je radni dan. Prisustvo je obavezno, odsustvo kaznjivo.

Kod mene nikada. Ni u osnovnoj, ni u srednjoj. 

Nigde ne pise da je prisustvo obavezno, to samo skola moze da donese (tu odluku) i ta odlika je protiv ustavna. 

Dakle nikad nijednoj skolskoj slavi nisam prisustvovao i vi ste prva dvojica koja kazu da su morali. 

Ja sam se za vreme skolskih slava igrao sa ortacima, fudbala i counter strike. :D 

Подели на овим сајтовима

Kod mene nikada. Ni u osnovnoj, ni u srednjoj. 

Nigde ne pise da je prisustvo obavezno, to samo skola moze da donese (tu odluku) i ta odlika je protiv ustavna. 

Dakle nikad nijednoj skolskoj slavi nisam prisustvovao i vi ste prva dvojica koja kazu da su morali. 

Ja sam se za vreme skolskih slava igrao sa ortacima, fudbala i counter strike. :D

Ja sam za sklosku slavu vecito bio zaduzen za recitovanja ili scenske prikaze  iz zivota neseg prosvetitelja... Sve me stra da sam se dobrovoljno prijavljivao za to...

A ja sam  u skolu isao u ono "strasno" post komunisticko vreme... ne smem ni da zamislim kako li je sad kad je kod mene bilo tako u Milošketovo vreme...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...