Jump to content

ЖРУ Анкета: Како доживљавате атеисте?

Оцени ову тему

Guest - . . .-

ЖРУ АНКЕТА: Како доживљавате атеисте?  

224 члановâ је гласало

1. 1. ЖРУ АНКЕТА: Како доживљавате атеисте?

• Као сасвим нормалне људе који мисле својом главом
    • Несрећне и неостварене људе, жалим их
    • Одличне саговорнике на разне богословске теме
    • Људе који не знају шта хоће у животу
    • Немам никакав став према атеистима
    • Атеисти не постоје
    • Има их разних, углавном су нормални људи
    • Као непријатеље Цркве, богомрзитеље и црквомрзитеље
    • Поштујем њихов став иако се не слажем
    • Ја сам атеиста

Препоручена порука

U početku sve beše "meta" i "iza".....

A onda dođe razum i istraživanje i poče prelazak"napred".

Mnogo je toga prešlo "napred", a verovatno još više toga čeka "prelazak".

Ovaj stalni "prelazak" i širenje našeg znanja o svetu oko nas je prilično jasan dokaz da nema nešto kao "meta" i "iza".

Na kraju krajeva, "meta"  je uvek ono sto u datom istorijskom trenutku nismo kadri sebi da objasnimo... samo zato postoji "meta". 

Svaki period je imao neke svoje "mete" koje danas to nisu... Zasto ne izvlacimo pouke iz nase proslosti koje nam ukazuju vrlo jasno da i ono sto danas smatramo metafizikom, jednog dana, kada budemo sakupili dovoljno znanja  o tome, prestace da bude metafizika a pojavice se nesto novo, ja zaista ne znam... ali poenta je da je to sto se pojavljuje sve manje i manje... i manje...

A apsurd se mnozi samim sobom kad tako dodje neki lik koji ti vrlo ozbiljno trazi "materijalne dokaze da ne postoji nematerijalno"... i onda nisi siguran dal je pravo vreme za facepalm ili faceplant...

• Волим 1
пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Kako te nije sramota da ideš po forumu i tražiš žrtve, ljude koji su se tek učlanili na forum? Kako te nije sramota, bitango jedna maliciozna? Danima te nema i ne pišeš ništa konkretno, nedeljama, još se kao zezaš, tamo-'vamo po temama, ideš perfidno da te ljudi šatro prihvate, a u stvari sve vreme glumataš i kontaš šta bi i kako bi, i onda nađeš žrtvu da je maltretiraš i istresaš svoje komplekse na priči koja je toliko pretandrljana po forumu da to Bog više ne može da pronađe po temama. Magarac jedan zlonamerni, sram te bilo guzice kad nemaš obraza. Sramotiš civilizovane, poštene i čestite ateiste.

Ovo je vec argument protiv kojeg nemam odbranu.

Samo pitanje, koje zrtve? Sta pricas covece? Tebe pitam a ti nisi nov ovde... Bre, sto ljudi vole da se prave na zrtve, i to narocito kad ne znaju sta da ti odgovore. Tad udare na psovanje i kuknjavu i ti zaboravis sta si pitao....

Verovatno te neko iznervirao pa sam ti ja naleteo slucajno. Ne zameram ti jer te nikad do sad nisam video da ovako pises. Ajde, smiri se malo pa dodji opet da pricamo.

I ne nerviraj se bre... Zar je iko, a ponajmanje ja, vredan toga?

Подели на овим сајтовима

U početku sve beše "meta" i "iza".....

A onda dođe razum i istraživanje i poče prelazak"napred".

Mnogo je toga prešlo "napred", a verovatno još više toga čeka "prelazak".

Ovaj stalni "prelazak" i širenje našeg znanja o svetu oko nas je prilično jasan dokaz da nema nešto kao "meta" i "iza".

Složio bih se sa svim sem sa ovim poslednjim da je to konstantno širenje tog polja ljudskog saznanja dokaz da nema nečeg što je "meta". Mislim da Boga ne možemo da stavljamo u isti koš sa nepoznanicama ovog sveta koje će u budućnosti biti otkrivene. To su dve različite realnosti.

Подели на овим сајтовима

@MiroslavJ

Све што си имао и имаш да кажеш Клауду или било коме другом, наравно може и на другачији начин и другачијим речником.

Подели на овим сајтовима

Наиђох на занимљив чланак у Монду, па да не постављам нову тему, некако ми се учинило да се уклапа овдје.

Mogu li naučnici da isteraju Boga iz čoveka?

Autor: mondo.rs

Naučnici mogu da pobožne ljude učine ateistima, pokazala je studija o istraživanju mozga.

mali.jpgFoto: screenshot/Facebok

Neurolozi već duže vremena koriste magnete kako bi procenili oštećenja mozga zbog moždanog udara, a odnedavno i za lečenje depresije.

Reč je o, zapravo, "transkranialnoj magnetnoj stimulaciji", odnosno aktiviranju određenih delova mozga magnetnim impulsima.

Naučnici sa britanskog univerziteta u Jorku i Kalifornijskog univertiteta magnetima su privremeno "isključili" deo mozga koji obrađuje pretnje i zatim proverili efekat te intervencije na uverenja i predrasude ljudi.

Ispitivanje je potvrdilo obe hipoteze – nakon što im je isključen centar za pretnje, trećina aktera u eksperimentu prestala je da veruje u Boga.

Prethodne studije pokazuju da je vera usko povezana sa strahom od smrti.

Наравно, не бих желио да овим дајем вјетар у леђа богоборним члановима форума, само ми је био занимљив, па рако'да га подијелим. Мој на питање из наслова је свакако НЕ.

Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενο

Подели на овим сајтовима

Što se teme tiče, verovatno zavisi od unutrašnjeg stanja i zavisno od toga o čemu pričamo i kakav je kao čovek... Poznajem ljude koji tvrde da su ateisti, a sami su veći hrišćani od nekih od nas, vernika... Ponekad me poražava to što mi je (u pojedinim slučajevima) lakše da se družim sa ateistima nego sa braćom i sestrama iz Crkve, ali s druge strane to i uliva nadu :) Sve u svemu, doživljavam ih kao ljude, neke bolje, neke gore od mene (ili drugih)... Prosto, ima nas raznih, pa se trudim da i u toj raznolikosti tražim lepotu i dobro...

"Gledajući ljude sažali mu se, jer bejahu smeteni i rasejani kao ovce bez pastira."
(Mat. 9, 36)

Подели на овим сајтовима

Složio bih se sa svim sem sa ovim poslednjim da je to konstantno širenje tog polja ljudskog saznanja dokaz da nema nečeg što je "meta". Mislim da Boga ne možemo da stavljamo u isti koš sa nepoznanicama ovog sveta koje će u budućnosti biti otkrivene. To su dve različite realnosti.

Već samom činjenicom da ti pomonješ i znaš za postojanje Boga (Bogova) u toj drugoj (ili više) realnosti ukazuje da to nije ništa "meta" i !"iza".

I u ovom "našem" svetu (realnsti) imaš drugačije realnosti (kvanti svet mikročestica i mega svet). Njih istražujemo i i spoznajemo, zar ne.

Po meni postoji samo jedna realnost u kojoj ima svega i svačega.

пре 31 минута, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

Подели на овим сајтовима

Наиђох на занимљив чланак у Монду, па да не постављам нову тему, некако ми се учинило да се уклапа овдје.

Mogu li naučnici da isteraju Boga iz čoveka?

Autor: mondo.rs

Naučnici mogu da pobožne ljude učine ateistima, pokazala je studija o istraživanju mozga.

mali.jpgFoto: screenshot/Facebok

Neurolozi već duže vremena koriste magnete kako bi procenili oštećenja mozga zbog moždanog udara, a odnedavno i za lečenje depresije.

Reč je o, zapravo, "transkranialnoj magnetnoj stimulaciji", odnosno aktiviranju određenih delova mozga magnetnim impulsima.

Naučnici sa britanskog univerziteta u Jorku i Kalifornijskog univertiteta magnetima su privremeno "isključili" deo mozga koji obrađuje pretnje i zatim proverili efekat te intervencije na uverenja i predrasude ljudi.

Ispitivanje je potvrdilo obe hipoteze – nakon što im je isključen centar za pretnje, trećina aktera u eksperimentu prestala je da veruje u Boga.

Prethodne studije pokazuju da je vera usko povezana sa strahom od smrti.

Наравно, не бих желио да овим дајем вјетар у леђа богоборним члановима форума, само ми је био занимљив, па рако'да га подијелим. Мој на питање из наслова је свакако НЕ.

Pa trebalo bi ovde onda da se napravi posebna tema da vidimo kako razmišljaju verujući ljudi i koji je razlog njihovog verovanja u Boga.Meni je strah od smrti totalno besmislen pošto je ona neizbežna.Ne vidim ni neki razlog zašto bi se neki ateista plašio smrti pošto oni veruju da u smrti odlaze u ništavilo.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Pa trebalo bi ovde onda da se napravi posebna tema da vidimo kako razmišljaju verujući ljudi i koji je razlog njihovog verovanja u Boga.Meni je strah od smrti totalno besmislen pošto je ona neizbežna.Ne vidim ni neki razlog zašto bi se neki ateista plašio smrti pošto oni veruju da u smrti odlaze u ništavilo.

Mislim da je u korenu straha od smrti, osim straha od nepoznatog, i bol zbog odvajanja od dragih ljudi, pogotovo mislim na najbliže i najmilije.  Zamisao da nema njih, ili mene sa njima je dovoljno zastrašujuća i ćemerno teška.

Подели на овим сајтовима

Mislim da je u korenu straha od smrti, osim straha od nepoznatog, i bol zbog odvajanja od dragih ljudi, pogotovo mislim na najbliže i najmilije.  Zamisao da nema njih, ili mene sa njima je dovoljno zastrašujuća i ćemerno teška.

Pa znam ali ako je smrt odlazak u ništavilo onda nema tebe,niti tvojih sećanja i osećaja odvajanja od bližnjih.Nema bola.Nema ničega.Jedino što ostaje bol i sećanje bližnjih na tog koji je prešao prag smrti ali  on to ne može da iskusi pošto jednostavno više ne postoji.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Неки се не би сложили:

Подели на овим сајтовима

Неки се не би сложили: Линк

Ne stojim dovoljno dobro (vrlo slabo) sa engeleskim, tako da.......

Generalno, verovatno možda umesto "neki" moglo bi da se stavi "prilično" u tvom komentaru. 

пре 31 минута, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

Подели на овим сајтовима

Mislim na one strašne kletve koje Bog upućuje onima koji ne slušaju njegove zapovesti tipa ješćete sopstvenu decu.

Али то је била једина алтернатива у то време. Или су уз Бога, или као околни идолопоклоници.

i da te pitam el bi ti kamenova sopstveno dete ako te opsuje?Ili recimo el bi kamenovao čovek što skuplja grančice subotom samo zato što je to Bog rekao?

Јел могу да бирам да будем каменован, то ми некако дође најлакше. :-/

Тако је тада морало да буде. Имам у Бога поверење.

Подели на овим сајтовима

Имам у Бога поверење.

nije ni on ono sto je bio... nekad je razdvajao mora, rusio gradove, pretvarao ljude u kipove, donosio prirodne posasti na zemlju, pomerao planine... a danas u najboljem slucaju se pojavi na nekom tostu ili sari na presecenom panju

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...