Jump to content

Ukoliko čoveku ne preti odlazak u nebiće, ima li onda čovek problem smrti?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Кад будеш одговорио на питања која сам ти на овој теми давно три пута поставила, али ниси одговорио, видећемо да ли умем...

А да ти ипак мало одмориш од форума? Да лепо у здрављу и радости дочекаш Божић, па да нам се после вратиш. Ајде, здрава и жива била. Видимо се, ако Бог да, после Божића.

Банована на 15 дана.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 838
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Jer tako smo u mogucnosti lol :)):)) :)):)) :))

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

благодатне енергије

ипостасно 

многозначно опредељив појam личности

апофатички

позитивно мислећа и опредељива стварност

истосврховито

разноврсно према предодрећењу створења

благобиће

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

онај који употреби све ово у једном пасусу ...  је кандидат за аплауз године !           Чиме ли се он бави?  Шта га одушевљава?  Да ли има омиљени виц?  Да ли чита поезију?  Да ли псује?    Да ли је заљубљен?   Да ли воли баклаве?    Је л навија за ФК Ковачевац?   Да ли је читао како се бију Муса и Марко?  Да ли је чуо  како Пако свира ?   Је л се разнежи на Лепу Протину Кћи?    Више воли сарму или печење?

Цецо,

Хвала Ти на пажњи. Бавим се продајом интелектуалних услуга. Одушевљава ме V - израз у сваком контексту. Омиљени виц ми је онај када је медицинска сестра сисала прст човеку да би му узела крв, а овај донео упут од доктора и за мокраћу. Мој омиљени поет је Пушкин. Псујем кад ми излети. Заувек сам заљубљен и све остало што си питала, потврћујем.

Подели на овим сајтовима

Сасвим природно, ова се дискусија о бесмртности душе обрела у сфери тријадологије, али, још логичније, сматрам да је управо сада време да се дотакнемо питања постојања зла које је уско повезано са претходним, тиме што објашњење неуништивости и непрекидности постојања људске душе директно опредељује и сам начин постојања зла.

Наиме, осим манихејаца, сви су остали, како филозофи, тако и теолози, декларативно сагласни да зло не постоји аутентично, мећутим, егзистенцијалисти и персоналисти мећу теолозима тврде да је зло заправо небиће и ништавило из кога је створење саздано и састављено, а у коме се биће враћа када се својим хтењем (код несвесних, ваљда стицајем околности, тј, судбином) удаљи од Бога и Његове благодатне силе која га одржава у њему својственом природном постојању.

Управо овако, рекао бих сасвим траљаво, они образлажу и сам опстанак, тј, неуништивост људске душе у вечној геени, тако да се ни летимичном запажању не може отети утисак и мимоићи очигледна контрадикторност и неодрживост овакве њихове тврдње, почевши од антиномије и оксиморона да је небиће и ништавило саставни део и сама суштина створеног бића, или другим речима, да је добро створено од ништавила којег они узимају и сматрају примарним или првобитним злом, а затим и необјашњивост појаве самог дејства Божје благодати у оквирима пакла, као и сврху таквог бесконачног, по њиховом схватању рекао бих, чак и садистичког, “благодатног” мучења које ће се несумњиво збивати.

Подели на овим сајтовима

Мене занима шта је дрво познања добра и зла? Очигледно да је човек познао зло када је окусио са тог дрвета.

У постању 3,22 ,, И рече Господ Бог: ето човјек поста као један од нас знајући што је добро што је зло; али сада да не пружи руке своје и узбере и с дрвета од живота и окуси те довијека живи.,,

Значи зло је постојало и пре пада и Бог је знао за зло, кроз пад је само зло ушло у свет и у све људе а са злом и смрт.

И на који је то начин Адам требао да спозна зло али да не погреши?

Подели на овим сајтовима

Мене занима шта је дрво познања добра и зла? Очигледно да је човек познао зло када је окусио са тог дрвета.

У постању 3,22 ,, И рече Господ Бог: ето човјек поста као један од нас знајући што је добро што је зло; али сада да не пружи руке своје и узбере и с дрвета од живота и окуси те довијека живи.,,

Значи зло је постојало и пре пада и Бог је знао за зло, кроз пад је само зло ушло у свет и у све људе а са злом и смрт.

И на који је то начин Адам требао да спозна зло али да не погреши?

Posle uzimanja sa drveta poznanja počelo je zlo od neposlušnosti i kao takve im je Hristos zabranio više uzimanja od drveta života koji jeste večnost jer bi čovek uzneo svoje zlo u večnost a moraš priznati da je to...(uh nemam reči za takvo pakleno stanje)

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

drvo poznanja pokazuje odvojenost od Boga - nije to neko tamo drvce koje je Bog zasadio. Zlo je izbor a nebiće je posledica zla

Bistriče, voleo bih da čujem tvoj stav o ovom klipu

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Значи, ни тада када буду били уверени у постојање Божије неће Бога желети? Пакао ће им бити присуство Божије, а њега неће желети?

Tako nekako i ja shvatam. Neko od otaca je raj i pakao uporedio sa zagrljajem oca koji grli dva sina. Jenom taj zagrljaj prija, a drugome ne prija.

Подели на овим сајтовима

Одговори су у реду али ми се чине мало недоречени.Зашто се онда у писму говори ,, човек постаде као један од нас знајући што је добро, што је зло,,?

Још се каже да је рајско дрво, дрво познања добра и зла. Мени то личи на неку Божију тајну коју човек још није дорастао да спозна, јар ако је створен по образу и подобију, да би остварио своју задатост морао је ући и у то познање да би био сличан Богу, само можда за то још није био моменат.

Слажем се да је у свему овоме за нас битно да се  ради о греху непослушности који је узроковао наш пад и да се само кроз послушност Богу можемо вратити одакле смо изгнани.

Подели на овим сајтовима

Одговори су у реду али ми се чине мало недоречени.Зашто се онда у писму говори ,, човек постаде као један од нас знајући што је добро, што је зло,,? Још се каже да је рајско дрво, дрво познања добра и зла

Pa jeste drvo poznanja dobra i zla (čovek bez Boga taj teret ne može da iznese) ali ubrali su plod bez Boga (odrekli ga se i želeli sami da postanu Bogovi! I onda je krenulo po zlu a oni budući ne poznavajući ga (zlo)upadaju u greh (jedino Bog ne bi) i tako ogrehovljeni nisu smeli više jesti sa drveta života tj. večnosti , jer bi kažem uzneli sopstveni greh u večno postojanje. (ukratko)

Подели на овим сајтовима

Pa jeste drvo poznanja dobra i zla (čovek bez Boga taj teret ne može da iznese) ali ubrali su plod bez Boga (odrekli ga se i želeli sami da postanu Bogovi! I onda je krenulo po zlu a oni budući ne poznavajući ga (zlo)upadaju u greh (jedino Bog ne bi) i tako ogrehovljeni nisu smeli više jesti sa drveta života tj. večnosti , jer bi kažem uzneli sopstveni greh u večno postojanje. (ukratko)

Ок. Лепо речено. И сад кад ја хоћу да се бавим питањем постојања зла, није ли то опет покушај да берем са истог дрвета. Или дргачије формулисано: да ли ја могу да спознам то питање ако ми Бог не дозволи да окусим тај плод и да ли уопште могуће доћи до неког спознања без допуштења и откривења Божијег?

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Pitanje zla je mnogo jednostavnije. Ali ljudi više vole da komplikuju. Većina ne bi ni prihvatila jednostavan odgovor.

• Волим 1

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Možeš li mi moci ukratko kako ti razumevaš nebiće? 

Kao što u ovom klipu opisuje mitropolit Zizjulsa - zemlja anonimnih, onih koji nemaju drugog da u njemu dobiju potvrdu svog postojanja. Možda bi to stanje moglo da se uporedi sa pojmom-autonomija tj. sa rečima

G.Marcela - Autonomija predstavlja ukidanje samog sebe.

Svako ko slobodno ne poželi da se uključi u odnos koji Hristos ostvaruje izmedju stvorenog i nestvorenog pada u nebiće (ne poznajem vas!) ... kojim aršinima Bog to meri sasvim je drugo pitanje na koje, verujem , nemamo potpun odgovor

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Kao što u ovom klipu opisuje mitropolit Zizjulsa - zemlja anonimnih, onih koji nemaju drugog da u njemu dobiju potvrdu svog postojanja. Možda bi to stanje moglo da se uporedi sa pojmom-autonomija tj. sa rečima

G.Marcela - Autonomija predstavlja ukidanje samog sebe.

Svako ko slobodno ne poželi da se uključi u odnos koji Hristos ostvaruje izmedju stvorenog i nestvorenog pada u nebiće (ne poznajem vas!) ... kojim aršinima Bog to meri sasvim je drugo pitanje na koje, verujem , nemamo potpun odgovor

Aha onda svest kod njih postoji.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...