Jump to content

Ukoliko čoveku ne preti odlazak u nebiće, ima li onda čovek problem smrti?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Zasto bi bila tragedija? Sta ako ja mrzim svoju licnost? sta ako imam mnogo vise osobina koje mrzim nego koje volim?...ionako nisam ja birao svoju licnost....ne mogu da biram kako cu da reagujem na spoljne uticaje. Kada sam postao samosvestan uvideo sam da nosim teret u vidu svoje licnosti i to ti je sto ti je.

Ovde izgleda svako polazi od egoizma. Da je sopstvena licnost nesto divno i prekrasno. Sta ako nije???

Па мењај особине које мрзиш код себе.

Ниси бирао, него изграђивао своју личност у односу са другима, и можеш је и надаље изграђивати мењањем себе и особина које ти се не свиђају код себе. Или себе сматраш непроменљивим? То би било тужно...

Наравно да можеш да бираш како реагујеш на спољне утицаје. То се УЧИ и (иако га доживљаваш као своју природу јер је почела да се изграђује кроз односе док још ниси био самосвесно биће, тј био си мали)може да се МЕЊА. Ево мој случај...

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

• Одговори 838
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Онда тај израз апсолутна самоћа није баш апсолутна, јер су ту и други људи. Апсолутно би било онда када би човек био и без Бога и без људи, па и без анђела, демона, животиња исто, потпуно сам, он један једини и нико више сем њега. То што ти наводиш би могли атеисти да добију. Пошто никад нису веровали у Бога, живели су са људима тако некако, кад умру опет живе са људима у том неком паклу и лепо им је. Наравно, није лепо без Бога, али ако им је на Земљи било лепо без Њега, уживали су, онда ће им и после смрти исто тако бити. 

Можда пак свако добија оно што жели и у шта верује. Будиста нирвану,муслиман рај са девицама,атеиста ништа, јер није веровао у живот после смрти, хришћанин заједницу са Богом. Неки људи често кажу кад их питају: Где ћете после смрти, шта мислите? они ладно кажу: У пакао где ћу. Повезао бих то са Августином који у свом делу ''О држави Божјој'' спомиње да је Рим добио оно што је хтео као награду за свој труд, а то је пак слава али овде на Земљи. 

Можда тако није после смрти, вероватно грешим, али само износим једну  врсту размишљања. У Библији се спомиње огањ, плач и шкргут зуба, Исус више говори о њему него о рају. 

Ако идемо том логиком, следи питање: а шта ако

1. свако добија оно што жели, а ипак

2.нема довољно расположених девица за муслимански рај???

Једно искључује друго. Самим тим, пада теорија... ;)

Подели на овим сајтовима

Онда тај израз апсолутна самоћа није баш апсолутна

POTPUNO JE APSOLUTNA MOJ BRATE POTPUNO!

јер су ту и други људи.

POTPUNO JE APSOLUTNA MOJ BRATE POTPUNO!

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Ако идемо том логиком, следи питање: а шта ако

1. свако добија оно што жели, а ипак

2.нема довољно расположених девица за муслимански рај???

Једно искључује друго. Самим тим, пада теорија... ;)

Муслиман може онда да каже: Алах ће то да среди, створиће девице. Сваки муслиман у рају добија ваљда по 70 девица. Милион муслимана, 70 милиона девица, да ли таквих има на Земљи и јел их било икад?  :D

Подели на овим сајтовима

Муслиман може онда да каже: Алах ће то да среди, створиће девице. Сваки муслиман у рају добија ваљда по 70 девица. Милион муслимана, 70 милиона девица, да ли таквих има на Земљи и јел их било икад?  :D

Кад већ пуштамо машти на вољу, која је улога тих девица? Ако су ту ужитка ради (под условом да дефлорацију схватате као ужитак), тај рај је кратког даха, и врло брзо прераста у пакао (70 бивших девица).

А ако само треба да их гледају, а оне да заувек буду девице-е то је прави пакао... :)))

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

Па мењај особине које мрзиш код себе.

Ниси бирао, него изграђивао своју личност у односу са другима, и можеш је и надаље изграђивати мењањем себе и особина које ти се не свиђају код себе. Или себе сматраш непроменљивим? То би било тужно...

Наравно да можеш да бираш како реагујеш на спољне утицаје. То се УЧИ и (иако га доживљаваш као своју природу јер је почела да се изграђује кроз односе док још ниси био самосвесно биће, тј био си мали)може да се МЕЊА. Ево мој случај...

Ne mogu da promenim nista. I dalje ostaju stare slabosti, mane i konflikti. Mogu da mantram, da se molim i da se silim na sve zivo al to nece promeniti nista. Kao sto ne mogu da promenim telo tako ne mogu ni licnost. Proizvod sam vremena, mesta i okruzenja i moram da igram sa ovim sto mi je dodeljeno.

Подели на овим сајтовима

Кад већ пуштамо машти на вољу, која је улога тих девица? Ако су ту ужитка ради (под условом да дефлорацију схватате као ужитак), тај рај је кратког даха, и врло брзо прераста у пакао (70 бивших девица).

А ако само треба да их гледају, а оне да заувек буду девице-е то је прави пакао... :)))

Sigurno ce se naci neki muftija koji ce da racionalizuje te besmislice kao sto ce se kod nas naci neko ko ce da racionalizuje kako Bog moze da naredjuje genocid i kamenovanja a i dalje da bude dobar, milostiv i pun ljubavi. Kako kod Isaije kaze da "stvara mrak i stvara zlo" ali i dalje da bude cista dobrota koja ne cini nista lose vec to gresni ljudi svojim izborom cine itd itd...nema smisla podvragavti religijska ucenja racionalnom shvatanju,...bar ne ekstenzivno....

Подели на овим сајтовима

Kako kod Isaije kaze da "stvara mrak i stvara zlo" ali i dalje da bude cista dobrota koja ne cini nista lose vec to gresni ljudi svojim izborom cine

Stvorenja Božja čine i svetlost i tamu a kad učine tamu, samo zbog Istine koja je onaj što Jeste nikad ne rekoše da ju je Bog učinio.

Kako sada kažeš da je bezakonik okrivio Boga za ono što tamu sam učini? Postoji li taj koji zlo čini i kaže da Bog kroz njega stvara tamu?

Ako te ne mrzi navedi relevantan primer.

Ja recimo taj citat koji ti vidim pravi već danima problem drugačije doživljavam.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Ne mogu da promenim nista. I dalje ostaju stare slabosti, mane i konflikti. Mogu da mantram, da se molim i da se silim na sve zivo al to nece promeniti nista. Kao sto ne mogu da promenim telo tako ne mogu ni licnost. Proizvod sam vremena, mesta i okruzenja i moram da igram sa ovim sto mi je dodeljeno.

Опрости, али ово мени све личи пре свега на немање (или несхватање) неопходности да било шта промениш  и/ли на изговарање.

Ваистину Воскресе !!!

Подели на овим сајтовима

Опрости, али ово мени све личи пре свега на немање (или несхватање) неопходности да било шта промениш  и/ли на изговарање.

Shvatam neophodnost ali ne i mogucnost. Ne vidim kako. Nema recepta za tako nesto. A i pokusavao sam na razne nacine pa nije uspelo. Nije licnost odraslog coveka plastelin.

Подели на овим сајтовима

Stvorenja Božja čine i svetlost i tamu a kad učine tamu, samo zbog Istine koja je onaj što Jeste nikad ne rekoše da ju je Bog učinio.

Kako sada kažeš da je bezakonik okrivio Boga za ono što tamu sam učini? Postoji li taj koji zlo čini i kaže da Bog kroz njega stvara tamu?

Ako te ne mrzi navedi relevantan primer.

Ja recimo taj citat koji ti vidim pravi već danima problem drugačije doživljavam.

Ne znam sta bih dodao proroku Isaiji. Sve je receno u tim stihovima jasno da jasnije ne moze biti.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...